Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
The Professional (1981)

Action Drama Triler Француски филм
Еве една препорака од мене за cool филмче.Кратко---Jean-Paul Belmondo во главна улога.Работи како таен агент и го праќаат да делне еден претцедател во Африка.У меѓувреме тие што го пратија,ја менуваат тактиката и треба да го делнат него.Филмот е класика добар шизички филм со Француски шмек и е доста по оргинален од новиве филмови.
Oдличен избор, култна класика! додека пак за немам зборови! врв! Енио Мориконе at its best!

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Oдличен избор, култна класика! додека пак за немам зборови! врв! Енио Мориконе at its best!
Строго :) Убаво вклопен саундтрак а кога се работи па за Enio Morricone не треба да правиме ни муабет... :nenene:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Mr. Nobody го гледав неделата и сеуште сум под импресии. Ретко кој филм ме замислис вака :) .

--- надополнето ---

I

Intex

Гостин
Јас сум ретард, а филмот т.е документарецот за кој зборувате е срање за мене :) култно во него е тој огромниот порцелански кур со кој ја толчи старата. Документарците на мтв имаат повеќе смисла и носат поука со нив.

Накратко во филмот се раскажува за обид на квази затворска установа во која има квази (т.н) научници кои се обидуваат со дебилен метод да поправат т.е да исправат еден криминален ум... и овој подложен на тортура ќе се измени и после ќе си го попие од неговите сеуште "луди" другари - амин.
Прво, филмот прикажува насилство, т.е. како живее еден изветоперен, болен ум, на што се пали, и парадоксалното, „Деветтата Бетовенова симфонија“. Идемо даље: батето го местат другарите. Во затворот он пак останува истиот болен ум, значи затворите воопшто не влијаат на ресоцијализација и поправање, т.е. согледување не грешките. Ова е философска тема. После тоа, батката (како се викаше у филмот матер му ебеш) се пријавува на специјалната програма. Му го перат мозокот. Како? Со слики. Шо има по телевизиите? Well, слики ... и сублималнилни пораки од пениси, шо ти е исто. И после тоа го пуштаат во средината. Каква е средината каде го пуштат? Сурова. Каков треба да си за да успееш? Суров. Значи, живееме во општество каде ако си животно ќе те биде. На крајот мозокот му се враќа во нормала. Значи, човекот е посилен од перењето мозоци. Нему му даваат работа, шо значи тој ќе има можност да започне нов живот, каде ќе расудува, а не да биде со испран мозок. Толку од мене.:)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
"Beautiful mind" со Расел Кроу
- Тематиката партали- десетка од мене :), скроз изместен филм на моменти иако Расел баш и не ми се свиѓа како глумец. Сторијата е јака, бидејќи го следи животниот пат на Џон Неш, од студентските години до неговата старост. Поминете 2ч. и 15 мин. без да трепнете :)

*по препорака на Saladin :)
Меѓу првите 5 драми на сите времиња без размислување, феноменален концепт и се разбира целосна реализација, филм кој има чиста 10 во сите сегменти!

Неверојатен лик е професорот, неверојатен! :cuc:

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
Прво, филмот прикажува насилство, т.е. како живее еден изветоперен, болен ум, на што се пали, и парадоксалното, „Деветтата Бетовенова симфонија“. Идемо даље: батето го местат другарите. Во затворот он пак останува истиот болен ум, значи затворите воопшто не влијаат на ресоцијализација и поправање, т.е. согледување не грешките. Ова е философска тема. После тоа, батката (како се викаше у филмот матер му ебеш) се пријавува на специјалната програма. Му го перат мозокот. Како? Со слики. Шо има по телевизиите? Well, слики ... и сублималнилни пораки од пениси, шо ти е исто. И после тоа го пуштаат во средината. Каква е средината каде го пуштат? Сурова. Каков треба да си за да успееш? Суров. Значи, живееме во општество каде ако си животно ќе те биде. На крајот мозокот му се враќа во нормала. Значи, човекот е посилен од перењето мозоци. Нему му даваат работа, шо значи тој ќе има можност да започне нов живот, каде ќе расудува, а не да биде со испран мозок. Толку од мене.:)
филмов има сосема поинаква и тема и идеја ( апокалипто е челн на форумов кој доеста го почитувам - ама ете не се слагам дека филмов е документарен или како и да го етикетира )

филмов е сесема поинаква перцепција на иднината , на младината , на сите пороци и владенија , на сето опкружување , инстутијализација и слични комплекси на мегаломанството , кои нажалост во секое општество заземаат големи позиции и влијаат на секого .

поентава е што филмов се гледа од доста аспекти :

- поента
- мајсторија
- институциите
- лечење - кој манијак може да биде сменет и излекуван ?
- како некој може да злоупотребе некого за различни цели ( министерот кога го посетува алекс )

патем и треба доста храброст да се спроведе ова , да се направи и да се побликува .

реков поентава е сосема поинаква од тоа што се гледа и слуша .

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
филмов има сосема поинаква и тема и идеја ( апокалипто е челн на форумов кој доеста го почитувам - ама ете не се слагам дека филмов е документарен или како и да го етикетира )

филмов е сесема поинаква перцепција на иднината , на младината , на сите пороци и владенија , на сето опкружување , инстутијализација и слични комплекси на мегаломанството , кои нажалост во секое општество заземаат големи позиции и влијаат на секого .

поентава е што филмов се гледа од доста аспекти :

- поента
- мајсторија
- институциите
- лечење - кој манијак може да биде сменет и излекуван ?
- како некој може да злоупотребе некого за различни цели ( министерот кога го посетува алекс )

патем и треба доста храброст да се спроведе ова , да се направи и да се побликува .

реков поентава е сосема поинаква од тоа што се гледа и слуша .
Добра замерка. Ако очекувате да изгледате филм само за да се соживеете со приказната или пак да ги сфатите особините на ликовите,да извлечете некоја поука, тогаш поарно не гледајте ништо од Кјубрик.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Долго време го одложував како за добитник на оскар за најдобар филм и уште три други оскари и после гледањето морам да се запрашам каде отиде времето кога навистина добрите филмови добива оскар ? Можеби и таа година била попосна во однос на квалитетни филмови. No Country for old Men e филмот кој според мене е доста прецент. Значи филмот не е лош но со тој рејтинг што го има очекував една барем малку појасна приказна во која ќе видите некоја поента. Актерската екипа е добра, глумењето одлично, има некои навистина интересни сцени но прикзната е многу слаба и нејасна. 7/10
Еден голем Квесчн марк

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Леле луѓе фала на информација ми ја разубавивте вечерта,барем нема да се чека уште 4 месеца за добра снимка:je:

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
И онака ќе идав Скопје јас и ова супер ми се трефна. Се радвам :))

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Браво Болиглава. :)

Утре јас одам во 7 со цимеров, и заутре со ^, така да ќе пишам рецензија шо поскоро.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Predators

Прегледај го приврзокот 35324

Жанр: Акција , ScFi
Режисер: Nimród Antal
Актери : Adrien Brody, Laurence Fishburne, Topher Grace, Alice Braga, Walton Goggins, Danny Trejo, Mahershalalhashbaz Ali, Oleg Taktarov, and Louis Ozawa Changchien.

Филмот започнува со војникот Ројс кој што се разбудува паѓајќи од небото во џунгла. Кога се приземјува тој среќава и други луѓе кој што пристигнале на ист начин. Сите се добро обучени убијци освен докторот. Непознатата средина и разбиените кафези ги збунуваат и потоа сфаќаат дека се на..... Обичната џунгла се претвара во ловиште ,а ловците сигурно не се они.

Филмот е прекрасен и немам замерки ,едноставно СУПЕР по мој вкус е....проследен со добри актери , супер супер приказна , супер ефекти....има голем број заплети и неочекувани пресврти. Кој има замерки за филмот и смета дека нешто му недостасува ,молам нека ми пише на профил ме интересира што недостасува. Штом никогаш не погледнав уште колку време преостанува од филмот мислам дека тоа кажува се....

Искрено сум разочаран што на Imdm е оценет со 6.8. ,заслужено му давам чиста 10 !
Овој испаѓа како ЕПТЕН ЛОШ РИМЕЈК на првиот дел (тој со Шварцернегер).

Од мене има.... т.е. не заслужува да биде оценет.

Kajgana Shop

На врв Bottom