Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
И јас се чудам зошто се толку overrated јајцата од препелица, дури ме имаат убедувано дека 1 јајце од препелица заменува 5 обични јајца. Изгледа некоја баба многу ги фалела.

sajSiGa, Myers, аква
Едно прашање до вас. Почнав да се чистам имам 5 тежински неделно и 4 кардио од 45-60 минути. За време на кардиото пијам скоро по 2 литри вода дали е добро тоа или да намалам. Исто и за време на тежинскиот тренинг конзумирам доста вода преку 2 литри. Значи на тренинг од 2-2ипол часа пијам преку 3 литри вода, а дневно преку 6 литри. Дали да намалувам или си е ОК.
Исто ме интересира за чистењето дали да одам со зголемување на калориите еднаш неделно (како cheating day) или пак со полнење јх и денови само на протеински внес без јх само немам некој добар пример за таква.

Иам проблем со вените на подлактиците,кога вежбам,а богами и после тоа ми се изрипени,као наркоман у пм. Незнам дали може да биде нешто опасно,ама не е баш нормално,гледам и кај други дечки не им се толку изразени (n)

Иам проблем со вените на подлактиците,кога вежбам,а богами и после тоа ми се изрипени,као наркоман у пм. Незнам дали може да биде нешто опасно,ама не е баш нормално,гледам и кај други дечки не им се толку изразени (n)
Под итно на доктор друже, не е заебанција тоа!

Еј друштво, дај кажете како да ги здебелам листовите на нозете, стварно не знам што не пробав, не сака. Генетика да, али мора да има нешто што може да се направи. У ПМ

sajSiGa, Myers, аква
Едно прашање до вас. Почнав да се чистам имам 5 тежински неделно и 4 кардио од 45-60 минути. За време на кардиото пијам скоро по 2 литри вода дали е добро тоа или да намалам. Исто и за време на тежинскиот тренинг конзумирам доста вода преку 2 литри. Значи на тренинг од 2-2ипол часа пијам преку 3 литри вода, а дневно преку 6 литри. Дали да намалувам или си е ОК.
Исто ме интересира за чистењето дали да одам со зголемување на калориите еднаш неделно (како cheating day) или пак со полнење јх и денови само на протеински внес без јх само немам некој добар пример за таква.

За време на тренинг секако пиеш зошто крвните садови се шират и организмот бара вода за да го пополни васкуларното корито така да не се замарај, убаво е што пиеш. Хидратацијата за време на тренинг е многу битна, пробај еден ден отиди без да пиеш ни голтка ќе видиш дека перформансите во понатамошните сетови ќе ти паднат за 10-тина посто. Инаку тоа полнење со ЈХ има логика само кога одиш во екстремно ниско ниво на масти под 8%, вака можеш и со класична диета да чистиш сало а да задржуваш мусулатура и перформанси во теретана според мене.
--- надополнето: 14 април 2013 во 01:46 ---
Еј друштво, дај кажете како да ги здебелам листовите на нозете, стварно не знам што не пробав, не сака. Генетика да, али мора да има нешто што може да се направи. У ПМ
Aуу експерт сум на ова поле сега ќе ти eлаборирам со еден километарски пост :D Се шалам, ама со листовите и јас мака мачам да ги развијам а и општо мислам дека од естетска гледана точка кога си во шорцеви нема ништо подобро од складно развиени листови со горен дел на дело. Во тек на балкот што го правев сега на зима додадов 2,5цм на листовите што мислам дека не е малце посебно за таква инатлива група така да би ти ја препорачак мојата програма. Прво што мислам дека направи разлика кај мене е дека ги вежбав 2 пати неделно за разлика од останетите делови.

Избери една од овие 2 вежба повеќе ти одговара, седечка или стоечка справа за листови. Батали ги вежбите со држање еднорачни во една рака и дигање на прсти зошто не ги оптеретуваат доволно листовите според мене. Второ заборави дека е битно да правиш милиони повторувања, најбитно е да го истегнеш листот што пониско кога одиш надолу, а кога контрахираш да го стегнеш целосно во најгорна положба и задржи горе за краток момент. Кога ги правиш вежбите за листови прави ги со искосени прсти навнатре или нанадвор. Ваков начин на вежбање ќе го "развлече" листот во ширина што според мене изгледа многу поубаво отколку напумпан лист без ширина. Е сега за вежбањето. Загреј ги прво со помала килажа, а потоа пробај вака да ги вежбаш. Избираш килажа со која можеш да направиш 15 ПРАВИЛНИ повторувања ама правиш само 10 ПРАВИЛНИ иако можеш 15, потоа правиш пауза од 30 секунди меѓу која ги тресеш или масираш листовите па повторно правиш 10 правилни, пак пауза 30 секунди па пак 10 и тн додека не направиш 4 серии. Тоа е еден мега сет. Направи 2 вакви мега сета со прстите нанадвор, а потоа уште 2 мега сета со прстите навнатре.

Она на што би сакал да ти обрнам внимание е дека ако користиш справа на која стоечки ги вежбаш листовите може да ги преоптеретиш мускулите на карлицата (мислам на мали мускули околу карличниот зглоб) особено бидејќи ќе вежбаш 2 пати неделно, така да ако забелжиш следниот ден дека те боли нешто околу зглобовите во колкот смени ја вежбата со друга веднаш. Исто така бидејќи ќе користиш големи килажи не ги џапај репетициите, т.е. не дигај ексползивно зошто јас така се зафркнав и истегнав лигамент на листот уште го оправувам пред да пробам пак да се вратам да ги вежбам. Тоа е тоа се надевам ти помогна

sajSiGa, Myers, аква

Прво, многу е 4 кардио тренинзи неделно од 45-60 минути.
Освен ако не сакаш да изгубиш голем дел од мускулната маса, намали на 3 пати неделно од по 20 минути, па зголемувај се до 40 минути максимум. Ова е мој совет - ти можеш да си останеш на твојата рутина ако мислиш дека така ти одговара.

Водата е во ред. Немаш потреба да ја намалиш, напротив.

Инаку со cheating денот, во ред е еднаш на 6-7 дена од кои моја препорака е да јадеш масимум 2 cheat оброци, останатите здрава исхрана ; да го шокираш организмот, и да му дадеш „удар“ за да не го успори метаболизмот, иако за да стигнеш до тоа ниво треба долго време да се лишиш од секојдневната исхрана и да си на малку калории.

Додади и зелен чај како термогеник кој ќе ти помогне во топењето на мастите.

Благодарам за советот, инаку планирам да одам под 10% телесни масти али ќе видиме како ќе оди бидејќи ми е краток периодот до средината на јуни.
Во врска со листовите гледам дека се мачите со нив, јас пак сум се родил со добра генетика на нозе и само тие растат на мене. Како мал тренирав кошарка и тогаш ги направив листовите секој ден на скала на прсти се дигав преку 300 пати разделено во 6-7 серии. Али јас пак спротивно од тебе не сакам мн големи нозе, дали дека ми растат повеќе од другиот дел на телото или како што незнам, особено не големи листови, единственото нешто поради што ги вежбав беше одразот.
--- надополнето: 14 април 2013 во 10:42 ---
Благодарам за советот, инаку планирам да одам под 10% телесни масти али ќе видиме како ќе оди бидејќи ми е краток периодот до средината на јуни.
Во врска со листовите гледам дека се мачите со нив, јас пак сум се родил со добра генетика на нозе и само тие растат на мене. Како мал тренирав кошарка и тогаш ги направив листовите секој ден на скала на прсти се дигав преку 300 пати разделено во 6-7 серии. Али јас пак спротивно од тебе не сакам мн големи нозе, дали дека ми растат повеќе од другиот дел на телото или како што незнам, особено не големи листови, единственото нешто поради што ги вежбав беше одразот.
--- надополнето: 14 април 2013 во 10:48 ---
Прво, многу е 4 кардио тренинзи неделно од 45-60 минути.
Освен ако не сакаш да изгубиш голем дел од мускулната маса, намали на 3 пати неделно од по 20 минути, па зголемувај се до 40 минути максимум. Ова е мој совет - ти можеш да си останеш на твојата рутина ако мислиш дека така ти одговара.

Водата е во ред. Немаш потреба да ја намалиш, напротив.

Инаку со cheating денот, во ред е еднаш на 6-7 дена од кои моја препорака е да јадеш масимум 2 cheat оброци, останатите здрава исхрана ; да го шокираш организмот, и да му дадеш „удар“ за да не го успори метаболизмот, иако за да стигнеш до тоа ниво треба долго време да се лишиш од секојдневната исхрана и да си на малку калории.

Додади и зелен чај како термогеник кој ќе ти помогне во топењето на мастите.
Зелен чај додадов, краток ми е периодот за чистење затоа толку кардио форсирам. Внесувам преку 170 гр протеин моментално за да не губам мн мускул. Cheatin day немам некоја голема желба за друга храна го навикнав организмот на оваа и немам некоја желба за хамбургери, благо пици и тој ден терам со + 500-700ккал али претежно од здрав извор (ориз, компир, овес, млеко, месо, јајца, урда, банана). Еве една недела откако сум почнат не сум измерен на вага но на огледало гледам доста подобрување, али има уште многу да се топи. Благодарам на советите :)

MajMyH да им се прчиме со големи листови а? хахаха
Шала на страна, ако имам некој дел развиен на мене тоа се нозете. Кога почнував теретана се сакав да намалам бутките на нозете и горев малце и успеав во тоа ама после гледам дека сум згрешил :)
Скоро 10г. играње ракомет си го направија своето кога станува збор за голем лист и општо за големи нозе.

MajMyH да им се прчиме со големи листови а? хахаха
Шала на страна, ако имам некој дел развиен на мене тоа се нозете. Кога почнував теретана се сакав да намалам бутките на нозете и горев малце и успеав во тоа ама после гледам дека сум згрешил :)
Скоро 10г. играње ракомет си го направија своето кога станува збор за голем лист и општо за големи нозе.
Се си бара време, и ние сме ги вежбале па пораснале, е сега кај некој има малку утнато и генетиката али со време се си иди. Јас се нервирам за рацете дека не ми растат а дигам тежини, али треба време за се. Не оди ништо брзо.

Се си бара време, и ние сме ги вежбале па пораснале, е сега кај некој има малку утнато и генетиката али со време се си иди. Јас се нервирам за рацете дека не ми растат а дигам тежини, али треба време за се. Не оди ништо брзо.
Абе другари, јас се имам искинато од вежбање листови, али ете, голем удел има генетиката, според мене. Татко ми исто е човек со мали листови. а крупен горе, јас ист како него сум. Иначе и јас тренирав кошарка 8-9 години али ете, такви ми се, ма да знам дека од кошарка се градат баш „тенки“ вретенести листови.

Абе другари, јас се имам искинато од вежбање листови, али ете, голем удел има генетиката, според мене. Татко ми исто е човек со мали листови. а крупен горе, јас ист како него сум. Иначе и јас тренирав кошарка 8-9 години али ете, такви ми се, ма да знам дека од кошарка се градат баш „тенки“ вретенести листови.
Има многу фактори, јас тренирав кошарка али пак низок останав, а ги имав вежбано многу (сметај 1.74 сум висок) друго е мојата висина и големина на лист да направам на оваа висина друго може да му расти на некој од 1.90. Инаку има улога и генетиката не дека не, сум видел батки горе ѕверови но листовите слабо.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom