Хипстерите и филмовите

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.659
Поени од реакции
34.089
Ако си изгледал повеќе филмови од другите нити значи дека си добар оценувач на квалитет ниту пак дека имаш голема љубов кон филмовите. Тоест да се доискажам, ако си изгледал многу филмови тоа значи само една јебана ствар...дека имаш изгледано многу филмови.
Jас би те чепнал за ова, пошо ми се допаѓа насоката на темата, специфично за овој подфорум.
Ако земеме хипотетичка ситуација каде јас имам изгледано многу филмови а ти имаш изгледано 10, во кој универзум има логика сме израмнети во ствар укуса, кога јас сум изгледал 10 подобри, 10 полоши, сум ги изгледал сите од режисерот, од глумецот, од жанрот, а ти си изгледал еден и како имаш кредибилитет да си го мереш со мене колку е лош/добар?

Продолжи. :)
Колку да разврзиме дискусија. Дека има примери каде ценам мислење од некој со изгледано 10 филмови, а има каде не ценам некој со изгледано 1000 филмови.
Правилото на исклучок е исклучено од дискусија. :

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Тој што изгледал многу филмови, во добар дел од случаите би имал предиспозиции и способност да оцени подобро дали одреден филм е достоен да биде сврстен како добар.
Тој може да примети што е дупка во сценарио, што е избрзан крај, што е неоформен лик, што е добра сценографија, фотографија и слични сегменти кои најчесто се зимаат како релевантни за создавање на финална оцена за дадениот филм.

Дури и да не си некој кој ги зима овие критериуми како битни за оцената, природно ќе ти се наметнат истите со текот на времето. Едноставно воочуваш како да се ужива во добар филм, и што треба истиот да понуди за да се случи тоа.

Малце вон тема, ама сепак соодветно.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Jас би те чепнал за ова, пошо ми се допаѓа насоката на темата, специфично за овој подфорум.
Ако земеме хипотетичка ситуација каде јас имам изгледано многу филмови а ти имаш изгледано 10, во кој универзум има логика сме израмнети во ствар укуса, кога јас сум изгледал 10 подобри, 10 полоши, сум ги изгледал сите од режисерот, од глумецот, од жанрот, а ти си изгледал еден и како имаш кредибилитет да си го мереш со мене колку е лош/добар?

Продолжи. :)
Колку да разврзиме дискусија. Дека има примери каде ценам мислење од некој со изгледано 10 филмови, а има каде не ценам некој со изгледано 1000 филмови.
Правилото на исклучок е исклучено од дискусија. :
Широка дискусија е затоа што критериуми за што е добар што е лош филм се нетсабилни и индивидуални. Но нели има какви такви општо прифатени ставови за што е прифатливо а што не.

Мене лично не ми се допаѓа егоцетризмот на таквите, башка почесто грешат за филмови одколку што се во право (пример е темана "филмски каталог за тапчовци",)
Не сум тип кој што изгледал 10 филма и сите да се квалитетни, и јас имам дебело досие со филмови но еве ради дискусијата...

Тврдењето дека гледањето филмови некого прави добар проценувач е исто како да се каже дека читањето те прави попаметен, но реалноста е дека читањето те прави само поначитан.
Зависи како е споен нечив мозок.

На пример ти може да се изгледал 100 филма од кои пола биле одлични, пола биле срање. Заклучокот од таквото искуство може да ти биде сосема погрешен, необјективен и нелогичен. Додека да речеме дека јас со моите 10 филма да сум извадил многу повеќе и генерално сликата што ја имам за филмската индустрија да е далеку поверодојстојна и пошаренолика.

За крај, филмовите како вид на уметничко изразување се толку индивидуална категорија што е донекаде перверзно некој да попува на таа тема поради лично убедување. Во ред е ако има драстична разлика во квалитет, но цепидлачење на веќе квалитетни филмови е чудна ствар.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Тој што изгледал многу филмови, во добар дел од случаите би имал предиспозиции и способност да оцени подобро дали одреден филм е достоен да биде сврстен како добар.
Тој може да примети што е дупка во сценарио, што е избрзан крај, што е неоформен лик, што е добра сценографија, фотографија и слични сегменти кои најчесто се зимаат како релевантни за создавање на финална оцена за дадениот филм.

Дури и да не си некој кој ги зима овие критериуми како битни за оцената, природно ќе ти се наметнат истите со текот на времето. Едноставно воочуваш како да се ужива во добар филм, и што треба истиот да понуди за да се случи тоа.

Малце вон тема, ама сепак соодветно.
Не мора ништо да значи квантитетот, чист пример ти е покојни Јонзе.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Јас не реков дека мора да значи, реков дека тој што изгледал повеќе ќе има предиспозиции да оцени подобро (не дека морално ќе знае што е добар филм)

На подфорумов од 30-на навлечени на филмот како уметност, или колку и да се, дали со 1-2 не се согласуваме за тоа што е добар филм, и изборот за истите не ни се совпаѓа, со сите други во голем дел од случаите делам мислење и став, (вклучувајќи те и тебе) ова за мене е доволно добар доказ дека дефинитивно искуството игра улога....

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Јас не реков дека мора да значи, реков дека тој што изгледал повеќе ќе има предиспозиции да оцени подобро (не дека морално ќе знае што е добар филм)

На подфорумов од 30-на навлечени на филмот како уметност, или колку и да се, дали со 1-2 не се согласуваме за тоа што е добар филм, и изборот за истите не ни се совпаѓа, со сите други во голем дел од случаите делам мислење и став, (вклучувајќи те и тебе) ова за мене е доволно добар доказ дека дефинитивно искуството игра улога....
Може ќе отидеме оф топик, Џими ќе процени тоа, ако треба нека не брише да не рушиме концепција. :D

Туку мислава ми беше, како може бројка на изгледани филмови да не ти го дефинира вкусот и што викаш ти псај, да ти овозможи малку поинаку да ги доживуваш филмовите.

Е сега ако гледаш нон стоп романтични комедии, нема да имаш поим што направил Финчер, Нолан, Линч или кој и да е друг режисер, ама мајке му валда ќе знаеш барем што е асална романтична комедија. Вметнете го тука и било кој друг жанр истиот резултат го добиваш.

Отсекогаш ме забавувал моментот, шо бе вие ли ќе ми кажувате што е добар филм бе? Јас од првиот ден кога почнав да пишувам во Филм и ТВ, до ден денес, без разлика што сум модератор, кон никого не сум го имала тој став (се надевам дека Iceboy не ме сфаќа сериозно за тоа боксерскиот филм со роботи :) ). Цепидлачењето ич не помага, освен што те прави неподнослив и напорен па тоа ти е. Тоа секогаш доаѓа од луѓе кои иронично влечат кон тој хипстеризам макар што не сакаат да се таму.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.110
Мое мислење е дека хипстерајот е многу релативна работа и е во голема мера условена од контекстот (време, место, ситуација...). Некој кој заради еден став во врска со некој филм на едно место би бил хипстер (заради несогласувањето со остатокот од масата на тоа место), на друго место не би бил (заради согласувањето со туѓите мислења на тоа друго место). Или не мора да станува збор за место, туку за време - еве конкретен пример: типичен хипстер во 90-тите носеше винтејџ облека. Па зар денес 90% од младите во Скопје станаа хипстери??? Или можеби модата на хипстерите се смени? А може ли сега оние останатите, кои не се повинуваат на модата на олдсхул хипстерите, да ги наречеме „модерни хипстери“... се додека и нив не им дојде редот (повторно) да станат меинстрим?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.659
Поени од реакции
34.089
Не мора ништо да значи квантитетот, чист пример ти е покојни Јонзе.
Kaко не. Кажи ми еден квалитетен филм, ја ти гарантирам дека му е гледан.
Мара замараше за блокбастери и амерички хумор, до месец пред да се збрише дознавме дека глеа ББ пример од самиот почеток, онака епизода по епизода.

Мара е обратно од хипстер. Да глеаш ретардирани филмови и да не ти е онака гајле не ми е по дефиниција хипстер.
*под ретардирани не мислам на летачките канти Ио, не мислам на нив ич.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Kaко не. Кажи ми еден квалитетен филм, ја ти гарантирам дека му е гледан.
Мара замараше за блокбастери и амерички хумор, до месец пред да се збрише дознавме дека глеа ББ пример од самиот почеток, онака епизода по епизода.

Мара е обратно од хипстер. Да глеаш ретардирани филмови и да не ти е онака гајле не ми е по дефиниција хипстер.
*под ретардирани не мислам на летачките канти Ио, не мислам на нив ич.
Не пишав дека Јонзе не гледа квалитетни филмови, ниту дека е хипстер, туку вкусот му беше очаен и покрај многуте изгледани филмови, барем декларативно.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Хипстери ти е група опишана со "несфатен од општеството".
Нема лош филм, филмот е раскажување на приказна од нечија перспектива, а тоа може да ти се допаѓа или не, во зависност со каква културна позадина си.
Е сега кај хипстерите тие како не сфатените од општеството, со свое мислење, као човече ова или она, се во суштина плитки личности, филмот го гледаат од нивна перспектива и ако го сфатат, арно ќе викаат ова е кул, ако не ќе го хејтаат, бидејќи не можат да го сфатат од перспектива на авторот, туку од нивна што е спротивна од таа на авторот, а со тоа остануваат повторно во нивниот свет, не развиваат нови погледи и менување на себе како личност или со прости зборови кажано пички у душа.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Нема лош филм, филмот е раскажување на приказна од нечија перспектива, а тоа може да ти се допаѓа или не, во зависност со каква културна позадина си.

:icon_lol:

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.661
Поени од реакции
8.681
Хипстер - најглупа дефиницја дефинитивно. Луѓето си имаат вкус и одредени карактеристики за очекувања од филмовите.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.109
Поени од реакции
25.475
Шо да кажам, јас знам дека под дифолт го сакаат Вуди Ален и го величаат до некои апсолутно непотребни нивоа. И покрај квазимудрувањата и острото бранење од страна на Дибек да речеме, Вуди Ален е едно класично прогеј лигле, понашањето и глумата (онаму каде се појавува) му се како пичица во ПМС и е најблаго кажано подпросечен режисер, ептен најблаго кажано. Не можам ни во светлосни години да го ставам Хичкок, Кјубрик, Финчер, Серџо Леоне и уште многу други. Хипстерска работа, се облекуваат како кловнот Бозо (пр. Ана Јовковска) а ќе ти продаваат естетика, рецензија и уметност, демек се разбирале они у тоа. Мизерчиња глупи.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Епа тоа е таа културна позадина, ако средината ти дава убедување дека тоа е добар филм, ондак е добар се додека не видиш подобар.
Само тоа некој не го разбираат, а го перцепираат за добро или лошо, во зависност од каква културна средина се.
Постави си го ова прашање, зошто на запад хомосексуалците се третираат како нешто од што не треба да се срамиш, а на балканот тоа се треба да се убие ??? (Hint: на балканот сите мажи се ебачи, а сите жени дева-марија :) )

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Не зезај, на кој и да му ја покажеш сценава со 2 грама памет, ќе знае дека се работи за катастрофа, не е битно од кој социјален круг на општестово потекнува, ако веќе постои таков кај кого ќе помине како ок, тогаш тој не само што заостанува од социјално - културолошки аспект, него е заостанат во секој друг можен...т.е. најверојатно се работи за човек со ограничени умстевени способности за расудување....

Значи идете во екстреми, тука се дебатира се нормален "модерен" секојденевен гледач, на кој филмовите не му се да речеме спореден приоритет во животот, значи генерално, не за фиркови или изолирани случаи.

Kajgana Shop

На врв Bottom