Што читате во моментов? (со краток коментар)

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Принцезата Султана не знам од кого беше, Дон Кихот за во училиште, а конечно ја прочитав Сидарта од Херман Хесе и морав барем да ја ископирам, големи вистини во неа има.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.403
Поени од реакции
5.957
Бесмртност - Милан Кундера

Во овој роман потенцирани се гестовите на луѓето и начинот на кој потсвесно тие ги опишуваат нашите постапки и некако дејството се гради токму во тој правец. Чудна мешавина од фиктивни ликови, ликови од романи и личности кои навистина постоеле, па дури и самиот тој се јавува како лик.

Големи размислувања за тоа што всушност е човекот, за осаменоста, за бракот и за тоа како човекот сака да остави траги за своето постоење и со тоа да се надмине себеси односно на земјата да стане бесмртен.

Кундера користи психолошки реализам и длабоко навлегува во мислите на главната „хероина“ со што читателот чувствува како полека почнува да се идентификува со неа, да ги оправдува или осудува нејзините мисли и постапки.

С

Сатори

Гостин
Индиго Бомбај од Јагода Михајловска Георгиева
Не очекував таков тип на тема од македонски автор, посебно не толку детални и скоро реални описи кои што би ми се допаѓале.Ама книгата е добра, патернот на пишување е интересен, стилот е задоволителен и допадлив и скоро е остроумна на места каде е премногу „продуховена“. :)

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Денес почнав да ја читам Декамерон од Бокачо и се изненадив од книгата, малку ми беше нејасно Хуманизам и пародија на религијата, прекрасна е книгата можеме да дојдеме до заклучок дека и тогаш имало луѓе кои не се плашеле од религијата и кој пишувале тоа што сакаат а не тоа што им кажуваат другите, Бокачо претставува уметник во секоја смисла на зборот, отворено зборува за тоа што сака да го сподели со народот без разлика во кој период го пишува, иако е пишувана во 14 век сепак за мене претставува современа литература.

С

Сибињанин Јанко

Гостин
На Запад ништо ново, роман од Ерих Марија Ремарк. Фантастично дело во кое е опишана суровоста на војната и отуѓеноста на војниците на фронтот за време на Првата светска војна. Препорачано за љубителите на воени романи.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
Во моментов ја читам Хамлет и Сон на летната ноќ од Шекспир :)

Член од
20 јануари 2009
Мислења
35
Поени од реакции
4
Тунел-Петре М.Андреевски
Слика на нашето oпштество и животот на луѓето во него преточена во книга која се чита во еден здив:smir:

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Гордост и предрасуда- Џејн Остин

Фина книга, лесна за читање, мене ми дојде како Николас Спаркс, само со романса од 19 век, што ја прави интересна книгата. Англиска класика: елегантен стил на живот, плитки вредности и снобизам, и љубов помеѓу.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Калуѓерот што го продаде своето ферари. Знам, знам, се знам за тоа што мислите за книгава али ас сам должен да проверам. Сичко си има процедура.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Catch 22, да се пофалам си купив Kindle 3 и сега читам све живо и диво. :)

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.262
Поени од реакции
2.256
Само што почнав да ја читам "Пајаковата мрежа" - Агата Кристи
Издавачка куќа Ѓурѓа, а?

Јас ја читам од Агата Кристи - Мистеријата на синиот воз, но некако преводот не ми се допаѓа најмногу(Ѓурѓа). Немам читано претходно ништо од Агата Кристи, може е таков навистина нејзиниот стил, но како за писателка на трилери очекував поголема возбуда и неизвесност. Не дека е многу бош книгата, до четвртина пред крај сум, а не можам да претпоставам како ќе заврши, но некако нема брзо случување на дејствата и тензија....

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Tajnata na Sionskite mudreci , kniga koja ke ve prosvetli nesto sto go negira i zeitgeist i svge drugo , zemete ja ke se prosvetlite ...

Член од
5 февруари 2010
Мислења
290
Поени од реакции
58
Издавачка куќа Ѓурѓа, а?

Јас ја читам од Агата Кристи - Мистеријата на синиот воз, но некако преводот не ми се допаѓа најмногу(Ѓурѓа). Немам читано претходно ништо од Агата Кристи, може е таков навистина нејзиниот стил, но како за писателка на трилери очекував поголема возбуда и неизвесност. Не дека е многу бош книгата, до четвртина пред крај сум, а не можам да претпоставам како ќе заврши, но некако нема брзо случување на дејствата и тензија....
Не е од "Ѓурѓа", туку "Панили" и ми остави преубав впечаток. Исто ми е прва книга што ја читам од А.Кристи и несомнено ќе прочитам и други од неа уште во првата прилика. Тоа што не сте го пронашле во книгата што ја читате моментално, сигурно ќе го пронајдете во Пајаковата мрежа барем во издание на Панили.

Kajgana Shop

На врв Bottom