Bankata vo prosek mi nosi 9% godisno sto znaci oploduvanje 100% na kapitalot za 8 godini! Sega tebe toa ne ti e jasno (kako 9% godisno a se duplira kapitalot za osum!?) kako berzanski spekulant i mesetar! Sto se trese u ladna...
Sega koga site znaat deka berzata te indexot ima pad od skoro tripati.... ti sega ke mi zboruvas za nekoja predistorija na berzata! Demek ti si kupil koga cenite bile na najnisko nivo a si prodal koga se na najvisoko! Nemoj da me smees bre covece!.... ti bate mozes da prodades samo nesto za bubrezi! Koja dobivka covece? Nisto od toa!... Za dve-tri godini PAD ZA TRIPATI!...
Za mene dovolno mi e da mi rasne kapitalot za 9% godisno, sum zemal i 11% kamata, sega kombinirano poveke vo devizi, a pomalku vo denari.... dosta e! I sigurno e! Znaes na svetsko nivo, osobeno vo razvieniot kapitalisticki sistem 10% na godisno nivo i toa pred krizata se smetase i toa kako za uspesno!
A ti momak, ako ti e polesno prodavaj prikazni deka koga indexot pagja vo poslednive 3 god ti zarabotuvas!?:pos2:... Da ne prodavas nesto mladicu, pa sega ti trebaat ovci da kupat! Eee jebi ga se opametiva lugevo, ne kupuvaat! Ama ke dojdat i tvoite 5 minuti za nekoja godina.... 2016-17 ko ke ne primat u EU! E togas ima "parce" da naprais! Dotogas, tesko da go e... ovoj narod veruvaj mi!
Da da VIKAAT.... indexot "rabotel" 18% godisno! :pos2:.... I? Nekoj karil 18% vo prosek godisno? Site ovie 5-6 godini akcionerstvo vo MK? Karile brokerite, sto ve muzat be bate! Porsea vozat nekolkumina od niv! Karil inaku NEKOJ (citaj NIKOJ) od sitnite investitori! Site zborat za tie sto KARILE, ama znaes tie se kako zivotnoto od Loh Nes - site zboruvaat za nego, ama nikoj ne go videl!.... Ti si karil batka? Ti rekov ednas, stanot na tato i mama pa na berza, sto cekas? 20% godisno.... 50.000.- Evra 20% 10K kar! Eeeej koj e kako tebe, ne za 8 za 5 ako ne gi reinvestiras ke gi vratis!
Zosto bankite veke ne investiraat na berza, tuku kupuvaat drzavni obvrznici i tie za 10% prihod?.... Samo ti si popameten od site... hahahah! Teraj momak teraj! STANOT! sibaj! Moze ke karis.... vo ovie uslovi!?:pos2: ....
A jas banka, da! 6 godini! eve uste dve pa mi se duplira kapitalot!... neka gi koristi moite pari! Se dodeka mi isplaka 8-9% neka e toa troska! Troska po troska DUPLO!
I kade procita ti momak deka gi napadnav site na forumov deka se glupavi? Kazi mi kade? Vo nedostig na argumenti mi imputiras nesto sto ne sum rekol! Bas rekov obratno! Na Ohrigjanecot mu rekov deka ne se site negativni kako sto toj tvrdi, deka nema samo kritiki na ovoj topik kako toj cita, tuku deka ima dobri i izdrzani idei! Koja ideja ja kritikuvam jas, osven tvojata! Sorry, ama za toa imam argumenti! -pad za 3 pati poslednive 2-3 god! :nenene:
Zosto be nema idei, sto ti smeta da prodavas palacinki, ili sakas da dojdeme do vistinskiot odgovor na vistinskoto prasanje deka nasiot narod e ispran vo mozokot poslednite 50 godini da ne raboti.Nema drugar nisto bez rabota, ne se raboti za ideja se raboti za zelba na rabota ama kaj nas site sakaaat da glumat po carsija a nikoj da ne raboti. Znam eden kup luge sto svatija deka toj sistem na lezenje ne funkcionira i se fatija za rabota i uspesni se . Imam trojca komsii braka za primer site rabotat privatno i nikoj ne im pomogna politicki i slicni gluposti sto gi zborvime sekoj den i vo vreme na ligavenje na narodot napravija i kuki i novi koli kupija i super im e, eden drug isto vo vreme koga narodot im gi cistese cevlite i kurot im go pusese na politckite funkcioneri za da ostanat na rabota vo nekoja posrana firma toj si zamina dobrovolno pocna da raboti sam vo edna soba denes ima mala fabrika,i ne sakam da gi brojam site takvi primeri. I me prasvis kaj vidov tolku pesimisti,prv bese ti, a za drugi pa procitaj naokolu i ke vidis samiot, ajde da ne citiram izjavi slusam deka ke se iselele 500000 luge, pa dobro ima li toa zdrava logika ajde ti kazi mi.
Ohrigjanec, pa ti ja otkri Amerika covece! Ova sto go pisuvas navistina ne go znaevme! Navistina nesto novo! Sto ne kazuvas vakvi raboti coveku, ova nesto novo!
I ova mnogu mi se dopagja: SLUSAM deka ke se iselele 500.000 lugje!? Sto zboruvas? Ova od sigurni izvori? Ja slusam 5.000.000 deka ke se iselele...
ne ne, 5 milijarde samo iz kumanovo! :pos2:.... NEMA ZDRAVA LOGIKA, koga veke me prasuvas, da ti kazam.