Што кога не сте прифатени од страна на родителите на партнерот?

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Анчо, арно сфаќам дека се омажила од љубов, ама 12 години зошто останува таму?
--- надополнето: 22 април 2013 во 18:53 ---

Рече дека не ти се важни материјалните и интелектуалните имања и способности на партнерот.
Со тоа си правиш проблем од старт (можеби по грешка тебе те цитирав, не знам).

Ќерка му на Анчо е омажена во неписмена фамилија (не мислам на високо образование, мислам на културни знаења и еманципација), а самата таа е израсната во нормална фамилија, со нормални и вредни родители, образована е и способна.

И кажи ми, како да биде таа среќна, кога маж и за ташак не го бива (нема изговор ,,нема работа,,. Работа има, можеби не таква каква што заслужува, ама за да си го прехрани детето и канали ќе копа ако треба, а не жена му за сите да работи), свекорот и свекрвата не можам да ги споредам со луѓе, кој знае колку и е тешко што нејзините родители и ги издржуваат децата?

Љубовта не е доволна. Мораат партнерите да си одговараат на многу повеќе нивоа, за да можат да опстанат заедно. И мање-више среќно.
Сигурно дојде до забуна .. Мене да, не ми се важни парите или „името“ на фамилијата на партнерот. Тоа ми е најмалце важно. Да е јасно .

Јас попрво и послатко би јадел од тегла ајвар и леб домашен со саканата и децата до мене.
Отколку скаришта во скапи ресторани и на масата нешколовани родители на партнерот ( зборам за онаа другата школа не материјалната ) кои имат полни очи гнев кон мене и кон моите деца само заради тоа што таткото на тие деца бил од сиромашно семејство или како што они мислат „ Неугледно“ ..
Но што праиме еден ден коа ќе сврте тркалото, а ќе сврте кад-тад ?

Пошто денес во оваа општество ако немаш скап ( зборувам за повеќе од 20 илјади евра автомобил ) автомобил, ако немаш викендичка и ако немаш куќа на 3 спрата тоаш ти си
1. Нешколован
2. Неугледен
3. Уличар
4. Причина за оговарање кај богатите комшии
5. Во некои случај нечист ( некапен )
6. И забора на почит од нив
Дали се причините само затоа не си носел НИКЕ, не си пиел скапо вино или пак не си возел скапа кола ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Ќе ти кажам и шо е проблемо.
Да речеме, ако на некоја си сверква и го прикажеш како филм/студија/теоретски проблем нејнио однос, она ќе знае оти свекрвата на филмо/у теоретскио проблем е лошио.

Е сега, и да ставеш цела палета на проблеми, исто голем дел од истио овај народ ќе знае дека е грешката, ќе знае да ја посоче со прс, ќе знае какви са можните решенија.

Ама таа иста свекрва, никојпат нема да ја спроведе таа теорија на дело. Ама никојпат. Зашо? Еми оти е клето и инатливо створение. А кој го создадел како такво? Сигурно не е само од себе.

У целата слика, тук там ќе се најде некоја свекрва шо ќе го руше просеко на клетотиите.

Коа дојде време теоријата да се туре у пракса, народо се губе. Коа требе да има акција, коа требе да се покажат сите овија квалитети на дело шо сите од нас ги знаат на теорија нема не никаде. Тогај си покажуваме колко сме прости, неискусни, и без идеи.
Искрено - од мое гледиште, јас сум релативно некаде меѓу дете и возрасен човек, и можам да гледам само од моја перспектива. Повозрасните граѓани не се тие кои ме загрижуваат.
Овие помладиве се.

Јас разбирам постарите да немаат иницијатива, да очекуваат почит, и на крајот, и заслужуваат почит ако не ради друго, ради годините.

Меѓутоа, моја генерација (голем дел од неа се омажи/ожени) да не знаат како да се однесуваат према постарите, на кој начин да ги изманипулираат за заедничко добро, тоа не го разбирам.
И на крајот, кога јас и мојот сопруг, би одлучиле да живееме со некој друг во заедница, последниот збор е на тој што го поседува тој дом.

Во овој случај младите се ,,ем шуто ем боде,,. Се согласувам - немаат услови и не се тие виновни за тоа, ама јбг, моите немале пари пелени да ми купат, татко ми 3 смени работел, и успеале да не се заколат со мојата, инаку доста размазена и подмукла, баба.
--- надополнето: 22 април 2013 во 19:08 ---
Сигурно дојде до забуна .. Мене да, не ми се важни парите или „името“ на фамилијата на партнерот. Тоа ми е најмалце важно. Да е јасно .

Јас попрво и послатко би јадел од тегла ајвар и леб домашен со саканата и децата до мене.
Отколку скаришта во скапи ресторани и на масата нешколовани родители на партнерот ( зборам за онаа другата школа не материјалната ) кои имат полни очи гнев кон мене и кон моите деца само заради тоа што таткото на тие деца бил од сиромашно семејство или како што они мислат „ Неугледно“ ..
Но што праиме еден ден коа ќе сврте тркалото, а ќе сврте кад-тад ?

Пошто денес во оваа општество ако немаш скап ( зборувам за повеќе од 20 илјади евра автомобил ) автомобил, ако немаш викендичка и ако немаш куќа на 3 спрата тоаш ти си
1. Нешколован
2. Неугледен
3. Уличар
4. Причина за оговарање кај богатите комшии
5. Во некои случај нечист ( некапен )
6. И забора на почит од нив
Дали се причините само затоа не си носел НИКЕ, не си пиел скапо вино или пак не си возел скапа кола ?
Одиш од крајност во крајност.
Не ми се ни мене битни парите, битна ми е волјата на партнерот.
Може да е доктор на наука, ама да биде способен да растовара цемент за семејството.
А не да кука дека нема работа. Ме разбираш?

Може да нема ни гаќи да смени, ама да работи, да се снаоѓа.
Јас сум таква. Замисли да бидам со некој што седи дома и кука оти се му е тешко?
Знаеш колку ќе трае ,,љубовта,,? :)

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Се цитирам сам ... Прочитај убаво ќе видеш дека го делиме истото мислење. Само тоа што ти го кажуваш тоа дека не би трпела некој да кука, а јас дека не би трпел семејството на партнерот да ме осудува ако сум сиромашен ...

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Сега се уклучив,но уште еднаш се враќам назад.
Тие луѓе се само од корист.Љубов нема кај нив.Вака викат.„Шо уѓе у нашу куќу не го земаш више’. Мислам на било што,па на пример и кола да е. До сега две му имам дадено на зетот,едната ја возеше 2-3 години но ја зариба и по долго стоење јас им ја дадов на овие што откупуват од паркинг коли,а тој зетот ми напишал на мојата кола:
-„Кога ќе ми ги вратиш парите за колата“ на ливче и го оставил на брисачи,јас читам , јас се чудам кој пари 100 Е,па моја беше колата а тој ги бара парите.Потоа му дадов друга за да доѓаат на ручек (инаку ќе проумреа,ќерката стана 45 кгр.)
Се што е на него е мое,од чевли до панталони,да не зборам за внуците.Но земи ќерка ми плата и тој во прва кафана(како татко му).
Немаат струја и дрва им купува жена ми кришум,јас знам не се бунам,па и таа ќе ми каже подоцна,а и почнаа и регалите сам што ги правев да ги кршат.Купивме најубав фрижидер горење за младенци и свекрвата го зема не и го дава „Овој е мој вика“-дури и пред полиција. Е уште колку маки сме тргале.Сега зетот седи дома,е што работи,чува дете а јадење се уште носам јас до порти. И му викам оди работи,ќе земеш 10-15-20 илјади,а детето ќе платиш да ти го чуват и ќе ти останат.
Јас се уште се надевам дека некогаш ќе ја биде.
Инаку јас имам некој имот и се им е тука паметот во становите.Ги продаде ли.Тоа викаат. Сум им пружил и да живеат еден период во стан,(мој празен)но ми направија само сметки,ми ги дават јас да ги плаќам.Навечер и викам на жената не им давај повеќе пари,ама јас пак сабајле одам прв да им однесам за јадење.
Кај нас не се финансиските средства проблем,јас се уште многу работам.Доста....

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Се цитирам сам ... Прочитај убаво ќе видеш дека го делиме истото мислење. Само тоа што ти го кажуваш тоа дека не би трпела некој да кука, а јас дека не би трпел семејството на партнерот да ме осудува ако сум сиромашен ...
Сосема добро те разбирам, ама ретко кој е богат во РМ, за да осудува некој што е сиромашен.
Сите сме повеќе сиромашни и помалку сиромашни, а некои имаат и за убаво количе :)

Муабетот ми е дека прво јас нема да одберам партнер кој не би работел се.
Мора да работи се.

Ако го гледам дека нокти му паѓаат од работа, ако гледам дека ми парира во трудот, не мора ни ајвар да имаме. Со леб и сол ќе живеам.

Ама случајот со Анчо е поинаков - на тоа алудирам. Зетот не е неспособен за работа, тој не сака да работи.
Колку и да сум вљубена во таков човек, ќе му ја удрам клоцата и ќе страдам ако треба цел живот.

Ни како сопруг не е асален, ни па како пример за децата, ни па од него има некаков ќар.
Штетник, и те како ќе го осудувам. Не само него, сите како него.
--- надополнето: 22 април 2013 во 19:25 ---
Тие луѓе се само од корист.Љубов нема кај нив.Вака викат.„Шо уѓе у нашу куќу не го земаш више’. Мислам на било што,па на пример и кола да е. До сега две му имам дадено на зетот,едната ја возеше 2-3 години но ја зариба и по долго стоење јас им ја дадов на овие што откупуват од паркинг коли,а тој зетот ми напишал на мојата кола:
-„Кога ќе ми ги вратиш парите за колата“ на ливче и го оставил на брисачи,јас читам , јас се чудам кој пари 100 Е,па моја беше колата а тој ги бара парите.Потоа му дадов друга за да доѓаат на ручек (инаку ќе проумреа,ќерката стана 45 кгр.)
Се што е на него е мое,од чевли до панталони,да не зборам за внуците.Но земи ќерка ми плата и тој во прва кафана(како татко му).
Немаат струја и дрва им купува жена ми кришум,јас знам не се бунам,па и таа ќе ми каже подоцна,а и почнаа и регалите сам што ги правев да ги кршат.Купивме најубав фрижидер горење за младенци и свекрвата го зема не и го дава „Овој е мој вика“-дури и пред полиција. Е уште колку маки сме тргале.Сега зетот седи дома,е што работи,чува дете а јадење се уште носам јас до порти. И му викам оди работи,ќе земеш 10-15-20 илјади,а детето ќе платиш да ти го чуват и ќе ти останат.
Јас се уште се надевам дека некогаш ќе ја биде.
Инаку јас имам некој имот и се им е тука паметот во становите.Ги продаде ли.Тоа викаат. Сум им пружил и да живеат еден период во стан,(мој празен)но ми направија само сметки,ми ги дават јас да ги плаќам.Навечер и викам на жената не им давај повеќе пари,ама јас пак сабајле одам прв да им однесам за јадење.
Кај нас не се финансиските средства проблем,јас се уште многу работам.Доста....
Анчо престани да работиш за нив.
Значи престани.
Не сакам да те навредам, ама ќерка ти е крива.
Треба да си ги собере децата и да си отиде. Кое црно семејство? Тоа што ти го опишуваш не е семејство.

На суд ќе ги добие таа децата. Ти стоиш зад неа, а и таа е вработена.
Барем маж и да беше некој што ја почитува, па ради него да ги трпи глупостите на старите.
Вака не и правиш добра услуга. Туку само повеќе ја закопуваш.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Види Лејди, системот никаде не може да ти помогне ако ти свесно си наштетуваш.
Не е виновен системот ако ти и свекрва ти не се сакате.
Тоа е до карактерот на поединците, и до менталитетот на една нација.

Системот треба да ти помогне ако си злоставувана, а не ако маж ти е мрзлив.

Јас лично не сум запознала ваков случај, не сум видела, да сум видела ќе сум реагирала. Знам дека никој ич уво не му чуе, ама додека не ја освестам ,,оштетената личност,, нема лесно да се откажам.

И на крајот, доаѓаме на мојот став дека секој треба да бира партнер спроти себе, и дека љубовта е супер, додека се гледаат 2 саати на ден.

Љубовта е, едноставно, преценета.
Да Пумо и јас тоа го викам. Ама кај нас системот ретко на кој му помага. не знам кој треба да си и чиј да си за да ти помогне, или едноставно да имаш пари па да потплатиш некој за таа помош.
јас имам запознаено многу вакви случаи, дури и со модрици ми доаѓале на работа. и многу е тешко да се одлучиш да пријавиш такво нешто.
ти еве ќе бидиш еден ден психолог, ќе имаш моќ и знаење на ваквите малтретирани личности да им помагаш да соберат храброст за да донесат вистинска одлука.
не го употребувај терминот оштетена личност, не е коректен и навредлив е. подобро кажи жртва на насилство...

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Лице кое треба прво да биде запознаено со условите за живот на едно семејство (не се мисли само материјални услови, туку и меѓучовечки односи) е социјалниот работник.
Социјални работници има - во секоја општина има вработено минимум еден, проблемот е што не работат, ги плаќаме за да пијат кафе... кое исто така ние го плаќаме.

Социјалниот работник е тој што треба да преземе мерки и да ја упати злоставуваната личност кон друго професионално лице кое може да и помогне, а сторителот (насилникот) да го пријави.
Проблеми почнаа поголеми откога почина сватот,1-2г. по свадбата,Сваќата стана газда и се по нејзино.Како таа живеела,(така сега враќа на снаата).Ни таа немала купатило цел живот.И таа била везден тепана од сватот пијаница.Полиција и тогаш доаѓала.
Сега се повторува истото.Кога беше бебе внукот не ни дозволуваа да го пипнеме се додека цицаше а откога почна и да јаде нешто ни го дадоа нам.И тие години ми беа најсреќни јас си го исчував и пораснав.Зетот и ретко и доаѓаше да го види.
Одев во социјално кај железничка,но тие се само на платен список и ништо не помагаат.Влегувам на закажано,и таа некоја прво прави муабет со децата,дали станавте,што ќе јадете и друго,не ме ни погледнува не те рачуна за човек.
Исто е состојбата и со полиција која почесто интервенирала по наше барање таму но само да се прошета и да даде некоја пријава а не и решение за случајот.
Не сме продолжиле по судови,но можеби и и претат на ќерка ми,па и таа не ги пријавува,а треба таа а не јас. Сега носи пари снаата и мислам бар нема тепање.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.430
Поени од реакции
16.737
Не сме продолжиле по судови,но можеби и и претат на ќерка ми,па и таа не ги пријавува,а треба таа а не јас. Сега носи пари снаата и мислам бар нема тепање.
Како можеш да го толерираш сето ова бе ало, па за твое дете се работи. Си го изгледал, си го израснал, школувал и сега некој да се изживува врз твоето дете.
Престанете да замижувате пред очигледното и превземете нешто подрастично во врска со тоа со цел да си го решите проблемот. Сам од себе нема да ви се реши, напротив полошо ќе станува.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не ви се мешам во семејни односи, но дете мое да го удри некој наредниот ден го собирам од таа дупка.
Никако не можам да разберам што всушност ја задржува ќерка ти за тој дебил?
И онака децата се на ваша одговорност.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Тие луѓе се само од корист.Љубов нема кај нив.Вака викат.„Шо уѓе у нашу куќу не го земаш више’. Мислам на било што,па на пример и кола да е. До сега две му имам дадено на зетот,едната ја возеше 2-3 години но ја зариба
Анчо, не ме сфаќајте погрешно, но од ова што го пишувате, излегува дека ни вие родителите немате основна самопочит, а на тоа не сте ја подучиле ни ќерка ви (зборувам за оваа која живее во неподносливи услови, без вода и струја).
Се додека се поставувате како жртви со тоа што ги помагате финансиски, им давате коли, им отплаќате кредити и што ли уште не, оваа агонија ќе продолжи.
Разбирам дека ја сакате, но најдобро нешто што можете да сторите е да се заземете за неа и да ја заштитите.

Не ми е јасно како заспивате навечер, со мисла дека ќерка ви денес немала да јаде, или можеби е тепана?!
Што треба да и се случи за да конечно кажете: ДОСТА Е!
Бидете цврсти и прекинете го ова пред да ескалира во нешто полошо. Дури тогаш ќе ви биде жал што не сте презеле мерки навреме.

Инаку, онтопик, ако ме прифатат, арно, тројно ќе им возвратам, ако не, да сме живи и здрави, битно тој да ме почитува и сака како што треба.

L

Luki Junior

Гостин
Инаку, онтопик, ако ме прифатат, арно, тројно ќе им возвратам, ако не, да сме живи и здрави, битно тој да ме почитува и сака како што треба.
Ако сакаш да биваш селска снаа, има да се строеш..... Прво на свекор ќе принесеш, па на свекрва, па на мажо, па на децата, и најнакрајо на тебе ќе си принесеш....
Иначе, ќе гмечеш јамболии у корито на -10... :D:D:D:D

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Ако сакаш да биваш селска снаа, има да се строеш..... Прво на свекор ќе принесеш, па на свекрва, па на мажо, па на децата, и најнакрајо на тебе ќе си принесеш....
Иначе, ќе гмечеш јамболии у корито на -10... :D:D:D:D
Нема проблем бе Луки, ама што праиме ако биде зет домазет? :D:D

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Најдобро да се оделите од родителите да се гледате еднаш у три месеци, тогаш сите ќе се однесуваат пристојно.

L

Luki Junior

Гостин
Нема проблем бе Луки, ама што праиме ако биде зет домазет? :D:D
Он ќе пале, он ќе гасе.
Слика има тон нема.
Коа ќе е послушен, бабата ќе му прже јајца со џиберинки, и ќе му праа баница за ручок. А бабата ако не го ареса зето, ништо не бива од целата работа.... Најозбилно....

Кај нас, бабата (мајката на невестата, за неупатените) ако те ареса, работата е 80% завршена. Проблемо е коа не те ареса.. Тогај ного ретко бива брак. Затава се си мислам и кај Анчо проблемо е у бабичката, а не у него. :)

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Кај нас, бабата (мајката на невестата, за неупатените) ако те ареса, работата е 80% завршена. Проблемо е коа не те ареса.. Тогај ного ретко бива брак. Затава се си мислам и кај Анчо проблемо е у бабичката, а не у него. :)
Нема врска бе Луки, мајка ми тие што ги ареса, јас бегам од нив....викам, земи го ти ако толку ти се свиѓа:LOL:
Бог да чува ако родителите треба да ми одредуваат со кој ќе бидам.

Инаку, во ситуацијава мислам дека и бабата и Анчо се подеднакво криви. Да оставиш свое дете во таков пекол, не ми е сфатливо, навистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom