Значи добро ти се гледало кога си бирал апарат.jas imam kupeno cannon ixus 80 is 8.0 mega pixel i zum 3x is sto mislite za ovoj aparat vaka?
jas epten slabo se razbiram u aparati meguota koga go kupuvav se razmisluvav za nikon poeke, prodavacot mi dozvoli da slikam so nikon i so cannon cisto da se ubedam koj slika podobro i da vi kazam mene vaka mi se vide podobar cannot!
канон се пишува со едно нjas imam kupeno cannon ixus 80 is 8.0 mega pixel i zum 3x is sto mislite za ovoj aparat vaka?
jas epten slabo se razbiram u aparati meguota koga go kupuvav se razmisluvav za nikon poeke, prodavacot mi dozvoli da slikam so nikon i so cannon cisto da se ubedam koj slika podobro i da vi kazam mene vaka mi se vide podobar cannot!
А да фрлиш ти и двата. Твојава дилема ко дилемите на зет ми, и традиционално купува апарат кој ми доаѓа да му го акнам од глава.sony dsc-t 77 s
230€
Nikon Coolpix S700
200€
не сум многу по тие работи, кој е подобар од овие два?
Canon Powershot 580 нема IS !!!А да фрлиш ти и двата. Твојава дилема ко дилемите на зет ми, и традиционално купува апарат кој ми доаѓа да му го акнам од глава.
Доколку ти е за изгледот на апаратот, не не прашувај нас, сам одлучи си.
Моја препорака во тој ранг на цени би бил Canon PowerShot A590 IS кој можеш да си го купиш од PixPlus за 9.499 денари. Инаку Генел, увозникот на Canon соработува со многу фирми во земјава така да не е тежок за набавување.
Чисто колку за споредба ќе ти дадам линк до галеријата на Бушавка на DeviantArt направена со Canon PowerShot A580 IS (претходникот на овој модел што ти го препорачувам).
Малку е спор за мои критериуми, другото е и така и така. Распонот на објективот е добар, 33-400. Во некои ситуации е тесно 33мм ама добро е што има 2,8 бленда на 33мм. За тие пари е супер. Сега останува само на тебе да направиш добри фотографии.Сега скоро земав едно скромно апаратче Fujifilm FinePix S1000 fd и ме интересира што мислите за него... некој добри,лоши критики за апаратчево... се надевам дека не сум згрешил во изборот на апарат :turn:
6 000 денараколку максимално можеш да платиш за фотоапарат?
Погледни ги Nikon L5, Nikon L18 и Nikon P50. L5 и P50 се околу 7000 ама навистина вредат повеќе од Кодакот. Кај П50 имаш широко-аголен објектив од 28 мм кој во многу ситуации ќе ти значи. Кодакот има шум дури и на ниски Исо вредности.6 000 денара
-ако имаш предлог давај,утре 90% зиам апарат
ИСО е останка од добата на аналогни апарати (со филм) и означува осетливост на филм при слабо светло. Кај дигитални апарати тоа значи колку може апаратот да се справи со темни сцени. На пример имаш сликање в црква или музеј или дома или во некоја просторија каде е забрането или невозможно или не сакаш да сликаш со блиц. Една од тие ситуавции е на пример сликање на роденденска забава и дете кое дува во свеќи а светлото е изгаснато во просториата, или сликање на новогодишна елка осветлена само од лампионите или некоја забава во клуб - кафиќ или портрет во просторија..... Тука ако користиш блиц ќе ја одуваш атмосферата, затоа се слика со високо исо 800 и над 800. Ако апаратот има шум на тие вредности сликата ќе биди нејасна, зрнеста и неупотреблива за вадење на поголеми фотографии. Тоа што некој апарат “оди“ и до “високо“ ИСО не значи и дека прави добри слики на високо ИСО. Имаш апарати на кои и ИСО 400 му е проблем па дури сум сретнувал и апарати со шум на ИСО 200 (кое се користи за нормални сцени)незнам што е тоа ISO...ама во спецификацијава пишува висок ИСО,до 1250...