A1 Net кабелски Интернет - генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Тој кабел е оптика, но не се приклучуваат крајни корисници на оптика. Во Штип со оптика доаѓаат до влезот од зградата. Во ормарот пред (или во) влезот ставаат медија конвертор, а во самиот влез се гради ЛАН мрежа. До сега во Штип немам видено со оптика да влегуваат до крајните клиенти (освен можеби кај некои поголеми фирми). Во секој случај мрежата која ја имаат изградено во Штип е многу стабилна (1 до 2 милисекунди пинг до првиот рутер и симетрични брзини). Претпоставувам дека насекаде ЛАН мрежите ги градат на овој начин (со FTTB). Во Штип немаат DOCSIS мрежа, но ако и DOCSIS мрежите ги градат со оптика до зграда, па нод во самата зграда, најверојатно и така би бил стабилен интернетот. Инаку, симетрични брзини нудат само на ЛАН мрежите, па штом се интересираш за upload - побарај ако имаат можност да те приклучат на ЛАН.
Точно од а до ш реп +

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
аха фала на инфо, не знам како поврзуваат до дома но само пишав јас дека поставија оптички кабел а Mac ми вика не е оптички....
Не не, да се разбереме. Јас ти кажав за пакетот на Mr. Deni, нема он оптички. : )

Ете подобро објаснија од мене сега. :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
од старт лошо тргна со кабловскиов...
инсталираа вчера и воопшто не стигна интернет :) заглави негде по пат...
ај да не знае некој што би можело да е проблем, иако според мене, не е од моја страна поради следново:
лог на модемот:
DHCPDISCOVER SENT , no DHCPOFFER received
и на 10 минути го врти ова...

Како сте задоволни од брзината ? колку достигнува од договореното ?

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.570
Поени од реакции
2.789
од старт лошо тргна со кабловскиов...
инсталираа вчера и воопшто не стигна интернет :) заглави негде по пат...
ај да не знае некој што би можело да е проблем, иако според мене, не е од моја страна поради следново:
лог на модемот:
DHCPDISCOVER SENT , no DHCPOFFER received
и на 10 минути го врти ова...

Како сте задоволни од брзината ? колку достигнува од договореното ?
Брзината е супер друже :) Договорено е 8мбпс а добивам повеќе :)

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.570
Поени од реакции
2.789
максимално колку идело ?
Ауууу зависи бе друже знае некад да мрдне да дигне до три пати повеќе од договореното али просечна брзина ми е едно 10мбпс :)

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
598
КејблТел интернет има низ цела Македонија?
Јас сакам да се приклучам на КејблТел... шо ми препорачувате.. инаку.. живеам у Валандово....

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Ја веќе две недели со Кејблтел цел пакет и никакви проблеми немам. Стабилна конекција, интернет по договорена брзина. Супер се сега за сега, па за понатаму ќе видиме како ќе биде:)

--- надополнето ---

КејблТел интернет има низ цела Македонија?
Јас сакам да се приклучам на КејблТел... шо ми препорачувате.. инаку.. живеам у Валандово....
Не верувам дека имаат низ цела Македонија, затоа што во Скопје се’ уште нема во сите делови. Ама можеш да се јавиш да прашаш:)
Ако ти речат дека ќе има за еден месец, очекувај ги за повеќе од пола година :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
кажете ми корисниците накај б утел радичани чаир север на кабелтел.. дали денеска воопшто имаат интернет и дали имаат со телефонот птоблем :mad:! цел ден д интернетов ни И немам. среќа теќефонов шо има вифи па му крадам на комшијата. утре кога ке им отидам у тоа дирекција има матер у пичка да им ебам :mad:

Mr.Deni

Член од
4 мај 2007
Мислења
3.570
Поени од реакции
2.789
Еве за некој што ги интересира како иде уплоадот на Кејбтел на LAN интернет....

Uploaded with ImageShack.us

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ајт се преместивме, бај бај телеком. Забележително подобар е овај од кејблтел интернетов.

Туку како оди Port forward на овај? Сервер можам да кренам некако, оти гледам од надвор (проверувам преку ShieldsUP) цело време се затворени портиве. И од torrent клинет и од било шо.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Ајт се преместивме, бај бај телеком. Забележително подобар е овај од кејблтел интернетов.

Туку како оди Port forward на овај? Сервер можам да кренам некако, оти гледам од надвор (проверувам преку ShieldsUP) цело време се затворени портиве. И од torrent клинет и од било шо.
Aj ako uspees da kazes kako :) deka i jas probuvav i ne mi idese...

Kajgana Shop

На врв Bottom