A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Член од
24 април 2008
Мислења
11.027
Поени од реакции
12.537
Да ве прашам нешто, иако повеќе е очекување на потврда отколку конкретно прашање.

Дали кабелскиот Интернет на Близо доаѓа со динамична IP адреса ?

Моето лично мислење е дека доаѓа со статична IP адреса, бидејќи колку и да го исклучувам и вклучувам повторно во струја кабелскиот модем (Cisco EPC2202 е кабелскиот модем кој ми го дадоа на користење), сепак IP адресата си останува иста.

Но кога им се јавив на техничка поддршка ми рекоа дека тие ја менуваат IP адресата одвреме навреме, вообичаено кога вршат сервисирање или менување на квалитетот на услугата, односно дека не може да се менува IP адресата со секое рестартирање на модемот, како што е во случајот со DSL Интернетот на Ти-Хоум, каде што со секое рестартирање на DSL модемот/рутерот се добива нова IP адреса.

Инаку, кабелскиот модем го користам преку рутер Linksys E1500, со најнова верзија на фирмверот, се разбира.

По тоа што го забележав, ништо не се сменило кај овие изминативе 2 години од кога ги баталив, сега повторно се вратив кај нив само поради цената, во целост бев задоволен од квалитетот на услугите на Ти-Хоум, но поради ептен високите цени на истите, се вратив на Кејблтел, односно на Близо.

Сега ми останува да ги трпам наредниве година дена и да се надевам дека во тој временски период ќе дојдам до некој подобар извор на редовни приходи за да можам да се вратам на Ти-Хоум, бидејќи ги имам испробано и Кејблтел, односно Близо, и Он.Нет, односно ОНЕ и Ти-Хоум, и од нив тројца најмногу бев задоволен со Ти-Хоум, а најмалку со Он.Нет, односно ОНЕ.

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Да ве прашам нешто, иако повеќе е очекување на потврда отколку конкретно прашање.

Моето лично мислење е дека доаѓа со статична IP адреса, бидејќи колку и да го исклучувам и вклучувам повторно во струја кабелскиот модем (Cisco EPC2202 е кабелскиот модем кој ми го дадоа на користење), сепак IP адресата си останува иста.

Но кога им се јавив на техничка поддршка ми рекоа дека тие ја менуваат IP адресата одвреме навреме, вообичаено кога вршат сервисирање или менување на квалитетот на услугата, односно дека не може да се менува IP адресата со секое рестартирање на модемот, како што е во случајот со DSL Интернетот на Ти-Хоум, каде што со секое рестартирање на DSL модемот/рутерот се добива нова IP адреса.

Инаку, кабелскиот модем го користам преку рутер Linksys E1500, со најнова верзија на фирмверот, се разбира.

По тоа што го забележав, ништо не се сменило кај овие изминативе 2 години од кога ги баталив, сега повторно се вратив кај нив само поради цената, во целост бев задоволен од квалитетот на услугите на Ти-Хоум, но поради ептен високите цени на истите, се вратив на Кејблтел, односно на Близо.

Сега ми останува да ги трпам наредниве година дена и да се надевам дека во тој временски период ќе дојдам до некој подобар извор на редовни приходи за да можам да се вратам на Ти-Хоум, бидејќи ги имам испробано и Кејблтел, односно Близо, и Он.Нет, односно ОНЕ и Ти-Хоум, и од нив тројца најмногу бев задоволен со Ти-Хоум, а најмалку со Он.Нет, односно ОНЕ.
Интернетот е со статичка ип кај мене еве 2год е истата ип.. Е сега незнам во ск дали има оптика можи кај нив да е динамичка .. Иначе јас сум презадоволен од интернетов 14-15 mbps upload/download и пинг од 5-10 ms..

Член од
24 април 2008
Мислења
11.027
Поени од реакции
12.537
Интернетот е со статичка ип кај мене еве 2год е истата ип.. Е сега незнам во ск дали има оптика можи кај нив да е динамичка .. Иначе јас сум презадоволен од интернетов 14-15 mbps upload/download и пинг од 5-10 ms..
Јас воопшто не се пожалив ни на брзината, ни на пингот, само спомнав дека IP адресата очигледно е статична, иако признавам дека заборавив да додадам дека уште кога беа Кејблтел велеа дека кабелскиот Интернет им доаѓа со динамична IP адреса, истото го велат и сега, дури и велат дека за статична IP адреса мора да се доплаќа секој месец (истово важи и за DSL Интернетот на Ти-Хоум), но сепак веќе ми даваат статична IP адреса без никаква доплата.

Поентата ми беше, и после 2 години од кога ги баталив како Кејблтел и сега кога им се вратив како на Близо, овие воопшто не се смениле, и понатаму се лажговци и понатаму се лопови, а на мене останува само да ги трпам наредниве година дена, бидејќи се обврзав со договор во времетраење од 12 месеци да ги користам нивните услуги од Смарт пакетот, освен ако сум подготвен предвремено да го раскинам тој договор и да им плаќам пенали поради тоа, што навистина и би го направил кога не би стоел толку слабо финансиски во моментов.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
522
Поени од реакции
462
Единствен рутер од кој го знам пасвордот е од еден комшија кој го има тој чкуљавиот рутер linksys wrt54gh и неможам едно видео да глеам..Првин 3 црти фаќам, после како што гледам видеа се намалува на едно и на крај го снема у листата на wireless мрежи :S

Пробај извади го од струја едно 3-4 саати и после штекни го (или најбоље вечерта извади го од струја додека спиеш и после коа ќе станеш уклучи го)
Синоќа беше исклучен и пак по старо.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36

6 месеци имав иста IP адреса, и сега пред една недела добив нова, така да...

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Јас воопшто не се пожалив ни на брзината, ни на пингот, само спомнав дека IP адресата очигледно е статична, иако признавам дека заборавив да додадам дека уште кога беа Кејблтел велеа дека кабелскиот Интернет им доаѓа со динамична IP адреса, истото го велат и сега, дури и велат дека за статична IP адреса мора да се доплаќа секој месец (истово важи и за DSL Интернетот на Ти-Хоум), но сепак веќе ми даваат статична IP адреса без никаква доплата.

Поентата ми беше, и после 2 години од кога ги баталив како Кејблтел и сега кога им се вратив како на Близо, овие воопшто не се смениле, и понатаму се лажговци и понатаму се лопови, а на мене останува само да ги трпам наредниве година дена, бидејќи се обврзав со договор во времетраење од 12 месеци да ги користам нивните услуги од Смарт пакетот, освен ако сум подготвен предвремено да го раскинам тој договор и да им плаќам пенали поради тоа, што навистина и би го направил кога не би стоел толку слабо финансиски во моментов.
Чим не се жалиш ни од брзина ни од пинг зошто да ги менуваш, поради ип адресата ?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.027
Поени од реакции
12.537
Чим не се жалиш ни од брзина ни од пинг зошто да ги менуваш, поради ип адресата ?
Сакам да си уживам во Интернет приватноста што ми ја нуди динамичната IP адреса, во реалност не нуди нешто баш приватност, но полесно симнувам од сајтови како Rapidshare, Hotfile и други, најкомотно ќе ја рестартирам линијата и со нова IP адреса ќе продолжам со симнувањата, наместо да чекам да поминат минути или саати со статична IP адреса, а ако Близо не ми нудат динамична IP адреса која ќе се менува со секое рестартирање на линијата, па како капак на се, приказниве кои ги читам по форумиве за наводно намалување на Интернет брзината при симнување на торенти, а за која допрва ќе се уверувам на дело дали е вистина или не, па ако е вистина ќе имам причина повеќе зошто да ги баталам.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Брз е за брзнина ама да има некое невреме или да заврне дожд треба да ти идат со тоа желките (опелчињата за сервирсеки коли шо ги имаат) и да ти поправаат...адсл си е адсл...:)

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Сакам да си уживам во Интернет приватноста што ми ја пружа динамичната IP адреса, во реалност не нуди нешто баш приватност, но полесно симнувам од сајтови како Rapidshare, Hotfile и други, најкомотно ќе ја рестартирам линијата и со нова IP адреса ќе продолжам со симнувањата, наместо да чекам да поминат минути или саати со статична IP адреса, а ако Близо не ми нудат динамична IP адреса која ќе се менува со секое рестартирање на линијата, па како капак на се, приказниве кои ги читам по форумиве за наводно намалување на Интернет брзината при симнување на торенти, а за која допрва ќе се уверувам на дело дали е вистина или не, па ако е вистина ќе имам причина повеќе зошто да ги баталам.
Чим симнуваш од сервери, имаш за 3 долари премиум акаунт од сите најпознати сервери па симнувај без да менуваш ип адреси.
Иначе не е вистина тоа дека намалиле брзина на торенти, баш напротив е...

Член од
20 ноември 2009
Мислења
460
Поени од реакции
130
Во право е арсо зошто да сметнуваш од rapidshare hotfile таму е ограничена брзината до 200-500 кб/с а на торент имаш се и че сметнуваш со максимална брзина.. од 1.3 мб/с па нагоре

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.203
Поени од реакции
8.295
Брз е за брзнина ама да има некое невреме или да заврне дожд треба да ти идат со тоа желките (опелчињата за сервирсеки коли шо ги имаат) и да ти поправаат...адсл си е адсл...:)
ова рекла казала ли ? па само да се кажало нешто, никаков проблем ни кога врне и дува, чистка 10 за близоо.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Сакам да си уживам во Интернет приватноста што ми ја нуди динамичната IP адреса, во реалност не нуди нешто баш приватност, но полесно симнувам од сајтови како Rapidshare, Hotfile и други, најкомотно ќе ја рестартирам линијата и со нова IP адреса ќе продолжам со симнувањата, наместо да чекам да поминат минути или саати со статична IP адреса, а ако Близо не ми нудат динамична IP адреса која ќе се менува со секое рестартирање на линијата, па како капак на се, приказниве кои ги читам по форумиве за наводно намалување на Интернет брзината при симнување на торенти, а за која допрва ќе се уверувам на дело дали е вистина или не, па ако е вистина ќе имам причина повеќе зошто да ги баталам.
Користи си jdownloader за симнување од DDL сајтови, програмата автоматски си ја врши работата, евентуално те прашува да внесеш captcha ако самиот filehost сервис го бара тоа. Исто така, нема никакво намалување на брзина доколку симнуваш преку P2P. Не само што нема намалување... туку Blizoo мене ми даваат 12mbps/1mbps наместо 10mbps/1mbps. За да провериш и ти самиот, отиди на 192.168.100.1, кликни на Status и види си го configuration file-от. Зошто даваат 2mbps екстра, појма немам, ама воопшто не ми смета. :)

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Мене од hotfile ми симнува со 1.1 мб/с :D

Инаку, @The Man, нели порано даваа МНОООГУ повеќе mbps екстра, а сега се ограничија само на 2 :(...Ја со мојов нет 8мбпс ми беше, од торенти со 4.5 мб/с симнуваше..
До вработените у близу: ај барем за викенд дигнете ја брзината скроз као порано, носталгија ме фати :D

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Мене од hotfile ми симнува со 1.1 мб/с :D

Инаку, @The Man, нели порано даваа МНОООГУ повеќе mbps екстра, а сега се ограничија само на 2 :(...Ја со мојов нет 8мбпс ми беше, од торенти со 4.5 мб/с симнуваше..
До вработените у близу: ај барем за викенд дигнете ја брзината скроз као порано, носталгија ме фати :D
Значи вака... има 2 начини на кој што корисниците добиваат интернет од Blizoo, преку коаксијален кабел и UTP кабел, попознат како мрежен кабел во Македонија.
Тие што се поврзани со коаксијален кабел, никогаш не добиваа повеќе брзина кога станува збор за локален сообраќај, додека корисниците поврзани со мрежен кабел добиваа, бидејќи Blizoo не ги чини скоро ништо локалниот сообраќај кон бугарските оператори (поради bix.bg). Сега тоа задоволство го немате бидејќи од непознати причини, го скратија. Место за поплаки нема, бидејќи тоа беше само додатен бонус кои одредени корисници го добиваа, за тоа не плаќавте нешто додатно. :)

Додека тој мал бонус од 2mbps што јас го добивам (уште кај двајца корисници на истиот пакет имам проверено, и тие го добиваат) е тотално неповрзан со оној огромен бонус од 50mbps што вие порано го добивавте кон бугарски peer-ови, а зошто го даваат овој мал бонус не знам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Конечно брзина од 0.5-0.8 со Скопје и Велес:P
Одамна не паднало вака ниско. Ми диктираат некои бројки за мрежна адреса за адаптерот (не знам дали е тоа мак адреса) ама пак си остана исто...у ствари се влоши-не можеше да се игра Call of Duty па ја вратив адресата, без вредност.
Можда сме прекардашиле со сообраќај па затоа намерно кочат на брзина.

Kajgana Shop

На врв Bottom