Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Меѓу другото, на видеото може да се види и писмото на кое пишувал и Кастриот.

Шпиро, многу некако остро ми настапи како да знаеше што зборуваш...ќе да сум грешел :)

B

Borg_Drone

Гостин
мислат оние кои студирале за балканот, пелазгите, илирите,македонците,траките,фригасите..
А Александар за што се декларираше???
За Илир или Македонец?????
Не ме смеј, а инаку мислат зошто Албанија цел живот на некого му го лижела гзот....
Исто како и Бугарија, и Србија, и Грција....
Сите овие 4 народи создадоа идентитет од нашата историја....
Да не беше Австро Унгарија тешко дека ќе имавте Република...
А сега и Америка нормално.....

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
imas moe mislenje na nova (moja) tema za narodite na ballkanot... ilirite i makedoncite... aj i da ti odgovoram na prasanjeto, aleksandar bil makedonec,sin na filip i opimpia od epir a makedoncite i ilirite imaat isto poteklo od pellazgite

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
osven toa ne sum protiv nezavisna drzava MAKEDONIJA duri bi sakal da bide nezavisna cela do egej ... samo ne mi e jasno sto se tolku privrzani slovenite za makedonija ... ili mozebi denesnite ziteli na makedonija se makedonci vo dusa i po tradicija no jazicno asimiliriani od slovenite ???

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
21
samo ne mi e jasno sto se tolku privrzani slovenite za makedonija ... ili mozebi denesnite ziteli na makedonija se makedonci vo dusa i po tradicija no asimiliriani od slovenite ???
Кога светските архиви ќе се отворат јавно, тогаш ќе добиеме одговор на твоиве прашања кои го мачат цел свет, посебно нас овде.

Словенски народ не постои, постои словенска култура која почнува од Македонија.

B

Borg_Drone

Гостин
imas moe mislenje na nova (moja) tema za narodite na ballkanot... ilirite i makedoncite... aj i da ti odgovoram na prasanjeto, aleksandar bil makedonec,sin na filip i opimpia od epir a makedoncite i ilirite imaat isto poteklo od pellazgite
И дали според тебе Епир и Илирија се исто???

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
prvo, pssst za tebe, ne vikaj, da ne go razbudis... moderatorot de :)

vtoro, kaj pisi na toj tekstot deka Gjorgjija Kastriot bil Albanec? :)
Em shizofrenik em slep.
Vidi otvori oci...

ALBANIA... ne znam shto i znael na avtorot na slikata toa...
Sigurno za toa znaele i Italijanskite istoricari, i Francuskite, i Avstriskite, e arno ama ne im dozvoluval monistickiot sistem i Tito da kazat deka bil Albanec-Albanec...
Da trebalo da se menja sistemot, pa da sacekaat na Popovski da pokaze deka on ne bil SHIPO-ALBANEC, nego Makedonec...
Tantara pantara...
Se dodeka na bistata vo Italija pishuva Albanian nacion hero... PRDETE SO SILEN KAPACITET KAKO DOSEGA:)

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
epir e samo del od ilirskite pleminja ... pod iliria se podrazbiraat site ilirski pleminja od dalmatija do denesna severna grcija, kralstvoto epir se sozdalo so soedinuvanjeto na pleminjata malosi , kaoni i thesproti... niz godinite kralstvoto se zgolemilo so priklucuvanje i na drugi ilirski pleminja... poznati kralevi se pirro, agron, kralicata teuta i genti ... skenderbeg bil kral na epir ( ipe,ipja / shqipe,shqipja,shqiperia) i arbenia (pod arberia se smetale site knezevstva), se smetal za potomok na pirro i na aleksandar makedonski ...

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Ubav post napisha rymz, sekako ako ne se soovpagja so mislenjata na trnovcite i anavenovcite i magistrite i doktorite na naukite, ne e tocno...
Mozete li da mi kazete koj bil jazikot na narodite shto ziveele vo EPIR?
Napisha rymz ubavi dela na onoj epirski jazik... Jas tamu ne gledam nishto slovensko.

Ako mojot dedo se vikashe Mustafa, mojot pradedo Musa, mojot prapradedo Demir... Onda gledajki go imeto na dedomi jas sum Turcin, gledajki go imeto na pradedomi jas sum Arap, i gledajki go imeto na prapradedomi jas sum Turcin itn itn itn....

Treba da sfatite vie so malite mozicnja shto preferirate obrazovanie a samoto ne znae da se kanalizira vo vashite umovi, deka, imeno kako shto kaza i MANU, i pretstavnici na MANU, i sama glupava stupid logika i rabotite ke bidat pojasni.
Vo toj vek, taa era, tie godini... Po site pravoslavni crkvi liturgiite se drzele ili na Slovenski jazik ili na Grcki Jazik... (POTEKLOTO NA MAKEDONCITE NELI NE E OD SLOVENITE), onie katolickite iminja bile iminja shto imale znacenje ili adekvatno i soodvetno preveduvanje na rimski (italijanski) i latinski, onie iminja na muslimanite shto gi nosele i samite Turci itn itn itn....
Toa shto i den denes vo Albanija egzistiraat slovenski iminja, e ushte eden fakt za toa deka albancite do den denes i gi koristat takvite iminja...
Mozeme da vidime i po eden golem albanski poet Milosh Gjergj Nikola, narecen MIGJENI (Po negovite inicijali).
Pred mesec dena beshe kaj mene doma decko od albanija za cudo noseshe ime Stanisha, roden kako pravoslaven, sega obraten vo Evangelskata crkva ili Protestanizmot. So nego imashe eden decko koj isto taka roden kako pravoslaven i podocna obraten, se vikashe Vasilij. Isto taka imame semejni prijateli vo Skadar kade shto sinot se vika Rubin, majkata se vika Angjelina a tatkoto se vika Dhimiter, shto znaci Dimitar...

Da, za ova ne treba da si koj znae kolku pameten za da go znaesh... Serdarot sigurno go znae...
Znaesh, jas sakam... i bi sakal ako mislite deka e makedonec-sloven (iako tvrdite deka ne vlecite poteklo od sloveni) da bapneme edna bista vo Bitola tuka od nego... a?
Shto vikate na predlogot?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
И дали ти мислиш дека Епир било албанско кралство????

И сега сакаш да кажеш Александар бил албанец така???

другар не ме смеј молим те

Латинско Епирски Речник - Ватикан. Од Франг Барди...за некое чудо, епирскиот јазик го знам. Дали дека е на албански? Или албанскиот е епирски, или епирскиот е албански, или ..

Барај поназад во темата, има, ќе го најдеш како линк, види го, па сам процени кои биле епирците, каков јазик имале. И после одговори ми зашто јас го зборувам истиот.

За Александар никој не рече дека е албанец. За Александар одговори си сам себеси, чив син е, на Филип и на Олимпија, Опимпија или како и да се викала мајка му. По потекло од Епир.

Е сега, спој 2+2 колку е.

Нормално, Александар Македонски, бил Македонец но имал врска со Илирите, Епирците, Албанците, со нас.

Тоа не треба така негативно да го сфатиш, дека секогаш, албанците и македонците, дали биле тоа античките македонци со илирите, или новите генерации на албанците и македонците, си се држеле едни со други, си бранеле исти интереси, иста територија.

Е сега, со Југославија, и толку фамозниот Тито, на некого му бил испран мозокот, па албанците се уствари лоши, неколку македонци однесени на Голи Оток па заборавени, а тие што останаа, си заборавија, со кого уствари тие во минатото си го имале алаш-верешот, и со кого биле побратимени.

Ама нејсе...денеска некои работи се изменети, да не влезам во политика, дека се зборува за историја...фурајте си даље. Негирајте на постоењето на албанската нација, и нивното сродство со Илирите, иако во Италија, во 15тиот век, во Илирскиот колеџ учеле албанци. Иако во самото дело, кое е преведено на македонски, на Марин Барлети, Скендербег бил епирот, ама тоа дека епирскиот јазик е албанскиот, никаде не се спомнува.
Нормално, зашто би? Од Кавказ сме дојдени нели...јазикот и делата што се напишани на албански...онака од ведро небо паднаа...немаат врска.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto

Returning to Rome, the Pope was accompanied by Skanderbeg to whom he granted as a gift a palace on the side of the Quirinale on the road that still today carries the name of Г’via SkanderbegГ“. Today everyone can admire a magnificent portrait of the Albanian hero engraved and well preserved on the pediment of this palace, in the wall at the top of the entrance.

At the same time, the above mentioned pontiff, not being able to offer anything else, gave him ten thousand shields for the cause of his country. Skanderbeg returned them to him courteously however, thanking him and suggesting that with the money he might say a mass for the walled-in Albanese.

Ете малце на англиски, намерно не го преведов за да не испадне дека нешто сам сум измислил.

Quirinale Некоја си палата таму...во Наполи. То ест не е некојаси...туку палатата на Скендербег, што во неколку постови наназад ја спомнав. Изградена во негова чест, во негово име, именувана како Албанска палата Скендербег. Зашто баш албанска ја именувале италијанците, кога скендербег не бил Албанец, никако не ми е јасно...anyone?

Ај уште нешто во ориџинале...

De Vita Moribus Ac Rebus Praecipue Aduersus Turcas, Gestis, Georgii Castrioti, Clarissimi Epirotarum Principis, qui propter celeberrima facinora, Scanderbegus, hoc est, Alexander Magnus, cognominatus fuit, libri Tredecim, per Marinum Barletium Scodrensem conscripti

од самиот Барлети што во превод би било:
About the excellent Prince of the Epirots, Gjergj Castrioti's, life, character and deeds, especially against the Turks. Because of his famous exploits he was surnamed Scanderbeg, that is, Alexander the Great. Thirteen books by Marin Barleti of Shkodra.

Да се надоврзам каков јазик бил Епирскиот, или нема потреба?

А црквата што би рекла на пример??

In Albania alone was found a leader, Scanderbeg, who had steadily resisted the invasion of the Turks, and against whom all the powers of Mohammed were unavailing. Callistus III summoned (1457) another assembly of the princes of Europe to devise measures against the inroads of Mohammed. But again his efforts were unavailing.

Source
http://www.newadvent.org/cathen/03187a.htm

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
rymz со цело поштовање према твоето знаење што го покажуваш ,а и на твоите истомисленици погоре, би сакал нешто да те прашам тебе а и нив.Прво би сакал да знам ако може искрено да ми кажете кој од вас е косовар или албанец од Албанија. Второ ,сигурен сум дека сте имале контакт со Албанците од косово , највероватно сте биле во Албанија ( јас сум бил и косово и АЛ.) Дали ги познавате македонците во МК , БГ , АЛ, БГ и тие кои живеат во странство.Па би сакал да направите некои паралели не поради друго , него поради тоа што кога се употребуваат зборовите албанци или македонци се генерализира за сите заедно. Јас мислам дека треба прво да погледнеме кои сме денес, и да знаеме за кого дискутираме. Ке ти кажам, разликата помеѓу македонците меѓу себе ,и разликата помеѓу албанците од Албанија и Албанците од МК и косово се сосема две различни работи . Па од тука не ми е јасно во кој контекст пишуваш за албанци . За да дојдеме до некоја констатација не ни требаат ни карти ни книги ,ни филозофи. Ни треба добра воља ,да размислиме и да ги кажеме искрено разликите , во менталитет , антрополошки , култура , па да видиме дали може да се генерализира поимот албанци за сите заедно или пак обратно , македонци .

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Баш се заинаетив, и морав, морав да најдам што точно пишува на шлемот на Скендербег, Трн сам си крив за ова друже :) Слика од шлемот ќе ми биде дадена наскоро, иначе на шлемот стои..ништо друго освен следново

* IN * PE * RA * TO * RE * BT *,

Jhezus Nazarenus * Principi Emathie * Regi Albaniae* Terrori Osmanorum * Regi Epirotarum * Benedictat Te

ај да се обидам да преведам, поправете ме ако грешам...

Jesus of Nazareth, Prince of Emathia, King of Epir, Terror of otomans, King of Albania, Bless thee.

Епир, да се надоврзам пак што било Епир и каков јазик се зборувало? Кинг оф Албанија? а сепак само Принц на Ематија??

Да не бил принц на Ематија, дека мајка му Воислава бил од Полог, а Кинг дека стариот негов од Албанија?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
rymz со цело поштовање према твоето знаење што го покажуваш ,а и на твоите истомисленици погоре, би сакал нешто да те прашам тебе а и нив.Прво би сакал да знам ако може искрено да ми кажете кој од вас е косовар или албанец од Албанија. Второ ,сигурен сум дека сте имале контакт со Албанците од косово , највероватно сте биле во Албанија ( јас сум бил и косово и АЛ.) Дали ги познавате македонците во МК , БГ , АЛ, БГ и тие кои живеат во странство.Па би сакал да направите некои паралели не поради друго , него поради тоа што кога се употребуваат зборовите албанци или македонци се генерализира за сите заедно. Јас мислам дека треба прво да погледнеме кои сме денес, и да знаеме за кого дискутираме. Ке ти кажам, разликата помеѓу македонците меѓу себе ,и разликата помеѓу албанците од Албанија и Албанците од МК и косово се сосема две различни работи . Па од тука не ми е јасно во кој контекст пишуваш за албанци . За да дојдеме до некоја констатација не ни требаат ни карти ни книги ,ни филозофи. Ни треба добра воља ,да размислиме и да ги кажеме искрено разликите , во менталитет , антрополошки , култура , па да видиме дали може да се генерализира поимот албанци за сите заедно или пак обратно , македонци .

Знам што се обидуваш да кажеш. Разликата помеѓу албанците од Косово/Македонија и албанците во Албанија е голема. Но тоа нема врска дека се различни народи, туку проблематиката лежи во тоа дека албанците во Македонија и Косово во голем број се муслимани, а во Албанија генерално се христијани. Без разлика кој на која вера припаѓал, можам само да ти кажам, дека барем кај нас (Македонија) со сигурност ќе ти тврдам дека оџите и верскиот радикализам долго време ги оставиле албанците нешколувани. Тоа знаеш дека во што резултира...во таа разлика на која што ти алудираш во твојот пост.
Сега, во денешно време работите почнаа да се менуваат кон подобро. Тоа можеш и сам да го приметиш во Косово. Почнаа албанците од Македонија и од Косово да се разликуваат, како што беше порано помеѓу албанците во Албанија и Косово. Албанците во Македонија, на некој начин се еден чекор назад во таа некоја си транзиција на сфаќање на работите и толкување на верата како што треба да си е според Кур'анот, и тоа што оџите го кажуваа на времето.

Да не идам повеќе оффтопик дека ова нема врска со Скендербег, можам со саати да ти објаснувам зашто и како дошло до таа разлика, со примери.

п.с. Такви разлики има и помеѓу албанците од Скопје / Тетово, со албанците во Струга/Ресен/Битола, ако така гледаш...а сепак од иста држава сме.

Kajgana Shop

На врв Bottom