87ми американски филмски награди (Оскари 2014)

Кој е вашиот фаворит?

• American Sniper

Гласови: 4 4,3%
  • The Imitation Game

Гласови: 25 27,2%
  • Selma

Гласови: 3 3,3%
  • Birdman

Гласови: 18 19,6%
  • Boyhood

Гласови: 8 8,7%
  • The Theory of Everything

Гласови: 3 3,3%
  • The Grand Budapest Hotel

Гласови: 5 5,4%
  • Whiplash

Гласови: 26 28,3%

• Вкупно гласачи
    92
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.854
Поени од реакции
36.920
Мое видување на номинациите:

ФИЛМ: Немаше некои изненадувања. Само Nightcrawler кој и онака беше меѓу најслаборангираните не влезе, на сметка на American Sniper.
РЕЖИЈА: Изненадување, и тоа големо, е номинацијата на Бенет Милер за Foxcatcher, а извиси Демиан Шазел за Whiplash. Но сепак - тоа е само втор долгометражен филм на младиот режисер кој допрва треба да се докажува - мислам дека тоа влијаело на Академијата.
АКТЕР: Ги нема Дејвид Ојелово и Џејк Гиленхал, а на нивно место се Бредли Купер за American Sniper кој е можеби едно од најголемите изненадувања на номинацииве и Стив Карел кој доби БАФТА номинација за споредна улога во истиов филм, па затоа сите веруваа дека припаѓа во таа категорија. Академијата очигледно мисли поинаку од сите.
АКТЕРКА: Анистон извиси, а Котиљард влезе место неа. Другото се очекуваше во категоријата каде и врапчињата знаат кој ќе го земе Оскарот. Мене лично ме изненади што ја нема Ејми Адамс за Big Eyes - пред само неколку дена собра Златен глобус за таа улога.
СПОРЕДНА МАШКА УЛОГА: Наместо Стив Карел кој влезе во Главна машка улога добива номинација Роберт Дувал - очекувани номинации.
СПОРЕДНА ЖЕНСКА УЛОГА: Наместо Рене Русо, номинирана е Лора Дерн. Другото - очекувано. Мене најмногу ме изненади што Частеин која беше кандидатка за дури три филма не доби номинација за ниту еден.
АДАПТИРАНО СЦЕНАРИО: Недостасуваат Wild и Gone Girl. А Inherent Vice и American Sniper се изненадувањата.
ОРИГИНАЛНО СЦЕНАРИО: Овде се изгледа според предвидувањата, за среќа!
СТРАНСКИ ФИЛМ: Timbuktu пред Force Majeure? WTF?
АНИМИРАН ФИЛМ: Е ова е најголемото изненадување годинава: најголемиот фаворит за освојување на Оскар го нема ни меѓу номинираните. Ама ако!

Горе-долу, според очекувањата со некои мали отстапки. И јас имам изгледано 4 од номинираните, ми остануваат уште Boyhood, American Sniper, The Theory of Everything и Selma. Од четирите што ги гледав многу ми е тешко да издвојам фаворит, особено што три од нив ми оставија ептен силен впечаток. Ќе оставам да легнат импресиите и да ги догледам другите филмови пред да зборувам за мои фаворити.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Режисерот на Whiplash не добил идеја за филмот од ништо (можеби само од некои лични искуства за кои признава дека го инспирирале), но кога сакал да ја реализира идејата не можел да најде средства. Затоа снимил само краток филм, насловен Whiplash кој го пријавил на Санденс 2013. По успехот на филмот, лесно дошол до пари за да сними долгометражна верзија, па затоа за многу кратко време го завршил (снимањето траело само 19 дена), за да успее да го пријави за Санденс 2014. Што значи: сценариото на долгометражниот Whiplash е адаптирано од краткиот Whiplash.
Добро, фала за објаснувањето ама..
-Имам идеја
-Правам краток филм
-Правам подолг филм според краткиот филм

Долгиот филм излегува од мојот brain child..не е базирано на вистински настан, не е базирано на дело...мене ова ми е за Оригинален скринплеј..

Него..Џејк Гиленхаал не добил номинација..ете тоа е нискобуџетен филм што нема пари да се рекламира како другиве филмови..штета..Американ Снајпер го немам гледано ама факт е дека Академијава свршава на Клинт Иствуд...

Него од главниве номинации мои предвидувања:

Најдобар филм-Бојхуд
Оригинално сценарио-Брдмен
Најдобар актер-Китон
Актерка- Е тука само Гон Грл имам гледано али Рис Витерспун ја збореа така да.. она ? Ма да и оваа од Theory of Everything може
Спореден актер: ЏК Симонс
Споредна актерка:Патриша Аркет
Адаптирано сценарио:Imitation game

Исто кога сум на тема за наградиве..исто интересно е и како може да се деси и Оскарите и Глобусите за еден актер едни да го сметаат за главна улога а други за споредна...викам јас...Оскариве се забавен настан што е добро да се гледа и да се радува на номинација/награда, ама не треба да се смета дека е врв на филм. Како демек тој што освоил награда за најдобар филм сто посто е најдобар филм таа година или што ти знам таму[DOUBLEPOST=1421337322][/DOUBLEPOST]лего филм и оскарите

:ROFLMAO: :pos:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.854
Поени од реакции
36.920
Добро, фала за објаснувањето ама..
-Имам идеја
-Правам краток филм
-Правам подолг филм според краткиот филм

Долгиот филм излегува од мојот brain child..не е базирано на вистински настан, не е базирано на дело...мене ова ми е за Оригинален скринплеј..

Него..Џејк Гиленхаал не добил номинација..ете тоа е нискобуџетен филм што нема пари да се рекламира како другиве филмови..штета..Американ Снајпер го немам гледано ама факт е дека Академијава свршава на Клинт Иствуд...

Него од главниве номинации мои предвидувања:

Најдобар филм-Бојхуд
Оригинално сценарио-Брдмен
Најдобар актер-Китон
Актерка- Е тука само Гон Грл имам гледано али Рис Витерспун ја збореа така да.. она ? Ма да и оваа од Theory of Everything може
Спореден актер: ЏК Симонс
Споредна актерка:Патриша Аркет
Адаптирано сценарио:Imitation game

Исто кога сум на тема за наградиве..исто интересно е и како може да се деси и Оскарите и Глобусите за еден актер едни да го сметаат за главна улога а други за споредна...викам јас...Оскариве се забавен настан што е добро да се гледа и да се радува на номинација/награда, ама не треба да се смета дека е врв на филм. Како демек тој што освоил награда за најдобар филм сто посто е најдобар филм таа година или што ти знам таму
Не дека не се сложувам за сценариото, ама ете: правила си се правила.
За актерка 99% зема Џулиен Мур! :P
Актер: Китон, Карел или Редмејн? Овде не сум веќе многу сигурен кој ќе добие Оскар.
За оригинално сценарио мислам дека The Grand Budapest Hotel има поголеми шанси.
За адаптирано сценарио би сакал да е The Imitation Game, ама се сомневам...
За останатите се согласуваме комплетно.
^^ова се мои предвидувања, не фаворити.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Не дека не се сложувам за сценариото, ама ете: правила си се правила.
За актерка 99% зема Џулиен Мур! :P
Актер: Китон, Карел или Редмејн? Овде не сум веќе многу сигурен кој ќе добие Оскар.
За оригинално сценарио мислам дека The Grand Budapest Hotel има поголеми шанси.
За адаптирано сценарио би сакал да е The Imitation Game, ама се сомневам...
За останатите се согласуваме комплетно.
^^ова се мои предвидувања, не фаворити.
А бе да имаа правила добро ќе беше, вака што сакат прават :icon_lol:

Не знам за актерката ваљда Мур пошто зема кај глобусите..ама ете таа категорија ми е мистерија.

Актер ќе биде Редмајн и Китон. Пред гледање на Фокскечер мислев дека Карел е споредна улога..го изгледав и..уште мислам дека е споредна..ама ај.. што знам Карел може да е среќен со номинацијата, добар беше ама грешка си ако очекуваш да земе Оскар. Во секој случај мило ми е што зел номинација.

А битката меѓу Редмајн и Китон ќе биде јака, ама јас типувам на Китон..глумење гениј со проблеми е нешто веќе видено, па мислам дека Китон ќе земе Оскар за оригиналност а и глумење сам себе :D Во секој случај ок ќебиде и Редмајн да го земе ама мое предвидување е Китон.

За Оригинално сценарио ќе биде јака битка меѓу Будапест и Брдмен али пак јас типувам на Брдмен. Пооригинално и подобро ми е од Будапест :D Пак кој и да земе нема да биде незаслужено ама јас навивам за Брдмен.

Адаптирано сценарино ќе биде интересно, ама Имитешјн гејм самотука може да бара Оскар од сите номинации како што гледам..и ќе го добие..според мене бар :D[DOUBLEPOST=1421338022][/DOUBLEPOST]А заборавив да споменам дека ми е мило што Рафало доби номинација фантастично изглуми :cuc:[DOUBLEPOST=1421338312][/DOUBLEPOST]
Mene Norton mi bese podobar od Kiton, but thenAgain, thats just me.
Сепак ако збориме за Оскариве, Китон и Нортон нема да има допирна точка пошто Нортон ќе беше кај споредниве.

Последно уредено:

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
На изгледани 2-3 филма досега...значи на невидено, ќе си навивам за Нортон, другово засега не ме занима.
Го изигнорираа Интерстелар како да не постои...

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
На изгледани 2-3 филма досега...значи на невидено, ќе си навивам за Нортон, другово засега не ме занима.
Го изигнорираа Интерстелар како да не постои...
5 номинации има Интерстлеар..топ 4-5 филма со најмногу номинации е..

Него..врв на хумор..ми се појави сега некој што го имам во листа на пријатели коментирал на некој феминистички сајт како Холивуд е само за белци...како се анти феминистички оскарите и како ниеден црнец не добил номинација..

TAKA E SESTRI DO KOGA SO OFOJ RASIZAM NIEDEN MAKEDONEC I NIEDEN BALKANEC NE DOBI NOMINACIJA NELI OVA E GLOBALIZACIJA CEL SFET TREBA EDNAKVA SANSA DA DOBIVA I NE SAMO EDNAKVA SANSA I EDNAKVI OSTANATI MEMBERI NA STARK FAMILIJATA TREBA DA DOBIVAAT !

ZASTO NEMA NOMINACIJA DECA NA SONCETO TOJ FILM E PODOBAR OD BRDMEN SO TAMU SUPERHEROJ NESTO ?

Глупи муабети човече...очекувам за некоја година муабети зошто Мерил Стрип не добие номинација за најдобар АКТЕР пошто глуми подобро од машките шовинистички свињи..а накај 2030та и муабети зошто жените не добиваат номинација за најдобар филм ? Што филм мора да биде нешто друго ? Не смее да биде глумење на една актерка ? До кога со овие хејтања ?

W

wicked_1

Гостин
Сепак ако збориме за Оскариве, Китон и Нортон нема да има допирна точка пошто Нортон ќе беше кај споредниве.
Да, ама не зборам за оскари и номинации знам кој у која категорија е, и знаеш дека не зборам за тоа, само така ме цитираш тука да се објаснувам есејски. :uzi:
Birdman е филм кој според приказната е one-guy centered, Китон е фацата со улогата. Сите други покрај него имаат амеба улоги, досадни со неизградени карактери, и се зависи од нивната посветеност и скил за глумење. Нортон како некоја трета фаца у филмот опасно јако изглуми шо покажува дека константно се повеќе се усовршува како актер. Заради нешто слично на оваа му беше удрен хејт на Гандолфини у The Drop.

Член од
18 ноември 2014
Мислења
694
Поени од реакции
1.778
Ептен ми е криво што Џејк Гиленхал не доби номинација..
За актер во главна улога мислам дека оскарот ќе иде кај Eddie Redmayn (The Theory of Everything)
А за актер во споредна улога навивам за J.K. Simmons (Whiplash) :zver:

Ај да не пишувам многу имам уште за гледање :motorce:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.854
Поени од реакции
36.920
Член од
15 јануари 2015
Мислења
3
Поени од реакции
4
Член од
1 март 2009
Мислења
8.633
Поени од реакции
10.353
Нема номинација ако во филмот не си педер, црнец, наркоман или научник. Незнам шо се мачи Џејк со вакви мистериозни улоги.. Оди начукај се со некој како вo 'brokeback mountain' одма ќе те номинират

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Оваа година иам глеано доста од филмовиве шо се номинирани за Оскари и ваљда ќе може да се уклучам у дискусијава :D
Искрено ме разочара тоа шо Gone Girl не е номиниран за најдобар филм. За мене е подобар пример од The grand budapest hotel.
Иначе Оскар за најдобар филм од овие шо се номинирани сакам да земе Whiplash или Selma. Знам дека нема они да земат туку ќе го лапне Бојхуд кој за мене е многу глуп и досаден филм, ама тоа е :D

Kajgana Shop

На врв Bottom