Што читате во моментов? (со краток коментар)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Прекрасни коски - Алис Себолд
Приказна за Сузи девојче кое е убиено кога имала само 14 години и која од рајот ја раскажува целата приказна од нејзина гледна точка.
Прекрасна книга која те тера да не ја пуштиш од раце и да продолжиш да читаш.
Книгата не сум ја читала- го гледав филмот. Досега немам видено толку добар филм на таква мачна тема. Ќе ја ставам на листат за книгите на лето.

http://www.youtube.com/watch?v=jvWXV-c2hWo

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.378
Сестрата на Сигмунд Фројд - Гоце Смилевски.

Биографија на Адолфина - една од сестрите на големиот научник. Помалку ексцентрично се опишува тогашниот живот во семејството Фројд, полно со бизарност и трагедија. Воедно добар опис и еден вид на исмејување на психолошката слик на самиот Сигмунд. Одлична книга, во еден здив прочитана.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
„Руски прозор“ од Драган Великиќ.
http://www.b92.net/kultura/moj_ugao.php?nav_category=559&yyyy=2008&mm=02&nav_id=283521

Книгата е преведена и на македонски, ама никако не можам д авидам кој е преведувачот. Во книгите преведени на хрватски, има не само белешка за писателот, туку и белешка за преведувачот.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
,, Папокот на Светот ‘‘ - Венко Андоновски.
Доста тешка книга за мене и ме заморува психички, иако работите кои ги пишува внатре изгледаат прости и навидум е исто како и една приказна има многу повеќе од тоа. Ако мислите не ти се при себе нема ништо да придобиеш од книгата. Можеби и затоа не сум ни до пола, а ја читам веќе еден месец..

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Ф.Кафка - Америка, се запознавам со Карл Росман и неговото пристигнување во Америка. Од ова што го прочитав ме очекува екстра книга.

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Решив преку лето да се вратам во времето и да се занимавам со книгите од средно што не ми се прочитани. Колку време помина? Ах, што све сум испуштил. Не е лошо нешто и да се препрочита повторно.

Прва на список ми е „Страдањата на младиот Вертер“ од Јохан Волфганг фон Гете. Вонвременски класик. Како само наежува додека ја читаш. Мрачна приказна за една романтичарска душа и неостварлива љубов. Единствено книга што секој мора да ја прочита! Ми е жал само што неможам да уживам во неа читајќи го оригиналот на германски јазик. Преводот на македонски што јас го имам е прилично лош. Издание на Македонска мисла од 1989 година, преполно со србизми и лошо вклопени реченици.

Продолжувам со Кандид од Волтер.

Член од
30 мај 2012
Мислења
50
Поени од реакции
30
Страдањата на младиот Вертер, Ј.В ГЕТЕ,
http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=553

Прва на список ми е „Страдањата на младиот Вертер“ од Јохан Волфганг фон Гете. Вонвременски класик. Како само наежува додека ја читаш. Мрачна приказна за една романтичарска душа и неостварлива љубов. Единствено книга што секој мора да ја прочита! Ми е жал само што неможам да уживам во неа читајќи го оригиналот на германски јазик. Преводот на македонски што јас го имам е прилично лош. Издание на Македонска мисла од 1989 година, преполно со србизми и лошо вклопени реченици.

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
Моментално ја читам „Патеки на славата“ од Џефри Арчер, во која се раскажува за првиот обид за искачување на Хималаите. Инаку романот е заснован на вистинска приказна, се работи за двајцата први планинари, кои се обиделе да дојдат до Монт Еверест, Џорџ Малори и Ендру Ирвин. Во него, повеќе се следи животот на Џорџ, од неговото детство, колеџот, професорската кариера, па до Првата светска војна, до каде сум дојден. Книгата е супер, интересна приказна, каква одамна немам читано, притоа дознав нови работи, бидејќи воопшто не бев запознат дека Британците правеле обид да се искачат први на Монт Еверест. За разлика од добрата содржина во книгата, самиот превод е невозможен, со многу грешки, а за транскрипција на определени имиња, очигледно преведувачот не слушнал или не знаел како. Како му дошло, така и запишал.

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Даблинци од Џејмс Џојс.

Колекција од кратки приказни кои раскажуваат за животот на обичниот човек во Даблин на крајот на 19-ти и почетокот на 20-ти век. Иако ликовите од приказните не се познаваат, тие се поврзани преку градот во кој живеат. Нивните животни мигови, и среќни и несреќни, се одраз на Ирска, земја која се бори за својот идентитет и која е уназадена (според Џојс) од строгите религиски норми и закоравената традиција. Џојс во приказните нуди свое видување на комплексната општествена структура, занимавајќи се со теми како: осаменост, насилство, разочарување, смрт. Омилени приказни: „The Dead“, „Araby“ и „A Little Cloud“.

Препорака: во никој случај да не се чита македонското издание, бидејќи преводот е катастрофа.

Член од
27 февруари 2009
Мислења
11
Поени од реакции
2
Моментално ја читам книгата Запишано во коска од Сајмон Бекет. http://www.goodreads.com/book/show/1328721.Written_in_Bone . Многу напната книга која не ти дава да ја оставиш. Нешто слично како серискиот филм Коски за форензичарските истражувања. И секако, ниеден филм не може да ја долови атмосферата на случувањата, напнатоста и неизвесноста како добра книга... Задолжително прочитајте!

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Одамна на сум прочитал некоја книга па решив да седнам и да ги читам оние на Џорџ Мартин. Song of Ice and Fire, Clash of Swords понатаму знаете како идат по ред.... Ама многу е заебано бидејќи ги нема сеуште на Македонски а плус и на компјутер ги читам во PDF формат.....

Ама и покрај се можам да кажам дека човеков е ЅВЕР!

Член од
15 март 2010
Мислења
603
Поени од реакции
1.807
Осаменоста на простите броеви-Паоло Џордано
Интересна книга за двајца млади (со тажни животни приказни) кои ќе се спојат заедно и се толку поврзани како два прости броја која се разделени од парен... толку се блиску но никогаш доволно.
Решенијата се донесуваат за неколку секунди, а за нив се плаќа цел живот... (ова прво ми падна в око и решив да ја читнам)

Член од
30 мај 2012
Мислења
50
Поени од реакции
30
Centurion, Sajmon Skerou,
http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=9331

За оние кои читаат историски новели, уште една приказна за доживувањата на префектот Макрон и центурионот Катон.
Едно од неколкуте извонредни новели на Sajmon Skerou

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Човекот кој го создаде Хитлер - Дејвид Луис

Краток бев со време до сега... Книгава ја имам веќе половина година и само ми собираше прашина. Не знам дали да ја квалифкувам како шпекулативна сторија или реална, посведочена приказна бидејќи само малку имам прочитано. Имено, станува збор за младоста на Хитлер во периодот при крајот на Првата Светска Војна, кога додека се наоѓал на борбеното поле доживува труење и напад на хистерија која го прави привремено слеп. Докторот кој се обидува да му помогне применува посебен метод со кој постојано му укажува на Хитлер како да го изгради својот цврст и самобендисан карактер... причина поради која Хитлер е несопирлив цели 12 години во Германија и целиот свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom