30 Day Book Challenge

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.994
Поени од реакции
8.497
Day 02 - The book you are reading right now
Daniel Goleman - Focus, the hidden driver of excellance

67F47FC9-12FE-400C-9BFC-AD8040E101F5.jpeg

Psihologija - sto ni go privlekuva vnimanieto, ili ne defokusira od toa sto treba da go srabotime. Ne e bas lesna za citanje, ama se turka nekako.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.004
Поени од реакции
15.325
Day 01 - the last book you finished

1650823654887.png

Ова не е баш книга ама ќе ми ги прифатите и стриповите, така? Така.

Кољачот е мид-тиер Дилан Дог. Not great not terrible. Држи внимание и гради неизвесност, ама е и доста предвидлив, а и ликовите се така-така, не којзнае колку уникатни и интересни. Не би го препорачала за прво ДД четиво, но ако сте веќе навлезени во светот и ликовите е квалитетно вложено време. Did not regret a single page.

D

dobramuzika

Гостин
Day 01 - the last book you finished

IMG_20220424_204213.jpg

Текс во големо и добро скоцкано издание од страна на "Весели Четвртак".

Цртано од страна на Магнус, кој читал Алан Форд знае, интересно е да се напомене дека ова е последно негово дело и се потрудил да биде best of the best што би рекле.

Ако Текс би бил музички жанр, тогаш би бил хеви метал, кој знае - знае.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.354
Поени од реакции
4.862
Day #3 the best book you read last year

Михаел Миклеи: „Хоопонопоно - крунисување на свеста“

Да појаснам, не прочитав многу книги лани, па од тие што ги прочитав оваа беше најдобрата. :)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.983
Ден #3...the best book you read last year

Ќе одам со онаа која ми остави најголем впечаток.

"Куќата на гласовите" од Донато Каризи. Дефинитивно негово најдобро дело, подобро и од "Шепнувачот".

Психолошки трилер со убаво вткаена позадинска нарација која идеално се вклопува во амбиенталниот дух на приказната.

IMG_20220425_113053.jpg

Член од
8 мај 2013
Мислења
10.851
Поени од реакции
35.336

Волшебникот од Џон Фаулс.

Долго време ја барав и ги исполни сите мои очекувања. Одлична книга, неповторлива приказна, феноменални ликови, богата и повеќеслојна во својата креација и значење. Целата изведба на ова дело од страна на Џон Фаулс е во класа само по себе. За мене лично читањето на оваа книга е едно од најдобрите литературни искуства кои сум ги имал.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.004
Поени од реакции
15.325
Day 02 - the book you're reading right now

1650891098614.png

Технички оваа книга се чита во еден здив, но јас малку ја развлеков на неколку седења бидејќи оваа книга за мене во литературата е она што е Вуди Ален во филмот, емоција која не заслужува да се претрча маратонски, туку да се дегустира во мали порции за да остане нешто и за друг пат. Оваа книга е своевидно остварување на една моја новогодишна желба, филмаџиите сигурно знаат за што зборам и Божиќ ми е секогаш кога ми е во раце.

Кратките раскази на Димоски се еден паралелен универзум на топлина и филгуд каков што јас не сум имала до сега прилика да прочитам. Проткаени со доза на меланхолија и истовремено сладок хумор, расказите раскажуваат секојдневни приказни во кои сите помалку или повеќе ќе се пронајдеме или во најмала рака би посакале да бидеме дел од нив.

Проза со поетичен шмек. Жал ми е единствено што еден ден ќе ја завршам а авторот абер нема да пушти во печат нов фикс.

D

dobramuzika

Гостин
Day 02 - the book you're reading right now

IMG_20220425_152240.jpg

Купена пред некој ден од Литература додека чекав да ми почне фудбалот, книга каква што сакам, малку страни, поголеми шанси да ја завршам, иначе околу книгата, прв роман на авторот и интересно ми делуваат сите тие преноси од еден лик до друг, да видиме како ќе заврши.

Член од
9 мај 2019
Мислења
155
Поени од реакции
744
Day 03 / The best book you read last year: „Атлас на облаците“ - Дејвид Мичел
DSC_2277.jpg
Атлас на човековата душа преоблечен во роман - совршениот опис за оваа книга. Шест засебни приказни, секоја поставена во различна временска рамка, се спојуваат преку една централна идеја. Ваков голем роман, и тука најмалку мислам на бројот на страници, е реткост кај современите автори. Се поклонувам пред мајсторството на Мичел. Сѐ уште сум восхитена од помислата дека некој така лесно може да си игра со стилот и нарацијата, да создаде толку живи ликови, умешно да долови комплексен концепт, а ни секунда да не го збрка читателот. Волшепство до последна страница (особено последната страница!). :love:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.448
Поени од реакции
34.370

Никогаш не ме оставај - Казуо Ишигуро

Книгава ја прочитав откако го гледав филмот, по препорака на Злате.
Едно маестрално дело, кое ќе ве држи во исчекување со секоја нова страница. Една приказна која сигурно ќе ви предизвика тага, меланхолија. Ќе ве натера да се запрашате „колку е вреден еден човечки живот“ и „како е да живееш, а да немаш право на избор“. Не е возможно да останете рамнодушни.

После книгава, погледнете го и филмот, па така жените ќе го обожаваат Гарфилд, а мажите ќе се лигават на Мулиган:love:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
2.994
Поени од реакции
8.497

7CAE7454-4D9E-4AA7-8AF3-6E6FD75999C4.jpeg

Brendon Berchard - Manifest Motivacije

Iskreno pozitivno bev iznenaden od knigava. Ocekuvav klasika bla bla motivacija - just do it, ama ispadna bas so dobra sodrzina. Akcent staven na integritetot na licnosta, vo period so premnogu distrakcii i negativni vlijanija. Ja preporacuvam za sekoj sto cita vo ovaa oblast.
Автоматски споено мислење:

kade go ima voa izdanie??
kazuvaaaaaj! :D
korica perverzija

Последно уредено:

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.379
Поени од реакции