Што мислите за медиумскиот пазар во Р.М? Дали и на кои медиуми им верувате?

На кои македонски медиуми им верувате во информативните програми/статии? (ПОВЕЌЕКРАТЕН ИЗБОР)

• Сител

Гласови: 9 9,7%
  • Канал 5

Гласови: 7 7,5%
  • Алфа ТВ

Гласови: 18 19,4%
  • Телма

Гласови: 11 11,8%
  • Курир

Гласови: 4 4,3%
  • Плусинфо

Гласови: 4 4,3%
  • А1 ОН

Гласови: 5 5,4%
  • Мкд.мк

Гласови: 6 6,5%
  • Останати

Гласови: 5 5,4%
  • Ниту еден

Гласови: 64 68,8%

• Вкупно гласачи
    93
  • Гласањето е завршено на .

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Нема да се согласам со тебе во делот каде велиш дека нема простор за навистина објективен медиум... ама навистина НАВИСТИНА ОБЈЕКТИВЕН.
Простор има, ама нема независен извор на пари.
Абе сакам да чујам вести каде ќе ми биде пренесена веста. Доста ми е од филување на вестите, извртување на истите, селективни презентации на истите.
Ако тргнам по умот на Сител, уште малце рај на земјата ќе настапи... и обратно ако се потпирам на информациите на... хммм... плусинфо на пример... кај и да е ќе влеземе во деветтиот круг на дантеовиот пекол ебаго.
Медимите кај нас се финансирани директно или индиректно од центри на моќ управувани од власт или опозиција.
Се додека е така, ќе имаме медиуми какви што имаме.
Што мислиш за Алфа? 24 вести се трудат нешто така истоа така ама мислам дека уште никој не ги гледа затоа и не ги ставив за галасање (сепак и има опција останати)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Кој е од Алфа објективен? Трајковска вин-вин? Или Христијанче Стојчевски? Специјалци се они невидени како шител што ги има на куп нели како Латас, па пријателката му Ивона....Еве денес на пример: Нашол Христијанче некој профо... и го прашува: А? Нели имаме поголема инфлација него што тврди Ставрески и заводот за статистика 2-3%? Даааааааа! како не!?.... Земете на пример што можевте со 10 Евра пред 2-3 години да купите, а што можете сега... брао бе профо! Алал ти чуфте! Како да не е така и во зоната, како да не знаеме дека Еврото исто така стануе срање валута. А зошто баш денес на тема инфлација? Сака да ја потврди *патката* пуштена на охридскион портал нели... ОД НЕБО СЕ ГЛЕДА!
Мене ми се најобјективни (ако такви има некаде) Телевизија Макпетрол! Некако ми се најмалку агресивни нивните новинари... О-хооооо! Летаргија ги фаќа, сигурно се со плата од 40-50,000 никој не ги притиска.... добровечер почитувани гледачи, овој рече вака, а оној онака.... супеееер Телма! Така требе! :P
Инаку ако ме прашаш сметам дека со заминувањето во историја на А1... има простор во медиумите, независно дали е тоа некоја нова ТВ или информативен портал, или радио можеби....

Член од
9 март 2012
Мислења
175
Поени од реакции
249
Ja nema ni Alsat M, sto spored mene zaedno so Alfa se najobjektivni, treba i nea da ja stavate vo listata.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Што мислиш за Алфа? 24 вести се трудат нешто така истоа така ама мислам дека уште никој не ги гледа затоа и не ги ставив за галасање (сепак и има опција останати)
Искрен да бидам, 24 вести баш и не гледам, т.е. домашни телевизии слабо или ич не гледам.
Алфа имам фатено вести онака бегло, немам баш некое мислење изградено. Во секој случај подобро од оние екстремите.
За другите медиуми, кои воопшто и не ги гледам (следам, читам) ми е се јасно, кога гледам кој стои зад нив.
Само ја пратам парата :)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Кој е од Алфа објективен? Трајковска вин-вин? Или Христијанче Стојчевски? Специјалци се они невидени како шител што ги има на куп нели како Латас, па пријателката му Ивона....Еве денес на пример: Нашол Христијанче некој профо... и го прашува: А? Нели имаме поголема инфлација него што тврди Ставрески и заводот за статистика 2-3%? Даааааааа! како не!?.... Земете на пример што можевте со 10 Евра пред 2-3 години да купите, а што можете сега... брао бе профо! Алал ти чуфте! Како да не е така и во зоната, како да не знаеме дека Еврото исто така стануе срање валута.
Мене ми се најобјективни (ако такви има некаде) Телевизија Макпетрол! Некако ми се најмалку агресивни нивните новинари... О-хооооо! Летарфија ги фаќа со плата од 40-50,000 никој не ги притиска.... добровечер почитувани гледачи, овој рече вака, а оној онака.... супеееер Телма! Така требе! :P
Инаку ако ме прашаш сметам дека со заминувањето во историја на А1... има простор во медиумите, независно дали е тоа некоја нова ТВ или информативен портал, или радио можеби....
Тој некој проф. е Славе Ристески, професор на Економскиот факултет- Скопје, има доста јака биографија така да не е тој некој квази-експерт, во ранг е на Трајко Славевски, Никола Поповски, Таки Фити, Шуклев и др
--- надополнето: 27 август 2012 во 23:45 ---
Ja nema ni Alsat M, sto spored mene zaedno so Alfa se najobjektivni, treba i nea da ja stavate vo listata.
е да признавам може тоа е пропуст, сега неможе да се корегира (во друга прилика) сепак можеш да гласаш за останати

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Гледај вести на сите, и самиот ке си донесеш заклучок секој различно информира, јебига, тоа е тоа.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Гледај вести на сите, и самиот ке си донесеш заклучок секој различно информира, јебига, тоа е тоа.
не сум пензионер =) Шител однапред бришам, Телма се ок ама многу се монотони да не речам депресивни (слаб квалитет на слика и сл.) алфа се технички супер со јака аудиовизуелна поткрепа ама им се кратки вестите и немаат некои истражувачки стории (ова е проблем на сите медиуми-не само на алфа) канал5 се трудат нешто ама ептен се притиснати од власта, 24 вести се нови имаат уште леб да јадат додека да пораснат, порталиве курир делит, плусинфо е опозициски ама сепак има некое ниво (по мене) ги дава сите соопштенија и настани што ги пушта власта преку Шител...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Тој некој проф. е Славе Ристески, професор на Економскиот факултет- Скопје, има доста јака биографија така да не е тој некој квази-експерт, во ранг е на Трајко Славевски, Никола Поповски, Таки Фифти, Шуклев и др
--- надополнето: 27 август 2012 во 23:45 ---
Имам впечаток дека ептен го изинструментализира професоров, овој легендата од Берзата - Христијан С. тоа е мое мислење.... извлече од него се што му беше потребно во 3 минути! Се во служба на една теза.... никако на објективноста или науката. Доволно е да се земе само тајмингот во предвид.... Сакав да кажам, од небо се гледа кому припаѓа Алфа.... иако да бидам искрен и јас ги гледам нивните вести највеќе и ТЕЛМА.... Но не дека се објективни, туку едноставно неможам Сител или Канал 5....тие пак се ептен ептен!
Тоа е. Изгледа дека нема некој кој што не е обоен.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
канал5 се трудат нешто ама ептен се притиснати од власта
Утринската програма на канал5 е добра, Роберт (мислам дека така се вика) доста објективно ја води емисијата, пред некој ден имаше претставник од АМАН, ниеден друг ТВ медиум не ги викна. А од вестите само водителката им ја гледам, содржината стана :гомце:

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
не сум пензионер =) Шител однапред бришам, Телма се ок ама многу се монотони да не речам депресивни (слаб квалитет на слика и сл.) алфа се технички супер со јака аудиовизуелна поткрепа ама им се кратки вестите и немаат некои истражувачки стории (ова е проблем на сите медиуми-не само на алфа) канал5 се трудат нешто ама ептен се притиснати од власта, 24 вести се нови имаат уште леб да јадат додека да пораснат, порталиве курир делит, плусинфо е опозициски ама сепак има некое ниво (по мене) ги дава сите соопштенија и настани што ги пушта власта преку Шител...
Дали воа значи дека а1 беа најдобри ?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Дали воа значи дека а1 беа најдобри ?
уфф вероајтно до 2003-04 да ама сум бил доста помлад тој период за да можам тоа со сигурност да тврдам. После велија се пушти у др игри да формира партија на земјоделците тинтири минитири одеа против сдсм, (мислам дека тиие го донесоа грујо и го подрѓуваа до 2008) го наптавија џин вмро и грујо за после да сфатат дека сепак сител ги лапа најголем дел од парите од рекламите и дека од години во година заостануваат од сител. Сетете се на премиер лига прво на а1 па на сител голем брат и сл други срања кои се скапи и гледани прво беа на а1 па на сител, а1 ги изгуби и милионер и др квизови и стана исто што се сега канал 5 и сител со турски срања по цел ден, па така кога видоа дека не иде дилот со грујо се фатија со сдс надевајки се дека во нова влада они ќе бидат тоа што е сител и ќе лапаат најмногу пари од реклами, но ги снајде тоа што ги снајде (од кои причини како дали политички или не да не навлегуваме). Веројатно ова е дното на медиумите и тоа не само 20 години дури и во еднопартискиот систем некои сметаат дека последните 5-10 години имало по објективно новинарство. Иато така весникот дневник го снајде неславна судбина, иако уште е жив, за тој весни ми е жал затоа што стварно беше порано најобјективен весник.

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Шител е на врвот на довербата со значителни 0 гласови (y)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.081
ako ti e zal glasaj za nea :)
--- надополнето: 28 август 2012 во 00:27 ---

ako e od zafrkancija ne si fer :)
Не. Најобјективен медиум се Сител, кажуваат точно како што е ниту додаваат ниту одземаат. А Латас го сметам за најкомпетентен новинар во цела Македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom