A Song of Ice and Fire

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Мислењето на Сабазиј е сосема на место. Ама пренствено мислам дека трговска досетливост е баш тоа што им фали на издавачите. Ке ги земам еве Три за пример. Пред неколку години го издадоа серијалот Самрак (нека ми простат фановите, ама е срање во споредба со Песна за мразот и огнот) во исто време кога излезе филмот. Им беше полн погодок. А не верувам дека Стефани Мајер е поефтина од Џорџ Р.Р. Мартин (да не зборувам за Николас Спаркс, Коељо и разна белетристика). Значи финансиска моќ има, желба нема. Или гледаат финансиски аспект т.е. се плашат дали ке им продаде. Сигурен сум дека доколку ете утре се издаде макар една книга од серијалов ке има поголем интерес за неа бидејќи е актуелна, отколку после 5-10 години кога ке замре секаков интерес и за серијата и за книгите.

Член од
15 мај 2012
Мислења
11
Поени од реакции
5
Cenata na site 4 knigi e okolu 1200 so se dostava od amazon?

Младичот

House of Black and White
Член од
17 јуни 2010
Мислења
11
Поени од реакции
2
Ако воопшто кај нас им текне да ги преведат, јас не сакам да се нафатам ни да пробам да ги читам на македонски со оглед на тоа досега како преведувале, ЛОТР беше ужас, Хари Потер полошо од претходното, Автостоперскиот водич низ галаксијата се трпеше горе-долу... Инаку, ме изненади преводот на книгата Хобит, некој седнал и си ја завршил работата како што треба, на почеток малку сумливо ама понатака се поправа.

Икану колку што читав последно, писателот знае како ќе ја заврши книгата пошто им кажал на режисерите на серијата, во случај нешто да му се случи на писателот.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ако воопшто кај нас им текне да ги преведат, јас не сакам да се нафатам ни да пробам да ги читам на македонски со оглед на тоа досега како преведувале, ЛОТР беше ужас, Хари Потер полошо од претходното, Автостоперскиот водич низ галаксијата се трпеше горе-долу... Инаку, ме изненади преводот на книгата Хобит, некој седнал и си ја завршил работата како што треба, на почеток малку сумливо ама понатака се поправа.

Икану колку што читав последно, писателот знае како ќе ја заврши книгата пошто им кажал на режисерите на серијата, во случај нешто да му се случи на писателот.
Астростоперски беше катастрофа ако се однесува за изданието на Три, успеа да го преведат Трилиан како Трилијана.

Младичот

House of Black and White
Член од
17 јуни 2010
Мислења
11
Поени од реакции
2
Сепак колку толку се трпеше за разлика од Веселко и Змијојазиковски и сличните на нив. Од автостоперскиот водич, хрватскиот превод рулз (нормално англиската верзија е феноменална, ама мсилев за преводите)

SinisteR.

Is this your homework Larry?
Член од
10 јуни 2011
Мислења
2.823
Поени од реакции
7.033
Астростоперски беше катастрофа ако се однесува за изданието на Три, успеа да го преведат Трилиан како Трилијана.
и небула како небулоза :facepalm:

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Јас ја имам 5тата книга, ама не сум почнала да ја читам. чекам да заврши втората сезона од серијата па ќе почнам. Другите книги ги имам читано пред години, па треба да земам да се потсетам убаво на се, а не сакам да си ја расипувам серијата. Барем оваа сезона.
Ама после се фрлам на работа, кратко разлистување на претходните книги и почнувам со читање.:D

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Каде би можеле да се купат книгиве на англиски ако ги нема на македонски ?
Или мора да се порачува на нет?

Член од
5 декември 2009
Мислења
439
Поени од реакции
66
За 6-7 сати првите 5 дела че ги имам враце :D по 300 денари од книга ме фати

Член од
30 мај 2012
Мислења
50
Поени од реакции
30
Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Член од
30 мај 2012
Мислења
50
Поени од реакции
30
Не можам да читам на српски ме нервира, ако имате англиски извести ме :)
Секако дека може да ги набавиме книгите на англиски јазик доколку сте заинтересирани. Би Ве замолил да не контактирате на info@kupikniga.mk за да ги прецизираме деталите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.368
Поени од реакции
84.607
Што нема во светот на ASOIAF?

a) еднорог
б) базилиск
в) мамут
г) пегаз

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Почнав да ја читам,
65% имам прочитано од Game of thrones.
Ќе ги прочитам сите книги, ама морам да кажам дека ептен во детали одел авторот.
Некој на темата за серијата имаше искоментирано дека ради тоа што во серијата секоја глава претставува поглед врз едно лице, тоа не може да се долови во серија. Епа нема врска. Баш тоа е убаво да се долови во серија. Авторот не пишува за секој од нив во прво лице. Туку на почетокот на главата става име и после као тоа е за него. Малце тоа ми е бесмислено. Главата во која Тирион бара судење со борба, комотно Кејтлин може да се стави како наслов.
Не приметив некои големи разлики меѓу серијата и книгата.
Серијата повеќе ми се допаѓа.

Kajgana Shop

На врв Bottom