Barclays Premier League 2010/2011

Кој ќе биде шампион во сезоната 2010/11 во Barclays Premier League?

• Вкупно гласачи
    472
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 октомври 2010
Мислења
523
Поени од реакции
164
Абе луѓе, сите зборите како е лошо судењето во АПЛ, ама изгледа не сфаќате колку е тешко да се биде судија. Судиите после секој actjob мора да проценуваат, па дури и да се коцкаат дали е прекршок или не е. Замислете колку е тешко за еден судија да суди на натпревар со Роналдо. Сите знаеме дека лесно може да пробие неколкумина и да биде соборен, а знаеме и дека може да помине неколкумина, а потоа да падне самиот за да изнуди пенал.
Според мене, некое посебно фаворизирање нема. Туку, има само авторитет кон играчи и менаџери, и очекувања. На пример, доколку судијата нема видено убаво дали е прекршок или не, тој секогаш ќе суди прекршок што ќе го фаворира тој што е поискусен и подокажан, а не тој другиот, иако можеби тој е во право.
Секако, ова кога не се наместени утакмиците. :)

Член од
13 август 2009
Мислења
9.544
Поени од реакции
5.772
Разбираш, разбираш..:) Според твој критериум кој редовно го повторуваше во претходни муабети ;)

--- надополнето ---

Man City confirm Kolo Toure suspended from all first team matches "after testing positive for specicfied substance"
Топ засилување за Сити е...:pos2: Арно шо го дадовме

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Абе луѓе, сите зборите како е лошо судењето во АПЛ, ама изгледа не сфаќате колку е тешко да се биде судија. Судиите после секој actjob мора да проценуваат, па дури и да се коцкаат дали е прекршок или не е. Замислете колку е тешко за еден судија да суди на натпревар со Роналдо. Сите знаеме дека лесно може да пробие неколкумина и да биде соборен, а знаеме и дека може да помине неколкумина, а потоа да падне самиот за да изнуди пенал.
Според мене, некое посебно фаворизирање нема. Туку, има само авторитет кон играчи и менаџери, и очекувања. На пример, доколку судијата нема видено убаво дали е прекршок или не, тој секогаш ќе суди прекршок што ќе го фаворира тој што е поискусен и подокажан, а не тој другиот, иако можеби тој е во право.

ова јас се обидувам на дел од членовите тука да му го објаснам со месеци..и мило ми е што конечно некој има идентично размислување како моето...Едноставно главна работа што треба да ја прави судијата(главниот) на еден натпревар е правилното движење на теренот(накрсно(дијагонално)) .Ако во случајот судијата се движи погрешно и повеќе ја практикува топката а не дијагоналата се случуваат секакви грешки(од недосуден чист пенал до одглумена ситуација,рака итн...)..Повеќето тука во форумот не знаат што всушност значи да си фудбалски судија и општо не ја рабираат професијата па за секоја мала грешка веднаш ги пцујат......а кога судијата одлично си ја сработи работата никој немам заприметтено да го пофали.....јбг.....Иначе јас сум фудбалски судија(не да се фалам:)) ама можам да ги разберам ситните судиски грешки што се случуваат на секој натпревар посебно за оффсајд ситуациите каде се убедливо најтешко да ги погодиш и да процениш во дел од секундата(на телевизија кога ќе ја прегледаш снимката лесно е да се коментира)......Иначе ако смеам да прашам сите тука што ги критикувате судиите да ми одговорите колку фудбалски правила постојат??..јас го знам ова но прашувам да видам колку знаете всушност за фудбалот, а како што гледам има членови кои се објективни и пристрасни за судиите и општо за противничките екипи.!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Чекајте сега, ова со Коло Туре вистина е?
http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1362692/Kolo-Toure-suspended-Manchester-City-failing-drugs-test.html :smir:

--- надополнето ---

За некоја година супстанцава што ја земал ќе буде легална, како и милион други па за едно 15тина години се повеќе ќе сме сведоци на колабирања и смрт на терените, за жал. Со сешто ги клукаат за да бидат во форма.

Член од
13 август 2009
Мислења
9.544
Поени од реакции
5.772

Би се сложил, до негде, но до негде и не... Зошто ? Некогаш судиите досудуваат и во корист на некој друг тим, помал, се со цел да „поможат/одможат“ на друг тим... Логично е секој судија да си има клуб за кој навива, нели ? Цел живот се во фудбалот, не е можно да не навиваат... Како што Маркус Мерк навиваше за Дортмунд, како што Ериксен, навиваше за Гетеборг веројатно и овие си имаат некои фаворити...

Според мене, јас мислам дека Дин навива за Тотенхем, си велам, за другиве не знам, али се сложувам со фактот дека нивната работа е тешка и треба да одлучат во дел од стотинката, и веројатно, овај притисок кој го чувствуваат, ги тера да прават уште грешки во судењето... Дин, Клартенбург, Дауд, Еткинсон и до пред некоја година Рајли, се лоши судии според мене.... За мене можеби најдобар судија, во Англија е Хауард Веб и еден од топ 3те во светот, после Де Блекере и Бусака, кои гледајќи и пратејќи до сега, не паметам голема грешка од нив.... Во топ судии од светот би ги набројал Штарк, Росети и Рицоли, судии со авторитет

A

Auditore

Гостин
Ова не очекував, дај боже никад више да не заигра.

GTFO

Pushing the button
Член од
3 април 2009
Мислења
5.654
Поени од реакции
4.579
Хауард Веб најдобар судија во Англија = FAIL !

Член од
1 јули 2008
Мислења
2.031
Поени од реакции
2.047
ова јас се обидувам на дел од членовите тука да му го објаснам со месеци..и мило ми е што конечно некој има идентично размислување како моето...Едноставно главна работа што треба да ја прави судијата(главниот) на еден натпревар е правилното движење на теренот(накрсно(дијагонално)) .Ако во случајот судијата се движи погрешно и повеќе ја практикува топката а не дијагоналата се случуваат секакви грешки(од недосуден чист пенал до одглумена ситуација,рака итн...)..Повеќето тука во форумот не знаат што всушност значи да си фудбалски судија и општо не ја рабираат професијата па за секоја мала грешка веднаш ги пцујат......а кога судијата одлично си ја сработи работата никој немам заприметтено да го пофали.....јбг.....Иначе јас сум фудбалски судија(не да се фалам:)) ама можам да ги разберам ситните судиски грешки што се случуваат на секој натпревар посебно за оффсајд ситуациите каде се убедливо најтешко да ги погодиш и да процениш во дел од секундата(на телевизија кога ќе ја прегледаш снимката лесно е да се коментира)......Иначе ако смеам да прашам сите тука што ги критикувате судиите да ми одговорите колку фудбалски правила постојат??..јас го знам ова но прашувам да видам колку знаете всушност за фудбалот, а како што гледам има членови кои се објективни и пристрасни за судиите и општо за противничките екипи.!
Секако дека не се судиите криви (барем не би требало да се), и тие се луѓе, не се совршени и прават грешки. Затоа јас сакам да се воведе технологија во фудбал, за да се прегледуваат спорните ситуации. Стварно ова ќе го успори фудбалот и ќе го намали уживањето, ама барем нема да гледаме по 10 неправди на еден натпревар.
Не знам колку фудбалски правила постојат, ама кога веќе си имаме работа со аматер кој претендира да стане професионалец (? :)), би сакал да те прашам нешто.
Дали во една ситуација кога играч прима топка и потоа му додава топка на друг, кој постигнува гол, но кога овој првиов ја примил топката бил во офсајд, треба да се суди офсајд? На Блекпул - Јунајтед имаше една ваква ситуација, па ме интересира кое е правилото во овие ситуации.
И за глума дали има пишано правило да се доделува жолт картон? Руни против Челзи глумеше за пенал, судијата го виде, а не му даде жолт картон.
И уште едно, ако еден играч додава до свој соиграч, кој бил во офсајд, но пред да стигне топката до него удрила во противнички играч, дали треба да се суди офсајд? Арсенал прими ваков гол, од Евертон.

Баш ме интересираат твоите одговори. :)

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Секако дека не се судиите криви (барем не би требало да се), и тие се луѓе, не се совршени и прават грешки. Затоа јас сакам да се воведе технологија во фудбал, за да се прегледуваат спорните ситуации. Стварно ова ќе го успори фудбалот и ќе го намали уживањето, ама барем нема да гледаме по 10 неправди на еден натпревар.
Не знам колку фудбалски правила постојат, ама кога веќе си имаме работа со аматер кој претендира да стане професионалец (? :)), би сакал да те прашам нешто.
Дали во една ситуација кога играч прима топка и потоа му додава топка на друг, кој постигнува гол, но кога овој првиов ја примил топката бил во офсајд, треба да се суди офсајд? На Блекпул - Јунајтед имаше една ваква ситуација, па ме интересира кое е правилото во овие ситуации.
И за глума дали има пишано правило да се доделува жолт картон? Руни против Челзи глумеше за пенал, судијата го виде, а не му даде жолт картон.
И уште едно, ако еден играч додава до свој соиграч, кој бил во офсајд, но пред да стигне топката до него удрила во противнички играч, дали треба да се суди офсајд? Арсенал прими ваков гол, од Евертон.

Баш ме интересираат твоите одговори. :)
Овие две се сигурно точни (т.е жолт и офсајд) ќе ти го најдам правилникот на фифа ако сакаш...
За првата ситуација не е точно дефинирано јас колку што знам и ирачи и тренери се имаат жалено на тоа офсајд правило...

Иначе за судиите... не постои судија кој ќе го достигне авторитетот што Колина го имаше кај играчите... Кој го памти знае како му се плашеа :)

Член од
1 јули 2008
Мислења
2.031
Поени од реакции
2.047
Овие две се сигурно точни (т.е жолт и офсајд) ќе ти го најдам правилникот на фифа ако сакаш...
За првата ситуација не е точно дефинирано јас колку што знам и ирачи и тренери се имаат жалено на тоа офсајд правило...

Иначе за судиите... не постои судија кој ќе го достигне авторитетот што Колина го имаше кај играчите... Кој го памти знае како му се плашеа :)
Ај најди го те молам.

За Колина да, не е за џабе најдобриот на сите времиња, таков веќе нема да има, плус Италијанската Лига беше многу различна од оваа денес, а тој си остана најдобар. :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ова за кога да се суди пасивен офсајд кога не веќе преку глава ми е, секој судија со своја филозофија е, нека направат некоја конференција нека утврдат дали ќе се суди или не.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Ај најди го те молам.

За Колина да, не е за џабе најдобриот на сите времиња, таков веќе нема да има, плус Италијанската Лига беше многу различна од оваа денес, а тој си остана најдобар. :)

http://www.fifa.com/mm/document/affederation/federation/81/42/36/lotg_en.pdf

• “gaining an advantage by being in that position” means playing
a ball that rebounds to him off a goalpost or the crossbar having
been in an offside position or playing a ball that rebounds to him
off an opponent having been in an offside position

за жолтиот картон не пишува баш глума ама пишува unsportsman behaviour мислам дека под тоа се подразбира башка беше посочено на некој судиски самит да се казнуваат глумите (не само за пенал)

Член од
1 јули 2008
Мислења
2.031
Поени од реакции
2.047
http://www.fifa.com/mm/document/affederation/federation/81/42/36/lotg_en.pdf

• “gaining an advantage by being in that position” means playing
a ball that rebounds to him off a goalpost or the crossbar having
been in an offside position or playing a ball that rebounds to him
off an opponent having been in an offside position

за жолтиот картон не пишува баш глума ама пишува unsportsman behaviour мислам дека под тоа се подразбира башка беше посочено на некој судиски самит да се казнуваат глумите (не само за пенал)
Не можам да ти пишам преку репутација, тука ќе ти пишам, фала. :)

Немам баш време деновиве, баш ќе поразлистам натаму.
Инаку за вакви ситуации баш и мислев дека е така, ама за голот на Бербатов стварно не знам како би било. Не беше во офсајд, ама учествуваше во акцијата.
Многу пати се случува да видиме некоја недифинирана ситуација, како што пиша Џену, секој суди како што сака. Мислам дека и Фабрегас имаше некаква изјава околу овие работи. :)

edit: Сакав да кажам, беше во офсајд Бербатов кога топката ја доби Флечер, ама кога Флечер му ја додаде нему, не беше во офсајд, значи учествуваше во акцијата. :)

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
па тоа е цела работа нема јасно дефинирано правило за тоа...
иначе најдов нешто што ни јас не го знаев

• “nearer to his opponents’ goal line” means that any part of a
player’s head, body or feet is nearer to his opponents’ goal line

than both the ball and the second last opponent. The arms are not
included in this defi nition

Од секогаш си мислев дека се рачуна телото...

Погледни ја 12тата слика кај офсајдите убаво е нацртано тоа правило за кое што праша :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom