Фото курсеви

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.357
Поени од реакции
7.516
Курс по ликовно естетска и драматуршка фотографијаКурсот по ликовно естетска и драматуршка фотографија ќе го води мултимедијалниот артист Дејан Џолев во соработка со професионални фоторепортери, фотомодели, модни дизајнери, актери, режисери, сликари, драматурзи.

Во текот на курсот, преку исполнување на поставената програма, учесниците креативно ќе ги искористат вредностите на фотографијата од технички, ликовен и драматуршки карактер. Инспирирајќи се од естетиката на сликарството и техничките можности на филмот.

На крајот од седум неделниот курс, учесниците ќе ги изложат своите најдобри дела на групна изложба, каде ќе бидат доделени и сертификати за нивниот труд.

Времетраење:32 часа, 6+1 недели (од 3ти мај до 12 јуни)
Локација: ПСМ Фондација
Цена: 8759 денари (со можност за плаќање на рати)
За повеќе информации и агенда кликнете тука
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.007
Поени од реакции
7.632
Почнуваме со курс за фотографија - За тие што немаат Фејсбук еве го во целост соопштението од Едукативниот центар Ева“ -


„Пријавувањето за курсот „Основи на фотографија“ е во тек.

Курсот се состои од предавања, вежби на терен и фотосесии во студио и на локации, но вклучува и работа на конкретни проекти.

Предавачи се еден од најдобрите фотографи кај нас „Ани и Дими“. Пријавување на eva.center@yahoo.com и на 078 /23 13 23 секој ден по 13.30 часот.“
Колку кошта овој курс и кога почнуваат нови уписи знае некој ? Ани и Дими прават добри фотографии , премногу ми се допаднаа а гледам и позитивни личности се баш пред неколку недели ги гледав на телевизија во една емисија на АБ канал
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Колку кошта овој курс и кога почнуваат нови уписи знае некој ? Ани и Дими прават добри фотографии , премногу ми се допаднаа а гледам и позитивни личности се баш пред неколку недели ги гледав на телевизија во една емисија на АБ канал
Не сакам да бидам мрчало, и ги почитувам сите фотографи, но искрено се сомневам во знаењето кое би можеле да ти го пренесат ани дими, меѓутоа не ги обвинувам сите се бориме да заработиме за парче леб :)
 
Член од
15 јули 2007
Мислења
15.007
Поени од реакции
7.632
Не сакам да бидам мрчало, и ги почитувам сите фотографи, но искрено се сомневам во знаењето кое би можеле да ти го пренесат ани дими, меѓутоа не ги обвинувам сите се бориме да заработиме за парче леб :)
мене не ми е толку битно да стекнам некое ептен големо знаење и да земам некој серитификат,диплома или што и да се добива на крајот од курсевите па да станам некој јак фотограф и да заработувам од тоа

битно ми е нешто да научам онака за своја душа , да се запознаам со љубители на фотографијата и др
ама не ми е итно да се запишувам на курсеви,на ред ми се и други планови во животот а тие фото курсеви здравје боже нека почекаат малку. Мене чисто информативно ме интересираше цената :D
 
Член од
12 август 2012
Мислења
317
Поени од реакции
100
Може некој да ми помогне да одредам бленда,експозиција на слика ? ;)
 
Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Може некој да ми помогне да одредам бленда,експозиција на слика ? ;)
Што апарат користиш ?
Генерално прво се мести блендата, бидејки со неа освен протокот на светлина се контолира и длабочината на поле, така да во зависнот од тоа што и колку сакаме да прикажеме на фотографијата ја местиме блендата, потоа со пошмош на светломерот во апаратот мериме експозиција - т.е време на експонирање, во тражилото или пак на екранот има една скала со вредности 123... поделени на два дела, кај канон од лево се со негативна вредност - а од десно со позитивна + а во средината има стрелка-триаголник, под таа скала има една цртка која шета лево-десно ( ни дава инофрмација за експозицијата) кога цртката е на средина тогаш имаме добра-коректна експозиција, секако тука голема улога има и модот на мерење "metering mode" ке прочиташ во упатството од апаратот кој мод колкав дел од сензорот (композицијата) користи за мерење на светлината, откако ке го избереш "вистинскиот" мод за мерење измери ја експозицијата, но внимавај кај мериш, во глобала битно е елементот кој е свера на интересирање да биде правилно експониран, генерално бараме неутрални тонови по можност 18 % сив тон, но не секогаш е се така розово, па се наоѓаме во екстремни ситуаци каде имаме и темни и осветлени делови ( или пак црни или бели елементи ) кои сакаме да ги вклучиме во композицијата и притоа да не бидат "изгорени" па затоа мериме нулата ексозиција, мериме експозиција на темните делови а потоа на светлите и како нулта експозиција ја користиме вредноста која се наоѓа токму на средината од скалата помеѓу тие две вредности, еве на пример на темниот дел имаме експозиција од 1/30 а на светлиот 1/200 во овој случај нулта експозиција ке биде 1/80 ( 200-30 =170 /2 =85) , доколку немаме статив а времето на експонирање е доло и притоа неможеме да го држиме мирно апаратот ја зголемуваме ISO вредноста и повторно мериме... се надевам дека помогнав барем малку :)
 
Член од
12 август 2012
Мислења
317
Поени од реакции
100
Што апарат користиш ?
Генерално прво се мести блендата, бидејки со неа освен протокот на светлина се контолира и длабочината на поле, така да во зависнот од тоа што и колку сакаме да прикажеме на фотографијата ја местиме блендата, потоа со пошмош на светломерот во апаратот мериме експозиција - т.е време на експонирање, во тражилото или пак на екранот има една скала со вредности 123... поделени на два дела, кај канон од лево се со негативна вредност - а од десно со позитивна + а во средината има стрелка-триаголник, под таа скала има една цртка која шета лево-десно ( ни дава инофрмација за експозицијата) кога цртката е на средина тогаш имаме добра-коректна експозиција, секако тука голема улога има и модот на мерење "metering mode" ке прочиташ во упатството од апаратот кој мод колкав дел од сензорот (композицијата) користи за мерење на светлината, откако ке го избереш "вистинскиот" мод за мерење измери ја експозицијата, но внимавај кај мериш, во глобала битно е елементот кој е свера на интересирање да биде правилно експониран, генерално бараме неутрални тонови по можност 18 % сив тон, но не секогаш е се така розово, па се наоѓаме во екстремни ситуаци каде имаме и темни и осветлени делови ( или пак црни или бели елементи ) кои сакаме да ги вклучиме во композицијата и притоа да не бидат "изгорени" па затоа мериме нулата ексозиција, мериме експозиција на темните делови а потоа на светлите и како нулта експозиција ја користиме вредноста која се наоѓа токму на средината од скалата помеѓу тие две вредности, еве на пример на темниот дел имаме експозиција од 1/30 а на светлиот 1/200 во овој случај нулта експозиција ке биде 1/80 ( 200-30 =170 /2 =85) , доколку немаме статив а времето на експонирање е доло и притоа неможеме да го држиме мирно апаратот ја зголемуваме ISO вредноста и повторно мериме... се надевам дека помогнав барем малку :)
Dada ne pomogna malku mnogu pomogna ti blagodaram :)
 
Член од
30 мај 2011
Мислења
552
Поени од реакции
130
Ајде вака...
Нов сум на оваа тема а исто така фотографирањето на малце повисоко ниво е сосема непознато па затоа иам неколку прашања за поискусните.Имам желба да фотографирам но немам доволно знаење.Каде има основни курсеви за фотографирање,колку кошта таа обука?Дали доколку решам да посетувам некој курс за фотографирање најпрво треба да купам апарат?
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.184
Поени од реакции
34.407
Ајде вака...
Нов сум на оваа тема а исто така фотографирањето на малце повисоко ниво е сосема непознато па затоа иам неколку прашања за поискусните.Имам желба да фотографирам но немам доволно знаење.Каде има основни курсеви за фотографирање,колку кошта таа обука?Дали доколку решам да посетувам некој курс за фотографирање најпрво треба да купам апарат?
Секако. Нема поента да посетуваш курс за фотографирање без апарат...
Ако имаш желба, голем дел од работите се учат сам/од интернет/од пријатели. Ти земи го фотоапаратот и почни да штракаш. Впијго знаењето од пријателите кои се занимаваат со фотографирање подолго време (ако имаш такви), па потоа пријави се на некој курс.

За почеток, што поефтин апарат. Секогаш може да се продаде и да се земе нов...
 
Член од
30 мај 2011
Мислења
552
Поени од реакции
130
Секако. Нема поента да посетуваш курс за фотографирање без апарат...
Ако имаш желба, голем дел од работите се учат сам/од интернет/од пријатели. Ти земи го фотоапаратот и почни да штракаш. Впијго знаењето од пријателите кои се занимаваат со фотографирање подолго време (ако имаш такви), па потоа пријави се на некој курс.

За почеток, што поефтин апарат. Секогаш може да се продаде и да се земе нов...
Колку чини поефтин апарат?
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.184
Поени од реакции
34.407
Колку чини поефтин апарат?
Ако збориме за DSLR апарат (а со таков сигурно ќе сакаш да фотографираш), како за почетник, можеш да најдеш доста поволни половни апарати. Не сакам да испадне дека ги продавам во темава, ама еве, јас на пример го продавам мојот Олимпус за 180 евра (со блиц/торбица/картица)... На ново, поефтините DSLR-и ти се од 400 евра нагоре. Јас новиот Canon пред неколку месеци го земав 680 евра. Претходно Олимпусот (што е цели 500 евра поефтин) бркаше сосема солидно работа :)
 
Член од
30 мај 2011
Мислења
552
Поени од реакции
130
Ако збориме за DSLR апарат (а со таков сигурно ќе сакаш да фотографираш), како за почетник, можеш да најдеш доста поволни половни апарати. Не сакам да испадне дека ги продавам во темава, ама еве, јас на пример го продавам мојот Олимпус за 180 евра (со блиц/торбица/картица)... На ново, поефтините DSLR-и ти се од 400 евра нагоре. Јас новиот Canon пред неколку месеци го земав 680 евра. Претходно Олимпусот (што е цели 500 евра поефтин) бркаше сосема солидно работа :)
Верувам дека исто така е потребо знаење да се работи на фотошоп,што мислам дека и тоа можам сам да го научам.
А што всушност значи DSLR апарат?
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.615
Верувам дека исто така е потребо знаење да се работи на фотошоп,што мислам дека и тоа можам сам да го научам.
А што всушност значи DSLR апарат?
Digital single-lens reflex cameras
In the reflex design scheme, light travels through a single lens and a mirror is used to reflect a portion of that light through the view finder - hence the name Single Lens Reflex. The image that is seen through the view finder is also the image that is captured by the camera's sensor.
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.184
Поени од реакции
34.407
Верувам дека исто така е потребо знаење да се работи на фотошоп,што мислам дека и тоа можам сам да го научам.
А што всушност значи DSLR апарат?
Го линкував зборот DSLR за да прочиташ повеќе околу тоа :)
 
Член од
19 јануари 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Дали знае некој во моментов каде може да најдам курс за фотографирање во Скопје?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom