A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Значи вака... има 2 начини на кој што корисниците добиваат интернет од Blizoo, преку коаксијален кабел и UTP кабел, попознат како мрежен кабел во Македонија.
Тие што се поврзани со коаксијален кабел, никогаш не добиваа повеќе брзина кога станува збор за локален сообраќај, додека корисниците поврзани со мрежен кабел добиваа, бидејќи Blizoo не ги чини скоро ништо локалниот сообраќај кон бугарските оператори (поради bix.bg). Сега тоа задоволство го немате бидејќи од непознати причини, го скратија. Место за поплаки нема, бидејќи тоа беше само додатен бонус кои одредени корисници го добиваа, за тоа не плаќавте нешто додатно. :)

Додека тој мал бонус од 2mbps што јас го добивам (уште кај двајца корисници на истиот пакет имам проверено, и тие го добиваат) е тотално неповрзан со оној огромен бонус од 50mbps што вие порано го добивавте кон бугарски peer-ови, а зошто го даваат овој мал бонус не знам.

И кај мене на пакетов од 10 мегабита симнувам торенти со 1,3 мега во секунда.

Само деновиве нешто е слаб нетот, гледам дека врската на секои 3-4 секунди паѓа (не целосно, само download-от до одредена бројка), а исто и со пингот.
Како Лурц погоре, јас исто не можев да играм завчера поради преголемиот пинг = 600 ms+...

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Кај мене веќе 7 месеци се е во најдобар ред, немам никаква замерка. Латенцијата е дури и подобра од онаа која што ја имав на T-Home порано, а најмногу од тоа се плашев кога се префрлував.

X

xtazy

Гостин

fiber power :facepalm:

не бе не е до нив проблемот ич, до фејсбук е :facepalm: :facepalm:

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Сакам да си уживам во Интернет приватноста што ми ја нуди динамичната IP адреса, во реалност не нуди нешто баш приватност, но полесно симнувам од сајтови како Rapidshare, Hotfile и други, најкомотно ќе ја рестартирам линијата и со нова IP адреса ќе продолжам со симнувањата, наместо да чекам да поминат минути или саати со статична IP адреса, а ако Близо не ми нудат динамична IP адреса која ќе се менува со секое рестартирање на линијата, па како капак на се, приказниве кои ги читам по форумиве за наводно намалување на Интернет брзината при симнување на торенти, а за која допрва ќе се уверувам на дело дали е вистина или не, па ако е вистина ќе имам причина повеќе зошто да ги баталам.
Имаш мал милиони начини како да го заобиколиш делот со статичка АјПи за такви сајтови, згора на тоа СЕ имаш на торенти што ќе ти оди со поголема брзина него 200 кила фри симнувањето од овие сајтови + тоа замарање да го гасиш па да го палиш рутерот, па ако е поголем фајлот ќе биде расецкан во различни рарови (зошто нели има ограничување на големината на фајлот што го качуваш) итн итн... Ако само тоа ти е проблем нема логика да се вратиш да плаќаш минимум +1000 денари на Т Хоум кога имаш толку едноставни решенија, па макар и би платил 3 долари месечно (~120 денари) за регистриран акаунт.
Го земав Премиум пакетот средина на декември и на почеток не бев нешто посебно задоволен, интернетот леташе ама знаеше да си потпаднува на кратко се додека не падна скрос те. Апстримот неќеше да застане. 6 дена не можеа да средат да најдат што е по кое следуваа закани по телефон едно друго, еднаш и отидов да го раскинам договорот веќе кога ми прекурчи и испадна дека сигналот не бил како што треба и дојдоа го средија + и модем ми сменија и од тогаш нема паднато (тоа беше некаде околу 15ти јануари).

Член од
2 мај 2009
Мислења
276
Поени од реакции
170
„Господине, имаме прекин на еден од нашите интернационални линкови, поради што интернет брзините се намалени. Очекуваме проблемот да се реши за неколку часа. Се извинуваме за настанатата ситуација.“ - види ги ти колку љубезни станале во техничка поддршка.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не е до нив проблемот кога се работи за квар од ваков вид, што е право, право е.

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
Значи се подобриле близу а? Time to change the operator. Bye T-Home

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
„Господине, имаме прекин на еден од нашите интернационални линкови, поради што интернет брзините се намалени. Очекуваме проблемот да се реши за неколку часа. Се извинуваме за настанатата ситуација.“ - види ги ти колку љубезни станале во техничка поддршка.
Кај мене нетот не е поспор, туку пингот кон бугарија е ултра висок...Денес беше океј, еве сеа пред малце се зафркна...И на спидтест ми мери пинг кон скопје 95мс (ама баш сеа пред малце почна така да праи)
http://pic.mk/images/W5r1K.png

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
ова рекла казала ли ? па само да се кажало нешто, никаков проблем ни кога врне и дува, чистка 10 за близоо.
Жити се ? На другиот компјутер користам близооо..кога велам користам додека не истече договорот после го мењаам.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Како да го поврзам мрежниот кабел од нетот директно во компјутер, дали се креира конекција и како?Пробав да го поврзам но не можев.

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Како да го поврзам мрежниот кабел од нетот директно во компјутер, дали се креира конекција и како?Пробав да го поврзам но не можев.
Клај го кабело и внеси ги ип адресите и днс серверите шо ти ги дале и то...

Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Клај го кабело и внеси ги ип адресите и днс серверите шо ти ги дале и то...
Не ми дадоа никакви адреси бидејќи дојдоа тие и го наместија рутерот кој сега не работи како што треба.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Не ми дадоа никакви адреси бидејќи дојдоа тие и го наместија рутерот кој сега не работи како што треба.
Адреси не даваат, бидејќи е Dynamic иако често време е една иста адресата, они ја менуваат повремено...
Треба да ја пријавиш MAC адресата од мрежната картица...Ќе мора да ми каеш што имаш дали XP или Windows да ти објаснам...

Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Адреси не даваат, бидејќи е Dynamic иако често време е една иста адресата, они ја менуваат повремено...
Треба да ја пријавиш MAC адресата од мрежната картица...Ќе мора да ми каеш што имаш дали XP или Windows да ти објаснам...
XP

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Да ти е**ам вукојебината скапана. Да не можат за 4 дена да најдат каде е кварот.
Овде е див запад кога не ти се ни исплати да се јавиш во АЕК си ги ладат наместо да ги казнат, епа ќе не дупат и близу и кој стигне.
Се ми се сумњиви...ако имаш над 150-200 гига, као намерно да намалуваат брзина. Скоро секој месец се случува такво нешто...или ако не, тогаш имаат преголем број корисници, а немаат толку капацитет...ама било што да е нека кажат да му се сневиди. Не сме ни неписмени ни деца

Kajgana Shop

На врв Bottom