Во последно време на подфорумот се најдоа многу луѓе кои незнаеја да извадат дефиниција за Религија.
Сите религии се базираат на верувања.
Сите религии имаат иста цел, Бесмртност или Спасение.
Сите религии имаат пракси преку кој се достигнува Спасението.
Според официјалните податоци на страната на
ЦИА денешните наголеми религии се Христијанство, Ислам, Хиндуизам , Будизам
Lelee...shto sum propushtil.....ama sega imam vreme i ke procitam se od pocetok.....Ateistite tuka li se?? hahhahaa
oni najdobro znaat shto e religija....moze i ke se nauci neshto?!
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 15:38 ---
Сите три се различни категории. Не можеш да ги ставиш емоциите и желбите во иста група.
Од сите три, емоциите се најтешки за дефинирање, и постојат мал милион дефиниции.
Па вака:
Според Лазарус, за да доживееш некоја емоција, прво мора да мислиш на истата. Искуството те води до таму да ги создаваш емоциите како пријатни или непријатни. Ние се раѓаме без чувство на страв, на пример, а го стекнуваме отприлика пред првата година од животот. Стравот е емоција, и е научена емоција - во ,опасни, ситуации, се плашиме.
Потребите и желбите спаѓаат во истата група - наречена мотивација. Потребите и желбите се неделливи. Две страни на иста паричка. Потребата е недостаток од нешто, а желбата се обидите за негово достигнување, добивање.
Имено, мотивацијата е тоа што го определува нашето однесување.
И на крајот, мислите.
Мислењето е (сознаен) процес кој го комбинира минатото со сегашното, со цел да се создадат најповолни услови за себе, и да се избегнат негативните ситуации. Мислењето е најдирекно поврзано со искуството, и со планирање на иднината.
Како во другата тема, кој пат е правилен - оној кој ќе ни го олесни животот.
Сепак, емоциите, мислите, потребите и желбите, произлегуваат од ЕДИНСТВЕНИОТ психички живот на човекот. Жал ми е, ама емоциите не се наоѓаат во срцето. А психичкиот живот е детерминиран од физиолошките случувања во организмот, под дејство на околината.
Така што, изворот на сите нив, не е различен. Ист е
Се извинувам на долгиот одговор (и времето на неговото креирање) мн полесно ми е да се снајдам со книги, него со интернет
Tipicno zapadna filozofija, kade shto e se presmetano i iskalkulirano.....eve samo nekoi moi zabeleshki
Tocno e deka intelektualniot (umot) centar e eden od najrazvienite kaj covekot, i deka se pocnuva od nego,barem najgolen del od aktivnostite na drugite centri zapocnuva tamo,meguto, toa e samo pocetniot del i posle toa toj ja ostava komandata na samiot centar,koi ja prezemaat kontrolata so nivniot intelektualen del.
Na pr. dodeka se ucish da vozish velosiped ili kola,mora da go upotrebuvash na pocetokot intelektualniot centar(umot). Koga ke se naucish dobro da vozish ne ti treba umot, dovolno e samo motorniot centar, dodeka intelektualniot mozesh da go upotrebuvash za drugi raboti.
Instiktivniot centar ne e kontroliran od intelektualniot, ni troshka. Varenjeto hrana i dishenjeto se primeri. itn..itn
Emotivniot centar dobiva inpuls od intelektot, megutoa i toj pokasno funkcionira bez upotreba na umot.....itn
Greshno ti e mislenjeto deka mislata moze se da komìntrolira.
Golema e razlikata megu potrebite i zelbite....potrebite ,posebno onie egzistencijalnite gi otfrlaat site zelbi,dodeka zelbite se luksuz kaj covekot
Znaci zaklucok,site ovie centri (ima ushte 3 kaj covekot) ja pravat dushata, umot ostanuva samo eden od site centri.....
Mislam-znaci postojam....tipicno za zapadot, e skros pogreshno...za da postoish trebe da funcioniraat site centri...
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 16:05 ---
A како ти го поврза мојот атеизам со кого било, па еве и со Дарвин? Дали неверувањето во бог те прави верувач во Дарвин?
Во првите коментари напиша дека религијата е нешто што атеистите никогаш нема да можат да го разберат (што не е точно, всушност добро знам зошто служи религијата, лично, и пошироко), и после кажа дека ,,некому е кул да верува, на друг му е кул да не верува,,. Мене ми е екстремно некул што каде што сум ме прашуваат ,,каде ти е Библијата,, (цела среќа уште ми стои дома на полица, во повеќе наврати имав желба да ја искористам како резервна тоалетна хартија).
Мене религијата не ми е професија, туку психологијата. Можам да зборувам за религијата од психолошки аспект, што сепак, не може да докаже дали има ли нема бог. Но може да докаже дека човекот НЕ МОЖЕ да биде среќен согласно религиските закони.
А читањето те прави информиран, да не навлегувам понатаму на каков начин ти ја храни интелигенцијата.
Abre ateisti...vi odgovaram na vas ali ve zemam samo kako prestavnik na ateistite(nishto licno) , ne ste ni svesni deka ste po religiozni i od hristijanite i od muslimanite....
Vashiot koncept za religija od zapaden stil, ,monoteisticki, i nekoi drugi politeisticki niz svetot ,ve dovele do zaklucok deka religijata e samo verbata vo boga.Epa ne e samo toa religija, religija e i da veruvash vo apsolutnoto, univerzumot, vo sebe (buda)......duri i vo darvin...zatoa shto samata evolucija na covekot e religija, ednostavno zatoa shto se vo prirodata napreduva pa i covekot i univerzumot, i se e promenlivo. Toa shto vie ste naucile deka religija se samo koranot i biblijata e vash najgolem problem, i celo vreme kontrate na hristijanite i muslimanite, a ne ste ni svesni deka ste budisti, samo shto jogata vi ja prodavaat za psihoterapija pa si lecite nekoi kopleksi od tipot...veruvam samo na sebe...
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 16:23 ---
Да не си грешка? Нема атеисти, и тие се верници (According to Chorbadzija)
I toa pogolemi i od muslimanuìite i od hristijanite...barem ovie po forumov
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 16:30 ---
не е така. Неслучајно ја отворив теава и наведов што имаат сите религии.
Систем на верувања и практити кои, имаат една цел - Спасение се нарекува религија.
Во оваа дефиниција влагаат апсолутно сите религии. СИТЕ.
многумина велеа дека јогата и медигтацијата не биле реигиозно нешто без разлика што е дел од некои религии. Дали? Целта на јогата и медитацијата е спасение.Спасение од вечната реинкарнација. Односно достигување на „повисока свест„ или мокшта.
Кај нас е чудно што имаме Атеисти кои се религиозни, веруваат во нирвана(блажена состојба која ослободува од земјини страсти и вечниот круг на реинарнација ) . И да видиш Атеист што сака да постигне нирвана е комедија. Има такви многу квази-атеисти.
Tocno definiram poim za religija......pogotovo ti e tocno ona za kvazi-ateistive niz forumot
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 16:47 ---
Целта на јогата не е спасение. Врати се во христијанските води
Само Човек . Разгледај ги малку источните школи и направи разлика од само-усовршување и спасение од страна на надворешен бог.
Многу ги мешате работите, а одозгора и се дрзнувате да давате дефиниции... Ајде да видиме после 45 страници што ли ќе излезе со дефинициите...
Во телемата ете нема спасение од ништо и никој. Нема грев, нема пад, нема такви работи... Па некои велат дека е религија
Луѓе, велат се и сешто... а се бара од нив само да работат (сите школи го бараат тоа, само
религииtе велат дека е доволно да веруваш).
AAuuuuu...hepta..me iznenadi sega...pa jas te smetav za malku poveke od drugive, demek gi razbirash rabotite...aaauuuu
Koja e krajnata cel na jogata...postignuvanje na nirvana, so toa se prekinuva procesot na reinkarnacija i dushata( svesta) ja napusta zemjata e se spojuva so Apsolutnoto (univerzumot, ) i dostignugva besmrtnost.....procitaj baba vangja malku 4599g...hahaha..ova taka uz pat malku
Ne e tacno deka site religii velat da veruvash,golem den veruvaat vo bog ili bogovi, buda ( a site sme buda) velel da veruvash vo samiot sebe, vo apsolutot, vo univerzumot, deka ti si bog....nadam se deka ti e pojasno sega....
Me iznenadi pravo da ti kazam....
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 16:52 ---
Религијата можеме да ја дефинираме како духовна поврзаност на една група луѓе со некое вишо, свето битие, односно Бог. Бог е човечка замисла за некоја натприродна, виша сила. Самиот збор религија води порекло од латинскиот збор “религаре” што значи повторно свезување, преповрзување. Значи, религијата е облик на општествене свест во која природните и општествени сили се прикажуваат како натприродни, независни од човекот, природата и историјата. Секоја религија подразбира повеќе или помалку едноставно учење кое се однесува на суштината, целта и потеклото на се што постои.
Procitaj nekoja knishka i od istokot....dosta gi citashe koranot i biblijata
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 16:57 ---
И палењето свеќи е религиозна практика? Што ако снема струја атеистите верници ќе се престорат а?
Јогата била религија, абе ај што збориш...тоа со Гурџи да си правите муабет
Ne be....nirvanata e za ateisti....jogata....
a kolku znam i vo jogata ima dosta trevki za palenje za de se jogira podobro...za atmosvera neli....podobra koncentracija
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 17:02 ---
Јогата не е религиозна практика... Треба малку да се запознаеш со источни школи...
Ако со јогата се усовршуваме самите себе си, Asar un-Nefer или како и да ти називот тебе за тоа, тогаш следува дека секој е Бог во својот универзум? Зарем Бог би имал потреба од РЕЛИГИЈА, ОД СПАСЕНИЕ, ОД ВЕРУВАЊЕ?
.
Najdobra definicija za BUDA..... e sega ima budali shto tvrdat deka budizmot ne e religija...ali toa e nivno pravo....demokratija...nivna volja....i nikoj ne moze da im dokaze deka toa e taka...