Што кога не сте прифатени од страна на родителите на партнерот?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Јас не сакам да се растури семејството,се си викам ај ќе се опрај работата,
ама годините си проаѓаат,4 оделение завршува внукот,другото 1,5,нели не чини,тие деца да растат без еден родител.Јас внукот го чував 7 години,татко му ни една бонбона не купил до сега,но морав да им го дадам за во школо.Некое време 1-2 години и ќерката беше избркана од таму.Овакви проблеми треба да се решаваат што побрзо додека нема деца.Но тие нелуѓе одново ќе начекаат некоја друга да зацрнат.
И обично се тиа такви лица од семејства каде имало алхоколичар во семејството(сватот мој), па и семејно насилство и тепање,тоа што го доживувала сваќата,сега го враќа на снаата. Тепање,бркање,дерење и слично.
Тоа не е семејство, тоа е пекол.
Подобро е децата да растат кај вас, отколку во семејство каде не знаеш кој кога може да го јаде стапот, ни крив ни должен.
Да не мислиш дека му е убаво на внукот кога гледа како ја малтретираат мајка му.
Тоа што ти го опишуваш, така може да се однесуваат луѓе кои не се таман. И нека се лечат, ако се болни, ама не твоето дете да им е боксерска вреќа.

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Јас не сакам да се растури семејството,се си викам ај ќе се опрај работата,
ама годините си проаѓаат,4 оделение завршува внукот,другото 1,5,нели не чини,тие деца да растат без еден родител.Јас внукот го чував 7 години,татко му ни една бонбона не купил до сега,но морав да им го дадам за во школо.Некое време 1-2 години и ќерката беше избркана од таму.Овакви проблеми треба да се решаваат што побрзо додека нема деца.Но тие нелуѓе одново ќе начекаат некоја друга да зацрнат.
И обично се тиа такви лица од семејства каде имало алхоколичар во семејството(сватот мој), па и семејно насилство и тепање,тоа што го доживувала сваќата,сега го враќа на снаата. Тепање,бркање,дерење и слично.
Anco ти пишав порака синоќа. Се надевам дека ќе се обратиш таму кај што те упатив. Јави се и ти ако треба распрашај се, не мора ќерка ти ако нема храброст за тоа. Работев јас таму, знам дека има многу вакви случаи кај нас. Полицијата најчесто не прави ништо, а и зависи во која полициска станица е пријавувано. Гледаш дека и за внуците не ти чини ситуацијата. Подобро е децата да бидат кај вас, заедно со ќерка ти, од колку да пораснат во таква средина. Внук ти кога ќе порасне, и кога ќе треба да има жена, има огромни шанси да го повтори однесувањето на татко му. Така оди тоа, затворен круг. Ако не се прекине на време, така ќе остане...
Затоа направи нешто, ти почни го тој процес. Ќерка ти на почеток знам дека нема да сака, се имам сретнато со такво однесување кај малтретирани жени. Ама кога ќе поразговара со стручно лице, ќе увиди некои работи и ќе добие поголема самодоверба и храброст за да ја смени ситуацијата. а кога ќе бидат дома кај тебе, нема да им можат ништо. Па и да се разведат, не е тоа така страшно. Пострашно е децата да ја гледаат целата оваа ситуација. Ќе има последици огромни за нив. Верувај ми, знам што ти зборувам. Ти реков и погоре, јас работев со жртви на семејно насилство, знам колку е тешко да се одлучи една малтретирана жена на ваков чекор. И треба само безрезервна подршка од најблиските, па и од непознати кои знаат како да и помогнат и насочат понатаму да си го живее животот.
Затоа превземи нешто и кажи ми како сте поминале. Ако сакаш, јас можам да се јавам таму и да им спомнам за тебе и ќерка ти, за да знаат кои сте. Ама и да не им се јавам јас, пак ќе го имате истиот третман како и сите други кои се обратиле кај нив. Тие тоа го работат, без разлика кој се се обраќа кај нив.
И уште еднаш ти кажувам, направи нешто, има начини, закони, правни акти за да се реши ова. Најчесто е тешко да се постигне целта, патот е долг и трнлив, ама на крај се исплати. Ќе има мир во животот и ќерка ти и вие.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.491
Поени од реакции
11.440
Anco штом имаш пари да им плаќаш рати за кредити тогаш можеш наместо тоа да си им плаќал кирија.
значи не ти викам керка ти да се разведе, него со се маж и у пакет, коа нема друго чаре, кога нема соживот со тие таму :) наместо тука да се олеснуваш земи напрај нешто, несфаќам како си толку толерантен и уште филмот не ти пукнал :unsure:
--- надополнето: 22 април 2013 во 18:14 ---
moni_moja истото и тебе би ти го препорачал, спасот е бегање од таму и под кирија некаде па ке ве молат да се вратите.
истото и го правеле и на мајка ми, па стариот видел невидел се тргнал од таму ма да малце поразлична ситуација оти таткоми имал очув.
али како и да е по некоја година се покајале али касно било нели не се забораваат некои работи никогаш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Јас ќе напишам за ќерка ми,нешто ни видено ни чуено до сега.
Се омажи набрзина рано и не баш рано на 2о години,со познаство од месец-два.
Бидна свадба. Ние со голема радост. Таа потоа почна да слабее.
Не само што неа не ја прифатија туку ни нас. Не одевме многу таму или скоро ич.
Но отидов еден ден. Таа одеше на работа волонтерски неколку години. Ја чекам дента.
Од 3 (15) попладне до вечер не стават за јадење.Не и дават. Јадат сами настрана.
Уште два дена одам така, ИСТО. И потоа вечерта ги носам кај мене да јадат и им
давам кола за да доаѓаат секојдневно кај мене на ручек.Та беше и бремена.
Внукот дојде брзо.И така беше со години....... (тешки маки, но се уште се заедно,не и даваат ни вода,поточно нема вода дома,во куќичето,а долго време немаа ни струја .....)
Анчо, секакви лудаци постојат по светов, само каде е сопругот на ќерка ти во приказнава? Мислам, и него не му даваа да јаде, тој ќутеше ли?
Што се нема да слушнам, не ми се верува каков народ живее овде.

L

Luki Junior

Гостин
Оти ного од човеците са изненадени каква мизерија е кај нас и каков е народо?:(

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Оти ного од човеците са изненадени каква мизерија е кај нас и каков е народо?:(
Јас на пример Луки, не сум изненадена од мизеријата.
Ама сум изненадена од простотилакот.
Да беше некое место отцепено од цивилизацијата, ќе разберев.
Ова излегува дека сме бетер од турски серии :facepalm:

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Јас на пример Луки, не сум изненадена од мизеријата.
Ама сум изненадена од простотилакот.
Да беше некое место отцепено од цивилизацијата, ќе разберев.
Ова излегува дека сме бетер од турски серии :facepalm:
Бетер сме пумо, и тоа ретко кој го знае. Едноставно никој не сака да се замара со туѓи проблеми од ваков карактер. А камоли да помогне. Кога институциите не си ја вршат работата, кога тие не те штитат, што останало за другите на кои не им е тоа работа. Страшно е како (не) ни фунционира системот, ептен е страшно...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Бетер сме пумо, и тоа ретко кој го знае. Едноставно никој не сака да се замара со туѓи проблеми од ваков карактер. А камоли да помогне. Кога институциите не си ја вршат работата, кога тие не те штитат, што останало за другите на кои не им е тоа работа. Страшно е како (не) ни фунционира системот, ептен е страшно...
Види Лејди, системот никаде не може да ти помогне ако ти свесно си наштетуваш.
Не е виновен системот ако ти и свекрва ти не се сакате.
Тоа е до карактерот на поединците, и до менталитетот на една нација.

Системот треба да ти помогне ако си злоставувана, а не ако маж ти е мрзлив.

Јас лично не сум запознала ваков случај, не сум видела, да сум видела ќе сум реагирала. Знам дека никој ич уво не му чуе, ама додека не ја освестам ,,оштетената личност,, нема лесно да се откажам.

И на крајот, доаѓаме на мојот став дека секој треба да бира партнер спроти себе, и дека љубовта е супер, додека се гледаат 2 саати на ден.

Љубовта е, едноставно, преценета.

L

Luki Junior

Гостин
Види сега, мизеријата и народо са тесно поврзани едно со друго. Не оде едното без другото у нашио социјален контекст. И тава не е од сега, од одамна са испомешани сите тија работи. Сега само испливуват оти нема друго, допрен е ножо до коската. Нема ни напред, ни назад. Тава е.
Повеќето тука шо пишат имат ги идеализирано сите односи и начин на функционирајне на целото општество. Народо си е суетен, површен, лицемерен, штетнички настроен, со извитоперени вредности, гнил од натре, подбивен, дискриминаторски настроен, пун со гнев и омраза. И секој си наваѓа издувен вентил, или комшиите, или некое животинка ќе го изеде, или ќе се степа, или (најчесто) ќе си го малтретира семејството (најчесто туѓото, дојденото).

Турските серии са ного поарни од нашио живот. Оти са фикција, серии. Заврше дено глумците си одат дома да си трошат дебелите хонорари.
Живото е ного посериозна работа, само шо повеќето са изгубиле контакт со времето и просторо, и нема надеж да си го поврнат. Апатијата на опкружувајнето ќе ја демотивира секоја единка. Шо мислеш зашо самоубиствата са у пораст. Зашо има масовни исселувајна.
Оти овија гомна не се издржуват. Ако мислеш оти сме цивилизирани, страшно си се заебала. Ногу страшно.... Простотијата е огромна, само шо никој нејќе да ја признае отворено... И најстрашното е шо оваа простотија не зависе од образованието. Таа простотија е состојба на умо на целио народ.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Почит, твое мислење.

Но што кога веќе најде маж со БОГАТО педигре, и дебела банкарска сметка?
( те ставам во женски род, извини )
Го земаш телефонот негов и читаш милион пораки од некои простачки и ку.ви кој му ги цицат парите. И оп сваќаш дека он те земал само да му родиш деца и да му чистиш лајната по дома !!
Изиграва МАЧО маж и части цел клуб ку.ви а ти дома децата ги заспиваш...
И потоа од коа тој ке се лигави и гушка со тие погоре наведените ке дојди дома и ке ти ги гушне децата ...

Да се мочам у тоа ПЕДИГРЕ !!! Коа душата ке ми пукне на милион парчина !
--- надополнето: 18 април 2013 во 19:18 ---

Со тебе сум ! ;)
Љубовта не е доволна.
Ќе го сакаш и понатаму сопругот, ако ти р`мбаш цел ден а тој ,,нема работа,,?
Не знам како ти размислуваш, ама ако треба ќе копам ниви и цемент ќе растоварам, ама нема да оставам некој друг да се мачи за јас да јадам леб.

Што дека ќерката на Анчо и тој нејзиниот се заедно? Мајка му и татко му храната од неа ја тргаат, а тој ќути.
Да ти се :гомце: на ваквата љубов.
--- надополнето: 22 април 2013 во 18:42 ---
Види сега, мизеријата и народо са тесно поврзани едно со друго. Не оде едното без другото у нашио социјален контекст. И тава не е од сега, од одамна са испомешани сите тија работи. Сега само испливуват оти нема друго, допрен е ножо до коската. Нема ни напред, ни назад. Тава е.
Повеќето тука шо пишат имат ги идеализирано сите односи и начин на функционирајне на целото општество. Народо си е суетен, површен, лицемерен, штетнички настроен, со извитоперени вредности, гнил од натре, подбивен, дискриминаторски настроен, пун со гнев и омраза. И секој си наваѓа издувен вентил, или комшиите, или некое животинка ќе го изеде, или ќе се степа, или (најчесто) ќе си го малтретира семејството (најчесто туѓото, дојденото).

Турските серии са ного поарни од нашио живот. Оти са фикција, серии. Заврше дено глумците си одат дома да си трошат дебелите хонорари.
Живото е ного посериозна работа, само шо повеќето са изгубиле контакт со времето и просторо, и нема надеж да си го поврнат. Апатијата на опкружувајнето ќе ја демотивира секоја единка. Шо мислеш зашо самоубиствата са у пораст. Зашо има масовни исселувајна.
Оти овија гомна не се издржуват. Ако мислеш оти сме цивилизирани, страшно си се заебала. Ногу страшно.... Простотијата е огромна, само шо никој нејќе да ја признае отворено... И најстрашното е шо оваа простотија не зависе од образованието. Таа простотија е состојба на умо на целио народ.
Луки, потполно се согласувам со тебе овој пат.
Но општеството ние (кои сме дел од тој народ, не можеме да зборуваме за ,,народ,, како нешто апстрактно и недопирливо, настрана од нас) треба да го промениме. Кој ќе го промени за нас?
Тоа е наша заедничка обврска.

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Љубовта не е доволна.
Ќе го сакаш и понатаму сопругот, ако ти р`мбаш цел ден а тој ,,нема работа,,?
Не знам како ти размислуваш, ама ако треба ќе копам ниви и цемент ќе растоварам, ама нема да оставам некој друг да се мачи за јас да јадам леб.

Што дека ќерката на Анчо и тој нејзиниот се заедно? Мајка му и татко му храната од неа ја тргаат, а тој ќути.
Да ти се :гомце: на ваквата љубов.
--- надополнето: 22 април 2013 во 18:42 ---
?
Чекај сега, изгледа не се разбираме.
Зошто ме цитираш ? И јас го мислам истото као и ти .
Која е поентата ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Срце:
за првото,да не те навее инаку спас не гледам,не смее сама,треба да уклључи шпорет,
и потоа ќе си го добие во двор за да видат комшиите,а и си го добила многу пати,па еве 12 години не и дале да се искапе во куќата кај неговите од една соба а купатило направија кога таа стана невеста ама изгледа само за свекрвата, која патем, речено првата ноќ после веридба спиеше со нив во соба,а сега се уште не и даваат вода-нема
Анчо, арно сфаќам дека се омажила од љубов, ама 12 години зошто останува таму?
--- надополнето: 22 април 2013 во 18:53 ---
Чекај сега, изгледа не се разбираме.
Зошто ме цитираш ? И јас го мислам истото као и ти .
Која е поентата ?
Рече дека не ти се важни материјалните и интелектуалните имања и способности на партнерот.
Со тоа си правиш проблем од старт (можеби по грешка тебе те цитирав, не знам).

Ќерка му на Анчо е омажена во неписмена фамилија (не мислам на високо образование, мислам на културни знаења и еманципација), а самата таа е израсната во нормална фамилија, со нормални и вредни родители, образована е и способна.

И кажи ми, како да биде таа среќна, кога маж и за ташак не го бива (нема изговор ,,нема работа,,. Работа има, можеби не таква каква што заслужува, ама за да си го прехрани детето и канали ќе копа ако треба, а не жена му за сите да работи), свекорот и свекрвата не можам да ги споредам со луѓе, кој знае колку и е тешко што нејзините родители и ги издржуваат децата?

Љубовта не е доволна. Мораат партнерите да си одговараат на многу повеќе нивоа, за да можат да опстанат заедно. И мање-више среќно.

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Anco извини друже али малку ми е нереално ова твоето т.е на твоите ќерки.
Не може мене некој да ми прави ваква тортура па дури 12 години. На куче да му правиш вакви работи ке збесне или ке те раскини на парчина или ке му ја дувни и никогаш не се враќа а не пак на човек и тоа пази на жена....

L

Luki Junior

Гостин
Луки, потполно се согласувам со тебе овој пат.
Но општеството ние (кои сме дел од тој народ, не можеме да зборуваме за ,,народ,, како нешто апстрактно и недопирливо, настрана од нас) треба да го промениме. Кој ќе го промени за нас?
Тоа е наша заедничка обврска.
Ќе ти кажам и шо е проблемо.
Да речеме, ако на некоја си сверква и го прикажеш како филм/студија/теоретски проблем нејнио однос, она ќе знае оти свекрвата на филмо/у теоретскио проблем е лошио.

Е сега, и да ставеш цела палета на проблеми, исто голем дел од истио овај народ ќе знае дека е грешката, ќе знае да ја посоче со прс, ќе знае какви са можните решенија.

Ама таа иста свекрва, никојпат нема да ја спроведе таа теорија на дело. Ама никојпат. Зашо? Еми оти е клето и инатливо створение. А кој го создадел како такво? Сигурно не е само од себе.

У целата слика, тук там ќе се најде некоја свекрва шо ќе го руше просеко на клетотиите.

Коа дојде време теоријата да се туре у пракса, народо се губе. Коа требе да има акција, коа требе да се покажат сите овија квалитети на дело шо сите од нас ги знаат на теорија нема не никаде. Тогај си покажуваме колко сме прости, неискусни, и без идеи.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.829
Поени од реакции
8.850
Физичката и психичката тортура не са фамилијарни проблеми. Тава си е чисто насилство. А секое насилство требе да си биде третирано како насилство, а не како фамилијарен проблем.
Има психијатри, доктори, советувалишта, социјални работници шо требе активно да работат на такви случаи.
Лице кое треба прво да биде запознаено со условите за живот на едно семејство (не се мисли само материјални услови, туку и меѓучовечки односи) е социјалниот работник.
Социјални работници има - во секоја општина има вработено минимум еден, проблемот е што не работат, ги плаќаме за да пијат кафе... кое исто така ние го плаќаме.

Социјалниот работник е тој што треба да преземе мерки и да ја упати злоставуваната личност кон друго професионално лице кое може да и помогне, а сторителот (насилникот) да го пријави.

Kajgana Shop

На врв Bottom