Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Во книгата Историја на македонскиот народ (издадена 1988 од авторите А. Стојановски, И. Катарџиев, Д. Зографски) на стр. 88 се спомнува дека еден од најблиските соработници на Ѓорѓи Кастриот бил дебарскиот првенец Мојсо Големи, кого го претставуваат како потомок на феудална фамилија на Аријанитите. Всушност тој има голема војничка заслуга за завземањето на Светиград каде е на чело на 3000 дебарски востаници. Мене ме заинтересира самото име Мојсо Големи, ми звучи македонски (словенски), па не знам дали тоа му било правото име или историчарите така го имаат преведено.

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Зарем никој на форумов не знае нешто повеќе за Мојсо Големи, дали бил Македонец или Албанец ?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Dedomi se vikashe Liman Zlatku, roden vo Debar, ziveel vo debar, vo debar umre... Majkami isto taka...
Jasno e deka nivnite pretci bile hristijani pravoslavni, normalno so dobra smesa so slavjani itn...

Takvi iminja cesto mozesh da najdesh vo minatoto, no i denes vo kaj Albanskiot narod.

Samo eden primer... Mic Sokoli.

Член од
24 октомври 2008
Мислења
215
Поени од реакции
11
Има логика во тоа што го велиш, но не ја познавам историјата на Дебар, инаку знам за едно старо скопско семејство од албанска националност исто со името Златку. Јас едноставно сакам да дознам дали на Мојсо Големи ова му било вистинското (оригинално) име или вака е преведено во спомнатата книга.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Sigurno toa Golemi, mu e dadeno onaka, kako titula od slavjanite.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
А што велите за лозата на Кастриотите што ја презентирав ?

Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
41
extra za lozata ama daj te mi nesto kako fakti poveke na edno mesto oti imam proekt za nego a pola klas mi e Albanci :S

Член од
16 јануари 2008
Мислења
180
Поени од реакции
41
i se borel da ne ve poturcat tipot i so napravil? -nisto :( pak vi ebale majkata be Albanci! pak ve poturcile site prodadeni dusi pa i go slavite ma da ve vide sega nema da znae na koj da udri poprvo!

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Пикасо, дали Александар беше крал на Македонија, Елада, Персија, Египет ?

Египќанец е ?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
А на кое писмо му е напишаното на шлемот?
Kirilica.

Zoshto?

Zatoa shto nemalo albansko pismo!

Se izjasnuval kako Epirec...
Znaeme koj se Epircite, ili ne?!

Kako shto mozesh ti da se izjasnuvash i gordeesh, kako MAKEDONEC, mozel i toj, ama kazal Epirec... Ne znam zoshto... Sigurno ne znaesh i ti...

Kastriot kolku mene mi e poznato se identifikuval kako Epirec.
I mene, i tebe, i na Popovski, i na moderatori, administratori, clenovi na vladata, nevladini organizacii i red drugi gragjanski zdruzenija...
Epircite go zboruvale deneshniot albanski jazik. Recnikot napishan od Frang Bardhi e najdobar dokaz, i... Ne znam ova e veke iscedeno, glupavo e da kucame pak, pa pak, pa pak... na neshto shto veke e kazano milion pati...

Kajgana Shop

На врв Bottom