Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
римз. Извор за тврдењето твое?

Овие, воопшто не изгледаат дека се латински. :hihi:

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Латински или словенски...дали тие се тие букви кои ги постирав јас. Кратко, да или не? :) Значењето на тие букви, мене ми е многу поважно, дека на која азбука се напишани, дека за азбуката ти образложив многу убаво...Значењето да го дискутираме...

Кинг оф Епир, Принц оф Ематија...зашто, како...каде, кој...

Сосема сум заборавил, а гледам и македонците кои сакаат да си го присвојат Скендербег за свој, не му ја знаат историјата баш добро, па никој не ја спомна Лигата на Лежа...Liga e Lezhes...Кој ја оформил, што била целта на истата лига? Ај Трн, барај малце околу таа лига, да ти стане малце јасно..

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Што да барам јас, си знам јас. Барај ти. се гледа дека деновиве си потчитнал нешто, па скромно пробуваш да уфрлиш тема на дискусија :wink:

Значи, буквите се словенски. Ок.

Што значат, ќе треба од цел шлем да ги прочитаме. Вака на невидено ни ти со сигурност неможеш да кажеш што значат. Претпоставката која си ја постирал, не се зема во обзир...

Кинг од Епир дрн-мрн - од кај бе кај Кастриот англиски!? Бре мајката...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
хмм, не знам кај виде англиски, јас англиски го преведов делот на латински, затоа продолжив со истото. Нејсе ќе ти одговара повеќе Rex Epirotarum, или Regi Epirotarum? Рег, Рекс, е крал иначе...па да не се збуниш.

А за буквите, слободно, земи гледај ги убаво, изучи ги, и кажи ми го значењето..и ќе дојдеш на моето. На невидено за тебе можеби, иначе тие букви се тие што стојат на шлемот.

Чим знаеш, и нема потреба да бараш, може еве вака да не просветлиш малце околу Лигата на Лежа, и зашто ја оформил самиот Скендербег, со која цел?

Плиз, кажи ми што се зема во обзир, само тоа што одговара дека Скендербег е Македонец? Кој е тој факт според тебе, словенската азбука што албанците ја користеле во нивната литература, пишување? Словенскиот јазик што го збореле албанците кога се молеле во црква? Да не заборавиме, дека мајка му на Скендербег е словенка...нормално е да го знае јазикот...

Дај молим те посочи ме на фактите кои се земаат обзир..

Марин Барлети го именува Скендербег во неговото дело Крал на Епир...Епирскиот јазик бил албански. Не се зема во обзир, иако тоа е документирано.

Во неговиот шлем си стојат баш тие букви што ти ги постирав јас, со истото тоа значење...Рекс Епиротарум, Рекс Албаниае...ни тоа не се зима во обзир..

Неговиот замок во Наполи, што му го изградил папата, ни тоа не се зима во обзир...

Писмото од Франк Барди до босански епископ само 100 години после владеењето на Скендербег, како Скендербег е именуван како албанец, ни тоа не се зима во предвид...

Во другото дело на Марин Барлети Опкружувањето на Шкодра, каде што убаво си кажува на кој јазик зборувале Шкодранците (Иначе Скендербег се борел во Шкодра)...ни тоа не се зима во обзир...

Што уствари се зима во обзир??

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Во Ложа се жени со Донка. А исто таму и ги обединил православнните, при што зајакнал милитарно и победил голем број битки(25 по број) против Отоманците.

Забележано има дека кога ја водел битката против аскерот отомански кај селото Дервен(Близу патот Скопје-Тетово, МАКЕДОНИЈА) за него и за битка та е запишано: „Лавот командуваше со лавови“

Епа кажи ми римз другар, кога тоа албанците се поистоветувале со ЛАВОВИ?!

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Трну друже, зошто не им обрвнуваш внимание на доказите кои rymz ти ги даде? Туку, место тоа, се расправаш со луѓето, врз основа на некои приказни кои си ги слушнал кога си бил мал... :smir:

B

Borg_Drone

Гостин
epir e samo del od ilirskite pleminja ... pod iliria se podrazbiraat site ilirski pleminja od dalmatija do denesna severna grcija,

According to Plutarch, she was descended from Aeacus, through Neoptolemus. Aeacus was the legendary king of Aegina and the grandfather of Achilles.

http://wso.williams.edu/~junterek/olympias.htm

И сега сакаш да кажеш дека тие во Далмација и овие во Северна Грција се исто така албанци???

И знаеш во Епир живееле 3 населенија....македонско, грчко, и тракијско....
И сега........може и да е тракијка...може и да е гркинка, па и македонка...
На што да верувам???

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Во Ложа се жени со Донка. А исто таму и ги обединил православнните, при што зајакнал милитарно и победил голем број битки(25 по број) против Отоманците.

Забележано има дека кога ја водел битката против аскерот отомански кај селото Дервен(Близу патот Скопје-Тетово, МАКЕДОНИЈА) за него и за битка та е запишано: „Лавот командуваше со лавови“

Епа кажи ми римз другар, кога тоа албанците се поистоветувале со ЛАВОВИ?!
Трн, врска немаш...ај ај, можеш ти подобро, што се случило во Лежа...кажи им на луѓето, нека знаат...Кои фамилии ги собрал, зашто ги собрал. Ајде, не ги лажи луѓето...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
According to Plutarch, she was descended from Aeacus, through Neoptolemus. Aeacus was the legendary king of Aegina and the grandfather of Achilles.

http://wso.williams.edu/~junterek/olympias.htm

И сега сакаш да кажеш дека тие во Далмација и овие во Северна Грција се исто така албанци???

И знаеш во Епир живееле 3 населенија....македонско, грчко, и тракијско....
И сега........може и да е тракијка...може и да е гркинка, па и македонка...
На што да верувам???
Кој од тие три население зборел албански? Дека јас имам доказ дека епирскиот јазик е албански. ДОКАЗ!! ...кој од тие три населенија зборувале албански...то ест епирски. Сите три? Една од нив, ниедна? Зашто епирскиот јазик е ист со албанскиот...??

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Дека јас имам доказ дека епирскиот јазик е албански. ДОКАЗ!!
Ај докажи :)

Туку, место тоа, се расправаш со луѓето, врз основа на некои приказни кои си ги слушнал кога си бил мал...
Кога сум бил мал, како секое дете, сум играл со кал.

А инаку тие што ти ги викаш приказни, се извадоци од книгите на Оливер Јенс Шмит, Пета Деспоти и по нешто од Абедин Кроси...Познати ти се?

Не верувам.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
[media]http://www.albanianorthodox.com/tekste/albanologji/Bardhi_1635.pdf[/media]

Читај епиротски сине, што нема да разбереш дој јас ќе ти помогнам, по некое си чудо, си го разбирам ко да ми е мајчин...не знам зашто...i wonder why :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Епиротски? На ПДФ??? WTF???

Сине....автентични документи, а не пдф. Ти историјата ако си ја базираш на пдф...хахаа
Можам да ги замислам епирците порано во 15ти век како пишувале во ПДФ формат...Адоуб се праистории... :)

А таман помислив си нашол нешто што ќе ме стресе....:(

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Трн, ако категорично си решил да не си признаеш, твој проблем, овој пдф фајл, ако сакаш автентично да си го видиш, трк во Ватикан, таму ти е истиов документ, автентичен, во оригинален јазик напишан.

А па гледам колку ти и другите истомисленици користите автентични работи...колку што приметувам, сите од нет нешто копи пејст правите.

Јас ти посочувам, епиротски речник во Ватикан, Книгата на Марин Барлети на латински, замокот на Кастриоти во Наполи, писмото до Епископот на Босна кое се наоѓа исто така во Ватикан, испратено од Франг Барди, Делата на Лек Матренга. Поавтентично од тоа, амин.
Категорично ако ги игнорираш, твој проблем е.

П.С што се деси со Лигата на Лежа??? Дозна кои фамилии учествувале? :)

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Bash me cudi ako Olimpija bila epirka(albanka) a Filip makedonec kako se razbirale na koj jazik?

Kajgana Shop

На врв Bottom