Четиринасеттиот Ангел односно Луцифер

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Thief напиша:
Ах, ќе гориш ти во пеколот. :):):)
Туку, шегата настрана...

Не е тука темата за вакви дискусии (теистичко-атеистички), инаку да ме запознаеше пред година-две, ќе видеше кој е најголемиот атеист по сите напоредници и мердијани. :) Конвертит сум, ама и апостол Павле бил. ;)

Еве, јас сум атеист (ме тераш да користам времеплов и да се вратам во едно друго време). Зарем ти како атеист не си приврзаник на доброто? Зарем не си против алчноста, подлоста и злото? Зарем ја оправдуваш постапката на Луцифер да заземе место кое не го заслужува, за кое не е достоен? Зарем си ан негова страна само од омраза кон Бога, а со прикриен и лажен атеизам? Ако си на страната на Луцифер, тогаш не си атеист, туку сатанист. Бивајќи сатанист, индиректно го признаваш постоењето Господово.

Но, мене ме интересира дали им веруваш на твоите дома? На љубениот? На брат/сестра (ако имаш)? Дали веруваш кому било? Атеизмот претпоставува неверување, а не нерелигиозност за што претпоставувам дека кај тебе се работи.

И, ако прочита подобро, Бог не е чичко со долга бела бреда, ами универзален дух (spiritus universalis). Бог, на некој чудесен и само нему познат начин сме и ти и јас.

И, еден навистна искрен совет од чичко Тиф: Атеизмот е најлошата работа. Човек кој не верува, практично не постои. Ти постоиш и веруваш. Не нарекувај се со име што не си. ;)
Нема да те наречам чичко затоа што не би ми доликувало,затоа што сме на исти години...фала што ме просветли али си останувам на моето мислење!
Мислам дека убаво си кажав јас не верувам во вакви работи али во случајов сум на негова страна заради начинот на кој што го сватив ова!И бај д веј не сум сатанист..далеку од тоа!
Бог е универзален дух....не верувувам во нешто што неможам да го видам или почуствувам!
Не му верувам на никого,освен на себе си!
А како може ти како поранешен атеист мене да ми солиш памет а?
Ај невр мајд...јас со моето ти со твоето размислување:wink:

Член од
22 јануари 2005
Мислења
980
Поени од реакции
4
1. И воздухот не можеш да го видиш - зарем и во него не веруваш?; И љубовта не можеш да ја видиш - зарем и во неа не веруваш? Зарем немаш душа, која е дел од Божјото сочинение (зашто од родиницата излегува тело, ама кој е креатор на душата, ако не Отецот ;)).
2. Чичко беше на шега кажано;
3. Не ти солам памет, туку се обидувам да ти дадам ука за да не го поминуваш мојот пат на себепросветлување. Најубаво се учи на сопствените грешки, ама најскапо се плаќа и најмногу така боли.

Секој со сопствено размислување, тоа е нормално. Затоа и сме тука, да ги размениме моето и твоето размилување. Ете, може и ќе научиме нешто. ;)

Да изменам малку, да нарпавам варијација на тема на една мисла од Матија Беќковиќ, изворно за левичарите и десничари, па да ја приспособам за атеистите и верниците: Кој во младоста не бил добар атеист, кога ќе остари нема да биде добар верник. ;) Имаш време да го почувствуваш и видиш Бога... Не очекувај да дојде оној со белата брада и да ти чукне на порта, Бог е нешто сосема поинакво.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Луцифер бил најсфетлиот ангел и најубавиот на Бога

но Луци станал љубоморен на мокта шо ја имал бог и затоа е казнет од бога и е протеран од рајот

Член од
20 јули 2006
Мислења
6
Поени од реакции
0
hm temata e stvarno interesna ama kolko sto znam jas a i sekoj so ja ima procitano biblijata moze da zakluci deka se spomnuvat iminja na samo cetiri angeli ili arhangeli(kardinalni-glavni angeli)i toa odmetnatiot Lucifer-bozja svetlost znaci imeto u prevod od latinski(no ne znaci deka toa e samo za katolicite ili deka pravoslavnite imat drug gjavol he he he toa e samo naziv od latinski pa taka evreite go vikat satana,nekoj drugi belzebul, nie makedoncite gjavol itn.)Mihael(bozja hrabrost) Gabriel bozji glasnik i uste eden ama sega ne mi teknuva imeto no u prevod bese bozji lek(isceluvanje).E sega klko sto mene mi e poznato Lucifer se pobunil protiv Boga zatoa sto ne mozel da se pomiri so realnosta deka Bog se spustil tolku nisko i zel Covecko telo odnosno dosol kako covek na zemjata i zatoa se pobunil protiv Bog odnosno sakal da bide ednakov so Boga koga vekje Bog zemajki covecko telo i natura se izednacil so lugjeto sakal toj i angelite da bidat isto sto i bog, toa bog ne go dozvolivl i Lucifer odpadnal od neboto iako bil eden od cetirite golemi angeli- arhangeli.

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Green eye напиша:
za toa sto spomna za emili rouz da ti kazam deka lucifer so drugite 5 demoni ja opsednuva emeli. mn e interesnem fimot ako go nemas gledano gledaj go. inaku jas ne veruvam vo toa i ne mi stoese bas realna prikaznava so se raskazuva, iako velat deka e po vistinata prica.
Ne ja opsednuva Lucifer so drugite pet demoni, tuku ja opsednuva satanata(Lucifer), dodeka satanata ima 6 iminja.
Nekoj spomna satanizam->veruvanje vo satana ili sl.YOU'RE WRONG!Luciferizam e priblizno na toa sto go zboruvas, a Luciferizmot e granka na Satanizmot, dodeka pak Satanizmot uci na sebepostoenje i nepostoenje na bozestva i sl. odnosno uci deka sekoj e sam sebe svoj bog, a verojatno poradi narekuvanjeto na sebesi Bog e proizlezeno i imeto Satanizam.T.e.Toa e toa sto go sakal Lucifer da bide Bog, vo meguvreme i sakal da bide na stranata na dobroto,bil ponesen tipot...No dedo boze se nalutil i zgrozil od samata pomisla i go padnal(fallen angel)na zemjata, a ovoj pak si se simnal 6 feet under i osnoval pekol.Ne zosto bil zloben, naprotiv bil najsvetol angel i najsakan angel na bog,tuku zosto vo nego se poveke rastela alcnosta,buntot,zelbata za mok i staf sto btw ja ima vo sekoj od nas, po malku mozebi ama sepak...

Wake up

Music lover
Член од
19 јули 2006
Мислења
145
Поени од реакции
0
Da. Lucifer, Svetlonosec, Gjavol, Satana, seto toa e edno. Padnat angel, da. Aktuelen e uste od koga Bog go sozdal svetot, vo zmijata koja podmolno gi izlaza Adam i Eva. Lucifer bil t.n. Best friend na Bog, mu bil najmiliot angel, no poradi toa sto ja imal taa bliskost, vo nekoj momonet si rekol "pa zosto jas da ne sum ist kako Nego". No, Bog e eden, i ete Lucifer padnal. I od togas toj se obiduva nr da pobedi, svesen e deka ne moze prtiv Bog, no barem da si pridobiva dusicki, a so toa barem malku da mu se mesa vorabotata na Bog. Kako sto Bog ne saka, i se bori za nas, taka i Lucifer se bori za nas, no ne zatoa sto ne saka, tuku tokmu zatoa sto ne ne saka i ne go saka Bog. I znaete, Toj e najgolemiot vernik, toj e onoj koj ima najgolem strav od Bog, zatoa sto togas koga milsese deka pobedil, koga go raspnaa Isus, vsusnost togas bese i najgolemiot poraz za norg, zosto Isus ja pobedi smrtta. Toa e istorijata za Lucifer, no toj e i mnogu aktuelen i denes. Najdobroto oruzje koe go koristi toj e napad preku mislite, no i hristilaninot ima uste posilno oruzje MOLITVATA.
Lugje, razmislete cii sakate da ste...

^Capo^

Креативец во движење:)
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.752
Поени од реакции
285
Temava e top:aplauz::aplauz::aplauz::aplauz:!
Inace za ova nemav nikakvko predznaenje samo go znaev imeto Lucifer deka znaci nesto zlobno ama sea svativ sto bila rabotata!

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
lucifer ne se borel za pravata tuku samo mu se sprotistavil na Gospod i ete sesa neka si gori.
a toa deka toj go izgradil pekolot ne e taka bidejki Gospod go sozdade pekolot za luge koj ke odat spored lucifer

Wake up напиша:
Da. Lucifer, Svetlonosec, Gjavol, Satana, seto toa e edno. Padnat angel, da. Aktuelen e uste od koga Bog go sozdal svetot, vo zmijata koja podmolno gi izlaza Adam i Eva. Lucifer bil t.n. Best friend na Bog, mu bil najmiliot angel, no poradi toa sto ja imal taa bliskost, vo nekoj momonet si rekol "pa zosto jas da ne sum ist kako Nego". No, Bog e eden, i ete Lucifer padnal. I od togas toj se obiduva nr da pobedi, svesen e deka ne moze prtiv Bog, no barem da si pridobiva dusicki, a so toa barem malku da mu se mesa vorabotata na Bog. Kako sto Bog ne saka, i se bori za nas, taka i Lucifer se bori za nas, no ne zatoa sto ne saka, tuku tokmu zatoa sto ne ne saka i ne go saka Bog. I znaete, Toj e najgolemiot vernik, toj e onoj koj ima najgolem strav od Bog, zatoa sto togas koga milsese deka pobedil, koga go raspnaa Isus, vsusnost togas bese i najgolemiot poraz za norg, zosto Isus ja pobedi smrtta. Toa e istorijata za Lucifer, no toj e i mnogu aktuelen i denes. Najdobroto oruzje koe go koristi toj e napad preku mislite, no i hristilaninot ima uste posilno oruzje MOLITVATA.
Lugje, razmislete cii sakate da ste...
do nekade si vo pravo.(barem spored mene da nema lutis posle :))
jas kolku so znam vaka e
ustvari se e isto i spored Kuranot samo sto Lucifer ne rekol deka cekaj i jas da sum (ili i jas da se pram ko Gospod) tuku koa gospod im naredil na site angeli da se (kako da go pisam......................klanjat:)) pred Adam i Eva site toa go storile samo ovaj ne i mu rekol na Gospod deka jas sum od povisoko nivo od coekot oti jas sum od FIRE a toj (coekot) e od Earth ili potocno MUD e togas gospod mu rekol toa sto mu rekol a ovoj pak mu rekol "se kolnam vo Tvoeto ime (gledate toj iako ne go slusal pak mu se plasi i go pocituva) deka ke ti pokazam deka lugeto ne vredat i deka site ke gi nasocam kon pekolot :)
thats the story :)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Некои од вас доста добро го опишаа сатаната,бивш ангел кои поради непокор бил фрлен во пеколот.Финтата е во тоа како тој работи користејќи ја слободната волја што Бог ни ја дал.Интересн пример за него е еден филм Адвокат на Ѓаволот.Сепак е филм, но тука доста добро се опишува како тој функционира, за да не измами.На едно место пишува дека е во состојба да се појавува како ангел и да ја цитира библијата за свои потреби.Не е ни чудо што едно од имињата му е Лукавиот.

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Следете го следниот линк за да ги постирате вашите коментари околу тоа што сте научиле благодарение на Кајгана:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=7958

Овде, задржете се на насловот на темата.

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Dosta me ogovarate be,samo ako vi se kacam gore.Podrav od Lucifer :pos2:
Nacisto go obozavam Lucifer, tipot sekako e bozestvo podzemja nadzemja isto ti se faka, on si go ostvaril toa sto go saka. Ako voopsto postoi Lucifer... ili pak Dante samo si igra...

Член од
9 август 2006
Мислења
161
Поени од реакции
19
абе Луцифер не е 18_тиот анѓел??? нешо како 666 негов бр. ја така знам, ај пишете зш е 14-ти?!?

^MooN_RideR^

Blue in HearT
Член од
20 април 2006
Мислења
853
Поени од реакции
48
Jas ne sum slusal mnogu za Lucifer no ja igram DOTA (sigurno ja znaete igrata) i ima Heroj koj se vika Lucifer i e pretstaven kako gavol, demon ili takvo nesto.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Pravoslavnata makedonska crkva,na 21 noemvri po noviot kalendar (ili na 8 noemvri po stariot), go proslavuva praznikot Sobor na sveti Arhangel Mihail i site bestelesni Nebesni Sili. Ovoj praznik spaga megu pogolemite praznici. Gospod go sozdal Duhovniot svet - angelite, ushte pred da go sozdade materijalniot svet. Angelite se nevidlivi duhovi. Tie se Gospodovi glasnici koishto ja ispolnuvat Bozjata sveta volja i gi prenesuvaat Bozjite poraki i zapovedi (zborot angel znachi glasnik), zatoa na freskite i na ikonite se pretstaveni so krilja. Za da mozat lugeto polesno da si sozdadat pretstava za niv, tie se naslikani vo chovecka forma. Tie se verni Bozji sluziteli, zashtitnici i moliteli pred Boga, nashi cuvari koishto go chuvaat pravoslavieto. Imaat mnogu vazna uloga vo istorijata na lugeto od celiot svet, od pocetokot na sozdavanje na svetot niz site vekovi, koe se gleda i
chuvstvuva preku Svetoto pismo, Svetoto predanie, zitijata na svetitelite i knigite na nashite Sveti Otci. Tie imaat posebna uloga vo istorijata na Makedonskata pravoslavna crkva i ne zapoznavaat so razni vistinski sluchai niz vekovite i go shirat slovoto Hristovo. Za pochit i chest na svetite Arhangeli i ostanatite bestelesni sili i za slava na Presveta Troica,
makedonskiot narod (kako i lugeto vo site zemji), im izgradile manastiri i crkvi. Sv. Dionisie Areonagit, vo knigata "Za Nebesnata Erarhija", gi opishal devette angelski chinovi, a tie se: shestokrilni Serafimi, mnoguochni Heruvimi i Bogonosni prestoli, Gospodstva, Sili i Vlasti, Nachalstva, Arhangeli i Angeli. Sekoj od ovie chinovi ima svoja posebna sluzba. Bog go postavil sveti Arhistratig Mihail za nachalnik i vojvoda na site devet angelski chinovi. Sv.Arhangel Mihail e Prvoangel Bozji. Toj e Prvovrhoven arhangel i golem cinonachalnik (stareshina) na Nebesnite Sili. Me|u arhangelite i angelite postoi sovrshena ljubov i ednomislie. Postoi sovrshena poslushnost i vo nizite angelski chinovi, tie se poslushni na vishite angelski chinovi, a site zaedno se ugodnici na Bozjata sveta volja i Bozjite zapovedi. Svetata pravoslavna crkva od Svetoto pismo i Svetoto predanie, gi doznala imiwata na sedumte nachalnici na Angelskite sili, a tie se MIHAIL, GAVRIL, RAFAIL, URIL, SALATIL, JEGUDIL, VARAHIL (se spomnuva i osmiot EREMIL).

SVETI MIHAIL na evrejski znachi: koj e raven na Bog? Na ikonite e pretstaven kako vojvoda koj shto vo desnata raka drzi kopje, a vo levata palmova zelena granka. So kopjeto go dopira Lucifer, satanata. Na vrvot na kopjeto ima pandelka so crven krst.

SVETI GAVRIL znaci krepost Bozja. Na ikonite e prikazan kako
arhangel koj vo desnata raka drzi fener, vo koj se naoga zapalena sveka.
Vo levata raka drzi ogledalo od zelen kamen, jaspis (se smeta deka
ogledaloto oznacuva Bozja premudrost). SVETI RAFAIL znaci izlekuvanje od Boga. Na ikonite, vo desnata raka go vodi Tovija, koj nosi riba, a vo levata raka drzi lekarski alabaster. SVETI URIL znaci Bozja svetlost. Na ikonite e pretstaven so mech vo desnata raka, a vo levata so plamen ogan. SVETI SALATIL znaci Bozji molitvenik. Na ikonite se izobrazuva so navednati ochi i lice. Racete gi drzi na gradite, kako da e na molitva. SVETI JEGUDIL na ikonite e prikazan kako vo desnata raka drzi zlaten venec, a vo levata trostruk kamshik. SVETI VARAHIL znaci Bozji blagoslov. Hrabriot i veren SVETI ARHANGEL MIHAIL , go pobedil satanata Lucifer i negovite crni angeli, a potoa gi otfrlil od neboto.​

Kajgana Shop

На врв Bottom