хмм, не знам кај виде англиски, јас англиски го преведов делот на латински, затоа продолжив со истото. Нејсе ќе ти одговара повеќе Rex Epirotarum, или Regi Epirotarum? Рег, Рекс, е крал иначе...па да не се збуниш.
А за буквите, слободно, земи гледај ги убаво, изучи ги, и кажи ми го значењето..и ќе дојдеш на моето. На невидено за тебе можеби, иначе тие букви се тие што стојат на шлемот.
Чим знаеш, и нема потреба да бараш, може еве вака да не просветлиш малце околу Лигата на Лежа, и зашто ја оформил самиот Скендербег, со која цел?
Плиз, кажи ми што се зема во обзир, само тоа што одговара дека Скендербег е Македонец? Кој е тој факт според тебе, словенската азбука што албанците ја користеле во нивната литература, пишување? Словенскиот јазик што го збореле албанците кога се молеле во црква? Да не заборавиме, дека мајка му на Скендербег е словенка...нормално е да го знае јазикот...
Дај молим те посочи ме на фактите кои се земаат обзир..
Марин Барлети го именува Скендербег во неговото дело Крал на Епир...Епирскиот јазик бил албански. Не се зема во обзир, иако тоа е документирано.
Во неговиот шлем си стојат баш тие букви што ти ги постирав јас, со истото тоа значење...Рекс Епиротарум, Рекс Албаниае...ни тоа не се зима во обзир..
Неговиот замок во Наполи, што му го изградил папата, ни тоа не се зима во обзир...
Писмото од Франк Барди до босански епископ само 100 години после владеењето на Скендербег, како Скендербег е именуван како албанец, ни тоа не се зима во предвид...
Во другото дело на Марин Барлети Опкружувањето на Шкодра, каде што убаво си кажува на кој јазик зборувале Шкодранците (Иначе Скендербег се борел во Шкодра)...ни тоа не се зима во обзир...
Што уствари се зима во обзир??