Чимичоче, или чимичок како што би бил во нормалната форма на зборот е растение кое што расте како тепих, односно нема висина, туку се шири и разгранува. Иначе е претежно зелено со тек-тук по некој кафеав лист и многу трња (уствари не знам дали целото растение или само трнот се вика чимичок). Трнот на ова растение има повеќе боцки, наликува на многу мал боздоган Поминеш ли со точак врз тоа - без две-три дупки ништо не правиш Исто многу боли и ако го згазнеш, ко момево во песната )ѕ‘мба - нешто многу ситно, речиси невидливо
Знае ли некој што значи чимичоче?
Го има во една народна песна:
„ Ми нагази момето
трнче чимичоче“.
ѕ‘мба - нешто многу ситно, речиси невидливо
Во каков изразси го сретнала s‘мба и од кој дијалект?
Чимичок = Tribulus TerrestrisЧимичоче, или чимичок како што би бил во нормалната форма на зборот е растение кое што расте како тепих, односно нема висина, туку се шири и разгранува. Иначе е претежно зелено со тек-тук по некој кафеав лист и многу трња (уствари не знам дали целото растение или само трнот се вика чимичок). Трнот на ова растение има повеќе боцки, наликува на многу мал боздоган Поминеш ли со точак врз тоа - без две-три дупки ништо не правиш Исто многу боли и ако го згазнеш, ко момево во песната )
Чимичок = Tribulus Terrestris
Клај му една ц'цка од онаквото за онегвење.Ѕ’мба го има во струмичкиот дијалект.
„Падна ми шамо, оти малко ж’чка ми капна. Малко, Е толко, колко една ѕ’мба, ама толко треба.“
Веројатно во другите дијалекти, се вели една ронка.
--- надополнето: 11 септември 2012 во 16:44 ---
Една многу убава слика од чимичочето
Такви мудрости у денешно време само у Баница може да се чујат..Од едно чудно село со чудни луѓе каде што би можела да се направи и анторполошко истражување:
„Манчу, докари балтако да му удрежам шијата!“
„Нем да те лаже снагата! Ако земам вилата ќе те напраам вадиЛка.“
Од каде ова поточно?ѕенѕЕр- мислам дека е дрво.
МискимбрЕ- билка што се става во слатко од црни сливи.
Една стиска брашно- тоа е мерна единица на мама кога преку скајп ми објаснува како се замесува тесто за лангиди.
лангИди- крофни, мекици
лангидар- како оној што релкамира Силан
Од едно чудно село со чудни луѓе каде што би можела да се направи и анторполошко истражување:
„Манчу, докари балтако да му удрежам шијата!“
„Нем да те лаже снагата! Ако земам вилата ќе те напраам вадиЛка.“
Тапетарот Петар
„Ак нема мрфка да боцнаш и лажица да чукне, тава нее јадене.“
Користи се низ цела Бугарија в истото значење, дури за рипането во вода. Пишува се замба, а се изговара з'мба или замба во зависност од дијалекта и транзицијата на големата носовка во а или '. Фонетскиот развој и смислата на зборот покажуваат на потекло од зборот заб, коj во некои бугарски и македонски дијалекти все уште се изговара како зомб/замб/з'мб.Како јас го знам ѕ'мба е во општ случај било каква зашилена шипка, од голема како ќускија (штанга, лост), до малецка за правње дупки на кожни ремени/колани, или обележување пред да бушиш со бормашина (кирнер како уште го викаат). И ја имаш во многу дијалекти низ мк. Рипање ѕ'мба во вода е на пример, е вертиклано рипање со исправени нози ..
Тоа јас го знам за ѕ'мбите, ама некако не ми се слага со она што другиве велат дека било „ронка“. Баш се зачудив !?
Користи се низ цела Бугарија в истото значење, дури за рипането во вода. Пишува се замба, а се изговара з'мба или замба во зависност од дијалекта и транзицијата на големата носовка во а или '. Фонетскиот развој и смислата на зборот покажуваат на потекло од зборот заб, коj во некои бугарски и македонски дијалекти все уште се изговара како зомб/замб/з'мб.
Eве ги s`мбите. Наликуват на заби, нели?