Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување
Член од
13 април 2010
Мислења
368
Поени од реакции
219
За видеото веќе е дискутирано дека не е богородица туку е фиќо. Не е до инаетот, туку не верувам слепо во се што ќе видам. Јас сум личност што за се бара логично објаснување. За различното време на светење на фреските... Неможе клисарот сите во исто време да ги исчисти. Ако се премачкани со нешто додека се исушат ќе поминат не два саати туку и два дена, затоа се јавува различен период на светење.
Убаво за тебе што си веруваш во „чуда“, но да ги прашаме тие што чекаат редици за да го видат чудото, што христијанско направиле денес освен што отишле да запалат свеќа. Истото можеш да си го поставиш и самиот.
Ова е последниот коментар до тебе. За тебе и контрашите како тебе е фиќо, зграда, топка, мост...

Ти како да ги имаш одгатнато сите мистерии и ти остана уште оваа да ја одгатнеш, па затоа веруваш во логика. Како прво отиди утре во Св. Димитрија па увери се сам. Фреските можеш да ги допреш со рака. Една фреска свети, таа до неа не се ни познава, имаше и таков случај. @Eleanor Муабетот не и е на место затоа што имаше најгоре една фреска што почнала да се осветлува, до таму незнам како би се качил. Значи има луѓе седат со часови таму и ја гледаат разликата, се повеќе и повеќе се осветлуваат фреските.

Член од
30 март 2012
Мислења
63
Поени од реакции
38
Ne se pette denari problem, ogranicen umu!
Problem e toa sto site znaeme deka lazat!
Deka naplakjaat za se nesto! Za svadba, za krstevka, za pogreb, za osvetuvanje kukja i sto uste ne.
Kako ne im e sram so vakvi gluposti da se sluzat samo za da zemat pari!
Siromaskite tie, celo zimo, vo ladno sedele, mi kaza eden od popovite :)
Како прво за ова болдираново no coment јас не мислам да се расправам тука тоа адиминстраторите нека си видат,мислам со тоа си ја покажуваш твојата култура.
Инаку онтопик што ми е мене гајле кој зима а кој не зима и кај одат тие пари,јас тоа што го давам го давам за црквата доколку треба да се доправи или поправи нешто,а за тоа кој ги зема парите и кај завршуваат мене тоа воопшто не ме интересира,јас само знам дека го правам тоа најдобронамерно а бог е голем и гледа се.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Како прво за ова болдираново no coment јас не мислам да се расправам тука тоа адиминстраторите нека си видат,мислам со тоа си ја покажуваш твојата култура.
Инаку онтопик што ми е мене гајле кој зима а кој не зима и кај одат тие пари,јас тоа што го давам го давам за црквата доколку треба да се доправи или поправи нешто,а за тоа кој ги зема парите и кај завршуваат мене тоа воопшто не ме интересира,јас само знам дека го правам тоа најдобронамерно а бог е голем и гледа се.
Lele ne mi se obrakjaj taka za mojata kultura, ke odi diskusijava vo privatni, nema da znaes kade da se svrtis ni ti, kako i otecot denes.
Ako sakas nesto da napravis za Bog, ne treba da ostavas pari vo crkva, tuku samiot da se vlozis. Parite ne i se problem na crkvata niz vekovite, lugjeto i se.
Mnogu e polesno da dades pari i da reces "Eve jas napraviv nesto za Bog" a mnogu e potesko da bides Bozjo dete.
I ne veruvam deka ova so koe sto se falis deka za toa sto si dal prosti 5 denari vo crkva, Bog ke te nagradi :)
Bas naprotiv, ako si vital Biblija, ke znaese deka tamu pisuva deka treba da bideme ponizni vo se sto pravime za Nego.
Ko treto, ako e tolku golem Bog, sto ne mu sluzite? Zosto ne se trudite da gi izvrsuvate Negovite zapovedi?
Zosto im se poklonuvate na freski po crkvite? Zosto ja slavite "bogorodica", a ne Isus? Zosto baknuvate sliki?
Pa vo Biblijata pisuva i e najvazna zapoved: Ne svarajte si idoli i nemajte drugi bogovi osven MENE!". Ili toa ne ve ucat vo Makedonska (kako makedoncite da ja sozdale) pravoslavna crkva?
I 2 denari da se, ako gi davam od falenje (kako farisejot sto gi davase vo Isusovata sporedba, koga se molese "Boze ti znaes jas kolku sum gi pocituval tvoite zapovedi...", a koga siromasniot se molese "Boze prosti mi za site moi grevovi...") nisto ne vredat.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Lele ne mi se obrakjaj taka za mojata kultura, ke odi diskusijava vo privatni, nema da znaes kade da se svrtis ni ti, kako i otecot denes.
Ako sakas nesto da napravis za Bog, ne treba da ostavas pari vo crkva, tuku samiot da se vlozis. Parite ne i se problem na crkvata niz vekovite, lugjeto i se.
Mnogu e polesno da dades pari i da reces "Eve jas napraviv nesto za Bog" a mnogu e potesko da bides Bozjo dete.
I ne veruvam deka ova so koe sto se falis deka za toa sto si dal prosti 5 denari vo crkva, Bog ke te nagradi :)
Bas naprotiv, ako si vital Biblija, ke znaese deka tamu pisuva deka treba da bideme ponizni vo se sto pravime za Nego.
Ko treto, ako e tolku golem Bog, sto ne mu sluzite? Zosto ne se trudite da gi izvrsuvate Negovite zapovedi?
Zosto im se poklonuvate na freski po crkvite? Zosto ja slavite "bogorodica", a ne Isus? Zosto baknuvate sliki?
Pa vo Biblijata pisuva i e najvazna zapoved: Ne svarajte si idoli i nemajte drugi bogovi osven MENE!". Ili toa ne ve ucat vo Makedonska (kako makedoncite da ja sozdale) pravoslavna crkva?
I 2 denari da se, ako gi davam od falenje (kako farisejot sto gi davase vo Isusovata sporedba, koga se molese "Boze ti znaes jas kolku sum gi pocituval tvoite zapovedi...", a koga siromasniot se molese "Boze prosti mi za site moi grevovi...") nisto ne vredat.
Не се мачи , џабе одеш у „војна“. Trust me :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дека слаб сигнал имала богородица. За разлика од неа, E.T. многу поквалитетна пикселизација извади на тоа трупецот:
I.T.jpg
et2.jpg

P.S. И јас бев сведок на едно чудо, кога свеќи се запалија сами од себе, одкако беа изгаснати со дување! Не ми верувате? Имам доказ....погледајте:

Член од
13 април 2010
Мислења
368
Поени од реакции
219

Хахахах девојко, не си свесна КОЛКУ НЕ ЗНАЕШ !!! Можеш само да се правиш паметна само на тие со ниво на интелегенција и култура слична на твојата, но не и на сите тука. Си прочитала 2-3 реда и тука нешто се правиш паметна. Кој не го слави Исус ? Не лупетај само !!! Многу ме интерсира како "верничка" како тебе отишла во црква.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Вистина е бе луѓе, предмети оживуваат и се чистат самите. Кај мене шољата сабајле сама се исчисти со вода. Госпот е голем.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи тебе не ти е толку битно дали си помогнал некому со тоа, побитно ти е да си "купиш" "поени" кај господ за да те награди и да те пофали?!:tapp:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Vrska nema, svetat samo tie do 2.5 metra nad zemja. I ne se cisteni, tuku se premackani odozgora, kolku sto mozev da zabelezam, bidejki crvenata boja ja nemalo predtoa. Jas se somnevam deka gi ofarbale pred nekoj den, se isusile i sega go davaat ova vo javnost.
Kolku da se zemat pari e ova...

A neverojatno kolku moze da im se isperat mozocite na lugjeto. Dodeka stoev vo crkvata komentiravme so drugarka "Abe gledaj gi onie gore, sto ne se osvetleni tie, nema sansi ova, nekoj gi nacrtal" i slicno, ne slusna edno dede sto stoese vednas do nas (sigurno ne slusnal bidejki nemase prostor kade da se svrtis vo crkvata) i ni vika: "Kako be nema sansi, eve jas saat vreme stojam tuka, e ovaa freska *pokazuva nakaj freskata* preeska ne bese volku svetla! E ova oklopot ne bese tolku svetol! Eve ja ti kazuem, so moi oci vidov!" :D
Ne mi se veruvase sto slusam... :)

Koga go prasav edniot pop nadvor sto stoese, sto misli on mi vika "Pa toa e Bozjiot prst, toa e cudo! Treba site da si go sfatime kako opomena od Bog bidejki tuka ni gradat, ja trgnaa rapmata, vernicite ne mozat da vlezat vo crkvata, postavija parkiranje, treba site da si go sfatat kako opomena od Bog.".
Ete sto bilo rabotata xD

Abe smeski :)
На страна 7, во пост # 104, дадов објаснување дека се работи за природна појава кондензација на влага од воздухот. Твојата информација дека е тоа забележливо на пониските фрески до висина од 2,5 метри, одлично го поткрепува моето објаснување. Долните делови на ѕидовите се постудени и затоа таму е по изразена кондензацијата.
Исто важи и во однос на страните на светот.
Дали забележа разлика како се „ исчистени “ фреските на јужната во однос на северната страна на Црквата?
Олтарот, кај православните цркви, е свртен спрема исток, Од позиција на Црквата Свети Димитрија југ е, приближно, правецот помеѓу Водно и Китка

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
На страна 7, во пост # 104, дадов објаснување дека се работи за природна појава кондензација на влага од воздухот. Твојата информација дека е тоа забележливо на пониските фрески до висина од 2,5 метри, одлично го поткрепува моето објаснување. Долните делови на ѕидовите се постудени и затоа таму е по изразена кондензацијата.
Исто важи и во однос на страните на светот.
Дали забележа разлика како се „ исчистени “ фреските на јужната во однос на северната страна на Црквата?
Олтарот, кај православните цркви, е свртен спрема исток, Од позиција на Црквата Свети Димитрија југ е, приближно, правецот помеѓу Водно и Китка
грешка си , Горнио сака да каже со овоа , дојте у црквата , тргните градежните материјали , дајте некој денар за златни лопати и баталите тешкотиите со материјалното , остајте ја црквата да се погриже за тоа , додека вие се полнете духовно :pipi:

Горе доле ( според изјавите на поповите ) ја така го сфана овоа „чудо“

Член од
21 декември 2008
Мислења
105
Поени од реакции
94
Овие коишто се исмеваат со нашата религија или ги снашла некоја голема фамилијарна трагедија па уште не можат да се помират со тоа и некој друг им е крив или пак за својот неуспех кривицата му ја препишуваат на Господ. Општо познато е дека такви луѓе се со низок морал и да можат и мајката ке си ја продадат за 5 пари. Ги интересира само материјалното , светот го гледаат преку материјални богатства а духовно се на рамниште на амеби.

I

Iblis

Гостин
Отец Зоран кој чиноначалствувал со утринската литургија вели дека „Бог ни праќа порака дека треба повеќе да се вртиме кон духовното, а не кон материјалното“.
Дали ова значи дека црковните услуги ќе поефтинат, а свештените лица нема да возат толку скапи автомобили? :)
Абе ти добро си разбрал, ама не целата т.е. само парцијално си ја разбрал работата, не интегрално. Попот уствари нас ни вели да се свртиме на духовното, а они ќе си продолжат со материјалното, чунки црквата од тули се гради, а душата човечка пресвета, не. :cenzura:

I

Iblis

Гостин
Овие коишто се исмеваат со нашата религија или ги снашла некоја голема фамилијарна трагедија па уште не можат да се помират со тоа и некој друг им е крив или пак за својот неуспех кривицата му ја препишуваат на Господ. Општо познато е дека такви луѓе се со низок морал и да можат и мајката ке си ја продадат за 5 пари. Ги интересира само материјалното , светот го гледаат преку материјални богатства а духовно се на рамниште на амеби.
Дај не реплицирајте на такви стоки, не е вредно
Е , ако излезе ова измама или само обид да се биде attention whore, баш сега пред Велигден шо ќе прајме?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.987
Поени од реакции
12.631
Абе ти добро си разбрал, ама не целата т.е. само парцијално си ја разбрал работата, не интегрално. Попот уствари нас ни вели да се свртиме на духовното, а они ќе си продолжат со материјалното, чунки црквата од тули се гради, а душата човечка пресвета, не. :cenzura:
Или пак владетелите преку гласот на црквата сакаат да му пренесат на народот: мижи асан да ти бам.

Kajgana Shop

На врв Bottom