Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.643
Поени од реакции
34.057
Јас малку каснам изглеа, ама бемлига..
Само што го гледав Ex Machina, и нема да се задржам сега толку на плотот и реализацијата, туку ме интересира нешто од технички аспект.
Ex Machina зема Оскар за Visual Effects во конкуренција со Fury Road и The Force Awakens, филмови што годинава беа асоцијација за визуелни ефекти, да напоменам само дека уште не сум стасана до нив со гледање и не зборувам од лични впечатоци.
Додека ги гледав Оскарите, очекував некои од горенаведениве да ја лапне статуетката и на мое големо изненадување истата ја зема Ex Machina.
Кога го пуштив филмот очекував да ме разнесе со визуелни ефекти.
Не го направи тоа.... и да скратиме.

Ќе ми каже некој на која основа Ex Machina зема оскар за Visual Effects?
Jas koga go vidov momentot so Andy Serkis znaev deka nema Mad Max tuka da zeme. Ako izgledas na jutub kako e snimen ke vidis deka e polno so kaskaderi i vistinski eksplozii, vistinski egzibicii, Mad Max ustvari nema mnogu efekti, u postprodukcija e samo nasminkan, ton, boja... Ne znam za Star Wars sto im e muabetot, ama toj pak e cel zad zeleno platno, site sceni so efekti bea u postprodukcija na kompjuter.

Toa sto go lovat go vidovme kaj Andy, glumejki go Gollum, Cezar... znaci izgleda baraat najdobar motion capture, a Ex Machina imase sve sto imase tribute-ot za Andy Serkis. A i koga odminuva vreme se soglasuvam, prejako bese sklopeno, fuzijata na efekti so realnosta bese mnogu tenka linija, Vikander izgledase kako vistinski robot snimen u soba, u hodnik... mnogu prirodno bese izvedeno. So znam.... Gi sfakam malku. Da gi gledas inaku drugite dva.

--

Inace Catching Fire ostana najdobar od serijalot.
Ne deka los posledniot Hunger Games, ali se hajpnav.

--

Koj uste zboruva so Ron Burgundy seriozno? Si unisti sekoj kredibilitet za filmovi so nesmesni muabeti. :D

Волкот е подобар од сите овогодинешни филмови номинирани за оскар на купче да ги ставиш не вредат колку него.
:D

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Не дека е лош последниот Хангер Гејмс, ептен лош е, мизерија е.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Jas koga go vidov momentot so Andy Serkis znaev deka nema Mad Max tuka da zeme. Ako izgledas na jutub kako e snimen ke vidis deka e polno so kaskaderi i vistinski eksplozii, vistinski egzibicii, Mad Max ustvari nema mnogu efekti, u postprodukcija e samo nasminkan, ton, boja... Ne znam za Star Wars sto im e muabetot, ama toj pak e cel zad zeleno platno, site sceni so efekti bea u postprodukcija na kompjuter.

Toa sto go lovat go vidovme kaj Andy, glumejki go Gollum, Cezar... znaci izgleda baraat najdobar motion capture, a Ex Machina imase sve sto imase tribute-ot za Andy Serkis. A i koga odminuva vreme se soglasuvam, prejako bese sklopeno, fuzijata na efekti so realnosta bese mnogu tenka linija, Vikander izgledase kako vistinski robot snimen u soba, u hodnik... mnogu prirodno bese izvedeno. So znam.... Gi sfakam malku. Da gi gledas inaku drugite dva.

--

Inace Catching Fire ostana najdobar od serijalot.
Ne deka los posledniot Hunger Games, ali se hajpnav.

--

Koj uste zboruva so Ron Burgundy seriozno? Si unisti sekoj kredibilitet za filmovi so nesmesni muabeti. :D

:D
Гаjле ми е што викаат хеjтерите.
Те обожавам!

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Ама под visual effects не спаѓа само CGI. Под визуелни ефекти влагаат и тие традицонални ефекти како што е во главно снимен Mad Max. Така да кражба, if you ask me.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.113
Поени од реакции
9.062
Па шо читаш ебаго? Ти не си Рон, за Рон е пишуваното, подарок од мене до него. . Плус ко волкот да биди нешто слично. Eeee толку па љубопитни суштества......

Еден од утнатите филмови.
https://www.youtube.com/watch?v=VXBnC4i6W4w Вампири, плус тепачки и карате.
Не пуштајте никогаш. Се залажив по Peter Cushing.
Вампири и карате, тоа е тој магичен спој. :pos:

Бтв кој ќе го глуми Били?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.113
Поени од реакции
9.062
@Scirea Го прочитав постот во препораки за Once Upon a Time in the West. Фатен ми е на некоја телевизија пред многу години кога ништо не сум разбирал. Сега го симнав и уживав во долгите тензични сцени. Преубава кинематографија и за очи и за уши (Moriccone <3).

Се заразив сега со вестерн филмови, прво со The Hateful Eight и сега со Once Upon. Ги симнувам Dollar Trilogy да ги репризирам пошто ништо не се сеќавам освен култната сцена на третиот.

Понеделник купувам плац и правам ранч. :D

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.489
Поени од реакции
87.371
@Scirea Го прочитав постот во препораки за Once Upon a Time in the West. Фатен ми е на некоја телевизија пред многу години кога ништо не сум разбирал. Сега го симнав и уживав во долгите тензични сцени. Преубава кинематографија и за очи и за уши (Moriccone <3).

Се заразив сега со вестерн филмови, прво со The Hateful Eight и сега со Once Upon. Ги симнувам Dollar Trilogy да ги репризирам пошто ништо не се сеќавам освен култната сцена на третиот.

Понеделник купувам плац и правам ранч. :D
И Џанго пуца први глеј го. :D
Слушај го Џонтра... иако актерите зборат на жабарски, сепак е добар вестерн(y)

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
гледан ти е SW7?
Не ми е гледан. Mислев на кражба како пред Mad Max. Eте највероатно и SW заслужува пред Ex Machina кога станува збор за визуелни ефекти.
A Mad Max vs Star Wars, не знам. Сепак, не знам кога е последен пат успешно реализиран филм како Mad Max со толкав процент на традиционални ефекти.
[Се заразив сега со вестерн филмови, прво со The Hateful Eight и сега со Once Upon. Ги симнувам Dollar Trilogy да ги репризирам пошто ништо не се сеќавам освен култната сцена на третиот.
И Duck, You Sucker можеш да го гледаш ако не ти е. Не е до толку класичен Леоне вестерн али јак. Мислам и дека ми е подобар од A Fistful Of Dollars.

Последно уредено:
Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Да се потцетиме колку добра сцена :vozbud:
Подобро поклопување на музика со сцена немало.Или.

Oliver Cheatham, Get Down Saturday Night

Room 5 Featuring Oliver Cheatham - Make Luv

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Слушај го Џонтра... иако актерите зборат на жабарски, сепак е добар вестерн(y)
Не сум го глеал вистинскиот Џанго, со Франко Неро.
Сеа глеам некои трилери па после пак ќе им се вратам на вестерните, да надополнам тоа што иам пропуштено. :D

Иначе на сите вестерни на Леоне актерите зборат на италијански освен Клинт Иствуд ама се со.... го забораив зборот :D како и да е, не смета ич тоа, класика се филмовите.

Kajgana Shop

На врв Bottom