Dajte bar da se smeeme koga vekje trujat so izborite - eve neshto za dosie "
Paraziti". Vo Bugarija ne se znae koj kogo kodoshel......:kesa:
СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ БИЛ АГЕНТ НА КГБ
Поранешниот бугарски премиер и актуелен лидер на Националното движење „Симеон Втори“ (НДСВ), Симеон Сакскобургготски бил агент на некогашниот советски Комитет за државна безбедност (КГБ), објави денеска рускиот електронски весник „Коментатор“.
Весникот наведува дека Сакскобургготски бил
врбуван да работи за тајните органи поради меговите големи коцкарски долгови.
- Има неоспорни факти и документи кои потврдуваат дека Симеон бил забележан од КГБ на почетокот од 60-тите години (на минатиот век) и
руските тајни служби му понудиле пари за да си ги исплати долговите во замена за соработка, изјави лидерот на бугарската опозициска партија „Ред, закон и правда“ Јане Јанев.
Минатата недела софискиот весник „Стандарт“ повикувајќи се на изјава на поранешниот руски разузнувач, генерал Христо Велчев објави дека
некогашниот советски лидер Јосиф Џугашвили - Сталин лично го заштитувал поранешниот цар Симеон Сакскобургготски.
Според Велчев, кој е автор на голем број книги под псевдонимот Петар Христозов, по Втората светска војна Сталин лично му наредил на тогашниот генерален секретар на Бугарската комунистичка партија, Георги Димитров на Симеон „да не му фали ниту влакно од главата“.
-
За царот и неговото семејство биле собирани информации, а досието се вика „Паразити“, соопшти Методи Андреев, поранешен шеф на Комисијата која ги обработува архивите на тајните служби од комунистичкиот период.
Андреев нагласи дека Симеон бил жртва, а не соработник на овие служби.
http://www.sitel.com.mk/vesti_detmk.asp?ID=21096&kategorija=%D1%E2%E5%F2
.......................................................................................................................
Бугарската јавност последниве денови е окупирана со коментари по повод информацијата што ја пласираше Политичкиот совет на партијата "Ред, законитост и правдина" со која
поранешниот цар и премиер, лидерот на Националното движење "Симеон Втори" (НДСВ) Симеон Сакскобурготски е прогласен за шпион кој соработувал со тајните служби на живковистичка Бугарија, со агенти на СССР, со служби на западноевропски и азиски земји, користејќи ги своите монархистички врски. Од партијата РЗС тврдат дека тоа го правел за да спечали пари од "дошепнувањата" за да ги покрие своите големи коцкарски долгови.
После демократските промени
организирано е враќање на Симеон во Бугарија за да ја стабилизира социјалистичката партија. Како дел од зделката тој добил повеќе државни имоти, за што има и податоци во архивите на тајните служби.
Симеон добивал и скапи подароци од ЦК на БКП во времето додека шефувал со државата Тодор Живков. Затоа, народот треба да знае и детали од неговото шпионско минато, а избирачите треба да видат каков човек е на чело на партијата НДСВ пред да гласаат, го објаснува својот став и потег, дистрибутерот на информацијата, раководството на РЗС.
Од наведените извори, за кои се тврди дека ги дале податоците за минатото на Симеон, демантираат дека од нивните архиви произлегле овие детали и дека некој од нив тоа го барал.
По повод грубите клевети, како што ги нарече, Симеон Сакскобурготски тој со соопштение с
е огласи преку агенцијата "Фокус". (ova "Fokus" se shpionite na Karakachanov)
"
За време на последните години навикнав да бидам објект на незаслужени инсинуиации и клевети, но не очекував некои луѓе да паднат толку ниско и да станат автори на една таква долна кампања," изјави Сакскобурготски.
"С
поред мене има неколку причини за таквите негативни тенденции. Многу луѓе со нечисто минато и со се уште грижа на совест не можат да се помират со фактот дека јас, долгогодишниот изгнаник, следен од режимот, јас што го преживеав погромот на чичко ми и на редица блиски луѓе, кои беа погубени од агенти на туѓа сила и идеологија, сум го сочувал и достоинството и името на Бугарија во секој момент од својот живот.
Некои уште не разбираат дека иднината не се гради со ретроградни компромитирачки и жални памфлети. Очигледно оваа клеветничка кампања е сврзана и со претстојните локални избори. Таа има за цел да ме компромитира не само мене, но и втората по големина партија во бугарскиот парламент - НДСВ ," заклучува Симеон Сакскобурготски.
По повод компромититрачките информации за поранешниот цар и премиер во Бугарија имаше повеќе реагирања од граѓани, парламентарци и политички партии, кои главно ги оценија како атак врз неговата личност и како стратегија пред локалните избори.
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=FB82E67D0915AB4FBFF5F527A226AB76