Г
Господ
Гостин
Твоето мислење не се важи.~пасивна порака
вистинит, но лош совет.Немој да бидеш добар со луѓето...на глава ќе ти се качат.
Зошто мислиш дека е лош?вистинит, но лош совет.
Затоа што не вреди да бидеш лош со луѓето само затоа што некои (повеќето) би ти се качиле на глава, кога би бил добар. Со тоа што не си добар со нив, ќе си наштетиш многу повеќе себе си, одколку што вреди тоа што нема да ти се качат на глава.Зошто мислиш дека е лош?
Ако не си добар кон луѓето, не значи дека си лош нели. Има една сива зона на рамнодушност „што сакаш прави само мене не ме замарај“. Едно е да си добар, друго е да си лош. Немаш потреба лошо да им правиш на луѓето, али воедно и немаш потреба да бидеш добар кон секоја будала. Од фала не се живее, напротив се се злоупотребува.Затоа што не вреди да бидеш лош со луѓето само затоа што некои (повеќето) би ти се качиле на глава, кога би бил добар. Со тоа што не си добар со нив, ќе си наштетиш многу повеќе себе си, одколку што вреди тоа што нема да ти се качат на глава.
Инаку, скроз ми е јасно дека денес, во ова општество, добрината не се смета за доблест, на која треба да и се одаде признание, туку слабост која треба да се искористи.