- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.910
- Поени од реакции
- 37.039
Исто. И мене ми прави мерак. И јас верувам дека ќе се надградува, проширува, поправа. Да, кажаа дека не очекувале да го пополнат цело списание со македонски филмови, но понуденото во овој број е само мал дел од сѐ она што е снимено во последно време, што се снима и што ќе се снима кај нас, верувај, што значи - можеше уште повеќе. Иако сите мислат дека во Македонија се снима филм еднаш на 3 години, не е баш така. Филмскиот фонд по два пати годишно распишува конкурс за финансирање на филмски проекти. Поголем дел од парите одат за нашите проекти, мал дел - за странски филмови во кои ние влегуваме со малцински удел. Еве, кокретно, во 2016 - до сега беа прикажани:Мене ми прави кејф. Светски не е, ама верувам дека во иднина списанието ќе добие таков шмек. Самите издавачи кажаа дека не очекувале дека цело списание ќе го пополнат со Македонски филмови. Има време, и се надевам ќе им се прошири екипата па за брзо да добијат и сајт и повеќе рецензии, интервјуа и сл. Убаво би било и некој постер или цд па макар и зголемиле цена.
-4 премиери на играни филмови во 2016 + Лазар кој ја имаше лани премиерата на Манаки, а годинава ги имаше кино-проекциите. Лани беа 5 играни филмови. 3 играни филма се во завршна фаза, влезени во пост-продукција, 3 се во фаза на снимање, а дури 13 други имаат добиено средства и треба да почнат да се снимаат (некои можеби и почнале, немам информации).
-14 документарни филмови имале премиера во 2015/2016, 3 се во фаза на пост-продукција, 8 се снимаат во моментов, а други 11 треба да почнат со продукција.
-12 кратки филмови имале премиера во 2015/2016, 5 се во фаза на пост-продукција, а уште 18 други се финансирани и треба да бидат снимени
-10 анимирани филмови се снимени/во пост-продукција/се снимаат или добиле финансии за 2015/2016, од кои еден долгометражен, што воедно ќе биде и првиот македонски долгометражен анимиран филм
-Македонија учествувала со свои средства во снимањето на 11 странски играни филмови во 2015/2016, од кои годинава три се во трката за Оскар: косовскиот, црногорскиот и романскиот претставник.
-плус, да не ги бројам копродукциите во кои Македонија има малцински удел на документарни и кратки филмови - сигурно се уште 20-30.
Мене ова не ми изгледа на „малку“, што значи има уште што да се пишува за нашите нови филмови. Држави како Црна Гора и Косово, на пример, вложуваат многу помалку средства во филмската уметност отколку ние, но веројатно они знаат како и каде да ги вложат - на вистинското место (Косово лани, за прв пат на Оскарите, а имаше номиниран филм за најдобар краток (live action)).
И и јас сакам и постери, и ДВД-ја... Што значи - истото го зборуваме.