Балкански X Factor

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Zeljko go isfrli Maid a Kristina gi isfrli Jana I Luka zatoa sto sakale nejkele moraa da gi primat kerkata na Luis I Dzogani. E sega toa sto ocekuvaa publikata da gi vrati tokmu niv ne im se pogodi bas pa siot bes go isturija vrz Aleksandra. Ne im e Aleksandra kriva sto moraat da se raspravaat so deca na poznati faci. Nikoj od natprevaruvacite ne im e kriv.

Ова е тоа јас што го зборам. Факт.

Lia23 напиша:
Aleksandra Brkovic I Ilma Karahmet se X Factorot. Dvete imaat silni vokali, talent, preubava boja na glas i peat sovrseno. Imaat harizma i umeat da vladeat so scenata. Znaat da ispeat sekakvi ama bas sekakvi pesni. Na drugite im lezi samo eden stil na muzika. Pa kakov pejac e toa? Vistinskiot pejac ke ja otpee koja i pesna da mu ja dadat.

Со ова не се слагам. Доволно за еден пејач е да владее со еден стил на музика. Пример Бијонсе си има одбрано еден стил на музика и тој си го фура, нема потреба она да знае да пее пример песна од Бон Џови.

Ај, да искоментирам за вториот live.:)
Ме мрзи но...
Првото нешто што го забележав беше дека сите, од жири, до учесници изгледаа СТРАШНО! Буквално го мислам тоа...Погрда шминка и облека не можеле да најдат и измислат!
До мене е, или Емина беше како вонземјанка? Портокаова пудра, црн кармин...па таа залижаната фризура...
Друго, Кики имаше страшни очила...СТРАШНИ! Се убив од смеа кога го видов...
Кристина дефинитивно можела малку позатворен фустан да облече.
Водителите нема да ги коментирам бидејќи самите на себе се пародија.
Понатаму, учесниците...
Илма...поглупо не можеле да ја облечат. Новогодишна машна на вратот, некаков си фустан кој е комбинација од две шари...па врз тоа и кожна јакна. А под фустанот кожни хеланки! Грдо нешто!
Тамара имаше многу, многу грда шминка (а и настап), фустанот на Александра Б. беше СТРАШЕН.
А и Александра С. не беше поразлична со црвените светкави панталони и оние завесите што требаше да глумат блуза...
Друго, сите учесници беа во кожни јакни...Добро, овие соработуваат со некоја фабрика за кожа...или што?
Трето...или четврто...не знам: Даниел на првиот настап и Алекса на вториот носеа иста облека само што кошулите им беа во различна боја...

Добро, ај да го заборавам изгледот, иако има уште многу да се коментира...
Настапите:
Луки(ј)ан(не му го знам точното име) е...досаден. Не е лош, но не е ниту најдобар. Просечен. Изборот на песна - просечен...Не остава некој посебен впечаток. Онака...
4U - Причина да имам предрасуди за бендот е неговото име. Прво, мразам интернетски англиски... Мразам замена на зборови (или букви) со броеви...Мразам модификации во спелувањето...но, во ред, ајде.
На минатиот настап не ми се допаднаа воопшто...Не им се совпаѓаа гласовите и некако не звучеа убаво...Сакав да испаднат.
Но, на овој вториот настап, го променив мислењето...Многу беа подобри овој пат и повеќе им се совпаѓаа гласовите...Иако шминката беше многу грда и некоја не пееше.
Александра Б. - Би се согласила со тоа дека фаците кои ги прави се трагични (да не речам старшни), но мислам дека има убав глас па заслужува да остане уште некое време.
Вториот настап беше многу подобар од првиот. Песната не ја знам, но ми звучеше како да направи само една грешка.
Маја - Лош изговор.
Слабо е англискиот - Марјанчо (идол)
Катастрофален изговор...Но, сепак има глас и изборот на песна беше супер... Добро ја испеа песната. На првиот настап ич не ми се допадна, но на овој го променив мислењто...И таман го направив тоа - испадна. Исто како и Младен, испадна затоа што е постара и нема толку гласачи.
Харис - Последниот настап уништи се. Прво, Харис онака малку потсеќа на Џастин Бибер. А луѓето многу и не го сакаат Џастин. Изборот на песна беше катастрофа...
На првиот настап ми се допадна како испеа, па мислев дека има шанси да стигне повисоко. Среќа што не испадна овој пат. Навистина лош настап.
Друго, среќа што барем не е народњак.
Тамара - СТРАШНО!(не можев да се воздржам а да не го употребам зборот) На аудицијата беше супер, очекував да биде една од победниците. На минатиот настап песната не беше баш за неа. Премногу површна за нејзиниот стил...а изгледот подобро да не го коментирам. Но, сепак на првиот настап не звучеше лошо. Овој пат, повторно катастрофален избор на песна...и катастрогална изведба. Грдо, грдо, грдо!
Па, ајде по ѓаволите! Нели на првата аудиција можеше? Што ја тупиш сега?
После вториот настап, посакав да отпадне. Многу иритира со однеувањето и со таа нејзина насмеана фаца!
H2O - Прво, Филип е педер. Второ, мразам педери. Трето, не мислам да му се обраќам во женски род. Но, сепак пее некако, онака, добро.
Маринела, не знае да пее. Воопшто не знае да пее. Какви само звуци испушта. Невозможно. Како вештерка.
Настапот овој пат им беше жив и интересен, за разлика од минатиот катастрофално досаден настап. Мислам дека Филип би стигнал подалеку без Маринела, но ете.
Доктори - На почетокот не ги сакав воопшто. Онака, антипатични ми беа. Но, успеаа да ми го променат мислењето и да влезат во моите топ 3. Настапот им беше супер, иако не ги сакам One Direction. Браво! Одлични беа.
На аудициите, пред да се формира бендот, очеував сите учесници да не стигнат до финале.
Сега, сакам да останат подолго.:)
Илма - Девојчето ми е во топ 3. Не гледам зошто луѓето толку ја мразат. Талентирана е, и тоа многу. Вистина, повеќе и лежат песни на српски (или каков и да е бидејќи сите јазици на балканот се слични), но и на англиските не е лоша. И овој пат беше супер. Всушност, не ми се допадна кога слушнав како испеа додека ја гледав емисијата. Но, следниот ден, кога уште еднап ги изгледав видеата, многу ми се допадна.:D
Даниел - Зошто воопшто да се коментира за него?
Па, најдобар е. Очекувам да победи. Уф, што ми е мило што е македонец.
Браво! Бра-во! Б-р-а-в-о! Секогаш е супер. Прекрасно! Мора да победи. Мора!
Најдобро би било вака да биде на крајот:
3.Доктори
2.Илма
1.Даниел
Александра С. - Добро, зошто девојката воопшто се најде овде? Па таа воопшто не знае да пее. Од каде пак ја пронајдоа сега оваа? Гласот и е...едвај просечен!
А и антипатична ми е.
Алекса - Добар е, а гледам и дека има многу обожавателки. Овој ќе има многу гласови и долго ќе се задржи...Во тоа сум сигурна.
Како што гледам, ги освои сите на првиот настап.
Еве, иако отпадна, ќе го искоментирам и Младен. Талентиран е, но очекував да отпадне бидејќи е постар, па нема гласачи...
Не знам зошто не го сакаа луѓето толку (а после, откако отпадна, почнаа а го фалат:cautious:).

Мене ме изненадија негативните коментари за настапот на Даниел.Јасно ни е на сите дека како Тоше не може никој да изведе ни една негова песна ама мислам дека малку се претерува.Не треба да се смета за грев тоа што некој се решил да испее негова песна и на уште не завршен настап да се даваат коментари од типот ‘‘ далеку е тој од Тоше‘‘.Јас не можам да давам стручни коментари за настапот на Даниел ама според мене дечкото сосема коректно ја изведе Чија Си и што е најважно - во ниту еден момент не се обиде да го глуми Тоше.Песната си ја изведе на свој начин и нема потреба од споредби на неговата изведба со изведбата на Тоше.Ако има толква ‘‘страв‘‘ и ако сите ги избегнуваат неговите песни со тек на времето тие песни веројатно ќе бидат подзаборавени,а најголемиот дел од неговите песни тоа не го заслужуваат.

луѓето мора да сфатат дека во ваквите шоу не се бара само добар глас.Девојката која се врати Александра Секулич многу ми е ок.Многу е приземна,знае колку може,воопшто не е толку лоша колку сакаат да ја прикажат и за разлика од другите само таа ја владее сцената
И она со тоа дека никој не може да пее како Тоше на неговите песни више е клише невидено.Нормално дека кој и да запее нема да личи,и од Нокаут песна да испееш нема да звучиш како нив,фала богу,не се ни бара тоа,секој си е свој

Тоше и Даниел имаат различна боја на гласот,различен стил на пеење, споредбата е сувишна.. Даниел е повеќе базиран на поп музика (овој поп на 21 век), неговото пеење можеби ја нема силината што ја имаше гласот на Тоше, но технички е беспрекорен и многу напреднат за разлика од некои претходни снимки. Тоше својот вокал го базираше на рок вокали.. Сите оние кои имаа среќа да го запознаат лично знаат колку тој ја обожаваше рок музиката, дека често можеше да се види како е облечен во тој рок фазон, со кожна јакна кожни пантолони..Важно е да се разграничи, Тоше е еден, но тоа не значи дека талентирани пејачи повеќе нема да се раѓаат..Ако одиме по таа логика тогаш после смртта на Хендиркс никој веќе не треба да се осмели да земе гитара в раце, или пак после смртта на Павароти операта треба да се забрани..Запомнете, секое време има свои легенди..Вчера беше Тоше, денес некој друг, по некоја година некој трет.Животот тече,секогаш има промени.. Среќен сум што не се прави како Тоше, и не игра на таа карта како што играат безборј наши артисти Јоце Панов,Влатко Лозаноски и ред ред други..Му посакувам прво многу среќа, бидејќи минатото покажало среќата и здравјето се есенцијални за да се успее во која било област..Оригинален е, има харизма, има карактер.. Од знак на почитување кон ликот и делото Тоше повеќе нема да го споменувам во моите постови..мислам дека доволно се кажа за него во овие години..Мора да има малку спокој кај и да е...

LwefoFw.png

Најврв коментар меѓу твитовите ми е овој:

@ZZeljko@Kay_Makovsky koga i carinici vole, taj definitivno ima x factor! :pos:
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 15:22 ---
Гледам една па му напишала во коментар на Фејсбук (пренесено оригинал): KOPIJA na TOSE PROESKI!!! toa e toa! BRAVO DANIEL!!! :facepalm: Коментаров is so wrong, on so many levels. :facepalm:

Да имав 4949594 раце 4949594 фејспалмови ќе направев....

LwefoFw.png

Најврв коментар меѓу твитовите ми е овој:

@ZZeljko@Kay_Makovsky koga i carinici vole, taj definitivno ima x factor! :pos:
--- надополнето: 17 јануари 2014 во 15:22 ---
Гледам една па му напишала во коментар на Фејсбук (пренесено оригинал): KOPIJA na TOSE PROESKI!!! toa e toa! BRAVO DANIEL!!! :facepalm: Коментаров is so wrong, on so many levels. :facepalm:

Да имав 4949594 раце 4949594 фејспалмови ќе направев....

Што им е на луѓево...не можам да сватам..до кога вака...нема смисла веќе

Значи дефинитивно не можам да премолчам: не го сфаќам воопшто хејтот поврзан со српскиот јазик. Па што ако се Македонци? Тоа значи дека смеат само на македонски да пејат? И англискиот и српскиот се странски јазици. Зошто според вас смеат на англиски, а не смеат на српски?

Ако одговорите: „Зошто тогаш Србите не пеат на македонски?“ - ќе ве побијам, затоа што на буквално секое талент шоу од српска продукција кое сум го гледал има барем по еден настап со песна на македонски јазик, или минимум 3 настапи со песни од македонски изведувачи. Сакате да одиме step by step и да ви ги набројам кои се тие? Зошто и тоа би можел. А иако - песните на македонски јазик не се така популарни во Србија како што се песните на српски популарни кај нас што е факт кој никој не може да го побие. Мојот заклучок од ова е дека Србите немаат таква аверзија кон македонскиот јазик и македонските изведувачи како што кај нас има аверзија кон српскиот јазик (и тоа само кога треба да го употребуваат наши изведувачи).

Понатаму: зошто не ви сметаше кога Тоше ги издаваше албумите и на српски и хрватски? Исто и Каролина? Или - последниот албум на Калиопи, „Мелем“ е објавен само на хрватски, македонска верзија на тие песни не ни постои. Јас немам ништо против, затоа што реално кај нас нема фајде од издавање албуми на македонски. Кој ги купува нив? Самите изведувачи? Во Србија и Хрватска колку-толку пазарот на носачи на звук е далеку пораздвижен отколку нашиот. Не сфаќам зошто вам не ви смета кога некој од афирмираните ќе отпее на српски или хрватски, а ви смета кога некој како Даниел Кајмакоски пее на српски?

А го знаете ли фактот дека Тоше Проески со Чија си победи на првото издание на Беовизија, во 2003 година, и требаше да ја претставува Србија на Евросонг, но EBU не даде зелено светло за нив таа година. Тогаш кога МРТ се уште не сакаше да го прати да не претставува нас на Евровизија, тогаш кога некои од нас го нарекуваа педерче и го исмеваа, Србите немаа проблем со тоа да го пуштат да победи на нивниот фестивал и да ја претставува нивната држава на Евросог. А кај нас, на наш фестивал да победи Србин - мислам дека тогаш ќе испоцркате од мака сите. Па и што тролање ќе му удрите...

А, и BTW, во контекст на муабетот зошто Кајмакоски ја пеел „Чија си“: автори на песната се всушност Леонтина Вукомановиќ (музика и текст) и Жељко Јоксимовиќ (аранжман).

Друго: не е ли лицемерие тоа што истите вие кои плукате против српскиот јазик, за Нови години, куќни слави, палење на василичарски и коледарски огнови, на свадби и крштевки кршите чаши на Аца Лукас, Бобан Рајовиќ, Цеца и Тропико бенд? Што, ќе ми кажете дека вие не сте едни од тие кои кршат чаши на српскиот турбо-фолк? Ма немој!

И на крај - еве, и јас не слушам турбо-фолк, ама не ми е срам да признаам дека ги слушам Stray Dogg, The Mothership Orchestra, Zemlja Gruva, Intruder, Goribor, Zoravera, Gusti, Ana Stanic, Lena Kovacevic, Filip Dizdar, Let 3... - повеќето од нив се српски изведувачи и во голем дел пејат на српски јазик. Навистина не сфаќам која е улогата на јазикот во музиката? Зошто не смее да се слуша нешто на српски, а смее на исландски, или шпански, на пример?

збориме за домашна музика и домашни музичари и како тие не умеат да напраат кариера подалеку од србија и хрватска па затоа праат албуми на нивен јазик. за македончето србија е америка

Студиски кавер има направено Даниел на When I was your man, слушнете.

Изведбата во Judges's Houses повеќе ми се допаѓаше од аспект што беше побавна. Некако многу ми брза пијаново, ко Даниел да се мачи да го стаса.
Али убаво си ја испеал. :)

збориме за домашна музика и домашни музичари и како тие не умеат да напраат кариера подалеку од србија и хрватска па затоа праат албуми на нивен јазик. за македончето србија е америка
Ама не, јас не велам дека тоа е лошо!

Претпоставувам ќе победи некоја со надувана сиса попут Слаџа, затоа што талент слабо се цени на Балканот. :D

која сиса,стила пуш ап чарапи,гнасна е:pos:

Наводно цениве за гласање од кај нас се намалиле од 41 на 23 денари по глас. Ако има вистина ова е добра вест.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom