Чудни македонски зборови

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
Велиш етимологијата на ѕ'мба е заб ? Никогаш не би помислил, би рекол накако грчки или турски ми звучи. Сигурен ли си?

Така сметам. Знам и друга етимологиjа од индоиранските jазици, но сметам дека е поневеројатна. Ако имаш етимологоjа от грчки или турски напиши ja.

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
Клумбарец.

Не знам дали е наш збор али ептен ми е чуден. Или пак ова е само на дијалект? Правилно немам појма како му е, доколку има.
ако мислиме и двајцата на истото тогаш е кљумбурац

Член од
8 мај 2005
Мислења
20
Поени од реакции
1
Користи се низ цела Бугарија в истото значење, дури за рипането во вода. Пишува се замба, а се изговара з'мба или замба во зависност од дијалекта и транзицијата на големата носовка во а или '. Фонетскиот развој и смислата на зборот покажуваат на потекло од зборот заб, коj во некои бугарски и македонски дијалекти все уште се изговара како зомб/замб/з'мб.
Eве ги s`мбите. Наликуват на заби, нели?

Интересен е и корчанскија говор с нјакои уникални думи: Нај-силно впечатление прави з'б - замб. В нјакои краишта се изговарја като зомб- з'б.

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/01/04/korchanskiiat-govor-i-prinosa-mu-za-etimologiiata-na-edin-sr.466086
--- надополнето: 23 септември 2012 во 17:58 ---
Интересен е и корчанскија говор с нјакои уникални думи: Нај-силно впечатление прави з'б - замб. В нјакои краишта се изговарја като зомб- з'б.

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/01/04/korchanskiiat-govor-i-prinosa-mu-za-etimologiiata-na-edin-sr.466086
За поголемиот дел од егејските дијалекти (Кукуш, Костур, Солун итн.) е карактеристичен носниот (назален) изговор на јусовите (Ѧ и Ѫ), па, така имаме:
гленда - ГЛЕДА
чендо - ЧЕДО
ренди - РЕДИ
пент - ПЕТ
хинде - ИДЕ
онде - ОДИ
дамб - ДАБ
з`мб, замб - ЗАБ
к`нде, конде - КАДЕ

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Велиш етимологијата на ѕ'мба е заб ? Никогаш не би помислил, би рекол накако грчки или турски ми звучи. Сигурен ли си?

Така сметам. Знам и друга етимологиjа од индоиранските jазици, но сметам дека е поневеројатна. Ако имаш етимологоjа от грчки или турски напиши ja.
Може да е ѕ'мба = зомб за заб, во полскиот јазик на пример така се нарекува забот.

ZĄB каде што буквата ą (а-со опавче) се изговара како ’оум’ - З’оум’б

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
Може да е ѕ'мба = зомб за заб, во полскиот јазик на пример така се нарекува забот.

ZĄB каде што буквата ą (а-со опавче) се изговара како ’оум’ - З’оум’б
Користи ли се низ Македониja зборот зоб/зобање во смисла кога се jaде нешто на зрна - зобане на на грозjе или кога се дава на коњите да јадат зрно?
--- надополнето: 25 септември 2012 во 11:22 ---
Чкарт
Чаре
Чичка
Тебешир
Во Бугариja чичка и тебешир са истите, чкарт е шкарт, а чаре е цјар (цьар ), но се смета за остарело и редко се користи. Има персиjско потекло.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Користи ли се низ Македониja зборот зоб/зобање во смисла кога се jaде нешто на зрна - зобане на на грозjе или кога се дава на коњите да јадат зрно?
--- надополнето: 25 септември 2012 во 11:22 ---

Во Бугариja чичка и тебешир са истите, чкарт е шкарт, а чаре е цјар (цьар ), но се смета за остарело и редко се користи. Има персиjско потекло.
еден другар стално ми вика „Доста зобаш тоа житариците зобало едно“.

Член од
4 септември 2012
Мислења
180
Поени од реакции
105
еден другар стално ми вика „Доста зобаш тоа житариците зобало едно“.
А ние имаме сленг кога сакаме да речеме дека некоj ги направил мускулите с пиење на анаболи викаме дека се е назобал.

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Блос

Знае ли некој што значи зборов? Дали е благослов?
Го забележав во некоја дебарска верзија на „Тумба, тумба, дивина“, запишана од Кузман Шапкарев:

... по сфи Турци клетфа,
по Еѓупци метла по Чифути лопата,
по Каури блосои, поблаги се полџаи от коли блосој

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
Блос

Знае ли некој што значи зборов? Дали е благослов?
Го забележав во некоја дебарска верзија на „Тумба, тумба, дивина“, запишана од Кузман Шапкарев:

... по сфи Турци клетфа,
по Еѓупци метла по Чифути лопата,
по Каури блосои, поблаги се полџаи от коли блосој
да, благослов е, скратена верзија :)

Член од
11 јуни 2008
Мислења
217
Поени од реакции
11
дали некој знае да ми го објасне зборот Дексава , Дексааш?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Декшава значи - простува.
Декшавај = проштевај.

Kajgana Shop

На врв Bottom