Што добиваат и што губат оние кои ја напуштаат Македонија?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Онтопик : Минатата недела еден мој колега даде отказ, ќе си заминувал од УК.Го прашувам зошто ми вели: Life is too easy in the UK mate, I've been domesticated.I need some challenge in my life.
Си велам, оди во Македонија па да видиш challenge.
Garant e nekoj od tie so izdavaat stanovi na stranski argati. Koj budala ke raboti ako ima ofci za strizenje po 1800 evrejski mesecno vo gepot, so tie pari si kral vo golem broj od drzavite od bilo koj kontinent vklucuvajki ja i makedonija.
:icon_lol:

Последно уредено:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Лондон има „специфична“ клима. 30 степени у лондон ти е ко 50 во сиднеј. Град граден за тмурна зимска клима ама сепак дефинитвно најдобар голем град за живеење на планетава. Од забава, пари, евтини летови буквално се има. Едино пластичните домати го кинат :icon_mrgr: валчо некој шлепер нагоре како не прати
Па добро сега јасно е тоа што немаат убави домати, кај се видело тоа убави сочни домати да пораснат во таква тмурна зимска земја. Затоа и увезуваат од Росоман цела сезона.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Па добро сега јасно е тоа што немаат убави домати, кај се видело тоа убави сочни домати да пораснат во таква тмурна зимска земја. Затоа и увезуваат од Росоман цела сезона.
Од кај па сеа домати во Росоман? Ова нешто ново?

Член од
7 март 2015
Мислења
2
Поени од реакции
2
Во моментов сум во Скандинавија. Добив понуда за работа за нешто над милион шведски круни годишно бруто или по 3600 евра месечно нето почетна плата. За трошоците овде тоа не се многу пари, од прилика ко 1200 евра во Македонија. Но ако работи и жена ми, а верувам дека ќе најде работа за неколку месеци сигурно ќе имаме над 6к нето месечно. Плус државата дава месечен бонус од по скоро 1000 евра за двете деца, плус без пари градинки и други школи, плус законски платата мора да ни расте по минимум 3 или 4% годишно и да не зборам за се останато што ни на приказна не можеме да си го раскажеме. Не знам како со вакви услови овде ќе страдаме за материјални добра. Може само да патиме од климата, цело време е дождливо, дува и зимоска денот трае по 5-6 саати. Ем јазик не знаеме а е многу тежок за нас да го научиме.

@Naiven40
Во кој град живеете?
Kalgari, Alberta...Koga stignavme vo Kanada vo januari 2011, bevme 18 meseci vo Toronto, ama tamu e mnogu, mnogu loso, taka da se preselivme tuka, inaku lulka na naftenata industrija vo zemjata, kade sto de fakto ima dosta rabota direkno ili indirekno povrzana so naftena industrija (zboram za cela Alberta), no od druga strana site sme strasno afektuirani od pretubanciive so cenata na naftata...Golem del od moi prijateli Iranci, Rusi, Latinoamerikanci, odlicni, kvalitetni decki ostanaa kako od sala bez rabota vo golemite nafteni kompanii (Shell, Suncor, ExxonMobil)...
Moe cuvstvo e deka taze imigrantite koi doagaat vo Kanada, kako i mladite kanadjani od pasivnite provincii ja preplavuvaat povincijata i deka poleka ama sigurno pazarot na trudot se zasituva, no sepak e daleku podobro od ostanatite delovi na zemjata...
Toa e mojot sovet do site nasinci koi doagaat vo Kanada, da go odbegnat Toronto i da go planiraat zivotot vo Alberta (Kalgari i Edmonton) kade sto kvalitetot na zivotot e dosta povisok od ostanatiot del na zemjata...

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
Мој комшија бивши се пресели таму со жена му и им се роди таму детенце. Инструктор е по скијање, може ги знаеш Милан и Илинка. Велат дека таму им е многу подобро и многу поубаво живеат и немаат намера да се вратат во МК.
Јас не би можел во снеговите. Зависен сум од сонце и сакам да живеам покрај море. Инаку едно од местата каде жена ми навива е Ванкувер, ама јас прво сакам да пробаме да најдеме добра работа во западна Европа.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Еве јас сум патриот и заработувам убаво во Македонија, а сепак мислам дека поубаво ќе живеам во друга побогата и поцивилизирана земја. Тоа не значи дека не си ја сакам земјата. Само сакам да имам полагоден и побезбеден живот за мене и моето семејство.

А не сваќам кои се тие патриоти кои прошетале низ светот и неќат да живеат на подобро место. Поготово оние со фамилија.
Јас сум тој !

Едно да ти кажам, земи ги сите тие пари што си ги заработил, ко купче(купиште) и еве стај ги наспроти тебе на маса. И прај им муабет, веселисе со нив, они ќе ти прават муабет ли ???. Тоа е поентата, таму си волк самотник, овде си свој на своето. ;)

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
Ако одиш да живееш сам на месечината у право си. Јас би одел со фамилијата, а за мене сите стекнати пријателства до сега се помалку вредни од неа. Но одењето некаде не значи и прекин на пријателствата ниту пак далечината ќе ме раздалечи од вистинските пријатели. А и во мк и така имаме премногу обврски за да се дружиме ко во детството, со најблиските се гледаме два пати месечно. Не знам што карактер си, ама јас лесно комуницирам и стекнувам пријатели. Ги имам насекаде по светот.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.238
Многу се фокусирате на парите, платата итн. Секако дека тоа е важен фактор за квалитетот на животот, но не е единствен. Во Македонија и одлични примања да имаш, квалитетот на животот нема да биде на највисоко ниво. Правиме муабет за фактори како здравство, инфраструктура, лични слободи, загаденост итн. Искрено не гледам некои од овие фактори во која Македонија би се нашла на високо ниво. Во западните земји и да не си многу богат, овие работи ти се средени до некаде. И секако, дека материално сите се скоро задоволени. Во таква средина други фактори стануваат поважни. Класични #firstworldproblems

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Едно нешто што сигурно ќе го добијат:
Ќе бидат физички подалеку од платени луѓе/тролови кои се платени да дискутираат што би добиле, а што би изгубиле ако се исселат.

А за пластичниот зеленчук и овошје:
Одамна во Македонија зеленчукот и овошјето се пластични и хибридизирани сорти. Каков ли не семенски материјал навлезе од Запад затоа што во пропаднаа локалните институти кои произведуваа семенски материјал.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Јас сум тој !

Едно да ти кажам, земи ги сите тие пари што си ги заработил, ко купче(купиште) и еве стај ги наспроти тебе на маса. И прај им муабет, веселисе со нив, они ќе ти прават муабет ли ???. Тоа е поентата, таму си волк самотник, овде си свој на своето. ;)
Oваа констатација е дискутирана до Марс и назад и уште не можам да сфатам зошто мислењето мора да биде толку остро поларизирано, демек или ќе бидеш во Македонија без пари но духовно наводно ќе си среќен, или ќе бидеш во страство 'полн ко брод' но празен одвнатре. Зошто мора така да биде? Повеќе ми звучи како изговор на тие што биле надвор и не успеале па се тешат дека во Македонија барем ќе имаат некој за да пијат кафе додека се невработени ако се вратат.

Никој не ви е крив ако не успеете да си го средите социјалниот живот во странство. Доколку сте без роднини тоа ќе биде минус секако, ама не значи дека не можете да си создадете круг на пријатели што ќе ви ја полнат душата за време на прослави, за излегувања и сл. Е сега ако не знаете јазик сигурно нема никој дома да дојде да ве научи. Ако не пробате сигурно нема некој од страна да ви ја среди ситуацијата.

Член од
4 октомври 2014
Мислења
173
Поени од реакции
54
Тешко некој да ме убеди дека имигрантите се "пуни као брод".
Баш напротив, имигрантите се најсиромашниот слој од населението.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Имаш неколку типови на имигранти. Има некои што одат да работат што било, односно 70 % одат на тоа другите 30 % одат на white collar и заработуваат солидно.
Ова за прва генерација. Како што има повеќе генерацци така и бројките се менуваат , но исто и се одалечуваат пошто се интегрирале во тамошното општество.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.547
Поени од реакции
22.238
Ова го кажуваш од искустви односно си видел со свои очи или онака си чул?

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
Добро што богаташите од странство не дознале за Македонија и фантастичниот живот. Инаку ќе го остават сето богатство и ќе ја пренаселат пустата ни државичка...:)

Kajgana Shop

На врв Bottom