Што мислите за комунизмот, Тито, Che Guevara..?

Член од
7 април 2005
Мислења
174
Поени од реакции
0
ОК, последна порака за вечер од мене.

OBDN напиша:
PetarK напиша:
Garfield напиша:
Грешка, вистината е една и таа е универзална. Тоа ти го вели/ат философ/ите!!
Да ја вратиш дипломата во која ти влегол испитот што си го полагал на Филозофски ако тврдиш дека постоењето на универзални вистини е универзално прифатена работа.
jas ne procitav nikade deka garfield kaza neshto slicno na ishto od ova .... posebno ne boldiranoto. Abe citate vie... se izvinuvam shto moram da prasam?!
ОК, „универзално прифатена работа [меѓу философите]“. Задоволна од корекцијата? Се сложуваш со мене или не дека од реченицата на Гарфилд следи дека постоењето на една и универзална вистина е општо прифатено мислење меѓу философите?

OBDN напиша:
Jas ne zboruvav za sebe - nitu za marksistite, nitu za komunjarite - samo za pojdovnata osnova na filosofskata nauka - tezneenje kon univerzalna vistina - shto neznaci deka istata postoi, no neznaci i deka ne postoi - vo koja sakash forma stavi ja. Potragata po nea, sepak e neiscrpna; za razlika od stekerot so struja.
Нема да ми кажеш дека не се запозната со постмодерни правци во философијата??? А ако си, нема да ми кажеш дека тоа што ги поврзува не е ТОКМУ отфрлањето на идејата за универзални вистини, а со самото тоа и потрагата кон истите???

OBDN напиша:
Moznostite se dadeni po default, najverojatno mislish na sposobnostite ? - koga sme vekje kaj alrtikulirana argumentacija! Sorry ama morav :)
Touché. :) Мислев на capabilities и го напишав погрешното значење на македонски.

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
ОК, „универзално прифатена работа [меѓу философите]”. Задоволна од корекцијата? Се сложуваш со мене или не дека од реченицата на Гарфилд следи дека постоењето на една и универзална вистина е општо прифатено мислење меѓу философите?
Zadovolna od korekcijata no ne I od zaklucokot. Pak ke se povtoram, Garfield nikade ne rece дека постоењето на една и универзална вистина е општо прифатено мислење меѓу философите” Nitu mi zalice deka od nea sledi ona shto ti go tvrdish. Taka da ne, ne se soglasuvam.

Нема да ми кажеш дека не се запозната со постмодерни правци во философијата. А ако си нема да ми кажеш дека тоа што ги поврзува не е ТОКМУ отфрлањето на идејата за универзални вистини а со самото тоа и потрагата кон истите???
Auuuu, neznam dali imam hrabrost kako tebe da se fatam za eden ovolku golem zalak da mi prostish. Se plasam da ne se zaskrnam, na tema koja seuste nikoj nemoze dovolno dobro da ja vladee zemajki vo predvid deka vo momentot dodeka jas pisuvam se ragja uste nekoj post-modernist. Neznam dali bi se osudila da gi stavam site vo edna vrekja. Post-makrsizam, Dekonstukcijalizam (valjda vaka e na makedonski), Post-feminizam? Onaka site u edno kajce? Uh!
Greska si deka osnovnoto zaednicko neshto im e otfrlanje na idejata za univerzalna vistina. Zaednickoto im e sogleduvanjeto na znaenjeto niz prizmata na opkruzuvanjeto i delegiranjeto od strana na mokjta i nejzinata postojana promenlivost vo dadeno opstestvo. Nieden od niv ne ja otfrla idejata za univerzalna vistina, samo gledaat kon istata so doza na skepticizam, od tamu i ne se zamaraat mnogu so istata - a tuka vekje ima ogromna razlika. No ko sto rekov, golem zalak.
Plus, mnogu mi e simpaticen sekoj obid na vadenje od kontekst za da se dokaze nekoja poenta, sledstveno nikogash ne mi odmaknuvaat takvite potezi. Ne vadi od kontekst, muabetot se pocna so Sokrat jas ako ne se lazam, i ispravkata za nego i kon shto toj odel neli -- i objasnuvanjeto prema Dani od strana na Garfield. Znaci tie zboruvaa za onie pred modernite filosofi cija filosofija Dani ja utna, a ne za Lotard, ili Kon, ili Ajer, za koi se somnevam deka Dani slushnala voopsto a ne da misli na niv (nishto licno - fakt e deka ne se tolku poznati i citani). Tako da, ne so tie kursumi shto bi rekle kaj nas.

Touchј. Мислев на capabilities и го напишав погрешното значење на македонски.
E touche, ami kako. Sto bi rekol tate moj, ko ke mu se nafrlash na nekoj kere, osiguraj se deka si iznad nego, ili bar na negovo nivo, pazi da ne se kliznes posto loso ke izgleda. Dobar sovet mora da se slozis?!

Sepak ovde temata e komunizam, i ova ke bide posleden post nadvor od nea, bar od moja strana, a drugite kako miluvaat. Ko shto rece Sindikat, da ne se ponasame kako deca, posebno ne vaka ne umesno. Touche! Bidi mi dobricok!

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас, никаде не избегав од темата!
Кој уме да ме прочита, тоа и го знае, а кој не умее, тешко и горко на тој што ќе се обиде на таквиот да му објасни.

Да не се повторувам, значи, еве и јас, една порака вон темата, прва и последна.

Мојот збор, реч, е не само мој, тој е и ваш, еден, за сите, од мене, до вас, ука!

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
Garfield напиша:
Јас, никаде не избегав од темата!
Кој уме да ме прочита, тоа и го знае, а кој не умее, тешко и горко на тој што ќе се обиде на таквиот да му објасни.

Да не се повторувам, значи, еве и јас, една порака вон темата, прва и последна.

Мојот збор, реч, е не само мој, тој е и ваш, еден, за сите, од мене, до вас, ука!
Koj pa tebe te spomena?
Nejse, znaci neam problem so copy right u vezi tebe? Najs tu nou....

Член од
7 април 2005
Мислења
174
Поени од реакции
0
На ОБДН и одговарам во Општи муабети на последната порака.

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
А ова за Комунизмот беше или за филозофиите низ светот и векот...
Ај да си отворите една тема убава, за Вистината и Лагата, на која и се кратки нозете, а на која големи ушите, па прајте си муабет таму....
А за Комунизмот, кој мисли дека ќе дојде такво нешто, убаво нека си се надева...DUM SPIRO SPERO шо би рекле овие по филозофија, само жал ми е еве Великиот ЈАС ќе ве разочарам...нема никогаш да има, ни па имало Комунизам...
А зошто нема да има....
Затоа што има природа, и има закони на ЏУНГЛАТА, а ние сме една голема и пространа Џунгла, исто како во Индокина што има, Американците кај шо беа тепани од Виетнамците...
Е во таа ЏУНГЛАТА важат правилата на посилниот, кој го јаде послабиот...
Не е толку тешко тоа да се сфати...
И за да се постигне такво нешто кога сите ќе бидат соблазни еден на друг, како во ЦАРСТВОТО БОЖЈЕ ние нема да бидеме луѓе, АНГЕЛИ ќе бидеме и ќе си леткаме...
Ако пак на некој не му е јасно, нека си праша...
Другарице и другови чувајте ову земју како зеницу оког свога...или така нешто со свои зборови

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Lavot напиша:
А ова за Комунизмот беше или за филозофиите низ светот и векот...
Ај да си отворите една тема убава, за Вистината и Лагата, на која и се кратки нозете, а на која големи ушите, па прајте си муабет таму....
А за Комунизмот, кој мисли дека ќе дојде такво нешто, убаво нека си се надева...DUM SPIRO SPERO шо би рекле овие по филозофија, само жал ми е еве Великиот ЈАС ќе ве разочарам...нема никогаш да има, ни па имало Комунизам...
А зошто нема да има....
Затоа што има природа, и има закони на ЏУНГЛАТА, а ние сме една голема и пространа Џунгла, исто како во Индокина што има, Американците кај шо беа тепани од Виетнамците...
Не е толку тешко тоа да се сфати...
И за да се постигне такво нешто кога сите ќе бидат соблазни еден на друг, како во ЦАРСТВОТО БОЖЈЕ ние нема да бидеме луѓе, АНГЕЛИ ќе бидеме и ќе си леткаме...
Ако пак на некој не му е јасно, нека си праша...
Другарице и другови чувајте ову земју како зеницу оког свога...или така нешто со свои зборови
AMEN!:pop:

Fir_Maked

Koj ne me saka negov problem!!!
Член од
17 ноември 2005
Мислења
481
Поени од реакции
0
Abre lugje kumunizam moze da dovede samo propast. Samo narod da se muci so kumunizam.Nego za nas samo HITLER pa ke ni ja opravi drzavava.

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Fir_Maked напиша:
Abre lugje kumunizam moze da dovede samo propast. Samo narod da se muci so kumunizam.Nego za nas samo HITLER pa ke ni ja opravi drzavava.
Ти Хитлер дома можеш да си го носиш.:lud:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Lavot напиша:
Кој е посилниот, а кој послабиот?

Пошто прашањето е реторичко и го знам одговорот шо ќе го дадеш одма ќе те демантирам.

Силата е во народот, во работникот, во единството. Прашањето не е дали, туку кога ќе се случи комунизмот. Кога човекот ќе се свести колкава е неговата сила, кога ќе се свестат скептиците како тебе дека се во подредена положба.

J

Johnny Stulic

Гостин
За комунизам не сне дораснати ни ние па ни "европјаните "
по мое да го дефинирам кратко комунизмот бар така јас го сфатив
РАБОТИ КОЛКУ ШТО МОЖЕШ
ЗЕМИ КОЛКУ ШТО ТИ ТРЕБА
Е за ова не знам колку години треба да поминат за да се постигне башка тоа и човекот потекнува од мајмун или пак од делфин беше:wink:
Значи во човековата природа е да не го прифаќаме ниту првото ниту второто.
а во врска со че и тито имале поинакви видувајна за комунизмот
Ако сакате да ги бидите вистинските видувајне на ЧЕ прочитајте ја
Спомени на кубанската ревулуција
а за тито само свратете до личната библиотека:)

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Johnny Stulic напиша:
За комунизам не сне дораснати ни ние па ни "европјаните "
по мое да го дефинирам кратко комунизмот бар така јас го сфатив
РАБОТИ КОЛКУ ШТО МОЖЕШ
ЗЕМИ КОЛКУ ШТО ТИ ТРЕБА
Е за ова не знам колку години треба да поминат за да се постигне башка тоа и човекот потекнува од мајмун или пак од делфин беше:wink:
Значи во човековата природа е да не го прифаќаме ниту првото ниту второто.
а во врска со че и тито имале поинакви видувајна за комунизмот
Ако сакате да ги бидите вистинските видувајне на ЧЕ прочитајте ја
Спомени на кубанската ревулуција
а за тито само свратете до личната библиотека:)
Ништо не си разбрал за комунизмот.

Член од
4 декември 2005
Мислења
179
Поени од реакции
3
комунизмот е добра замисла но штета што некогаш не се отсварила а тоа што го мрзат одредини луге на на форумов тоа не е комунизам туку социјализам, а che ми е идол

J

Johnny Stulic

Гостин
MSV(support) напиша:
Ништо не си разбрал за комунизмот.
МСВ Подршка-Морам да признам дека ова ми е слаба тема не учев политички науки сосема спротивно поентава што ја кажав јас така го сватив комунизмот а и имам разговарано со личност за оваа моја поента која има трипати поголемо искуство за комунизмот кој наполно ме поддржа.
Ме интересира ти како го разбираш?
п.с не ме терај да читам манифест и такви ствари

Kajgana Shop

На врв Bottom