Io Sono Interista
The original, one and only IoSono.
- Член од
- 21 декември 2007
- Мислења
- 28.624
- Поени од реакции
- 59.476
Pluh, те мразат бе...Не е за секој, како и повеќето европски филмови што се по овие фестиваливе. Сосема разбирливо е за мене дека одреден број на луѓе го напуштиле киното вчера на премиерата. Да бидам искрен и јас размислував да го сторам истото зашто ми изгледаше на досаден, со банални дијалози + главните ликови се старци. Но не жалам што ги доседав 2та часа.Мислам дека немам гледано ништо од режисерот Michael Haneke, и затоа ми беше малце чудно. Нема музика, кадрите се долги и камерата не се движи многу односно си стои у место . Сега прочитав дека ова му бил препознатлив стил. Сепак, кинематографијата ми се допадна.Филмот се вика љубов и повеќето го перцепираат токму тоа во филмот но јас мислам дека фокусот сепак беше насочен кон патењето. Добро во тие години ретко што друго може да се очекува особено кога станува збор за болест. Иначе шо се работи у филмот, ептен стар брачен пар, женава се разболува и мажов се грижи за неа. Премногу е реален, има доста сцени каде што се прикажани вистинските маки на тешките болести. Глумата е феноменална, значи алал му вера на старецот едноставно мислиш дека не глуми и дека животот му е навистина таков. И бабата не беше за потцеување.Оценка не знам... морам да признаам и дека не го сфатив баш на крај, а и мразам така кога ќе те остават сам да си интерпретираш одредени ствари.
Немам став за филм кој не ми е гледан се разбира, но сакам само мал коментар да дадам: од трејлерот ми изгледа како крајно бавен филм и претенциозно уметнички. Филмовите кои беа во најтесен круг за најдобар странски филм минативе години беа одлични филмски остварувања, динамични, добра содржина, глума и се тоа... Оттука мислам дека иако оваа година филмов се турка како фаворит за Оскар, нема да помине, затоа што очигледно е многу поинаков тип на филм, а гласачкото тело помалку или повеќе исто.
Пак ќе речам, си правам гимнастика со умот, на невидено.