Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Дали после релативно тежок deadlift (мртво кревање) некој друг му се десило да има чуство како да ќе се онесвести :)?

Тоа ти е нормална ствар. Вдиши длабоко пред да дигаш.

Уште се смее,а човеков у шок падна :facepalm:[DOUBLEPOST=1401751117][/DOUBLEPOST]
Колкава пауза помеѓу репетиции препорачуваш...ја изглеа многу мала пауза праев околу 2-3 секунди

Прави барем 1 минута,посебно ако се работи за големи тежини.Диши нормално,а кога ќе завршиш со вежбање,видшувај длабоко низ нос да наполниш градите,издиши силно преку уста за да испразниш убаво. И Вода пиј.

Уште се смее,а човеков у шок падна :facepalm:[DOUBLEPOST=1401751117][/DOUBLEPOST]

Прави барем 1 минута,посебно ако се работи за големи тежини.Диши нормално,а кога ќе завршиш со вежбање,видшувај длабоко низ нос да наполниш градите,издиши силно преку уста за да испразниш убаво. И Вода пиј.
Фала али не зборам за паузата меѓу серии...зборам за паузата меѓу секое дигање...некој викаат прави 5-6 секунди..некој викаат ич така да нз XD

Фала али не зборам за паузата меѓу серии...зборам за паузата меѓу секое дигање...некој викаат прави 5-6 секунди..некој викаат ич така да нз XD

Јас не сум запознаен со тоа дека треба да праиш пауза,јас и никој друг мислам не прави.Дигаш брзо-спушташ контолирано ако е голема килажа,ако е помала што по споро за да ги искинеш мускулите..

You look at his neck, it is bent up. It is partially blocking oxygen to your brain. That is why you faint. You need to keep your neck straight and keep airwaves clear.

Еве добар совет од видеото, што уствари држи вода.

Колкава пауза помеѓу репетиции препорачуваш...ја изглеа многу мала пауза праев околу 2-3 секунди

Тоа е доволна пауза, може и до 5 секунди ама според мене после тоа е веќе одмарање. Јас паузирам колку што ми треба за да вдишам длабоко и да се поднаместам, отприлика 3-4 секунди.

Ме интересира дали знае некој кај може да купам за домашна употреба,бенч клупа,шипки за гради и раце и тежини за истите(само да не е бидифит или фитнесмк зошто тежините им се мали и ограничени)
фала;)

Значи вака сакам да знам дали ако си на диета со калориски дефицит притоа внесуваш недоволно, малку протеини од вообичаена билдерска диета, е сега мускулот ке изгоре тоа знаеме, а што е пак со салото? се топи помалце или воопшто не се топи? сакам да знам дали со обична диета можеш скроз да го уништиш салото а мускулатурата не ја жалам нека отиде , ама дали напоредно со мускулатурата се топи и салото?

Па по некоја логика за да гориш од мускулите,треба да немаш сало.
Ако имаш сало првин салото се топи,ако немаш доволно тогаш телото црпи енергија од мускулите.Сепак не сум многу стручен да видиме поискусните што ќе кажат. :)

Значи вака сакам да знам дали ако си на диета со калориски дефицит притоа внесуваш недоволно, малку протеини од вообичаена билдерска диета, е сега мускулот ке изгоре тоа знаеме, а што е пак со салото? се топи помалце или воопшто не се топи? сакам да знам дали со обична диета можеш скроз да го уништиш салото а мускулатурата не ја жалам нека отиде , ама дали напоредно со мускулатурата се топи и салото?

Доколку не внесуваш доволно протеини,ќе ги изгориш прво мускулите,потоа мастите.Барем по моја логика,бидејќи мастите му се резерва на телото за енергија-односно "салото" му е резерва,а тебе целта ти е да го натераш да ги троши тие резерви.

Ипак,myers,Gjorovski,Sajsiga се поискусни,они ќе кажат најточно.

Телото секогаш ќе сака да ги зачува мастите и да ги изгори другите работи ако не се внесуваат дневно,нормално ако си во калориски дефицит.
Затоа е препорачано да се јаде доволно протеини и стабилен внес исто така.
Иначе внесот на протеини на диета е 2 грама на секој кг мускули.

Дигаш до горе, заклучуваш , го стабилизираш тегот ја задржуваш цврстината на телото и спушташ надоле, повеќе од 1-2секунди нема да ти требаат пауза, а верувај ми ако ставиш голема килажа сигурно нема да ти се прави 5 секунди пауза на секоја репетиција со неа :icon_mrgr:[DOUBLEPOST=1401843642][/DOUBLEPOST]

Ќе се топи салото и со помал внес на протеини, но се препорачува при диета повисок внес на протеини зошто на тој начин повеќе од мускулот ќе се заштити од губење. Сликовите да кажеме со средена диета ќе изгбиш 90% сало и 10% мускул, а со несредена а сеуште во дефицит 50% сало 50% мускул.[DOUBLEPOST=1401843847][/DOUBLEPOST]
Иначе внесот на протеини на диета е 2 грама на секој кг мускули.
Малку е ова, некој просечен вежбач има 35% муслукно ткиво, ако тежи 70кг тоа ќе значи 49гр протеиин. Веројатно мислиш 2гр на секој кг чиста маса (цела тежина-масти)

Последно уредено:
Активна маса коски, мускули, вода.

Sent from my ME173X using Tapatalk

Дечки треба ми совет ама навистина совет што и како да направам ..
Одев веќе една година во теретана со фулл искрана и постигнав тој резултат што го посакував (дефиниција повеќе) но како дојде месец јуни престанав со исхрана овие 5 дена јадев како ненормален многу а со теретана продолжив. Ми здосади од исхраната сакам се да си јадам но веднаш почнав после 5тиот ден да набацувам килограми стомачните не се исти како што беа многу е поразлично. Сега сакам совет јас воедно сакам да се вратам на старата исхрана заради телото , но во дилема сум сакам да си појадувам се иде лето и така и неможам цел живот јас да се исхранувам така кога тогаш ке се престане па би сакал да ме посаветувате како што да правам ??

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom