Цитати

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Лагата, совршената лага за луѓето што ги познаваме, за односите што сме ги имале со нив, за нашите побуди во некоја постапка што ние сме ја изразиле на сосема поинаков начин, лагата за тоа што сме ние, за она шго го сакаме, за она што го чувствуваме за суштеството кое нѐ сака... таа лага е една од единствените работи на светот што може да ни отвори видици, врз новото, врз непознатото, што може да ги разбуди во нас заспаните сетила за набљудување на световите што инаку никогаш не би ги запознале.

Марсел Пруст

Член од
16 јуни 2014
Мислења
314
Поени од реакции
797
„Љубовта секојдневно прави чуда: ги ослабува силните, а ги зајакнува слабите; будалите ги прави мудри, а мудрите будали; ги поттикнува страстите, а го уништува разумот; со еден збор, превртува сè наопаку.“
Маргарет де Валоис.

Животот би бил одличен, кога луѓето би те оставиле на мира.
Чарли Чаплин

"A šta da radiš kad sve ne dođe u svoje vreme? Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako kao kad ti se rebra pogrešno uglave, srce obesi s leve na desnu stranu i zaboraviš ono radi čega si se uputio da se grebeš po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku uglave ti nekako pa zaraste. Nema na ovoj zemlji majstora to unutrašnje da namesti."
Andrić-Prokleta avlija

"Kad bismo hteli da budemo samo srecni, to bismo lako postigli.
Ali, mi zelimo da budemo srecniji od drugih, a to je uvek tesko jer smatramo druge srecnijim no sto jesu."
Monteskje

Srećni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni…
Djordje Balasevic

Член од
19 ноември 2012
Мислења
171
Поени од реакции
317
„ВРЕМЕ - Клима на еден час. Постојана тема на разговори меѓу личности кои воопшто тоа не ги интересира, но ја наследиле склоноста да зборуваат за него од предците што живееле голи по дрвјата и на кои времето им било многу важно. Воспоставувањето официјални метеоролошки канцеларии и нивното лажливо работење покажува дека дури и владите се подложни на влијанијата на нашите прататковци од џунглите. “
- „Ѓаволовиот речник“ , Емброуз Бирс

Член од
29 јуни 2014
Мислења
200
Поени од реакции
97
Every atom in your body came from a star that exploded. And the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics. You are all stardust. You couldn’t be here if stars hadn’t exploded. Because the elements, the carbon, nitrogen, oxygen, iron, all the things that matter for evolution weren’t created at the beginning of time. They were created in the nuclear furnaces of stars. And the only way they could get into your body is if the stars were kind enough to explode. So forget Jesus. The stars died so you could be here today. - Lawrence M. Krauss

The way the animals live, everybody envies them, because look, a cat, when it walks—did you ever see a cat making an aesthetic mistake. Did you ever see a badly formed cloud? Were the stars ever misarranged? When you watch the foam breaking on the seashore, did it ever make a bad pattern? Never. And yet we think in what we do, we make mistakes. -Alan Watts, The Nature of Consciousness

Girls can wear jeans and cut their hair short and wear shirts and boots because it’s okay to be a boy; for girls it’s like promotion. But for a boy to look like a girl is degrading, according to you, because secretly you believe that being a girl is degrading. -Ian McEwan, The Cement Garden

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
I am forty-two standard years old, in my prime by Imperial standards, young by those of the Inquisition. All my life, I have had a reputation for being cold, unfeeling. Some have called me heartless, ruthless, even cruel. I am not. I am not beyond emotional response or compassion. But I possess - and my masters count this as perhaps my paramount virtue - a singular force of will. Throughout my career it has served me well to draw on this facility and steel myself, unflinching, at all that this wretched galaxy can throw at me. To feel pain or fear or grief is to allow myself a luxury I cannot afford. - Gregor Eisenhorn, Xenos од Dan Abnett

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.923
Поени од реакции
11.301
Жените ги прават врвовите повисоки, а падовите почести. - Ниче

Член од
11 септември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
117
Život je jednostavna stvar. Činiš neke stvari i u većini ne uspeš. Neke uspevaju, te radiš više onoga što uspeva. Ukoliko baš dobro uspe, ostali te kopiraju. Tada ti počinješ raditi nešto drugo. Trik je u činjenju drugačijih stvari.
Leonardo Da Vinči

Postoje dva načina da proživite život. Jedan je kao da ništa nije čudo. Drugi je kao da je sve čudo.
Albert Ajnštajn

Член од
11 септември 2014
Мислења
83
Поени од реакции
117
Gresio sam mnogo, i sad mi je zao

i sto nisam vise, i sto nisam ludje

jer, samo ce gresi, kada budem pao

biti samo moji - sve je drugo tudje.

Gresio sam mnogo, ucio da stradam

leteo sam iznad vase mere stroge

gresio sam, jesam, i jos cu, bar se nadam

svojim divnim grehom da usrecim mnoge.

Gresio sam, priznajem, nisam bio cvece

gresio i za vas, koji niste smeli,

pa sad deo moga greha niko nece

a ne bih ga dao - ni kad biste hteli.

by Dusko Trufunovic

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.973
Ме гледаш, одблиску ме гледаш, од сè поблиску и тогаш си играме киклопи, се гледаме од сè поблиску и нашите очи се зголемуваат, се приближуваат, се борат, гризејќи си ги усните, потпирајќи си го одвај јазикот на забите, играјќи си внатре каде што еден тежок воздух влегува и излегува со познати мирис и тишина. Тогаш моите раце бараат да се нурнат во твојата коса, да ја милуваат бавно длабочината на твојата коса додека се бакнуваме како да ни е устата полна со цвеќиња или со риби, со живи движења, со мрачна арома. И ако се гризнеме, болката е слатка, а ако се задушуваме во едно кратко и ужасно истовремено одземање на здивот, таа моментална смрт е убава. И има само една плунка и само еден вкус на зрело овошје, а јас чувствувам како трепериш до мене како месечина во водата.

Хулио Кортасар - „Куцкамен“

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.643
Поени од реакции
31.865
Сосема неподготвени зачекоруваме во Попладнето на животот. Уште полошо, зачекоруваме со лажната предумисла дека нашите вистини и нашите идеали ќе ни служат како и досега. Но не може да се живее во попладнето според програмата од утрото на животот, оти она што било големо во утрото, ќе биде мало во попладнето и она што во утрото било вистина, во приквечерината ќе стане лага.

Карл Густав Јунг

.Sky.

Заменик министер без титула
Член од
15 февруари 2013
Мислења
6.857
Поени од реакции
7.241
„Ако не ги оствариш сопствените соништа, некој ќе те вработи за да ги оствариш неговите.“ – Тони Гаскин

„Човекот е наклонет кон броење на своите проблеми, но тој не ги брои своите радости. Доколку ги брои онака како што треба, тогаш тој ќе сфати дека секоја личност има доволно среќа во својот живот.“ – Фјодор Достоевски

„Ѕвонете со оние ѕвона кои сè уште можат да ѕвонат. Заборавете на совршената опција. Постои пукнатина, пукнатина во сè. Токму тоа е начинот на кој светлината влегува внатре.“ - Ленард Коен​

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
✣... All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost;
The old that is strong does not wither,
Deep roots are not reached by the frost.

From the ashes a fire shall be woken,
A light from the shadows shall spring;
Renewed shall be blade that was broken,
The crownless again shall be king...

✣ J.R.R. Tolkien

Kajgana Shop

На врв Bottom