Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524

http://www.empireonline.com/features/100-greatest-world-cinema-films/

Наидов вчера на една добра, интересна листа со, као, 100 (нај)добри филмови од неанглиско говорно подрачје.

Има филмови од познати режисери (Алмодовар, Тарковски, Полански, В. Вендерс, Куросава, Мијазаки, В. Кар Ваи, Фелини,...), ... ама и не толку познати па и уопште непознати...индиски, афрички.
Солидна листа...доста различни, квалитетни филмчиња од различни временски периоди се опфатени, од класици како Носферату и Метрополис (од дваесет-и-некоја); франц. нов бран Трифо, Годар со "A Bout De Souffle" и "Bande A Parte"; аниме - "Akira" и "Ghost in The Shell" кецот; па до понови -"Amelie", "City Of God"...
("Iron Monkey" е 99. место :cool:)

Е сега, лоша работа е тоа што мора да кликаш за секој филм, значи 100 пати :p, али вреди според мене, а и за секој филм има информации - кратка содржина (која не препорачувам да се чита, пошто видов спојлери), зашто е толку добар, дали освоил награди, дали има римејк...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477

Наидов вчера на една добра, интересна листа со, као, 100 (нај)добри филмови од неанглиско говорно подрачје.

Има филмови од познати режисери (Алмодовар, Тарковски, Полански, В. Вендерс, Куросава, Мијазаки,В. Кар Ваи, Фелини,...), ... ама и не толку познати па и уопште непознати...индиски, афрички.
Солидна листа...доста различни, квалитетни филмчиња од различни временски периоди се опфатени, од класици како Носферату и Метрополис (од дваесет-и-некоја); франц. нов бран Трифо, Годар со "A Bout De Souffle" и "Bande A Parte"; аниме - "Akira" и "Ghost in The Shell" кецот; па до понови -"Amelie", "City Of God"...

Е сега, лоша работа е тоа што мора да кликаш за секој филм, значи 100 пати :p, али вреди според мене, а и за секој филм има информации - кратка содржина (која не препорачувам да се чита, пошто видов спојлери), зашто е толку добар, дали освоил награди, дали има римејк...
Добра листа е, ја видов пред некое време па дури и си симнав некои филмови за кои имав слушнато ама не сум стигнал да ги гледам. Препорачувам на сите кои гледаат нон-холивуд филмови да ја разгледаат листата.

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269

Има филмови од познати режисери (Алмодовар, Тарковски, Полански, В. Вендерс, Куросава, Мијазаки,В. Кар Ваи, Фелини,...), ... ама и не толку познати па и уопште непознати...индиски, афрички.

Листава е феноменална , ги има опфатено скоро сите значајни и влијателни филмови на светската кинематографија . Со мала замерка , мислам дека не го видов'' Talk to her'' на Алмодовар , а го ставиле'' All about my mother'' , кој лично за мене е послабо остварување . Најдов линк за подобра прегледност ,http://www.listal.com/list/empires-100-best-films-world

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ама сликава не е од Dial M for murder. Девојката десно не е Грејс Кели туку Шарлиз Терон.
Знам дека е Шарлиз. Ова е римејк фотографија на култна сцена од филмот..:)

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Killing me soflty (2002)
http://www.imdb.com/title/tt0250468/

this movie made me fucking horny.. Али најозбилно.. Го гледав во перфектна атмосфера :)
Драма,мистерија и тешка романса.. Преубави секс сцени од кои ќе ви застане здивот.. Дефинитивно би применувал некои од тие пози =)
Девојка што го напушта тогашниот дечко, за да биде со друг кој и нуди прекрасен секс и за многу брзо време стапува во брак иако незнае ништо за него.бла,бла,бла... Многу расплети и преплети, добар соундтрак..

Оцена - 10/10.. Доста еротичен филм]
Разбирам дека филмот допрел до тебе на посебен начин :D, ама е толку лош што боли ! Ова чудо може да се гледа само за фаќање сеир и ништо повеќе . Баш сега видов ,'' Гнилите Патлиџани'' го оцениле со нула :ROFLMAO:

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Јас сега го видов. Истовремено, на некакви MTV награди, филмот добил награда за најдобар филм!!! (Веројатно во конкуренција на филмови снимени во радиус од 2km од истиот...)

Страшна работа...

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Хаха... зарем го кликна? :)

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Нејќам да замислам кое хејтање ќе му се дадеше на Твајлајт ако Џастин Бибер глумеше во него :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.117

Ауууу филмов! Дефинитивно еден од најдобрите странски филмови за 2010 година и покрај тоа што немам гледано многу :D. Каква само уметност е филмов...
Филм за злобата, филм за bullying, филм за одмаздата, филм за улогата на мајките во нашиот живот. Што и да кажам нема да биде доволно, филмов мора да се погледне. Го има тоа што најмногу го сакам во филмовите, да добијам излив на емоции(Mr. Nobody!!). Филм кој ќе те држи на работ од столчето и ќе те натера неколку пати да се фаќаш за глава.
Тежок е... мрачен е, но прекрасен. Саундтракот е одличен. Базиран е на некоја книга(ретко има утка кај ваквите :)). Глумата е ОК но во филмот не ни беше потребна којзнае каква глума. И сепак, има деца. Ах тие деца... полни со омраза. Полни со желба да се истакнат без разлика дали ќе повредат некого. Натпревар за кој ќе направи нешто позлобно. Но се се враќа, се се плаќа. Или не? :)

WOW!!! Фала за препораката, конечно по подолго време еден филм навистина да ми го задржи вниманието. Имав поприлично проблеми со преводот на почетокот, јапонците зборуваат брзо и многу па не е лесно да се стигне. Тоа ми создаде малку проблеми и веројатно малку ми влијае на крајниот ефект, но добро.

Филмов е значи mindblowing, не е за тоа дали ќе кажеме доволно, туку тешко се опишуваат вакви филмови со збор. Не сум гледал вака убав мрачен а-да-не-е-хорор филм од The Virgin Suicides (1999), ако не сум заборавил нешто измеѓу. Иако се работи за сосема различен концепт.

Филмот, како што кажа Anon, те држи на работ на столчето. Обично филмови тоа го постигнуваат со акција или со тензија, а овде приказната, или начинот на кој што е раскажана, ни го држи вниманието. Во исповедите на една млада наставничка и неколку нејзини ученици се отсликани проблемите на цела една загубена генерација, деца за кои никој не води грижа и кои подоцна имаат тотално искривени морални вредности. „Никој не ми кажа дека убивањето луѓе е погрешно. Мајка ми беше научник и ми кажуваше многу за електрониката...“ Вака отприлика одеше дел од исповедта на Shuya Watanabe, ученик кој никој не го цени за неговиот талент. Во моментите на неговиот најголем успех, кој е објавен во весник, никој не му обраќа внимание, а целото внимание во весникот оди на лик кој извршил убиство. Па така, Shuya решава да убие за да го добие потребното внимание...

За содржината нема да пишувам повеќе, но дејството е исполнето со шокантни и неочекувани моменти. Да се навратам на вториот болд кај Anon, саундтракот е одличен, а мене како фан на Radiohead баш ми направија мерак со

Два пати. Radiohead е перфектен бенд за вакви филмови, мрачни, уметнички, комплексни, тешки... Има мали спојлери на видеото но ништо што ќе го разберете на негледан филм.​

Значи, мислам дека се подразбира дека препораката за гледање е за филмоманијата на форумов. Филмот е мрачен и по дејство и по фотографија/камера, саундтрак и се тоа... Темите се тешки: насилство, силеџиство, деликвенција... Од мене има одлична 9-ка, имам некои замерки за кои не сакам да трошам време, па му симнав малце.​

P.S.​
@Tallahassee, не го гледај жити се, кој ќе се расправа после... :)

Oтвори ако ти е гледан, ако сакаш општа рецензија, читај горе (и во спојлери).

Филмов вреди за времето и нервирањето потрошени местејќи превод. :) Me likey. Онака moody атмосфера, доста мрачен, комплексна сторија раскажана како што обожавам, нараторски, за Radiohead don't even get me started. Убаво обработена приказната, од агол на секој карактер, тоа многу ми се допадна, до некоја граница крвав и тоа. 8-ка од мене. Дека ми фалеше малку реализам, као мали ми беа децата, и колкави се шансите сите да се woши, у стил злобни, психички растроени, (лесно) манипулативни и слично. Како и да е, ми ја направи ноќта. Убав филм.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Зашо олку хејт кон Твајлајт? Во едно ќоше пишувало премиера на трејлер јаката работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom