Чудни македонски зборови

A

anaveno

Гостин
очигледно,некои Македонци не си го познаваат јазикот и зборовите од истиот.

поради тоа,потребно е кој може и знае,да придонесе....

да започнеме со зборот
Копиљ
овој збор денес во нашиот јазик го изгубил навидум значењето кое го имал порано.
Порано означувал дете сирак на некој загинат јунак,но денес има сосема поинакво значење,иако етимологијата дете е останата.
На некои им се крева косата (и патем си замислуваат декаа се којзнае што) на главата кога ќе го прочитаат овој збор (па ете и санкции).

Зборот Копиљ на Балканот некои (Романците и Власите) си го присвоиле како збор за дете,иако нивниот мајчин јазик е вулганиот латински Vulgar Latin
што е навистина чудно,бидејќи на латински зборот дете parvulus, liber, genus па зачудува како и кога бившите римски поданици го земале овој збор...
веројатно,децата на римските поданици немале сите татковци загинати јунаци....
зборот Копиљ можеби доаѓа од прастариот збор со корен copi-=akOpilam sto znaci name of a Vais2n2ava shrine in Karnu1l ili ima i drugi znacenja kako naluten,sjaen i t.n.

реков можеби,бидејќи во ИЕ јазици тешко му се наоѓа корен и веројатно има корен оттука.

заклучок-не рчкај (во зборовите) и не се "крсти" со нив кога незнаеш......
очигледно,некои римски поданици не се староседелци,кога го немаат овој основен збор од својот речник на латински....
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.697
Поени од реакции
3.046
Zborot Kopilj e armanaski i oznacuva ne samo dete bez roditeli tuku otkornatik, bezdomnik, bez taktovina, bez koren, nomad, dojdenec, namtenat dojdenec.......ima isto znacenje kaj makedoncite kako i zborot otkornatik!
 
Член од
20 декември 2008
Мислења
1.194
Поени од реакции
58
copil (-ii), s.m. – 1. (Înv.) Bastard, fiu natural, nelegitim. – 2. Fiu, fiică. – 3. Prunc. – 4. Vlăstar, mlădiță. – 5. Vîrf, sfîrc, capăt. – Mr. cochil „bastard”, cóchilă „fecioară”, megl. cópil „bastard”, cupiláș „flăcău”.
Origine necunoscută. S-a răspîndit din rom. în toate celelalte idiomuri balcanice: cf. ngr. ϰόπελος „bastard”, ngr. ϰοπέλι „băiat”, ϰοπέλα „fată”; alb. kopilj „bastard, servitor”, kopilje „servitoare”; bg. kópele, kópile, kopelák „bastard”; sb. kópile „bastard”, kopilan „flăcău”, v. rus. kopelŭ „bastard”, rut. kopyl, sl. kopilŭ „bastard”, mag. kópé „haimana”, în ngr., bg. și sb. cu un număr de der. locali.

Aceste cuvinte nu se explică prin nici o limbă cunoscută, iar

http://dexonline.ro/search.php?cuv=copil
 
A

anaveno

Гостин
не џабе наведов дека коренот copi-/kopi- има и значење светост....
во нашиот јазик тој е суфикс кај зборот архиепископи,што јасно покажува дека овој збор не е гејски....
што значи во другите јазици,самите тие нека си проценат....

п.с.во романскиот:nesvest: дете=копил:nesum:
п.с...
темата е и поради тоа што Македонскиот јазик сепак колку и да е ИЕ,има свои особености кои ги нема во ИЕ....
такви се зборовите Чупе,Копиљ,Арно и т.н....
за некои зборови..имаме слични зборови,но немаат иста етимологија...
тоа значи,разлика небо и земја....
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.697
Поени од реакции
3.046
Drug interesеn zbor e ќелеш!

Ќелеш има значење на гнасен, вошлосан, крастав човек, честопати со поматен ум!

Улогав = сакат!

Вомјаз = отслик, лик

Cinckvardla - necesen trgovec bez sopstvena tatkovina, najecto povrzan so cincarite.

Taмаќар - скржавец!
 
A

anaveno

Гостин
Ќелеш треба да го разграничиме од Ќела(в).
зборот Ќела=kelAsa=кристал,светло

Ќелав,главата ти свети......
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.697
Поени од реакции
3.046
Mene mi e jasno, ama ne i na drugite negatori i neprijateli na makedonshtinata!

Pramen - rakatka, eden zagrab, fatka, najcesto za kosa se odnesuva ili grupa nesta koi mozat da se sobera tna kup, kako malo sopnce.

Snop, pogolem zbir na nesta od ist rod i vid na kup.
 
A

anaveno

Гостин
Kuche=koccinAya;kokku.=1. a small species of dog from Cochin;2.wild dog
Pes,pazach=Pazu;pazva4s,pEy=1. a domestic or sacrificial animal;3. madness, as of a dog
Zalaja= zayAlu= m. a dog
Zagar=zaGkhakarNa=m."shell-eared "'N. of one of Siva's attendants L.;of a dog Vcar
ovcar=Vcar=of a dog

boldiranite zborovi se Sanskrit...kolku da se znae za "slavski ili blgarski" koren

p.s..
koj go interesira,moze da gi bara na google drugite zborovi...zborot + sanskrit i ete go
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
196
Drug interesеn zbor e ќелеш!
Ќе - Беше
Леш - Волна

Значи нема волна, на глава, нема коса, а тоа албански секако.
Ќелеше е албанска капа, која исто такво значење има, џоа демек било волна, ама веќе не е стана капа, а тоа кечето, античко секако!
 
Член од
11 јуни 2009
Мислења
92
Поени од реакции
0
Куче(БГ)-Пес(СЛВ)
Убав(БГ)-ЛЕП,КРАСИВ(СЛВ)
Обич(БГ)-Лјубов(СЛВ)
:helou:
 
A

anaveno

Гостин
ајдеeee...Азија на Балканите......
Ш_ар=Б-ар
felt
1. n, филц, кече.
II. attr, филцов, от кече.
III. v, 1. спл'стјавам се, ставам/правја на кече;
2. покривам с кече;
3. p.p. и past от feel.

Филцоването веројатно е нај-старата форма на производство на платове, позната на човечеството, предхождашта т'кането и плетенето.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Keçe

http://images.google.com/images?hl=en&um=1&q=Keçe&sa=N&start=0&ndsp=21
........................
кој е ИЕ
khalati / khal=bald-headed , bald
khal=kel=kelav

ДИГИТАЛЕН РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК
ќече ср.1. (бела албанска капа) беа. 2. дебело платно од налепени влакна (најчесто отпаднати) од козина. 3. долна пелена од такво платно; врста долна дебела пелена.
http://www.makedonski.info/?search=ќече

Куче(БГ)-Пес(СЛВ)
:helou:
чибу бе...
не ли гледаш подолу?...

оди напи се јогурт
gitla...
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
196
Ја глупчото, ем сме му подариле зборои кеф да си праи, ем неблагодарен, знам знам, што ти е тебе филмот, ти потекнуваш баш од оние славјани, брадосани, идјофема, сурук...

Ќелеше, античка капа, ја носеле боговите, ја носат до ден денес албанците.

Леш значи волна, коса, и што уште не! Ќе, значи било, некогаш... значи некогаш имало волна, сега е ЛУСТЕР, само кожа.

Глуп си, ама пристојноста ми заповеда со тоа да не се фалам.

И ПРЕКИНИ СО албанец! оти земјата се вика Шќиперија, а не како што сакаш ти, Шќиптар и Механичар и Електричар

Пу пу пу... Славјанину, не се фали со Шќиптарски зборој. Дебатирај ако ти се дебатира, оти заб не ќе ти остаам!

Ај пример чудни ми се збороите, Крај, Крајина...

Ќе ми каже некој од кај потекнуваат?
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.697
Поени од реакции
3.046
Surojca - suvarka, lastegarka od suvo drvo

Ветво - staro, izliteno

Безбели - isto taka, takugjere

Мемла - gadna i gnasna mirizba, rea
 
На врв Bottom