Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување
Член од
13 април 2010
Мислења
368
Поени од реакции
219
На страна 7, во пост # 104, дадов објаснување дека се работи за природна појава кондензација на влага од воздухот. Твојата информација дека е тоа забележливо на пониските фрески до висина од 2,5 метри, одлично го поткрепува моето објаснување. Долните делови на ѕидовите се постудени и затоа таму е по изразена кондензацијата.
Исто важи и во однос на страните на светот.
Дали забележа разлика како се „ исчистени “ фреските на јужната во однос на северната страна на Црквата?
Олтарот, кај православните цркви, е свртен спрема исток, Од позиција на Црквата Свети Димитрија југ е, приближно, правецот помеѓу Водно и Китка

Ти паѓа во вода тезата бидејќи на ист зид некој фрески им свети ореолот на некој не....
http://kurir.mk/images/stories/2012/04/09/sv.dimitrija3-500.jpg

Има и на таванот почнува да добива сјај една фреска...

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Мене искрено многу ме нервира кога некој неук ќе ги поврзе сите луѓе кои не веруваат во Господ со сатанизмот. Дополнително, а поврзано со тоа, ме нервира кога истите тврдат дека неверниците немаат ништо прочитано, не се воопшто информирани... а самите тие не можат правилно да го дефинираат сатанизмот. Толку слаба информираност е очајна за самите нив, но и за религијата на кој припаѓаат. Пробувам да се воздржам, ама ми прекипе кога на неколку наврати ги сретнав тие банални споредби. Јас како неверник, не се чувстувам воопшто како сатанист. Затоа и не сакам да бидам споредуван со истите. И бев офтопик... ама морав да пишам.

И ме интересиа дали воопшто некој од компетентните за таа област ќе се огласи со свој стручен, непристрасен коментар околу промените во фреските?

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Има строги правила и канони кога и како се живописува а тоа дека некој преку ноќ влегува у црква да живописува го сваќам како навреда така да немој да се чудиш што така ти реплицирам, за таквите како тебе само така може
Друже , кажи штета шо не сме 14-ти век , колку само „неверници“ ќе гореа денес ... штета ..

N

Nessa Alcarin

Гостин
Овие коишто се исмеваат со нашата религија или ги снашла некоја голема фамилијарна трагедија па уште не можат да се помират со тоа и некој друг им е крив или пак за својот неуспех кривицата му ја препишуваат на Господ. Општо познато е дека такви луѓе се со низок морал и да можат и мајката ке си ја продадат за 5 пари. Ги интересира само материјалното , светот го гледаат преку материјални богатства а духовно се на рамниште на амеби.
Дај не реплицирајте на такви стоки, не е вредно
Не се исмеваме со „вашата“ религија.. не се исмеваме со ништо, само си даваме објаснување за тоа што се случило во црквата. Не мора вие веднаш да се навредувате. Доколку се случеше некое „чудо“ во џамија, вие (христијаните) ќе бевте први што ќе го негиравте тоа не зошто тоа е логично, туку дека религијата така ви налага. Додека јас би дала објснување зошто такво чудо неможе да се случи.
п.с Постот ти вришти од христијански морал и етика. Само продолжи кон патот до спасот.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
братко си ти обично гомце за мене, не зборам за попови зборам за религија и за луѓе како вас кои не ја почитуваат. Поповите немаат место у ова тема, зашто не ти биде јасно тоа ? Ало не зборам за попови, ни јас не ги почитувам многу
1. Вреѓање = низок интелектуален капацитет шо излава на виделина коа прусуше и така малиот бројна аргументи
2. Поповите не беа гласници на Бог , тоа нема веза со религија ?
3. Ти сам не знаеш шо сакаш и веруваш , очекуваш другите да те сфатат ко сериозен карактер ...

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Читам во насловот -"фреските крвават" :eek:
Епа ако е така имам еден брилијатен предлог...Да земеме примерок од "крвта" од фреските и да ја однесеме во лабораторија по медицинска биохемија и комплетно да ја испитаме...Да видиме што клетки се содржат внатре... :vozbud: Можеби се некои нови видови клеточни структури, со поинаква генетска конституција... :vozbud:

Член од
13 април 2010
Мислења
368
Поени од реакции
219
А можно е и ѓаволска работа да е.
Влегол сатаната лично во црквата, ги испотепал ангелите, па почнале да крварат. Кој знае, може извршил некоја физиолошка потреба врз ореолите па затоа така светнале, чисти, измиени...
Господ нека ти е на помош !!!

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
Како тоа ти ке даваш објаснување за такво чудо дека неможе да се случи. Што си ти по занимање ? Mythbuster ? Него највеќе ми е криво кога живописувавме во една црква ист ден влегоа мајстори за фасадата на таа црква ( од Исламска вероисповед ) и покажаа голема почит за фреските. Страшно е какви идиоти газат по оваа земја. Човек од друга вероисповед да има почит повеќе кон другата вера за разлика од оние родени Христијани.
Секој има право да верува во што сака.
Зошто протестираш кога некој не ја почитува твојата вера, кога и ти самиот не го почитуваш личниот избор на другите.
Јас не верувам и нема да го кријам тоа пред тебе смо за да не те навредам исто како што ти нема да криеш дека си верник за да не ме навредиш.
Мене ми е глупаво твоето мислење и нема да го кријам тоа!

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Не мораш да реплицираш пријавена е.
Исус лично да ви се појави и него ќе го пријавите како во старите добри времиња од што сте големи верници полни со љубов.

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
Срце оно напатено, душиче ти сигурно си имала некоја фамилијарна трагедија сега убрзо штом со такви зборови плукаш кон религијата. Нема везе, ке ти помине земи си бедоксинче или лексилиумче
Па и ти плукаш по сатанизмот и тоа е нечија религија
плукаш и по другите религии, јас не сум гневна на бог како што тврдиш, јас не верувам во бог, ослободена сум од тој вид на гнев.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Како тоа ти ке даваш објаснување за такво чудо дека неможе да се случи. Што си ти по занимање ? Mythbuster ? Него највеќе ми е криво кога живописувавме во една црква ист ден влегоа мајстори за фасадата на таа црква ( од Исламска вероисповед ) и покажаа голема почит за фреските. Страшно е какви идиоти газат по оваа земја. Човек од друга вероисповед да има почит повеќе кон другата вера за разлика од оние родени Христијани.
Па што е твоето објаснување по релевантно од моето? Што си ти? Гласник на Бог? Нека си влезе кој сака во црквата. Мене оваа вест за почитта на луѓето од друга вероисповед повеќе ме радува од самите светкави ореоли. Зошто со тој чин на почит, се прави повеќе за човештвото, отколку со исчистени фрески.
п.с престани со навредите. Ако ти се дискутира, дискутирај. Ако продолжиш со таков начин на изразување, нема што после да ти е чудно тоа што лошо мислиме за религиозно задоени особи.

S

Sagan

Гостин
Има строги правила и канони кога и како се живописува а тоа дека некој преку ноќ влегува у црква да живописува го сваќам како навреда така да немој да се чудиш што така ти реплицирам, за таквите како тебе само така може
Блажени се бедните по дух, нивно е царството божје.
Теши се и уживај.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
А можно е и ѓаволска работа да е.
Влегол сатаната лично во црквата, ги испотепал ангелите, па почнале да крварат. Кој знае, може извршил некоја физиолошка потреба врз ореолите па затоа така светнале, чисти, измиени...
Мене ама ИЧ к*рот не ме боли дека ти си атеист. Тоа не ти дава никакво право да навредуваш на таков начин пошто овде има верници кои се навредуваат од такви дегени како тебе. Таков муабет во друштво со другарчињата АтеистиОдМода ќе си правиш не овде, на ваков форум.

Kajgana Shop

На врв Bottom