Хипстерите и филмовите

• Креатор на темата Креатор на темата џимеј
  • Време на започнување Време на започнување
Мене пак ме иритира самиот збор хипстер, хипстерај нз оти, одбивен, гнасен збор ми е но од друга страна немаме нашки што би доловил ист ефект.
Конкретно за мене дали сум или не сум.......Интересни и добри ми се оние докажани филмови за кои со сигурност знам дека ќе ми задоволат некаква си потреба, но некогаш знам ете од чист ќеф да нурнам во нешто шо го нарекувам потценето или недоволно обрнато внимание од некои си Х причини. Пример Херцог си е закон режисер, но филмот И џуџињата почнуваат мали е страшно потценет и неприфатен филм. Па му дадов прилика бидејќи човек од драмски ми рече да го пробам можи че ме бендиса. И го гледам онака со доза на скепса, но супер ми легна. Најдов нешто шо обично ретко се најдува во другите филмчиња, и токму затоа ми остави добар впечаток. Е сега дали ме прави тоа хипстер или не, гајле ми е, битно имави интересно филмско патување.
За музика да не прам муабет колку бендој од то андеграундот има шо растураат мадафакерска музика прават, но немаат спотови, немаат менаџери, никој не ги турнал и автоматски не се прифаќаат т.е не чинат, бидејќи ако чинеле би имале по милион гледаност(пуста логика на помладиве). Воедно во нивни правец оние најдобрите секогаш успеваат, пробиени се, но овие се една половина или третина од нив во убајна, а не се пробиени ни колку за една дваестина.
Забегав во музика, ама така некако морав да се дообјаснам.

Jaс лично (сакам да) се сметам за хипстер!

Ама некако ниедна дефиниција во воведот не ме дефинираше. Дека никогаш не би откажал серија оти премногу ја гледаат, напротив, се залагам за серии кои имаат малце внимание а го заслужуваат, па дури и примерот за BB, SFU, и сличните. Друго, кај мене нема хајп. Другите ги читам дека едноставно сакам да видам како го протолкувале филмот. Ако некој ми каже е лош, или е добар кај мене филмот пак почнува од нула, и си го оценувам колку ми се допаѓа. Пошо рака на срце, ми се допаднале ептен срања филмови што на хормонална дисбалансирана тинејџерка би и се повраќало од клишеа. Трето, хипстерството повеќе ми иде под рака со хејтањето. А искрено, дооооолго време немам хејтано филм или серија. До ден денес ги бранам ЛОСТ, Фринџ, Луи.. онака, адвокат на ѓаволот ми е интересно.

Има моменти кога ме влечат уметнички филмови, двосмислени или сами оставени на толкување, немам проблеми со филмови од пеесета.
И можеби да сум стриктно фокусиран на такви би бил класичен хипстер, ама јас не испуштам блокбастер, и не во стилот јадење гомна, туку секогаш ги претставувам позитивните страни.
Изгледа сум ведра личност. Сите ве сакам. Срциња. Гушки. Бацки.

Јас сум среќен што фајтклаб еве доби внимание и го изгледаа мал милион луѓе. Мене со ова уште повеќе ми се допаѓа филмот. За хипстер фајкла е меинстрим веќе.
Филмот е исти, незнам како со тоа губи на квалитет. Мара е хипстер, он го хејташе.
--- надополнето: 21 декември 2012 во 03:15 ---
Klasicen primer za hipster e Io Sono Interista

Ne pamtam da pofalil nesto, stalno nesto mu preci
Ama eve mu se dopaga Continuum, kanadska serija koja nema 10 gledaci, kanaganite ne ja gledaat od sto e losa, a pazi oni se kao ultra nice people

Мене пак ме иритира самиот збор хипстер, хипстерај нз оти, одбивен, гнасен збор ми е но од друга страна немаме нашки што би доловил ист ефект.
Имат во јазикот наш убај зборој и за хипстер и за хипстерај, само шо не се тренди, па зато и се избегавет. Пред да се етаблират зборот „хипстер“ постоеше терминот „антипротивен“, т.е. некој кој по секоја цена сакат да се одделит од масата со своите „agaisnt all“ ставој. Имат и учше понародски идиом кој го опфаќат хипстеризмот: „Сите наопаку -- тој терсене!“ Инаку, имат хипстери и хипстери. Некому природно му лежит хипстеризмот, некој пак сосила сакат да се сторит хипстер.

Он топик: хипстерски филмој настанвет кога хипстерине ќе ги прогласет истите за култни, битни, невероватни, шчотијазнам. То се оние глупај филмој кој само најтврдокорните хипстери ги воспевет и сосила ги дувет демек биле ногу јаки али простиов народ не ги капирал з'ш биле криптични во изразот и не биле за секого. Џим Џармуш имат снимено купишта срање (имат и понекој асален филм де, како Гоуст Дог). Арно ама за ногу хипстери Џармуш е госпот.

Си размислувам со своја глава ако на мене ми се свига во ред е без разлика на рејтингот/популарноста на филмот или серијата.

Е сега ако видам дека се дига hype околу некој филм многу нормално дека има повеке шанси да го гледам отколку за некој кој не се дига но не мора да значи дека под дифолт ке ми се свига само поради тоа што има поголема популарност исто и да идам контра поради тоа што некоја серија почнале да ја гледаат разни фаци кој до вчера не ја знаеле не се замарам со статистики,мнозинството и остало,ако на мене ми се свига ок.

И секако дека ми е криво за некој подценети филмови што не го добиваат заслуженото внимание,криво ми е за публиката не за друго :)

За мене има квалитет и неквалитет без разлика дали е широко прифатен од општата маса или па има мала хардкор фан база или нема фан база воопшто,тоа не е битно све додека е квалитетно според моj разум и вкус.

Хипстер е човек што има мислење спортивно од општото мислење just for the sake of being контра на општеството.

Klasicen primer za hipster e Io Sono Interista

Ne pamtam da pofalil nesto, stalno nesto mu preci
Ama eve mu se dopaga Continuum, kanadska serija koja nema 10 gledaci, kanaganite ne ja gledaat od sto e losa, a pazi oni se kao ultra nice people
Nemam vreme ama koga ke imam ke se vratam so tesko oruzje :cautious:

Јас имам едноставен став во врска со ова. Го гледам филмот и давам свој суд за него. Оној што не се согласува со тој мој суд нема вкус (ако ми е симпатичен лик) или е неписмен идиот (ако ликот ми е антипатичен).

Толку.

Јас имам едноставен став во врска со ова. Го гледам филмот и давам свој суд за него. Оној што не се согласува со тој мој суд нема вкус (ако ми е симпатичен лик) или е неписмен идиот (ако ликот ми е антипатичен).

Толку.

my way or the highway papa papaparrrapapa

За да го хејташ бб не треба да си хипстер, треба да си неарен. :)

Јас хипстер сум бил ама не сум знаел, или шо би рекол Тошо Малерот јас мислев дека сум џандар а уствари сум ти бил лезбејка.

Браво за вас многу сте различни. Не ве интересира мислењето на другите и сакате квалитет. Ептен сте посебни сериозно.
И ти заедно со нив, како хејтер на сарказмот кога го користиш.

Не сум размислувал премногу за хипстеризмот и неговите појавни форми. Обично туѓите вкусови за филмот, па и за се` друго, не ми значат толку па врз таа основа и јас да градам исто или спротивно мислење. Но можеби ме прави хипстер тоа што не ги гледав Величенствениот и Малата невеста? Или само сум, горе-долу, нормален?

Инаку, многу ми се допадна дефиницијата на Тапетарот Петар за хиптерството: сите наопаку - тој терсене.

Постои огромна стигма на кајгана а и пошироко околу терминот "хипстер" и, по цена да бидам офтопик, би сакал да ја разјаснам.

Терминот "хипстер" е изделкан за употреба како беззначаен пејоратив со цел воопштено да се донесе нечија автентичност во прашање, и по екстензија, да ја препишеш таа автентичност на себеси.

Служи за никаква конверзационална функција и пренесува никаква информација, освен како индикатор за мислењата и преференците на говорникот.

Во меѓувреме, околу самиот термин се создаде културолошко плашило содржувајќи се од млади белци (20и нешто), кои се облечени во досега невиден стил (кој никој неможе да го идентифицира), слушаат одредена музика (за чија содржина никој не може да се согласи), и се понашаат на одреден начин (кој никој неможе да го одреди).

Вие неможете да дефинирате каков "тип на понашање или мода или лајфстајл" е хипстерскиот, нити ќе можете вие или некој друг. Тоа е затоа што терминот "хипстер" неможе да се употреби за опис на фактичка група на луѓе, туку се употребува да се опише фиктивен стереотип кој што е аутлет за буквално се што ве нервира.

Цаката, се разбира, е во тоа што ако не бевте вие и вашите властити несигурности, ништо од тоа што еден "хипстер" би го носел, гледал, слушал или правел би ве додирнало емотивно. Но вие сте толку несигурни за вашата властита автентичност - "Дали ја гледам серијава затоа што сакам да ја гледам? Дали ја слушам оваа музика затоа што сакам да ја слушам? Јас дефинитивно не сум како оние ѓубриња хипстерски!" - и така ги проектирате истите тие чувства.

Доволно е само да се каже, никој не се само-идентификува како хипстер, самиот термин е секогаш лепен на Другото, различното од нас, кое ги двои автентичните Ние од неавтентичните, "иронични" Нив.

Темава треба да е по општа во однос на хипстери. (предлог)

Самата хипстерска филозофија (ако воопшто има таква) е парадоксална некако сама по себе.
Лаички да го дофатам ставот сопствен.

Нивниот систем на размислување се придвижува на "анти се", се што е мејнстрим ние идеме контра итн. Е па ако на нив масовно им се допаѓа некој филм и тој стане популарен поради тоа, тогаш што се случува? Само по себе целава фарса околу нив е идиотска.
Што се однесува до филмови, јебига знаело да ми влијае мислење од други и да се заебам. Нема потреба да се глуми хард кор, или филмски познавач, ти се допаѓа тоа што ти се допаѓа. Сите ние имаме различна днк и различни психотрауми и нема поента да имаме слични вкусови. Да, понекогаш сакам и глупава романтична комедија да погледнам. Сакам да гледам хорори иако после језа ме фаќа од нив. Имам мислење дека огромен број од тие филмови со високи оценки или по препорака на луѓе испаѓаат дека се срање (тука посебно би ги нагласил самопорогласените филмофили или шо ти кур знам како си се викаат). Ако си изгледал повеќе филмови од другите нити значи дека си добар оценувач на квалитет ниту пак дека имаш голема љубов кон филмовите. Тоест да се доискажам, ако си изгледал многу филмови тоа значи само една јебана ствар...дека имаш изгледано многу филмови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom