Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Се мислев дали тема посебно да отворам ама не знаев колку и дали воопшто ке има заинтересирани па така да....

Сцени со мечувања, дуели со пиштоли, лајтсејберс било што, кои ви имаат оставено впечаток поради емотивна врска со карактери, кренат адреналин и тн.
А и повеќето сме мужи(мажиња?маженца?дечки) па мислам дека може слободно да уживаме во гледање борби каде мажи се напињаат да се прободат еден со друг без да почуствуваме хомоеротични нагони :X3:.

Снимено во златната доба на Холивуд, The Mark of Zorro e преработка на филм од немиот период со Тајрон Пауер во улога на Зоро.Филмот ми е еден од најомилените, и кога и да сум имал можност сум го пуштал. Сега сцената горе, е една од највозбудливите поставени на филмско платно. За разлика од повеќето филмови снимени во тој период како на пример Авантурите на Робин Худ во кој повеќето сцени со борби или пак дуелите се снимани со голем број на статисти и пред огромни филмски сетови,во Зоро борбата се одвива во една малечка скоро клаустофобична соба со брзи и сигурно опасни движења и е снимана без запирање и каскадери.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Гледајќи ја трилогијата Godfather 1,2,3 со познатиот Дон Вито Корлеоне и неговото семејство :unsure: , се трудам да сватам зошто овој филм котира меѓу првите пет на скоро сите што го гледале...? Филмот е добар, квалитетен, со одлични глумци, супер сценографија, оригинална приказна...Но...Јас сум убедена дека све додека љубителите на оваа трилогија не го погледнат серијалот од 4 продолженија The Last Don (1997), ќе мислат дека на Godfather му нема конкуренција..Значи тие што го обожаваат Корлеоне, нека го гледаат The Last Don, снимен врз новелата на Марио Пузо(авторот на Godfather) и после нека ми дадат споредба и мислење...Затоа што овие два филма обработуваат иста тематика (животот на сицилијанско мафијашко семејство во Америка, влијанието нивно и моќта врз политичарите, раскошниот живот, грижата за најблиските, матните и прљави бизниси, ладнокрвни убиства, почитта кон кумот на мафијата итн...) Значи тематиката е таа...Во однос на сериите - Сопранови немаат конкуренција, но во однос на долгометражните филмови - јас водечка улога му давам на The Last Don, а после него доаѓа Godfather 1,2,3...

Еве ви трејлери од The Last Don -

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
^Blondi

The Last Don e телевизиска минисерија додека The Godfather филмовите биле снимани за кино така да има разлика меѓу нив. И двете се базирани од книги на Марио Пузо само што Godfather филмовите имаат многу малце поврзаност со книгите, што според мене е добра работа и иде повеќе во корист на филмот затоа што книгите не ми оставија голем впечаток, додека пак The Last Don повеќе го следи расплетот на книгата. Првите два филма повеќето луге ги ставаат помеѓу најдобрите поради силната глумачка постава, атмосферата(продуцентот на филмот сакал дури и да мириса на шпагети филмот кога публиката ке го гледа и затоа најмил и глумци и режисер и сценаристи и кејтеринг :icon_lol: Италијанци) и предобро реализираните карактери, додека пак The Last Don едноставно го вадат Дени Ајело и Џо Мантења кои се глумци што ако има филм само двајцата како седат и гледаат во камера ке биде интересен. Освен на нив и на повеќето од филмот не ми ни текнува а тоа збори колку ми оставиле впечаток и филмот и останатиот дел од актерската екипа, додека пак да ме разбудиш и да ме натераш да ти цитирам нешто од Кум.....ке се расонам првин, кафе, туш па после цитати ке маваме колку сакаш.
Инаку од трилогијата Кум класика е првиот, вториот е меѓу најепските филмови додека третиот е боза мешана со лимунада. Штета инаку за Енди Гарсија, баш би сакал да видам продолжение со него ама како што изгледа ситуацијава, мало морген тоа.

Инаку го најдов The Hours, ке го гледам утре-задутре па да свртиме муабет за него.

Пс. Ме потсети инаку дека The Last Don и е омилен на мајка ми.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
^Blondi

The Last Don e телевизиска минисерија додека The Godfather филмовите биле снимани за кино така да има разлика меѓу нив. И двете се базирани од книги на Марио Пузо само што Godfather филмовите имаат многу малце поврзаност со книгите, што според мене е добра работа и иде повеќе во корист на филмот затоа што книгите не ми оставија голем впечаток, додека пак The Last Don повеќе го следи расплетот на книгата. Првите два филма повеќето луге ги ставаат помеѓу најдобрите поради силната глумачка постава, атмосферата(продуцентот на филмот сакал дури и да мириса на шпагети филмот кога публиката ке го гледа и затоа најмил и глумци и режисер и сценаристи и кејтеринг :icon_lol: Италијанци) и предобро реализираните карактери, додека пак The Last Don едноставно го вадат Дени Ајело и Џо Мантења кои се глумци што ако има филм само двајцата како седат и гледаат во камера ке биде интересен. Освен на нив и на повеќето од филмот не ми ни текнува а тоа збори колку ми оставиле впечаток и филмот и останатиот дел од актерската екипа, додека пак да ме разбудиш и да ме натераш да ти цитирам нешто од Кум.....ке се расонам првин, кафе, туш па после цитати ке маваме колку сакаш.
Инаку од трилогијата Кум класика е првиот, вториот е меѓу најепските филмови додека третиот е боза мешана со лимунада. Штета инаку за Енди Гарсија, баш би сакал да видам продолжение со него ама како што изгледа ситуацијава, мало морген тоа.

Инаку го најдов The Hours, ке го гледам утре-задутре па да свртиме муабет за него.

Пс. Ме потсети инаку дека The Last Don и е омилен на мајка ми.
Хммм јас и мајка ти - исти вкус за филмови изгледа имаме :)
Е сеа The Last Don трае вкупно 258 мин и ако поделиш на 4 дела, му доаѓа во просек саат и нешто по дел...Иако е минисеријал, сепак мислам повеќе дека личи на игран филм во 4 дела...
А за глумата на Дени Ајело и Џо Мантења во право си - феноменални се, а посебно Дон Доменико Клерикуцио :D ама да те потсетам дека и Кирсти Ели глуми одлично во улогата на Розмари (најтажниот лик :( ...) , па потоа Дерил Хана во улога на Атина Аквитејн( тогаш стварно убаво изгледала актеркава, а сега е одврана слаба анорексична, остарена лооол...) и Џејсон Гедрик во улога на Крос Дилејна...
И морам да признаам дека Godfather има феноменален саундрак, тоа е нешто што му недостасува на Донот...
А за приказната - признај дека The Last Don има поинтересна и повозбудлива приказна од Godfather...? Ти текнува на тоа црните порти во готски стил кога стражарите ги отвараат и влагаат црни лимузини со затемнети стакла на имотот на Донот...Леллее прекраснотии ми е филмов...Можам до сабајле да зборам... :cool:
Ај може за The hours ќе споделиме исти ставови...:D

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
А за глумата на Дени Ајело и Џо Мантења во право си - феноменални се, а посебно Дон Доменико Клерикуцио :D ама да те потсетам дека и Кирсти Ели глуми одлично во улогата на Розмари (најтажниот лик :( ...) , па потоа Дерил Хана во улога на Атина Аквитејн( тогаш стварно убаво изгледала актеркава, а сега е одврана слаба анорексична, остарена лооол...) и Џејсон Гедрик во улога на Крос Дилејна...
Една од двете работи што ми се свиѓаше во Кум 3 беше Џо Мантења. Човекот успева просечни или лоши филмови да ги претвори во забавни.
Ова ми е омилена сцена од 3-ta

Не знам дали го имаш гледано Body of Evidence, shit филм со Мадона кој кога ке му ја слушнеш премисата за жена која секса милионери до смрт ке мислиш дека е нешто добро а испаѓа тотално спротивно од тоа. И пак до некаде Мантења го вади филмов ама па кога ке го слушнеш како збори за еротски штипки за гради, исто како да си го чул Клинт Иствуд да говори за анални монистри.

За Кристи Али ми текнува, беше многу психо во филмов ама на Дерил Хана нит знам нит ми текнува што глумеше. A тоа што изгледа остарено па веќе накај 50-че си тера.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Воодушевен сум од трејлерот што го изгледав па си реков да ја отворам темава да подискутираме.
Филмов ќе биде промовиран на 23 март во САД.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.400
Поени од реакции
85.351
Se nadevam deka ke go davaat filmov vo kino vo MKD.
Milenium kazaa deka nema da go davaat pa ostana da se nadevame na Ramstor :)

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
Воодушевен сум од трејлерот што го изгледав па си реков да ја отворам темава да подискутираме.

и ја воодушевен сум од:

Wrath of the Titans

Knuckle

Sleeping Beauty

Beneath the Darkness

Chronicle

Lockout

The Dictator

Prometheus

The Dark Knight Rises

The Expendables 2

па пресметај колку теми му идат за секој филм у очекување

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365

Знам дека е базиран по книга за млади ама освен тоа не ги разбирам споредебите што ги прават меѓу ова и Хари Потер.
Според трејлерот што видов повеќе ме потсеќа на Ранинг Ман со Шварци.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816

И јас сум воодушевена од трејлерот.

Ги прочитав трите книги (за рекордно време), и сега едвај чекам. Како детенце си се радувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom