Што добиваат и што губат оние кои ја напуштаат Македонија?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Јас сум тој !

Едно да ти кажам, земи ги сите тие пари што си ги заработил, ко купче(купиште) и еве стај ги наспроти тебе на маса. И прај им муабет, веселисе со нив, они ќе ти прават муабет ли ???. Тоа е поентата, таму си волк самотник, овде си свој на своето. ;)
Hmm...Zavisi od coveka....Ne site sme isti neli...? Vo tvojov slucaj nostalgijata te pobedila...!

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Oваа констатација е дискутирана до Марс и назад и уште не можам да сфатам зошто мислењето мора да биде толку остро поларизирано, демек или ќе бидеш во Македонија без пари но духовно наводно ќе си среќен, или ќе бидеш во страство 'полн ко брод' но празен одвнатре. Зошто мора така да биде? Повеќе ми звучи како изговор на тие што биле надвор и не успеале па се тешат дека во Македонија барем ќе имаат некој за да пијат кафе додека се невработени ако се вратат.

Никој не ви е крив ако не успеете да си го средите социјалниот живот во странство. Доколку сте без роднини тоа ќе биде минус секако, ама не значи дека не можете да си создадете круг на пријатели што ќе ви ја полнат душата за време на прослави, за излегувања и сл. Е сега ако не знаете јазик сигурно нема никој дома да дојде да ве научи. Ако не пробате сигурно нема некој од страна да ви ја среди ситуацијата.
Како не бе, ти сакаш да кажеш дека пример во Њу Џерси ќе се здружиш со ќумбе некое, што пред 100 години неговите биле робови и ќе си бидете куќни пријатели. Дај пријателе не биди пацифист до долку, јас сепак мислам дека како народ до толку не сме мирољубиви и ги сакаме другите раси и народи.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.552
Поени од реакции
24.896
Како не бе, ти сакаш да кажеш дека пример во Њу Џерси ќе се здружиш со ќумбе некое, што пред 100 години неговите биле робови и ќе си бидете куќни пријатели. Дај пријателе не биди пацифист до долку, јас сепак мислам дека како народ до толку не сме мирољубиви и ги сакаме другите раси и народи.
Тоа е индивидуално. Јас живеев 10 години на неколку места во Азија и у план ми е да се преселам од Австралија за Филипините во текот на годинава. Филипините и Македонија се мнногу слични едино они имаат океан, многу повеќе народ/поголем пазар и нема да морам да се замарам со локална политика ко во Македонија.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Rmbac tuka rmbac tamu nema razlika. malce podobri finansii ama pak si argat. Znaci vaka, ili vo drzavno tuka ili tamu, ili sam svoj gazda tuka ili tamu, drugo barem mene ako nekoj me prasa ne dovaga vo predvid, mozebi samo ako se zaposlis kako doktor ili programer. Ako nekoj ti kenja na glava sekoj den za nekoja si posrana plata da ti ebam takviot zivot, bez razlika tuka ili tamu.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Тешко некој да ме убеди дека имигрантите се "пуни као брод".
Баш напротив, имигрантите се најсиромашниот слој од населението.
Зависи кој, како. Тие што работат на црно, може да се каже (не за џабе идат тука за забно бидејќи не се осигурани таму). Тие што се во работен однос како кај нас, зависи од струка, но се сигурно средна класа, што за наши услови тоа е висока богата класа.
Во секој случај, било во кои и да спаѓаш, добиваш јавни услуги за какви може да сонуваш во Македонија.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
Znaci ti gi baziras "kuknite" prijatelite spored nivnata istorija...! Sto prijateli imas ti ziti se?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Логикава ти е грешна на толку многу нивоа што не знам ни како да ти одговорам искрено. Обично изгобор на македонскиот иселеник му е дека 'на запад ладни се, не ги бива како народ'. Па како ќе ги бива кога уште пред да им стапнете во државата не ни им давате шанса да се покажат какви луѓе се. Доколку ти не попуштиш и видиш како е сигурно нема тие дома да те поканат на вечера први.

Не знам, како народ сме баш добри, плус и тоа зависи до индивидуалноста. Не знам како да ти објаснам без да звучам како да цитирам некоја квази лектира на политичка коректност, ама да им судиш на луѓето преку расата или националноста е толку долно и просто што нема кој друг да го обвиниш освен себеси. Сфаќам дека предрасудите на типичниот Македонец кон мултикултурализмот доаѓаат од гомната што ни ги служат дома и до некаде се основани, ана не можеш со тоа размислување во странство зашто тоа се две различни општества. Не можеш да успееш со менталитет на затворена конзерва, тоа е сигурно :)

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Логикава ти е грешна на толку многу нивоа што не знам ни како да ти одговорам искрено. Обично изгобор на македонскиот иселеник му е дека 'на запад ладни се, не ги бива како народ'. Па како ќе ги бива кога уште пред да им стапнете во државата не ни им давате шанса да се покажат какви луѓе се. Доколку ти не попуштиш и видиш како е сигурно нема тие дома да те поканат на вечера први.

Не знам, како народ сме баш добри, плус и тоа зависи до индивидуалноста. Не знам како да ти објаснам без да звучам како да цитирам некоја квази лектира на политичка коректност, ама да им судиш на луѓето преку расата или националноста е толку долно и просто што нема кој друг да го обвиниш освен себеси. Сфаќам дека предрасудите на типичниот Македонец кон мултикултурализмот доаѓаат од гомната што ни ги служат дома и до некаде се основани, ана не можеш со тоа размислување во странство зашто тоа се две различни општества. Не можеш да успееш со менталитет на затворена конзерва, тоа е сигурно :)
Епа еве без филозофија, еве ја кажав таков сум. Ти имаш куќни пријатели црци ??? :)
Кој е тој твој менталитет, да свиткам глава и да се срамам дека сум Македонец ли???. И треба, што да му направам простор на некој друг да доминира над мене. Јас лично, не го правам тоа никаде.
Еве ти менталитет, од попаметниот и по образован учам и купувам, од глупиот и необразован го шупчам и користам. Што е овој менталитет различен од сите менталитети во светот.
Биди практичен и искажувај ставови разбирливо.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Искрено се надевам дека имаш профит над 50 000 евра годишно во Македонија, и си закачен на државни тендери/државна цицка.
Инаку, си ја наебал на психичка основа.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Епа еве без филозофија, еве ја кажав таков сум. Ти имаш куќни пријатели црци ??? :)
Кој е тој твој менталитет, да свиткам глава и да се срамам дека сум Македонец ли???. И треба, што да му направам простор на некој друг да доминира над мене. Јас лично, не го правам тоа никаде.
Еве ти менталитет, од попаметниот и по образован учам и купувам, од глупиот и необразован го шупчам и користам. Што е овој менталитет различен од сите менталитети во светот.
Биди практичен и искажувај ставови разбирливо.
И математичар да бев пак немаше да можам НЗС да му најдам на постов твој. Ова што го имаш начкртано овде нема апсолутно никаква смисла и корелација и е надвор од контекстот на дискусијата. Чиста среќа што си толку голем патриот па нема да имаш потреба да излезеш од Македонија, искрено срамота е вакви нелогични размислувања да има некој. Ќе ти се смее народ :)

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
И математичар да бев пак немаше да можам НЗС да му најдам на постов твој. Ова што го имаш начкртано овде нема апсолутно никаква смисла и корелација и е надвор од контекстот на дискусијата. Чиста среќа што си толку голем патриот па нема да имаш потреба да излезеш од Македонија, искрено срамота е вакви нелогични размислувања да има некој. Ќе ти се смее народ :)
.....:)
Насмевки... ја кога зборам и барам од тебе да се изразиш, ти одма сакаш да ме дисквалификуваш. Каде е твоето мислење, еве кажи. Твој став каде е убавината на запад, а каде во Македонија. Ако еве математичарите би имале допирна точка со општествениот инжинеринг ???. Каде се наоѓаш ти во тој случај. Ти како безбедна единка мислиш ли дека имаш простор за маневар во револуција ?
Што ако мене ме негираш на форум и културно викаш дека нема потреба да излезам од Македонија. Што ако јас и ти пиеме пријателско кафе, или пиво некаде низ Скопје и ти ја доловам вистината за твоето немилосрдно негирање и црнење на Македонија, мислиш ли дека ќе успееш во намерите. ???.
Ставоите и успешноста на луѓето се должат на удобен живот, добро образование, улична доминација, прошетаност и комуникација со сите слоеви на луѓе, не само со елита. Сето тоа ти дава можност да си успешен секаде.
Став е мој личен дека и вонземјани да дојдат, Македонец останувам и ќе се борам за Македонија. :uzi:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Neka mi ponudat bilo kade vo razvieniov svet nekoja lezacka drzavna rabota sigurna do penzija za najmalku 2-3000 evra mesecno (vo zavisnost od drzavata i standardod) i jas bi otisol. Pa neka e toa i sofer vo komunalno pretprijatie, samo da e drzavno i da ne se raboti nisto. Odma odam,jebes patriotizam.
:icon_lol:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Јас сум тој !

Едно да ти кажам, земи ги сите тие пари што си ги заработил, ко купче(купиште) и еве стај ги наспроти тебе на маса. И прај им муабет, веселисе со нив, они ќе ти прават муабет ли ???. Тоа е поентата, таму си волк самотник, овде си свој на своето. ;)
А пред да излезеш од Македонија не ти кажаа дека можеш да запознаеш нови луѓе секоаш и секаде?
Според твојов муабет испаѓа дека треба да бираш или пари или пријатели.
Што нема никаква врска пошто ако работиш и живееш у да речеме Норвешка, можеш таму да си запознаеш луѓе да си муабетите, да се веселиш..
А ако останеш и немаш пари ќе кукаш и плачеш. Ебате животот.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.812
.....:)

Ставоите и успешноста на луѓето се должат на удобен живот, добро образование, улична доминација, прошетаност и комуникација со сите слоеви на луѓе, не само со елита. Сето тоа ти дава можност да си успешен секаде.
Став е мој личен дека и вонземјани да дојдат, Македонец останувам и ќе се борам за Македонија. :uzi:
Ulicna dominacija ? De molim te elaboriraj go ovoa ....ziti se...!
PS: Trauma od destvoto pominato na ulicite ?

Kajgana Shop

На врв Bottom