Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Добар е The Next Tree Days, ама е малце овер-рејтед, ништо посебно...поготово сум разочаран од отсуството на емотивен набој,соживување со улогата на Расел Кроу, а за да биде уште почудно за работи за одличниот Пол Хагис како режисер, емотивниот елемент во филмовите е негов заштитен знак според кој тој е познат. Најверојатно причината за тоа е што се трудел да биде веродостоен на оргиналот па го избегнал тој момент.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.629
Поени од реакции
59.540
Добар е The Next Tree Days, ама е малце овер-рејтед, ништо посебно...поготово сум разочаран од одсуството на емотивен набој,соживањеа со улогата на Расел Кроу, а за да биде уште почудно за работи за одличниот Пол Хагис како режисер, елемто според кој тој е познат. Најверојатно причината за тоа е штп се трудел да биде веродостоен на оргиналот па го избегнал тој момент.
Јас го гледав оригиналот, кој не е лош воопшто, имав рецензија ми се чини... но мислам дека глумата на Расел Кроу го издигна римејкот, слично како во Cinderella Man. Расел малку зборуваше, многу кажа, според мене. Го спомнав оригиналот тука во контекст дека таму главниот лик е доста поразличен. Значи ОК, филмот е добар според мене, еден од подобрите трилери во последно време, со оглед на тоа дека не сме очекувале ништо спектакуларно, излезе сосема добро...

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Јас одамна реков дека нема нови хорори во вистинска смисла на зборот хорор. Незнам што е толку хорор во тоа да има сцени со сцени испланирани од болни умови. Онака гадни се. Ама се гадам и од романтични филмови со сестрите Олсен. Ок, и тие до некаде се хорор за мене во таа смисла...
Абе 5 минути од филм на Хичкок се боље од сите овие нови хорори заедно. Ебате хорорите или се со болни сцени или се со тинејџери или пак се заедно...
Доказ дека за еден хорор не е потребна огромна доза на насилство, крв и други грозотии, туку суптилни, морничави работи за кои што, што повеќе размислуваш, толку пострашно изгледаат!

Unfortunately, they don't make them like this anymore. Тоа е причината поради која не се ни трудам да изгледам некој од денешните хорор филмови.
Само работата е ако на некој му го препорачаш Психо ко добар хорор ќе ти е каже ее сеа од на Дедо Ное времето :/
Разбирам почитување на стари филмови, ама олку влажнење и носталгија не чини. И јас самиот почитувам стари хорори само затоа што сами по себе се добри филмови, ама почитувам и нови добри хорори од истата причина.
Две работи: времињата се менуваат и потребен е прогрес во областа, во уметноста. Ако тргнале работите да има повеќе насилство, нека има - сигурно има некоја подлабока социјално-уметничко-филмско-политичко-психолоко-каква и да е причина поради тоа.

И сега за Психо едно прашања. (Сега ќе преувеличам, инако го почитувам филмот) Зарем таа старудија ви е страшна?! Филмот со сите негови квалитети е тоа што е, ама страшен не е...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Разбирам почитување на стари филмови, ама олку влажнење и носталгија не чини. И јас самиот почитувам стари хорори само затоа што сами по себе се добри филмови, ама почитувам и нови добри хорори од истата причина.
Две работи: времињата се менуваат и потребен е прогрес во областа, во уметноста. Ако тргнале работите да има повеќе насилство, нека има - сигурно има некоја подлабока социјално-уметничко-филмско-политичко-психолоко-каква и да е причина поради тоа.

И сега за Психо едно прашања. (Сега ќе преувеличам, инако го почитувам филмот) Зарем таа старудија ви е страшна?! Филмот со сите негови квалитети е тоа што е, ама страшен не е...
Па сигурно е пострашен од она "имаш 1 минута да го извадиш клучот позади око". Yeah right, крв и тоа крв која ја очекувавме. Повеќе се плашам коа минувам улица на пешачки у 3 саат по полноќ.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Страшен не е, ама е многу језив-морбиден, што е многу побитно него некои нагли моменти, и "страшни сцени" мајндфакот кој е во филмот ден денеска се користи во 10000 други филмови (мултипл-пресоналити дисоредер и слично)

Друго прогрес нема, има назадување, ако го нарекуваш прогрес желбата на новите McDonalds генерации, или поточно (дегенерации) да гледаат и да се восхитуваат на насилство наместо тензија, да не уживаат во добро осмислено сценарио, одлично обработени карактери, и се разбира добра приказна, него во крвишта колење и слично... тоа е друго, нели? јас не гледам така на тоа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.681
Поени од реакции
34.172
Kaко ви се допаѓа The next three days бе? o_O
ОКЕЈ, солидно, убаво изработено и се тоа филмче. Ама за 10ки?
6кааа.

офтопик сум бил, психо има језива музика. Како и многу од 80тите и назад.
Во новиве јок.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.629
Поени од реакции
59.540
Јас пак ќе ја искористам оваа прилика драги сограѓани и сограѓанки, да го цитирам господин господин чичко Алфред Хичкок:
„Не е страшен човекот со секирата, страшна е помислата дека зад аголот има човек со секира“.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.741
Дада почитувам нови хорори... посебно ако глумат amber heard или odette yutsman и имаат што помалце облека на нив за време на филмот.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Kaко ви се допаѓа The next three days бе? o_O
ОКЕЈ, солидно, убаво изработено и се тоа филмче. Ама за 10ки?
6кааа.

офтопик сум бил, психо има језива музика. Како и многу од 80тите и назад.
Во новиве јок.
Во новиве нема језива музика. Има рап....Уствари повлекувам изјава. Има језива музика.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Абе јас стварно незнам и после толку изгледани хорори како очекувате да ве исплаши некоја сцена. Тоа јес да има сцени кои малку ќе ве раздрмаат ама да се исплашам на сцена не ми се случило од кога го гледав Прстенот и среде филм телефонот ми ѕвонеше :) :)........how about that for a coincidence.....
А во денешно време гледам да најдам хорор со интересна приказна, да се исплашам не очекувам.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Добар е The Next Tree Days, ама е малце овер-рејтед, ништо посебно...поготово сум разочаран од отсуството на емотивен набој,соживување со улогата на Расел Кроу, а за да биде уште почудно за работи за одличниот Пол Хагис како режисер, емотивниот елемент во филмовите е негов заштитен знак според кој тој е познат. Најверојатно причината за тоа е што се трудел да биде веродостоен на оргиналот па го избегнал тој момент.
Мене филмов ми беше баш емотивен. Расел одглуми за 10тка, ептен ме натера да се соживеам со него. На сцената со повраќањето колку ми беше тешко само...
И утредента откако го гледавме со дечко ми, бевме во градски автобус во Скопје и двајцата такви станати и молчиме и после 10 минути ми вика "Еј убав беше филмот вчера". Тој мислел на филмот тие 10 минути, а исто и јас. Ретко тоа да ми се деси.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Има и други пропусти во филмот, не само тоа....еве пример.

Како е можно полицаецот (кој ја почна истрагата за Расел) да не рече да се проверат другите насилинци/осуденици кои имаат идентична кола (следен на листа беше човек кој извршил силување) него праша дали осудената на која што се води колата има маж, ЛОЛ! значи директно го прескокна насилникот и се фати за човек кој нема направено престап во животот?, како знаеше, како му текна??? зашто не отиде на вториот најопасен осуденик кој е на слобода? (по редослед) значи глупост невидена, тотално нереално ова ми го заеба цел филм, Biggest fail EVER!

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.629
Поени од реакции
59.540
Има и други пропусти во филмот, не само тоа....еве пример.

Како е можно полицаецот (кој ја почна истрагата за Расел) да не рече да се проверат другите насилинци/осуденици кои имаат идентична кола (следен на листа беше човек кој извршил силување) него праша дали осудената на која што се води колата има маж, ЛОЛ! значи директно го прескокна насилникот и се фати за човек кој нема направено престап во животот?, како знаеше, како му текна??? зашто не отиде на вториот најопасен осуденик кој е на слобода? (по редослед) значи глупост невидена, тотално нереално ова ми го заеба цел филм, Biggest fail EVER!
Многу си се фатил за ситни детали, а знаеш дека ваквите крими филмови се полни со недоследности. Поради динамика на филмот тргна одма по нив, ко секој детектив што се фали дека има инстинкт :) ама ете и да кажеше во две три реченици да се прегледаат прво другите двајца, или пак воопшто да не постоеја тие двајца со иста кола... не гледам што ќе променеше во филмот како филм :)

Сакам да речам, на ваквите филмови секогаш им се дава мал попуст, сепак не се работи за некаков мајндфак...

Kajgana Shop

На врв Bottom