Има еден трговски , се вика Алби , во населба Ветерник, има доста продавници, со такси од центар ти зима едно 3.5 евра во еден правец. Има и еден трговски кај што пишува NEWBORN, и низ град продавници.
За цените не знам , слични како кај нас , јас прошлиот пат кога бев имаше на попуст евтини ствари, па сега тоа е тоа , пример имаше истите продавници што ги има и кај нас во Рамстор или Веро ... кај тие може човек да направи споредба, гледај ги во Скопје како идат и после ќе видиш таму.
Сум слушнал за Гнилане и Урошевац(Феризај) имало евтини ствари, од типот све по 100 денари , 200 денари.
Има доста од Косово што идат во Скопје за шопинг, не дека таму нема избор , туку ем промена на атмосфера па и нешто се купува, колку да се рече, не ми е од тука , туку од надвор
Патот е евтин, имаш од на автобуска, линии , од рано сабајле , мислам дека 350 денари е во еден правец , а 600-650 повратен , подобро земи повратен , последен автобус од Приштина мислам дека беше околу 5:30-6 часот.
Градот не е проширен како Скопје, тесен град , ќе се снајдеш.
За јазикот , англискиот мислам дека добро го знаат, особено помладите , не знам дали е сигурно да зборуваш на српски.
Добро би било да погледнеш малце во googlemaps да видиш што има , што може да те интересира, и кога ќе одиш таму полесно ќе се снајдеш.
--- надополнето ---
Ова е Алби
Еве ти нивната веб страница , погледни што има (GEOX, SPRINGFIELD, BITSIANI, GOLDENPOINT, TOM TAILOR, TOM TAILOR KIDS, TALLY WEIJL, MISS SIXTY, ENERGIE, KILLAH, JACK & JONES, FRANCOMINA, VERO MODA, MORGAN, CELIO, ONLY, DE PUTA MADRE, ESPRIT, OKAIDI )
http://www.albicenter.com/?id=1&action=switch_language