Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување
Член од
13 април 2010
Мислења
368
Поени од реакции
219
И така јас додека ја чистам дома вц школката и прскам на тренерките Доместос од црни стануваат бели... ЧУДО!
Немора да бидеш непристоен и да навредуваш. Си кажав мислење, кажи си и ти и објасни го.
Ако е чудо, што со тоа чудо? Што носи, што кажува, каква е пораката, што треба да разбереме од него... Не заборавај дека според христијаните и рогатиот може да прави чуда па и во верски објект. Дали е чудо од бога или рогатиот, дали е предвесник за судниот ден, дали е предвесник за нешто ново...
Не е само да се каже дека е чудо, треба и да разберете зошто е сега тука..
Но тоа за верниците христијани, јас сепак велам дека не е чудо само се исчистени фреските. Туку треба да се запрашате зошто „чудото“ се случило на католички велигден, а не чекало православен... Или нешто вие грешите во чекори и денови...

Зарем се може со зборови да се објасни, зарем за се имаме одговор ? Ти кога ќе ми ја објасниш ЉУБОВТА јас тогаш ке ти објаснам СЕ што сакаш. Според хриситијаните секогаш и имало вакви како тебе кој иделе против, контра чудата Христови. Одговорот на ова прашање е кај секој од нас. Ако според тебе ова е резултат на исчистените фрески зошто нагло не блеснала цела црква во златно-црвна боја, туку постепено се добива тој сјај ? Според мене не е битно кога се случило ова чудо, битно е дека пораката е пратена до сите нас.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.518
Отец Зоран кој чиноначалствувал со утринската литургија вели дека „Бог ни праќа порака дека треба повеќе да се вртиме кон духовното, а не кон материјалното“.
Дали ова значи дека црковните услуги ќе поефтинат, а свештените лица нема да возат толку скапи автомобили? :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Според христијанското учење, како ке се покажеш на овој свет и каков човек ке бидеш, после смрта ке одиш во рајот и во пеколот. Сите гледаме што се случува, невини умираат, владеат разни болести, страдаат добри луѓе и слично, но тоа незначи дека не постои никаква виша сила (Господ) која го глеа тоа и одредува што после тоа. Ве замолувам не пишувајте само колку да се пише !
Да се надеваме...само тоа ни останува. Може има правда после овој свет може нема никој не се вратил да ни каже.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Зарем се може со зборови да се објасни, зарем за се имаме одговор ? Ти кога ќе ми ја објасниш ЉУБОВТА јас тогаш ке ти објаснам СЕ што сакаш. Според хриситијаните секогаш и имало вакви како тебе кој иделе против, контра чудата Христови. Одговорот на ова прашање е кај секој од нас. Ако според тебе ова е резултат на исчистените фрески зошто нагло не блеснала цела црква во златно-црвна боја, туку постепено се добива тој сјај ? Според мене не е битно кога се случило ова чудо, битно е дека пораката е пратена до сите нас.
За љубовта на друга тема... Нема одговор на чудово, зошто не е чудо. Не светнала цела црква зошто не е цела премачкана со златна и сребрена боја, значи само златно-сребрените делови од фреските светат (можно е и само тоа клисарот да исчистил :))
И знаеш кога ќе поверувам во чудо? Кога сите гладни одеднаш ќе бидат нахранети и кога сите болни одеднаш ќе бидат излечени. Е тоа е чудо, а не светкави ореоли на фрески во некоја мала земјичка на балканот...

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Отец Зоран кој чиноначалствувал со утринската литургија вели дека „Бог ни праќа порака дека треба повеќе да се вртиме кон духовното, а не кон материјалното“.
Дали ова значи дека црковните услуги ќе поефтинат, а свештените лица нема да возат толку скапи автомобили? :)
Не можам да укапирам како најдеа НЗС на болдираното со „чудото“ од фреските ?

Као Бог не може да каже ориентирајте се на духовно со тоа шо ќе излезе на небото или ќе се појаве на Земјата , па мора вака преку чистење на икони , појавување на анален отвор кај куче итн ..
Стварно не можам да ги сфанам овие интерпретации ...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
денес поминав од таму пошто ме имав работа... РЕДИЦИ се чекаа за да влезат внатре - ај што се исчистиле тие сами од себе океј.. а што е со црвената боја што се појавува? може тоа некако да се земе примерок некој да се тестира или слично?

Член од
13 април 2010
Мислења
368
Поени од реакции
219
За љубовта на друга тема... Нема одговор на чудово, зошто не е чудо. Не светнала цела црква зошто не е цела премачкана со златна и сребрена боја, значи само златно-сребрените делови од фреските светат (можно е и само тоа клисарот да исчистил :))
И знаеш кога ќе поверувам во чудо? Кога сите гладни одеднаш ќе бидат нахранети и кога сите болни одеднаш ќе бидат излечени. Е тоа е чудо, а не светкави ореоли на фрески во некоја мала земјичка на балканот...
http://www.youtube.com/watch?v=So9erPz6Rcs... за ова што ќе кажеш ?

Ама тебе не ти е до дискусја, тебе ти е ИНАТ да тераш. Абе човек никој не те тера да веруваш ама не можеш да се спротиставуваш на ова !!! Ти коа чистиш дома прво еден дел од веце школката свети, па после 2 саати друг дел и наредниот дел цела свети чиста ? За гладните и за неправдите пишав погоре, прочитај.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Оф леле, дај бе замолкнете веќе.. За замоцине во Англија духови имало она имало, курци-палци па заради тие глупави приказни им се пуни со туристи а никој ништо не видел ни чул. Овде имате доказ пред вас. Ако е сега сликано ќе се разлее бојата или ако има хемиска реакција тоа би идело постепено со недели,месеци, а можеби и години. Не е ова кожувчана ја тресеш па станува обична вода одма. :D

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Vrska nema, svetat samo tie do 2.5 metra nad zemja. I ne se cisteni, tuku se premackani odozgora, kolku sto mozev da zabelezam, bidejki crvenata boja ja nemalo predtoa. Jas se somnevam deka gi ofarbale pred nekoj den, se isusile i sega go davaat ova vo javnost.
Kolku da se zemat pari e ova...

A neverojatno kolku moze da im se isperat mozocite na lugjeto. Dodeka stoev vo crkvata komentiravme so drugarka "Abe gledaj gi onie gore, sto ne se osvetleni tie, nema sansi ova, nekoj gi nacrtal" i slicno, ne slusna edno dede sto stoese vednas do nas (sigurno ne slusnal bidejki nemase prostor kade da se svrtis vo crkvata) i ni vika: "Kako be nema sansi, eve jas saat vreme stojam tuka, e ovaa freska *pokazuva nakaj freskata* preeska ne bese volku svetla! E ova oklopot ne bese tolku svetol! Eve ja ti kazuem, so moi oci vidov!" :D
Ne mi se veruvase sto slusam... :)

Koga go prasav edniot pop nadvor sto stoese, sto misli on mi vika "Pa toa e Bozjiot prst, toa e cudo! Treba site da si go sfatime kako opomena od Bog bidejki tuka ni gradat, ja trgnaa rapmata, vernicite ne mozat da vlezat vo crkvata, postavija parkiranje, treba site da si go sfatat kako opomena od Bog.".
Ete sto bilo rabotata xD

Abe smeski :)

Член од
30 март 2012
Мислења
63
Поени од реакции
38
Ако тебе ти е скапо да дадеш 5 денари во црква за свеќа,тогаш немора ни да одиш во црква.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Vrska nema, svetat samo tie do 2.5 metra nad zemja. I ne se cisteni, tuku se premackani odozgora, kolku sto mozev da zabelezam, bidejki crvenata boja ja nemalo predtoa. Jas se somnevam deka gi ofarbale pred nekoj den, se isusile i sega go davaat ova vo javnost.
Kolku da se zemat pari e ova...

A neverojatno kolku moze da im se isperat mozocite na lugjeto. Dodeka stoev vo crkvata komentiravme so drugarka "Abe gledaj gi onie gore, sto ne se osvetleni tie, nema sansi ova, nekoj gi nacrtal" i slicno, ne slusna edno dede sto stoese vednas do nas (sigurno ne slusnal bidejki nemase prostor kade da se svrtis vo crkvata) i ni vika: "Kako be nema sansi, eve jas saat vreme stojam tuka, e ovaa freska *pokazuva nakaj freskata* preeska ne bese volku svetla! E ova oklopot ne bese tolku svetol! Eve ja ti kazuem, so moi oci vidov!" :D
Ne mi se veruvase sto slusam... :)

Koga go prasav edniot pop nadvor sto stoese, sto misli on mi vika "Pa toa e Bozjiot prst, toa e cudo! Treba site da si go sfatime kako opomena od Bog bidejki tuka ni gradat, ja trgnaa rapmata, vernicite ne mozat da vlezat vo crkvata, postavija parkiranje, treba site da si go sfatat kako opomena od Bog.".
Ete sto bilo rabotata xD

Abe smeski :)
Ете ја причинита за целата фарса :) и мора вака да се бунат ...цццц

N

Nessa Alcarin

Гостин
http://www.youtube.com/watch?v=So9erPz6Rcs... за ова што ќе кажеш ?

Ама тебе не ти е до дискусја, тебе ти е ИНАТ да тераш. Абе човек никој не те тера да веруваш ама не можеш да се спротиставуваш на ова !!! Ти коа чистиш дома прво еден дел од веце школката свети, па после 2 саати друг дел и наредниот дел цела свети чиста ? За гладните и за неправдите пишав погоре, прочитај.
За видеото веќе е дискутирано дека не е богородица туку е фиќо. Не е до инаетот, туку не верувам слепо во се што ќе видам. Јас сум личност што за се бара логично објаснување. За различното време на светење на фреските... Неможе клисарот сите во исто време да ги исчисти. Ако се премачкани со нешто додека се исушат ќе поминат не два саати туку и два дена, затоа се јавува различен период на светење.
Убаво за тебе што си веруваш во „чуда“, но да ги прашаме тие што чекаат редици за да го видат чудото, што христијанско направиле денес освен што отишле да запалат свеќа. Истото можеш да си го поставиш и самиот.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Ако тебе ти е скапо да дадеш 5 денари во црква за свеќа,тогаш немора ни да одиш во црква.
Ne se pette denari problem, ogranicen umu!
Problem e toa sto site znaeme deka lazat!
Deka naplakjaat za se nesto! Za svadba, za krstevka, za pogreb, za osvetuvanje kukja i sto uste ne.
Kako ne im e sram so vakvi gluposti da se sluzat samo za da zemat pari!
Siromaskite tie, celo zimo, vo ladno sedele, mi kaza eden od popovite :)

Kajgana Shop

На врв Bottom