80 ти и 90 ти?

• Креатор на темата Креатор на темата BlAcK_MamBa
  • Време на започнување Време на започнување
Со годините, станува се полесно да си носталгичен, посебно ако ти е сегашноста срање. И да, се сеќаваме само на убавите работи. Факт е дека немаше интернет, мобилки. Немаше кабелска, приватни телевизии, приватни весници. Бидејќи не знаевме за нив, не ни беа потребни:star:. Ни беа непознати и еден куп зборчиња - стрес, спонзоруша, наркоман, кокаин, педофилија, јеховини сведоци, ДДВ, дијанетика, организиран криминал (зборувам за 80-те).
Ми останало во сеќавањата дека обичниот човек, иако режимот имаше многу инструменти за да заебе нечија судбина, беше помалку оптоварен со грижи, а повеќе посветен на себеси и семејството, отколку на својот полуписмен шеф-гњаватор:costumed2.
Во 80-те СФРЈ се распаѓаше, политичките стеги попуштија, воздухот беше полесен за дишење. Се сеќавам на првите видео рекордери, видеотеки, аудио касети, Бранко Коцкица, Бушава азбука, Ушко...
Искрено, речено таа деценија не беше толку лоша.
Значи, гласам за број 80.

90-те почнаа добро, но ништо добро не донесоа.

Се сеќавам на тие времиња,немаше кафе,шеќер,зејтин...Тогаш бев осмо одделение и правевме писмена по Англиски јазик,еден ученик кој не беше добар со Англискиот седна до мене за да препишува,јас ако ставам запирка става и тој,јас ако ставам прашалник става и тој и на крајот тој петка а јас четворка а зошто,мајка му беше продавачка во тоа време и за наставничката во секое време имаше по нешто од она што беше дефицитарно? :)
Отсекогаш имало такви работи и ќе има...ама во споредба со денес...детска играчка :)
Туку...26 април 1986...Чернобил...
Дознавме пред Украинците за Чернобил...некаде околу 30 април... таа година не беше масовен првомајскиот излет...а, случајно или не, падна и дожд...носеше и некакво црвенило...како песок... рекоа тогаш луѓето дека доаѓало од Чернобил...(а можеби и е точно, бидејќи огромни количини песок се фрлени во урнатините на реакторот)...
Па...перење на зеленчукот под силен млаз вода многу време...
Абе, татко ми не ми даваше на улица да излезам 20 дена, а со кола ме носеше и земаше од школо!
И, таа 1986, Аргентина стана светски шампион на Мексико `86.
Со годините, станува се полесно да си носталгичен, посебно ако ти е сегашноста срање. И да, се сеќаваме само на убавите работи. Факт е дека немаше интернет, мобилки. Немаше кабелска, приватни телевизии, приватни весници. Бидејќи не знаевме за нив, не ни беа потребни:star:. Ни беа непознати и еден куп зборчиња - стрес, спонзоруша, наркоман, кокаин, педофилија, јеховини сведоци, ДДВ, дијанетика, организиран криминал (зборувам за 80-те).
Ми останало во сеќавањата дека обичниот човек, иако режимот имаше многу инструменти за да заебе нечија судбина, беше помалку оптоварен со грижи, а повеќе посветен на себеси и семејството, отколку на својот полуписмен шеф-гњаватор:costumed2.
Во 80-те СФРЈ се распаѓаше, политичките стеги попуштија, воздухот беше полесен за дишење. Се сеќавам на првите видео рекордери, видеотеки, аудио касети, Бранко Коцкица, Бушава азбука, Ушко...
Искрено, речено таа деценија не беше толку лоша.
Значи, гласам за број 80.

90-те почнаа добро, но ништо добро не донесоа.
Да...сепак, во човековата потсвест е да го потиснува лошото а да се сеќава на доброто, нели?

Неспоредливо подобра домашна музичка сцена (овде ја земам и цела СФРЈ од 80-тите).

Јас гласам за 90ти бидејќи цело детство ми е во 90тите и најубавите работи тогаш ми се случуваа.

Во 80тите не сум била родена али според она што го слушам и гледам не било нешто многу интересно.

90тите... деновите на моја рана младост коа бегав од дома боса надвор пеејќи ја Како кучето мое и Градинарот цвеќето го расне без да ги разберам... најубаво ми бешее :/

90ти рулз бе.:smir:

Ти 95та си роден така?:)

Незаборавни години со незаборавни војни,кризи,неранимајковци на власт,кражби,приватизации,штрајкови...А од друга страна најлуди години со најдобри забави.

90тите и не ми будат некои убави спомени. За мене тие времиња се исто како за светот средниот век, мрачни, темни, сурови.

Доколку би бирала помеѓу 90тите и 80тите, би ги избрала 80тите. Но доколку може да се направи поширок избор, ја би ги избрала 60&70тите. Секако, не во Македонија. Тоа биле времиња, и во поглед кон музиката, сопствениот стил, начинот на живеење, немало никаква софистицирана технологија, и животот бил убав.

па искрено не би сакал да видам како е. 80ти воопшто не знам како е за живеење додека 90-тите дете сум бил и се сеќавам ништо не е различно од денеска :toe: сега само што е се приразвиено. би сакал да се навратам малку наназад со времето ама да сум поголем, а не како тогаш што сум бил. а за во 80-тите не ми се прави ќефот

во 85-тата година беше супер и би сакал да се вратам во тоа време но со
сегашен свест и се разбира сегашна кола ПЕЖО 308:wink:

Иако сум роден 1990 мене ми се допаѓаат девеесетите, ако сум бил мало дете сепак убаво ми било, друго време беше и не беа сите отидени у три лепе тогаш.

убави години беа,но денеска е уште поубаво многу поразвиено,нема што нема...

Еее 60ти, 70ти, 80ти такви години нема да се вратат.

Дефинитивно сакам да живеам во 90-тите. Kога би живеела во тој период ееех....
Би си купила комбе и би се шетала низ Европа , после би одела на концерти на Nirvana, Garbage....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom