Што читате во моментов? (со краток коментар)

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Па што ако имам некој килограм повеќе од Мег Кебот

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Буковски - Љубов за 17 ипол долари
Збирка од раскази на Буковски во негов стил, жените, алкохолот, обичниот американец, често се става во трето лице со различни имиња.
Се на се интересна за опуштање и за изолација од секојдневниот кичерај околу нас. :)

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Фауст- Гете (роман во стихови)
Решив да ја прочитам од кога ја сретав и кај Хесе и кај Достоевски. Најверојатно читам некој многу лош превод, плус и намерно упростена верзија а со тоа и губење на стилот и уметничка вредност. Сепак содржината ми се допаѓа, малку ме потсеќа на Мајсторот и Маргарита поради фантастичните моменти, но приказната е сосем различна. Фауст е доктор, начитан, битен човек во општеството кој сфаќа дека ништо не знае а не ни проживеал многу во животот... Книга која треба да се прочита.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Рудниците на Цар Соломон остана непрочитана за 100 страни оти морав да е префрлам на Основи на електротехника 1 - Др. Леонид Грчев... :tapp:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Никогаш не сум го читала Маркес, едноставно не ми дошло ништо негово при рака. На инсистирање на другарка ми ја зедов Дванаесет искушенија во која Маркес напишал дванаесет раскази во кои како централна фигура секогаш се појавува латиноамериканец. Јас имам страшна апатија кон раскази, поголем љубител сум на приказна што ја опфаќа целата книга, но ваква нарација немам сретнато досега. Милина за читање, од опис до карактери и животни приказни.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.097
Поени од реакции
30.154
Невеста во Борџии-Џин Калогридис
Книга во која се опишува развратниот живот на најконтроверзниот Папа Александар VI или Родриго Борџија и неговите деца.
Преку очите на Санча од Арагон, сопругата на најмалиот син на папата, авторката не внесува во "змиско гнездо" во времето на ренесансата во Ватикан.
Опишани се конспирациите на Родриго и неговиот син Чезаре, исполнети со убиства, политички интриги и кантарела.

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94
Калуѓерот што го продаде своето ферари- Робин Шарма
Брилијантна мешавина на источната духовна мудрост и острите западни принципи за успех.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Случај Патоказ од Ијан Пирс
Всушност, ја дочитав. Многу добра книга, дефинитивно ја препорачувам, уште сум под импресии. Има 800 страни и тешка е, така да читање - стриктно дома, не е за носење по автобуси, ко јас што ја читав. Од почеток е спора, али понатаму е супер.
Значи, книгава е поделена на четири дела, од по околу 200 страни. Првиот дел го раскажува Марко Да Кола, италијански благородник кој има намера да ја присвои идејата за трансфузија на крв. Тој го раскажува убиството на еден човек, за кое младата Сара Бланди е осудена на смрт. Останатите делови се исто така за тоа убиство. Вториот дел е за Џејмс Прескот, злобен човек кој е опседнат со тоа да докаже дека татко му бил неправедно обвинет за предавство. Третиот дел го раскажува еден криптограф, а четвртиот историчарот Ентони Вуд. Е сега, финтата е што три од овие делови се субјективни раскажувања, а само едно е објективно, односно сосема вистинито. Книгава е стварно прекрасна, во неа се спомнати неколку познати англиски личности, како на пример филозофот Џон Лок. Дејството се одвива во Оксфорд.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Think and Grow Rich од Napoleon Hill (1937) во електронски издание :)

Член од
16 октомври 2010
Мислења
72
Поени од реакции
9
Голи во смртта - Нора Робертс

Банално, крими романче, за убиства на курви, чие дејство се одвива некаде после 2050 година. За тепање време и релаксација, не е лошо.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.097
Поени од реакции
30.154
Девојката со тетоважа на змеј-Стиг Ларсон
Немојте да мислите дека книгава е досадна ако ништо не ви е интересно во првите 2 глави.
После нив книгата станува многу заразна. Не е ни чудо што стана бестселер за толку брзо време.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Двојник - Достоевски
Практична Хипноза - дел од Хипноза и Јога од Адолф Ајнштајн

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Ракописот Q - една од многуте трилери со религиска тематика али сепак интересна пош дел од дејството се одвива на нашите простори ( грција, Македонија, босна). Муабетот е за одреден свиток кој го бараат манихејците ( као некоја секта) за кои се мисли дека исчезнале пред 1000години но тие само се инфилтрирале во Црквата. Манихеец станува папа и по некоја случајност нивниот најважен документ за да ја срушат католичката црква и да основаат нова е токму овој ракопис во кој инаку никој не знае што пишува. Тоа всушност било така да речам евангелие според Исус.. интересна во секој случај. од 1 до 10 му давам 8.

Клубот Дима - исто еден вид трилерче само без религиозни провеви туку се работи за одредена книга преку која се смета дека се повикува ѓаволот и чиј печатар е запален од инквизиторите и од која е останат само еден примерок ( според печатарот), а според библиофилските каталози има 3 и х персона треба да увиди кој е оргиналот. Во меѓувреме пронајден е кај самоубиен/убиен библиофил оргиналот од Анжујско вино на Александар Дима и треба да се утврди кое е неговото потекло. Ако се исклучат премногуте имиња, цитати, книги, години и видот на изработка на тие книги, Клубот Дима добива 7ца од мене..

и сега патот под нозе накај библиотека

Kajgana Shop

На врв Bottom