Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
БТВ: сликата не сум јас тој :D

You dooon't saaay??? :D

Јас лично најмногу раст на трицепсот имав со оваа вежба. За бицепс има повеќе, ама како што спомнаа бицепсот не придонесува за ширината што ја бараш ти.

како да придонесам за пошироки раце во овој поглед, тренирам бицепс 3 вежби: прва: права шипка 3 серии 10, 8 ,8. втора: еднорачни тегови тегови со рацете игрбот потрени на клупа и подигање исправени 20(10 на една рака) , 16(8 на една рака) , 16(8 на една рака), трета: со крива шипка на коса клупа 10, 8 , 8.
ay3ejq.jpg

гледам нема големи ефекти во тој поглед инаку си се прави топче и слично кога стегинам. поздрав.

Тој дел од бицепсот се вика брахиалис(brachialis).
biceps.jpg

Е сега околу развивање на истиот.Тој мускул неможеш да го изолираш и да го вежбаш посебно затоа што е дел од бицепсот,но,постојат одредени вежби за бицепс кои помагаат полесно да го погодиш неговиот агол.Сите вежби за бицепс кои се работат со EZ шипка и со еднорачни тегови каде палците се повисоко од дланката удираат на брахиалите повеќе одколку вежбите со прави палци во однос со шипка.Исто така брахиалите се активираат повеќе ако шипката ја држиме потесно одколку што треба.

Еве ти неколку помошни линкови:
http://www.simplyshredded.com/top-5-bicep-training-mistakes-how-to-correct-them.html - Обрни внимание на број 3
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?p=43308421#post43308421 - Овде можеш да видиш која вежба за бицепс колку мускулни влакна активира на одреден дел од бицепсот(незнам научнава студија колку е точна но може да ти даде одредени насоки)

Мој совет за крај:Ако си почетник па дури и средно искусен со минимум 1год. во теретана не се замарај со тоа колку одредена вежба удира одреден дел од бицепсот туку концентрирај се на контракцијата,правилно изведување на вежбите(без навалување наназад,без свиткување на лактовите при подигање на еднорачни тегови и без целосно исправување на лактот при спуштање на шипката/еднорачниот)и постепено накачување на тежината,секако,комбинирано со правилна исхрана,одмор и суплементација.

како да придонесам за пошироки раце во овој поглед, тренирам бицепс 3 вежби: прва: права шипка 3 серии 10, 8 ,8. втора: еднорачни тегови тегови со рацете игрбот потрени на клупа и подигање исправени 20(10 на една рака) , 16(8 на една рака) , 16(8 на една рака), трета: со крива шипка на коса клупа 10, 8 , 8.
ay3ejq.jpg

гледам нема големи ефекти во тој поглед инаку си се прави топче и слично кога стегинам. поздрав.
И јас го имав истиот проблем, ми се направи онаков, маалски бицепс, као топче до горе ? Ме сваќаш најверојатно.:)

Е сеа, пред 6-7 месеци добив совет од едно поголемо бате во теретана да вметнам 3 вежби за да ми се зголеми бицепсот во ширина.

1 вежба што ми ја препорача беше Hammer curls и ми имаше логика, бидејќи брахиалисот така се вежба, могуче поради изолациони да сум направил само на бицепс главите да ми се зголеми мускулниот тонус.

2 вежба што ми ја препорача беше Pinwheel curls што е слично како Hammer curls-от, ги вклучува двете глави на бицепсот и брахиалисот.

3 вежба што ми ја препорача беше прегиб со права шипка во пронација (дланките кон земја, обратно од нормалниот хват). Технички ова е вежба за подлактица, ама при симнување на шипката (полека мораш да симнуваш , у спротивно си го жртвуваш здравјето на јајцата) се случува ексцентрична контракција на брахиалисот што го зголемува неговиот тонус.

После 6-7 месеци, ми се промени драстично изгледот на раката, неможам да кажам не.

Јас вежбам 2 вежби за бицепс, и досега не сум имал проблем со ширината, се развива како што треба.

Првата е хамерот
biceps_dum-20.png

А втората е буквално горење на бицепсот и се прави на следниов начин во 3 етапи (со помала тежина):

1 етапа, исправен, подигнување до папокот 10 пати,
2 етапа, одмор 10 секунди, подигунување од папокот до градите 10 пати,
3 етапа, одмор 10 секунди, подигнување од рамни раце до гради 10 пати
standing-barbell-curls.jpg

одмор 60 секунди и повторување 3-4 пати на серијава

ay3ejq.jpg

Со кои вежби да постигнам ширење на оној дел во правец на стрелките како на сликата шо е.....

Прегледај го приврзокот 51084

Со кои вежби да постигнам ширење на оној дел во правец на стрелките како на сликата шо е.....
Си фатил на сликата трапез, горни гради и рамо. Нема само една вежба шо ќе те рашири, ама визуално највеќе добивка ќе имаш ако го зголемиш рамото и грбот.

Иначе вежбај се комплет, ако сакаш убаво тело, смешно изгледа кога се форсира само одреден дел. Посебно оние што сакаат големи раце а маваат само бицепс и рацете им изгледаат деформирано а не знаат дека трицепсот ја прави целата рака голема

Си фатил на сликата трапез, горни гради и рамо. Нема само една вежба шо ќе те рашири, ама визуално највеќе добивка ќе имаш ако го зголемиш рамото и грбот.

Иначе вежбај се комплет, ако сакаш убаво тело, смешно изгледа кога се форсира само одреден дел. Посебно оние што сакаат големи раце а маваат само бицепс и рацете им изгледаат деформирано а не знаат дека трицепсот ја прави целата рака голема

Да, ама може да имаш некој дел генетски послаб па мора да го форсираш повеќе од другите, еве ја на пример ептен тешко развивам трапез и морам да праам екстра сетови само за него. Додека рамениците и минимално да ги вежбам ми се широки.

Да, ама може да имаш некој дел генетски послаб па мора да го форсираш повеќе од другите, еве ја на пример ептен тешко развивам трапез и морам да праам екстра сетови само за него. Додека рамениците и минимално да ги вежбам ми се широки.
Кај мене па трапезот е природно поголем и ич не го сакам, ептен селски ми изгледа, ми порасна пред некоја година кога градевме нешто дома и носев кофи со песок по скали едно добри 4-5 месеца :)
Ако ти е некоја партија послаба обрни внимание на вежбите, може лошо ги изведуваш или па користиш погрешни вежби. Кај мене трицепсот ми беше послаб се додека не ги најдов вистинските вежби што ми го погодија

Кај мене па трапезот е природно поголем и ич не го сакам, ептен селски ми изгледа, ми порасна пред некоја година кога градевме нешто дома и носев кофи со песок по скали едно добри 4-5 месеца :)
Ако ти е некоја партија послаба обрни внимание на вежбите, може лошо ги изведуваш или па користиш погрешни вежби. Кај мене трицепсот ми беше послаб се додека не ги најдов вистинските вежби што ми го погодија
трапезот ти е голем ради генетиката, градбата и предиспозициите
секој си има нешо шо најмногу треба посветување, нешто што најмалку треба посветување, за да е се во баланс

трапезот ти е голем ради генетиката, градбата и предиспозициите
секој си има нешо шо најмногу треба посветување, нешто што најмалку треба посветување, за да е се во баланс
Поради природата на припоите кои ги има трапезот релативно лесно и брзо може да прими на волумен кај скоро сите луѓе и не е толку ефектиран од генетиката како пример листовите или стомачните. До сега немам сретнато некој да ми се пожали дека со вежбање никако неможе да ги истакне трапезите.

Поради природата на припоите кои ги има трапезот релативно лесно и брзо може да прими на волумен кај скоро сите луѓе и не е толку ефектиран од генетиката како пример листовите или стомачните. До сега немам сретнато некој да ми се пожали дека со вежбање никако неможе да ги истакне трапезите.

Eпа ја неам брат, ептен слабо ми иде, мислам го развив али само малце, сеа почнувам со една друга вежба за трапез што мислам дека појше ме мава, па ќе видиме.

Eпа ја неам брат, ептен слабо ми иде, мислам го развив али само малце, сеа почнувам со една друга вежба за трапез што мислам дека појше ме мава, па ќе видиме.
Со која вежба и како ги вежбаше?

Ги вежбав со shrugs се знае, a новата вежба е ова.

Нема многу да ти помогне ова,пробај да правиш две вежби за трапез,првата нека ти биде со шипка ставена на предната страна од телото(barbell shrugs) и да вклучува 3 серии:12 повторувања со средна тежина,10 со голема тежина и од 6 повторувања па до отказ со најголема тежина што можеш да ја ставиш.Потоа оди на следната вежба каде ќе правиш подигања со еднорачни тегови(dumbells shrugs)распоредени исто така во 3 серии,голема тежина 8-10 повторувања,најголема тежина што можеш 6-8 повторувања и последната серија дропсет,почни со најголемата тежина како последната серија,кога ќе дојдеш до отказ намали некои 20-25% од тежината,продолжи така додека да дојдеш пак до отказ,и намали уште 20-25% од тежината додека неможеш веќе да правиш повторувања.

Еве јас лично како ги правам за да имаш појасна слика:
1ва вежба - barbell shrugs - 12 повторувања со 70кг,10 повторувања со 90кг,минимум 6 повторувања па до отказ со 115кг.
2ра вежба - dumbell shrugs - 8 - 10 повторувања со 25ки еднорачни во секоја рака,6-8 повторувања со 55ки еднорачни во секоја рака,и дропсетот го правам до отказ со 55ките до колку можам,па намалувам на 40ки и одам се отказ,па намалувам на 30ки се додека ме држат трапезите и завршувам.

Исто така моја препорака е вежбај го трапезот во денот кога вежбаш грб,затоа што и со вежбите за грб се активира трапезот,па така за време на целиот тренинг ќе биде под притисок за на крајот да го завршиш со овие две вежби.Користи го овој начин ако си на програма и исхрана за мускулна маса,ако немаш средено некое од овие две резултати нема да имаш никакви,оти начинов е многу стресен за мускул каков што е трапезот.
--- надополнето: 23 октомври 2012 во 17:24 ---
Прегледај го приврзокот 51084

Со вежбање трапез и compound вежби како dips и military press.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom