Чие предавство не се простува?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Досега не сум бил предаден и не знам, само знам дека јас не би предал :toe:.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Немаш поддршка ради споствени причини и стравови, ова би било далеку од предавство :)

У ствари немам идеја за пример за предавство на родител или брат, сестра? Пошто конкретно не знам за таков пример, посебно предавство на родител.
Ако е она погоре цитираното, неподдршка за извесни желби или одлуки...во една друга тема го кажав на сличен начин -предавство од аспект на детето, но најверојатно е одлука на родителот ради неговото искуство во слични ситуации. Времето обично покажува дека е до она второто, кога и детето излага на прав пат. А како гледам повеќето од вас, низ годините баш на тој пат и излегувате, повеќето. Значи одлуките за неподдршка биле исправни, а чувството за наводно предавство од родителот...погрешен? Кога ќе минеш по пат полн со дупки, секако ќе му објасниш на дете дека има и друг пат, можда 1 км подолг, но...аутобан во споредба со твојот :)

Несреќно одбран термин е предавство, кажав и претходно, замени го со немање поддршка, недостаток на помош, игнорирање на проблемот, итн, итн...

Неподдржување на родителите освен од лоши искуства, понекогаш може да има и од себични причини, од егоизам. Држи муабетот дека секој родител му мисли добро на своето дете, дека се плаши за неговата иднина, но понекогаш родителите знаат да бидат и себични, да помислат и на себе си при некои одлуки, главно од емотивна природа. Може до утре да спориме колку е тоа правилно или не, но постои.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Во животот имате ситуација за битно животно прашање за која останувате без поддршка од сите блиски, баш од оние од кои најмногу сте очекувале (родители, партнер (брачен-небрачен), брат/сестра). Чие предавство би ве погодило најмногу? На кого не би можеле да му простите никогаш?
Фала му на Господ, до сега такво нешто ми се нема случено. Поточно ми се нема случено да немам поддршка од никој (се наоѓа по некој да ме “предаде“ од време на време:)).
Според мене болката би била најголема кога некој кој ме познава цел живот, некој во чии вени тече истата крв како мојата би ме оставил без поддршка.
Партнерот и пријателите ги бираме сами. И токму затоа и да нè “предадат“, би можеле да најдеме нови.
Меѓутоа роднините се оние кои не можеме да ги смениме, и болно е кога знаеме дека некој со кој сме биле многу блиски и некој кој нè познавал (зборувам за родители, брат/сестра) одеднаш нè остави без неговата поддршка и целосно ни го врти грбот.
А никогаш не би простил на другар/ка или партнерка од чиста причина што знам дека секогаш можам да најдам нови пријатели и нова партнерка.
Меѓутоа, блиските роднини никогаш нема да можам да ги сменам. И затоа мислам дека на родителите и на братот/сестрата би им простил многу полесно, без разлика што таа болка која тие би ми ја нанеле би била поголема од онаа другата, нанесена од пријателите.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
не верувам во никој ни во мама ни во тато ,понекогаш ни на себеси,ако некој ме предаде јас сум крив
највеќе ќе ме повреди егото ,ако свеста ме предаде.. се околу мене е моја одговорност

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Па не знам....нема ми се случено такво нешто моите родители ме поддржуваат каде и да сакам да учам партнер неам а брат/сестра неам но имам братучетка која исто така ме поддржува кога сум во право а кога не сум ме поправа но тоа не го сметам за предавство :toe:

M

marsovka

Гостин
На такво простување мислев, не на целосно отпишување. :) Повеќе би дошло како разочараност, како непријатно "изненадување".
Тоа не го сметам за простување тоа го сметам за еден вид премолчување, чекање на правиот момент да се израмнат сметките .
Ретко се разочарувам, најчесто сум бесна на себе си зошто сум дозволила да рачунам на нив. И бесна зошто сум инвестирала во односот со нив -,- .Али кога веќе стига до кој најмногу би ме разочарал тој што сум мислела дека ќе ме подржи најмногу.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
на другарот....само таа личност вечно останува и е личност што ти ги знае сите тајни.... е сега кого ти ќе го одбереш да ти биде другар зависи од тебе, а може тоа да бидат или твојата мајка, или другарка, или другар или партнерот...

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.929
Поени од реакции
866
Предавството од најсаканите не се простува со исклучок на моето семејство...

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Предавство од другари/другарки.Од девојка не би се ни умарал само би ја пљукнал еднаш за крај.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Предавство на љубовниот партнер, тоа страшно би болелео и не би проситла никогаш!

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
Лесно им давам втора шанса на луѓето, така да мислам дека сечие предавство би простила кога тогаш. Но, најмногу би ме разочарало и повредило предавство од семејството, бидејќи нив ги сметам за најблиски и за луѓе што секогаш мислат добро за мене. Од другарките, другарите и партнерот не очекувам многу, затоа мислам дека не би се разочарала многу од нивното предавство.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Според мене ниедно предавство не се простува. Зборот предавство си има посебна тежина.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
предавство од другар/другарка дефинитивно не се простува :nenene: нема шанси, посебно не кај мене

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Na moite roditeli sto i ne veruvam deka nekogas vo zivoto ke se sluci predavstvo od moite,ne bi mozela da prostam predavstvo od drugarka bliska i decko :tapp:nikogas!

Kajgana Shop

На врв Bottom