Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Имам многу јако кардио(таков ми е спортот) на ден некаде ми се фаќа 3h кардио од кои 1h до 1,30h ми е со појак интензитет, и 3пати теретана со мали тежини со повеќе рептеиции. Но и покрај тоа неможам да ослабам, гледам дека со масното ткиво ми се топи и мускулот и неможам да се исчистам. Не пазам на исхрана, јадам буквално се' помеѓу оброците има и доста благо. Што да јадам да го симнам тоа салото што го имам(не е многу), но сепак сакам да го симнам. Режимот немора да е многу строг?? Некој совет?
Формулата за слабеење е проста, треба да внесуваш помалце калории одколку што трошиш, се разбира тие калории да се од избалансирана исхрана. За почеток исфрлиго благото и немој да го надокнадуваш со некои други грицки или оброци, направи малце калориски дефицит. Гледај што повеќе да ти е средена исхраната, протеини (јајца, месо, млеко, риба) и бавни ЈХ (ориз, компир, житарки). Резултати само ќе дојдат, само трпение

Во врска со губење на мускулна маса. Самата исхрана колку толку ќе ти помогне да ја зачуваш мускулната маса, но јакото кардио си го прави своето

Нема да гори мускул туку телото ќе премине во процес на складирање и ќе се успори метаболизмот, затоа се вметнува еден ден кога се јаде што ти се сака, некои само 1 оброк вметнуваат но со усул. Пример 1 пица + во актуелното мени + некој десерт.

Мускул се гори ако оди со јако кардио и недоволен протеински внес.
Мускулите највеќе се горат кога немаш доволно гориво и протеинскиот внес треба да ти биде доволно висок ако држиш 1500 калорична диета.Ако ја држи во долг период над 3 дена секако дека ќе изгори мускули едноставно телото е во катаболична состојба и гори се што ќе најде.Значи он е под BMR и тогаш се гори се и сешто и кортизолот му е толку висок што буквално се гори за да опстои.Плус го знам човекот така да му го знам и филмот што го прави и патот до него му е само не успешен.Џабе му е се кога здравјето ќе му отиде.Подобро да биде на високо маслена диета отколку високопротеинска.Зашто ефикасноста на конвертирање во глукоза е 58%.Мастите од друга страна се добар извор на енергија но ако се вежба како што треба нормално.Тој вежба со големи тежини ги оптеретува мускулите,мускулите се кинат и телото кога е во катаболизам тешко дека тие протеини што ги внесува ќе му бидат доволни за да ја задржи мускулната маса.Протеините без јаглехидратите не функционираат така да поголем дел од енергенсите што ги внесува ќе му бидат претворени во глукоза за да опстои телото.Не може човек што е активен иде на факултет,пешачи не знам колку,иде во теретана и плус прави додатно кардио да опстои со таква исхрана.Професионални боди-билдери држат таков тип на диета но земаат и други стимуланси за да ја одржат таа форма.

Мускулите највеќе се горат кога немаш доволно гориво и протеинскиот внес треба да ти биде доволно висок ако држиш 1500 калорична диета.Ако ја држи во долг период над 3 дена секако дека ќе изгори мускули едноставно телото е во катаболична состојба и гори се што ќе најде.Значи он е под BMR и тогаш се гори се и сешто и кортизолот му е толку висок што буквално се гори за да опстои.Плус го знам човекот така да му го знам и филмот што го прави и патот до него му е само не успешен.Џабе му е се кога здравјето ќе му отиде.Подобро да биде на високо маслена диета отколку високопротеинска.Зашто ефикасноста на конвертирање во глукоза е 58%.Мастите од друга страна се добар извор на енергија но ако се вежба како што треба нормално.Тој вежба со големи тежини ги оптеретува мускулите,мускулите се кинат и телото кога е во катаболизам тешко дека тие протеини што ги внесува ќе му бидат доволни за да ја задржи мускулната маса.Протеините без јаглехидратите не функционираат така да поголем дел од енергенсите што ги внесува ќе му бидат претворени во глукоза за да опстои телото.Не може човек што е активен иде на факултет,пешачи не знам колку,иде во теретана и плус прави додатно кардио да опстои со таква исхрана.Професионални боди-билдери држат таков тип на диета но земаат и други стимуланси за да ја одржат таа форма.
Незнам што диета држи точно тој, но општо од што сум прочитал и испорабал на мене, најидеално е да ја подесиш диетата да губиш 0,5-1 кг неделно. Тогаш мускулната загуба треба да биде минимална.

Моментално јас одам со 1,8г протеин на кг, ~150г ЈХ (0,8-1г на кг) и околу 1500калории. Што сум околу 400-500 испод нормалата. Рекацијата на телото засега е како и што очекував, издефинирам сум како никогаш досега (знак дека диетата работи добро а мускулната загуба е минимална) а имам уште доста за топење а и прилично енергично се осеќам во текот на денот (со доста кофеин :))

Вежбам со не многу големи тежини и гледам да направам 10-15 повторувања, додека го осетам мускулот дека боли во 4-5 серии. Кардиото ми е исклучиво пешачење по саат-саат и пол со средно-брзо темпо (8км на ден) речиси секој ден.

Незнам што диета држи точно тој, но општо од што сум прочитал и испорабал на мене, најидеално е да ја подесиш диетата да губиш 0,5-1 кг неделно. Тогаш мускулната загуба треба да биде минимална.

Моментално јас одам со 1,8г протеин на кг, ~150г ЈХ (0,8-1г на кг) и околу 1500калории. Што сум околу 400-500 испод нормалата. Рекацијата на телото засега е како и што очекував, издефинирам сум како никогаш досега (знак дека диетата работи добро а мускулната загуба е минимална) а имам уште доста за топење а и прилично енергично се осеќам во текот на денот (со доста кофеин :))

Вежбам со не многу големи тежини и гледам да направам 10-15 повторувања, додека го осетам мускулот дека боли во 4-5 серии. Кардиото ми е исклучиво пешачење по саат-саат и пол со средно-брзо темпо (8км на ден) речиси секој ден.
Тој прави со големи тежини и плус кардио и очекува големи резултати.Исхраната му е ок но премногу се оптеретува со тоа и изгубен е што да прави следно.Се прави ама тоа што е како тебе не го прави.Јас пробав му кажав тој не слуша така да мое е да му кажам што е правилно кај него не бива и се повлекувам.

Decki dali koristite kreatin i amino i vo denovi koga praite kardio???

Fala

Fala
Креатин се користи во одредени случаеви а тоа се спринтови,тежински тренинг и вежби кој за краток рок ти го покачуваат срцевиот пулс многу брзо и енергијата не може да се надокнади со кислород па мора да се искористи креатинот од црниот дроб.
Амино киселините што ти ги даваат се само хидролизиран протеин што се апсорбира брзо и се користат за да има брз извор на амино-киселини во крвта и се препорачуваат после тренинг.
Кардио тренингот гори јаглехидрати и масти и ако целта ти е да стопиш повеќе сало препорачливо е да трчаш на гладен стомак зашто тогаш има многу ниско ниво на гликоген.
Секогаш протеинскиот внес да биде 1.5 грама до 2 грама протеин на секој кг.

Само да ве поздравам. Во друштво со победниците на годинешното државно првенство во бодибилдинг, фитнес и бенч прес. Гоце Mојсоски и Семра Ајро. Спремни за Светско во сабота..

Attachments

• 3.jpg
    3.jpg
    604,4 KB · Прегледи: 50
Креатин се користи во одредени случаеви а тоа се спринтови,тежински тренинг и вежби кој за краток рок ти го покачуваат срцевиот пулс многу брзо и енергијата не може да се надокнади со кислород па мора да се искористи креатинот од црниот дроб.
Амино киселините што ти ги даваат се само хидролизиран протеин што се апсорбира брзо и се користат за да има брз извор на амино-киселини во крвта и се препорачуваат после тренинг.
Кардио тренингот гори јаглехидрати и масти и ако целта ти е да стопиш повеќе сало препорачливо е да трчаш на гладен стомак зашто тогаш има многу ниско ниво на гликоген.
Секогаш протеинскиот внес да биде 1.5 грама до 2 грама протеин на секој кг.
Стеф да те слуша некој што не те знае ке мисли дека си Ивандер Холифилд

Fala

Да, креатин фосфат системот се складира во мускулите со денови (т.е. се полни) и му треба малце време додека да ти даде видлив ефект некаде една до две недели, така да се зема секој ден без разлика дали тренинраш / трчаш / одмараш.

За аминото исто така да, добро е за презервација на мускулите за време на кардио тренинзи.

Дали има некоја голема разлика од фирма до фирма произведувач на суплементи? Конкретно ме интересира за BCAA од dymatize и california fitness. Има голема разлика?

Дали има некоја голема разлика од фирма до фирма произведувач на суплементи? Конкретно ме интересира за BCAA од dymatize и california fitness. Има голема разлика?

Квалитетот на производот не секогаш зависи од името на фирмата во која е произведен, туку од условите.

Тука никој од нас неможе со сигурност да потврди дека двете фирми кои ти ги спомна работат во врвни услови, се додека не се увериме со свои очи.

Но производот за кој се интересираш [BCAA] е (скоро) секогаш со универзален квалитет, па затоа слободно можеш да одбереш било која фирма, нема да згрешиш.

Па реално да, зависи која фирма каква технологија користи. Види го составот и спореди го, тоа најдобро ќе ти каже што конзумираш.
Конкретно јас сум имал проблеми со стомакот кога користев протеини од една фирма и кога ја сменав проблемите исчезнаа, а двата беа протеини од сурутка

Јас моментално пијам бцаа од Калифорниа фитнес и да ти кажам со вода се невкусни :sick:

Јас моментално пијам бцаа од Калифорниа фитнес и да ти кажам со вода се невкусни :sick:

Јас ниту еден суплемент во прашкаста форма не го мешам со вода/сок. Од кутија у уста директно боље е. Иначе сеа ќе идам да зеам исто БЦАА од калифорниа. Ти задоволен си од производот?

Ako znaes sto even bcaa I dali ti se potrebni Jas si krsam glava. Zemi whey 25-30 procenti bcaa dovolno za bilo sto da ti e celta.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom